gama pomysłów przed nami. Tym razem jest ona nadziana moją ulubioną kaszą z kurczakiem a całość zapieczona. Jest to pyszne danie fit. Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem SKŁADNIKI: 2 cukinie 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 15-20 dag filetu z kurczaka 6 gałązek koperku sól, pieprz oliwa do skropienia PRZYGOTOWANIE: Cukinię myjemy, obieramy z zewnątrz(...)zebrę, kroimy na pół i wydrążamy środek. Kurczaka kroimy w kosteczkę, podsuszamy na suchej patelni z odrobiną pieprzu i soli. Do miseczki przekładamy kaszę, dodajemy kurczaka oraz posiekany koperek – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem nadziewamy cukinię. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą, układamy w nim cukinie, delikatnie skrapiamy ponownie oliwą i oprószamy solą. Zapiekamy w 180 stopniach przez około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwymaga zdolności kulinarnych. Sałatka z wędzonym łososiem i fetą na szpinaku SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 70 g wędzonego łososia 50 g sera feta 1 łyżeczka oliwy koperek 1 łyżeczka musztardy francuskiej pieprz kolorowy PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Łososia dzielimy na małe kawałeczki i układamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy między(...)łososiem. Koperek myjemy i drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardę francuską oraz koperek. Całość mieszamy i polewamy tym sałatkę. Posypujemy z wierzchu świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki : 1,5 kg małych młodych ziemniaków kilka prutków zielonego koperku 4-5 zielonych łodyżek cebuli (szczypior ) sól czerwona papryka słodka mielona kilka łyżek masła lub oleju Sposób wykonania : Młode ziemniaki oskrobać ze skórki ( najlepiej w gumowych rękawiczkach ) opłukać pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody. Ugotować do miękkości, ale uważać(...)rozgotować. Koperek i szczypior dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i posiekać na deseczce. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać roztopione masło lub olej, wsypać pokrojony koperek i szczypiorek, wymieszać wszystko razem poprzez kilkakrotne potrząsanie garnkiem w górę i w dół. Gorące ziemniaki nałożyć na talerze, posypać mieloną czerwoną papryką. Podawać z sałatką warzywną i mięsem. Doskonale smakują także z zsiadłym kwaśnym mlekiem
Przepisy i porady kulinarneprezencie:) Terrina ze śledziem Drukuj przepis Składniki tacka filetów a la matias (około 8 sztuk) 400g naturalnego twarogu wysokiej jakości (bez cukru, u mnie zazwyczaj President z Biedronki) pęczek koperku pęczek szczypiorku 5-6 kromek chleba żytniego (bez skórki) 100 ml wody sok z 1 cytryny 1,5-2 łyżki żelatyny pieprz, odrobina soli cebula 1/3 szklanki stopionego masła listonic(...)coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "tacka filetów a la matias (około 8 sztuk) 400g naturalnego twarogu wysokiej jakości (bez cukru, u mnie zazwyczaj President z Biedronki) pęczek koperku pęczek szczypiorku 5-6 kromek chleba żytniego (bez skórki) 100 ml wody sok z 1 cytryny 1,5-2 łyżki żelatyny pieprz, odrobina soli cebula 1/3 szklanki stopionego masła " document.write(" "); Sposób
CoolinarniePLmintaja (bądź też dowolnego rodzaju ryby, wedle gustu i smaku), Ryż – 2 lub 3 woreczki 2 cytryny Zielona sałata 2 pomidory 0,5 kg pieczarek Olej z pestek winogron Koperek świeży 1 cebula mała Przyprawa do ryb Mąka 3 jajka Sól czosnkowa Pieprz 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Filety rybne rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody kładąc je na ręcznikach(...)będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego sok z ½ cytryny, pieprz mielony ok. ½ łyżeczki i koperek. Na rozgrzany olej wrzucamy już panierowane filety z mintaja i smażymy aż nabiorą ładnego złotego kolory i paniera stanie się chrupiąca. PIECZARKI: Dokładnie umyte pieczarki kroimy na 4 części. Cebulkę
ClauditteMissCookinglaurowe 4 ziarenka ziela angielskiego śmietana 18% 400ml serek topiony kremowy pieprz i sól 4 ząbki czosnku bułka tarta 3 łyżki 2 jajka 1 mała cebula natka pietruszki koperek mąka Przygotowanie: Z włoszczyzny i kostki rosołowej gotujemy wywar jak na rosół. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkami, posiekana cebulką i czosnkiem, koperkiem i pietruszką, oraz przyprawami(...)miękkie warzywa, wsadzamy mięsne pulpeciki - kuleczki i gotujemy ok 10 minut. W czasie ich gotowania robimy sos. Do śmietany dodajemy serek topiony oraz bardzo drobno posiekaną pietruszkę z koperkiem, dodajemy do tego jedna chochelkę wywaru i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy łyżkę maki, dalej mieszamy. Pulpeciki wyciągamy z wywary i wlewamy do niego sos, i znów
ClauditteMissCookingSkładniki: filet z Mintaja 2 łyżki śmietany groszek mrożony natka pietruszki koperek Przygotowanie: Natkę i koperek posiekać. Groszek podgotować z 2 min. Mintaja pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię wlać śmietanę, dodać natkę i koperek. Mintaja doprawić solą i pieprzem, położyć na śmietanie i dusić z 2-3 min. Groszek odcedzić dodać do ryby. Wymieszać i na końcu skropić kilkoma
