Pyszny chłodniczek w sam raz na upalne dni ze świeżych warzyw-rzodkiewki i ogórka. Do tego dużo koperku i kwiaty ogórecznika. składniki: 1 średni długi ogórek 300 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego koperku 0,5 l kefiru sól czosnkowa Kociołek Smaków do smaku kwiaty ogórecznika do dekoracji Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Soku, który(...)puści ogórek nie odlewać. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ewentualnie pokroić w drobną kosteczkę. Dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać i dodać kefir, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić solą czosnkową. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki aby smaki się przegryzły. Chłodnik podawać przybrany kwiatkami ogórecznika. Polecam też: Chłodnik z botwiną Chłodnik ogórkowy z nasturcją
Monia miesza i gotujekilka minut. Świetnym urozmaiceniem letniego chodniku są orzechy, które fajnie przełamują konsystencje i przyjemnie chrupią ;) Składniki 3 długie zielone ogórki 2 pęczki rzodkiewek 100g łuskanych orzechów włoskich pęczek koperku 1l kefiru lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy i koperek siekamy (orzechy niezbyt drobno). Dodajemy(...)ogórków i rzodkiewek. Przeciskam ząbek czosnku. Całość zalewamy kefirem. doprawiamy do smaku sola, pieprzem i łyżeczka cukru. Chłodzimy, Serwujemy udekorowane plasterkiem ogórka, koperkiem i orzechami
Pyry na GazMimo dość sporej ilości chili pasta nie jest ostra, powiedziałabym, że jedynie lekko pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda bardzo elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej(...)drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku 1-2 łyżki majonezu (ewentualnie, jeżeli mamy twaróg chudy lub półtłusty) 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 1. Rybę i ser rozdrobnić widelcem lub utrzeć krótko mikserem na dość gładką konsystencję, pod koniec dodać przyprawy i majonez - radzę dodawać po trochę i próbować, bo ryba wędzona
Kuchnia PrezydentowejMłodą kapustę najbardziej lubię w wersji bezmięsnej, z samym tylko koperkiem i zasmażką, ale kiedy już taka wersja już mi się przeje, zaczynam wprowadzać do niej różne modyfikacje. I cieszę się młodą kapustką do woli, bo sezon na nią tak szybko przemija. Składniki: główka młodej kapusty – niecałe 90 dag sól 2 szklanki wody + do przepłukania patelni 3 kuleczki ziela angielskiego(...)liść laurowy 2 pomidory – około 30 dag łyżka oleju 25 dag kiełbasy śląskiej 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku cukier pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kapustę opłukałam, dość grubo posiekałam, lekko posoliłam i przegniotłam ręką. Zalałam dwoma szklankami wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy i gotowałam na małym ogniu. Cebulę obrałam i pokroiłam
Kuchenne zapiski Edytykiedyś moja Mama stawiała ciepły talerz koperkowej na stole dla mnie i mojego rodzeństwa, tak ja teraz podaje go swojej rodzinie. Garnek dla 4-5 osób: 3 pęczki koperku 20 dag ryżu, (2 woreczki ) 3-4 litry bulionu z kości lub kostek rosołowych pierz sól Podprawka: 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki zimnej(...)wody 1. Gotujemy wywar na kościach lub łączymy wodę z kostkami rosołowymi. Koperek drobno kroimy, dodajemy do wywaru. Ryż gotujemy osobno wg.przepisu na opakowaniu. 2. Z mąki, śmietany i wody przygotowujemy podprawkę i łączymy z koperkowym wywarem. Wsypujemy ugotowany ryż, przyprawiamy solą i pieprzem wg. upodobań. Zupę podajemy gorącą posypaną świeżo pokrojonym koperkiem
Apetyczna babeczkadanie jest pyszne. To danie jest szybkie i dla tych co kochają koperek, będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kilka składników, które mamy w lodówce, dobry makaron i ...PREGO! Gotowe! Składniki -makaron u mnie razowy -pomidor -czosnek -pęczek koperku -kilka łyżek śmietany -oliwa z oliwek -pieprz ziołowy u mnie od Skworcu Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i wrzuć(...)własnym. Można dodać ok. 3 łyżek wody. Międzyczasie nastaw wodę na makaron. Gdy się zagotuje, wrzuć wstążki. Ugotuj. Odcedz. Przelej zimna wodą. Do pomidorów dodaj śmietanę oraz drobno pokrojony koperek. Dosmacz pieprzem ziołowym. Wrzuć makaron do sosu. Wymieszaj. Rozłóż na talerze , pokrop oliwą z oliwek, dodaj sporo parmezanu. Możesz oliwki. Smacznego! Szybko, zdrowo, z kilku składników
