danie to to co lubię teraz najbardziej. Ale taką samą rybę zjadł i S, więc wcale ta cała panierka nigdy nie była nam potrzebna. Ja dałam sporo cytryny i koperku, ale takie smaki lubię. Wy pokombinujcie co Wam smakuje najlepiej i tak też przyprawcie swoje danie. Smacznego! Składniki : * po jednym filecie z ulubione ryby - u mnie był morszczuk * kilka plasterków(...)cytryny * łyżeczka oleju lnianego * gałązka koperku * sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku * warzywa na patelnie bądź ulubiony mix warzyw Przygotowanie : Na kawałku foli układamy rybę, delikatnie smarujemy olejem lnianym bądź oliwą z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy po kilka plasterków cytryny oraz koperek. Można dodać też czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość szczelnie zwijamy
Magiczne Życie Martydzisiejsze :) Składniki na obiad dla 4 osób: Placki: 2 woreczki kaszy gryczanej (2x100g) - u mnie kasza gryczana w 6 minut Risana 3 jajka mała papryka zielona pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos borowikowy: 50g suszonych borowików 1 l wody 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu cebula 2-3 łyżki kremówki 2 łyżki masła 1 pełna łyżka(...)pełną łyżką krupczatki. Jeszcze chwilę razem dusić. Gdyby sos był za rzadki można dodać więcej mąki. Placuszki: Kaszę ugotować i odsączyć. Ząbki czosnku rozdrobnić, paprykę pokroić w małą kosteczkę, koperek posiekać. Do miski wysypać zawartość torebek, dodać czosnek, paprykę, koperek i 3 surowe jajka. Wymieszać i doprawić do smaku. Najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni, posmarowanej olejem. Łyżką formować małe placuszki
Ze smakiem i z pasjąporcje: 400 g świeżego łososia 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego sera grana padano (ok. 40 g) 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru pęczek koperku 200 ml śmietany sól pieprz Dodatkowo: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia dokładnie umyć, osuszyć (jeśli ma skórę(...)smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju (należy postępować z nimi bardzo delikatnie, aby się nie rozpadły) aż uzyskają apetyczny, złocisty kolor. Dodać śmietanę, pół szklanki wody i posiekany koperek. Mieszając od czasu do czasu, doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco, z kaszą jęczmienną. Smacznego! Wyliczenia: łosoś
Obiad za dychęzupy z botwinki. Według mnie to pozycja obowiązkowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami) 2 marchewki 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa, jeśli używacie) sól pieprz Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać(...)całość drobno posiekać. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego! Wyliczenia: botwinka 2,50 zł marchewka 1,05 zł ziemniaki 0,30 zł czosnek 0,50 zł cytryna 0,35 zł koperek 0,75 zł przyprawy
Obiad za dychęRoladki z łososia wędzonego :) Składniki na dwie porcje: 100 g łososia wędzonego; 2 jajka; łyżka musztardy francuskiej; serek mascarpone około 50g; świeży koperek; sól, pieprz; sok z cytryny. Jaja roztrzepujemy, dodajemy połowę drobno posiekanego koperku; przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy dwa cienkie omlety. Serek mieszamy z musztardą i pozostałym koperkiem. Doprawiamy do smaku. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny
Miksturownikrosołu (bulionu); wiązka szczawiu - (oczyszczony wrzucamy na minutkę do wrzątku); marchewka; seler; pietruszka - (mimo że gotowałam na rosole użyłam warzyw dla zagęszczenia zupy.); 4 łyżki koperku; ok. 100 g śmietany 18%; opcjonalnie: 1 łyżka mąki; sól, pieprz - do smaku; jajka na twardo - po jednym na talerz. Do rosołu wrzucamy oczyszczone i pokrojone warzywa. Gotujemy. Gdy będą miękkie dodajemy sparzony(...)rozdrobniony szczaw. Gotujemy 15 min. Zabielamy śmietaną, (ponieważ wyszła dość rzadka dodałam do śmietany łyżkę mąki i dobrze wymieszałam - następnym razem dam więcej warzyw). Wsypujemy połowę drobno poszatkowanego koperku. I doprawiamy ewentualnie do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Ciepłą zupę miksujemy blenderem, tak aby uzyskała kremową konsystencję. Podajemy z jajkiem posypane koperkiem. Prawda, że proste? A jak smakuję... Mniam mniam
Miksturownikdomu. Jest prosta. Ale najważniejsze, że bardzo smaczna!!! Sałatka z kurczakiem i makaronem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka; 200 g makaronu w kształcie ziarenek ryżu; 2 ogórki świeże; pęczek koperku; 4 łyżki majonezu; przyprawa gyros; sól, pieprz; opcjonalnie oliwa z oliwek. Dokładnie opłukanego kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i zostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Następnie(...)oliwie lub tak jak ja bez tłuszczu. W osolonej wodzie gotujemy makaron. Kurczaka i makaron studzimy. Obrane ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy. Przekładamy do miski. Koperek drobno siekamy. Łączymy ogórki, kurczaka, makaron i koperek, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku. Polecam!!! Smacznego
Miksturownikjest pyszna, sos jest rewelacyjny, a całość przygotowuje się dosłownie chwilę. Składniki: - 500 g filetów dowolnej ryby* - 0,5 szklanki śmietanki 30% - 2 ząbki czosnku - pół pęczka świeżego koperku - duża szczypta soli - kilka plasterków żółtego sera (u mnie liliput) - kolorowy pieprz do dekoracji * u mnie tym razem sandacz. Przygotowanie: 1. Filety rozmrażamy, płuczemy i oprószamy delikatnie solą. Przekładamy(...)naczynia żaroodpornego i odstawiamy na czas rozgrzewania się piekarnika. 2. W szklance mieszamy śmietankę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą. Wlewamy sos do ryby. 3. Pieczemy w odkrytym naczyniu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut (w zależności od grubości filetów). Kiedy ryba jest już upieczona układamy na wierzch plasterki sera