Gaździnka warzyprzepadam za ciekawymi zmianami, uwielbiam spontaniczne pomysły, zwłaszcza kiedy ich efekt jest zaskakująco pomyślny. W ten sposób stworzyłam i pokochałam ogórek w galaretce, czyli terrinę z ogórkiem i koperkiem. Chciałam zjeść w święta coś innego, lekkiego, pachnącego wiosną, rześkiego. Zobaczyłam dorodny ogórek, dokupiłam pachnący koperek, dodałam pyszny twarożek, namoczyłam żelatynę i zajadałam się w święta cudowną terriną! Przepis(...)wolnych minut, komplet składników i ochotę na coś wiosennego - polecam bardzo! Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 1/2 zielonego ogórka pęczek koperku 500 g twarożku homogenizowanego 3 łyżki żelatyny 100 ml śmietany kremówki 30% 1-2 ząbków czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Ogórek obrać i zetrzeć na tarce
KUCHARNIAsię serwatka i powstaną grudki, jak przy robieniu twarogu. Pod koniec gotowania, gdy grudki stwardnieją dodaje się zebraną z kwaśnego mleka śmietanę, szczyptę soli, sporo kminku i na koniec koperek. Do tego młode ziemniaczki. U Karolki były to zawsze te najmniejsze, najdrobniejsze, gotowane w całości ze skórką. Tylko tyle i aż tak wiele. Powstaje zupa o smaku cudownym, prostym, wyrazistym(...)historia! Będę szukać dalej - może znajdę jeszcze kolejnych przykucankowych wielbicieli... KAROLKOWA ZUPA Z KWAŚNEGO MLEKA, PRZYKUCANKĄ ZWANA tłuste świeże mleko kminek sól do smaku garść koperku młode ziemniaki Nie podaję proporcji - zupy będzie tyle, ile użyjecie zsiadłego mleka.Cała reszta - do smaku, na oko, jak kto woli. Tłuste, świeże mleko (nie UHT, ani inne z kartonika - tylko
KUCHARNIAochoty na ciężkie jedzenie, a chętnie sięgamy po wszelkie orzeźwienie. Lekko kwaskowaty smak złamany jest słodkim smakiem młodziutkich czerwonych buraczków. Orzeźwienia dodaje pachnący zielony ogórek, rzodkiewki i mnóstwo koperku, natki pietruszki i szczypiorku. Chłodnik ten świetnie smakuje z ugotowanym jajkiem i młodymi ziemniaczkami.Nie wymaga specjalnych poświęceń i spędzenia połowy dnia w kuchni (wystarczy lekko poddusić buraczki a następnie gotować(...)młodych buraczków (razem z liśćmi, ) 1 młoda cebulka, drobno pokrojona 1 łyżka masła woda 1litr zsiadłego mleka-maślanki 500ml jogurtu naturalnego pół pęczka świeżego szczypiorku, drobno pokrojonego pół pęczka koperku, drobno pokrojonego pół pęczka natki pietruszki, drobno pokrojonej 1 duży zielony ogórek (obrać, przekroić poziomo, wybrać nasionka, a pozostałą część drobno pokroić) pęczek rzodkiewek, pokrojonych w półtalarki sól morska
w mojej kuchniDelikatny, śmietankowy dip. Idealny do pasztecików, przystawek a także do obiadu. Składniki ( na 250g dipu): 150g jogurtu naturalnego, 50g majonezu, mały ząbek czosnku, 20 ml śmietany 18%, 30g świeżego koperku, cukier, sól do smaku Koperek myjemy i drobno siekamy. Jogurt, majonez, śmietanę łączymy w jednolitą masę, dodajemy przeciśnięty czosnek i koperek. Doprawiamy do smaku ( można również podkreślić smak lubczykiem
Pudełko rozmaitościAromatyczny i sycący łosoś wędzony na gorąco polany lekko cytrynowym sosem z koperkiem to pokusa nie do odparcia. Odżywczy łosoś zapewni nam dużą porcję witamin B6 i B12 a także jodu, potasu i kwasów omega 3. Dodany zostanie bogaty w żelazo świeży szpinak i chrupiące kiszone ogórki wraz z czarną oliwką. Polecam sałatkę na fajną odżywczą kolację bądź do pracy(...)minut Składniki: 35g łososia wędzonego na gorąco Mała garść świeżego szpinaku Kilka pokrojonych talarków ogórka kiszonego Kilka piórek cebuli czerwonej Kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół 1 pęczek koperku 3,5 łyżki śmietany 18% tł. do sosów Sok z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Cukier Przygotowanie: 1/ Do salaterki nakładamy umyty szpinak, kawałki łososia na których układamy oliwki, oraz piórka
Kuchnia PROzdrowotnateż podzielę się z Wami moim przepisem na ten pyszny sos. Składniki: 1/2 szklanki śmietany 12 % 1/2 szklanki jogurtu typu greckiego 1 łyżka majonezu 4-5 ząbków czosnku sól koperek świeży lub suszony (w mojej wersji jest użyty koperek suszony) Do wysokiego naczynia wkładamy śmietanę, jogurt, majonez. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez prasę do naczynia. Dodajemy sól do smaku(...)koperek. Dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comDziś danie które uwielbiam moja córeczka - mięsne kuleczki czyli klopsiki drobiowe w sosie śmietanowym z koperkiem. Klopsiki podałam z białym ryżem z warzywami Piątnica. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1,5 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki wody sól,pieprz 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki mąki 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % ryż z warzywami Piątnica Pierś z kurczaka grubo(...)mięsa dodać kaszę mannę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować małe kulki. Następnie mięsne kuleczki obsmażyć na oleju aby zmieniły kolor. Potem zalać wodą i dodać koperek, zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody. Dodać do klopsików i ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem
Monia miesza i gotuje