Kraina Tysiąca Smakówjadacie chłodniki ? Ja zwykle z młodymi ziemniaczkami, ale ten botwinkowy zagryzałam krakersikami - kupionymi - nie robiłam ... Składniki: * pęczek botwiny ( około 250 g ) * 500-600 ml kefiru * ząbek czosnku * szczypiorek * koperek * sól Wykonanie: Botwinkę umyć, osuszyć. Małe buraczki odciąć od łodyg, jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki zawinąć w folię aluminiową i upiec. Upieczone buraczki ostudzić. Zimne obrać ze skóry(...)zmiksować w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego, dodając obrany ząbek czosnku. Dolać jogurt - wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Szczypior, koperek oraz łodygi i liście botwinki posiekać. Chłodnik przelać do wysokich szklanek lub do miseczek - obficie posypać szczypiorek, koperkiem i botwinką. Podawać od razu. Smacznego
kolorowotorcikowoprzepisów i inspiracji do sprawdzenia. Dzisiaj taką inspiracją był wpis Evity. Składniki: 2 woreczki ryżu pół czerwonej papryki 4 ogórki konserwowe 2 jajka 2 plastry żółtego sera kilka gałązek koperku sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej (+ bułka tarta do obtoczenia) Wykonanie: 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu (u mnie to 13 minut, bo 15-20 minut gotowania ryżu(...)wydaje mi się on rozgotowany). Przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia. 2. Warzywa i ser kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. 3. Do ryżu dodajemy jajka, bułkę tartą, ser, koperek i warzywa. Doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę. 4. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Rada: Podczas formowania kotlecików warto moczyć ręce
Pasja Smakuprzepadają za karpiem. Jest to niezły przepis do wykorzystania także w menu sylwestrowym. Składniki: 40 dag wędzonego łososia w plastrach 25 dag serka śmietankowego 2 łyżki chrzanu pęczek koperku 2 łyżki śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie: Na kawałku folii aluminiowej ułożyć jeden obok drugiego plastry łososia, tak by zakrywały całą powierzchnię. Z koperku wybrać kilka gałązek(...)dekoracji, resztę opłukać i drobno posiekać. Serek wymieszać z chrzanem, śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na plastrach łososia, przy jednym dłuższym boku pozostawić trzy centymetrowy nieposmarowany pas. Zaczynając od przeciwległego boku, zwinąć łososia z serkiem w ciasny rulon. Owinąć go ściśle folią i wstawić na 24 godziny
Pasja Smakutegoroczne Święta - ciekawe połączenie i z pewnością jeszcze nie raz chętnie zrobię. Nie tylko na Wielkanoc :) Składniki: 8 jajek opakowanie łososia wędzonego opakowanie serka naturalnego Piątnica pół pęczka koperku sok z połówki cytryny sól, pieprz łyżka chrzanu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Żółtka przełożyć do miski, a białka ułożyć na talerzu(...)żółtka dodać większość łososia (dwa małe płaty odłożyć do dekoracji) pokrojonego w kostkę. Dołożyć serek naturalny, sok z cytryny, posiekany koperek (odłożyć gałązkę do dekoracji) i chrzan. Wymieszać i doprawić do smaku. Masa powinna być gładka, z widocznymi kawałkami łososia. Przygotowaną masą faszerować białka. Każde udekorować łososiem i koperkiem. insertCookd("65a731bc9e3ff4fccac149ed4453d6c8
Pasja Smakumrożonego zielonego groszku 1 łyżka cukru 1 l gorącego bulionu warzywnego kilka plasterków chorizo 400 g filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany koperek Wykonanie: Mrożony groszek przełożyć do garnka, posłodzić i zalać gorącym bulionem. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Filet z łososia opłukać i osuszyć, oddzielić skórę i pokroić(...)kostkę. Polać sokiem z cytryny. Do groszku dodać śmietanę i zblendować na gładką zupę. Do garnka włożyć kawałki łososia i gotować przez 5 minut. Koperek posiekać. Chorizo pokroić w paski i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zupę nalewać do talerzy z kawałkami łososia. Podawać z koperkiem i chorizo
Pasja Smakuprzygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Jest też bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Składniki: 10 ugotowanych młodych ziemniaków 5 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i pokroić w półplasterki. Tak samo pokroić rzodkiewki. Szczypiorek i koperek posiekać. Musztardę i majonez wymieszać, dodać(...)ziemniaków i rzodkiewek. Wszystko połączyć, doprawić do smaku i posypać szczypiorkiem i koperkiem. Podawać jako sałatkę lub dodatek np. do kotletów
Pasja Smakum.in.mąkę pszenną zamieniłam na mąkę orkiszową dodałam także mąkę orkiszową pełnoziarnistą, zawsze to trochę zdrowsze. Polecam baaardzo gorąco. Rewelacyjnie smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu z dodatkiem koperku - mmmm Pychotka ;-) Składniki na ok.3-4 porcje: - 4 mniejsze cukinie (każda ok.300-350g) - 100g mąki orkiszowej białej - 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 duże jajka - 2 płaskie łyżeczki soli morskiej + olej kokosowy(...)smażenia lub oliwa Sos czosnkowy: - 400g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) - 1 łyżka majonezu (można pominąć) - 2-3 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i pieprz do smaku Cukinie umyć, poodcinać końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać ok.1/2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na kilka minut aż puści sok. Po tym czasie cukinie lekko odcisnąć , najlepiej przekładając
Smaczne Zdrowe