Z Kuchni Do Kuchniidealny na obiad. Bardzo dobrze smakuje podany z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami z boczku. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 400 ml kefiru 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 ząbek czosnku sól biały pieprz jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Ogórka obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek(...)szczypiorek drobno posiekać. Jogurt wymieszać z kefirem i dodać ogórka , rzodkiewkę,koperek , szczypiorek , przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać i schłodzić w lodówce. Wlać na talerze i dodać ugotowane pokrojone na części jajko. Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami. chłodnik wiosenny
O kuchni z uczuciemdzisiaj jest to jedna z moich ulubionych potraw;) zapomniałam już jak bardzo lubię smak koperku ;) Kurczak w sosie koperkowym świetnie smakowałby z pieczonymi ziemniakami jednak ja unikam bomby skrobiowej jak ognia, dlatego upiekłam sobie marchewkę ;) Składniki: 1-2 piersi z kurczaka (zależy dla ilu osób robimy) 0,5 szklanki jogurtu 0% 4 łyżki pokrojonego koperku 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)możemy obrać i pokroić marchewkę,a następnie wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę, pieczemy w temp. 200 stopni, aż się zrumienią) w 0,5 szklance jogurtu mieszamy koperek i łyżkę skrobi na patelnie z kurczakiem dodajemy 1 szklankę zimnej wody i mieszankę jogurtową cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i się zagotuje, ewentualnie jeszcze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który nie odbiega radykalnie od typowych przepisów. Podaję ją też raczej typowo z jajkiem gotowanym na twardo, młodymi gotowanymi ziemniakami oraz koperkiem. Jest jednak jedna o tyle istotna różnica, że nie zabielam zupy śmietaną. Robię nawet coś zgoła przeciwnego, a mianowicie lekko ją zakwaszam, co sprawia że nabiera głębszego czerwonego koloru. Technicznie(...)Popularna sezonowa, lekka zupa z młodych buraczków – w mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu lub wieprzowiny) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 średnie marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu
Kulinarna Pokusakasz. Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek koperku 250ml śmietanki 12% 1 łyżka mąki sól, pieprz 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy(...)litrze wody. 2. Koperek drobno siekamy. 3. Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do bulionu, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Do garnka przekładamy pulpety, koperek, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. 4. Podajemy z ziemniakami i surówką
Szefowa kuchnikefirem, ważne, aby drobno pokroić ogórki - będą lekko chrupały przy jedzeniu. Polecam! składniki 4 porcje ok 500 g zielonych ogórków 400 g maślanki 500 g jogurtu greckiego pęczek koperku 1 - 2 starte ząbki czosnku sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania przygotowanie Zielone ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki. Pokroić ogórki w bardzo drobną kostkę(...)Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Dodać maślankę i jogurt, starty czosnek, posiekany koperek, oliwę z oliwek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem, i polane oliwą, Smacznego
Stare Garyskładników i przepisu :) Składniki : 2 plastry schabu sok z 1/2 cytryny 3 ziemniaki szczypiorek 2 łyżeczki żurawiny w miodzie Przyprawy : pieprz czosnkowy koperek suszony Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w nim każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czosnkowym i wcieramy w mięso(...)łyżeczki żurawiny w miodzie. Odstawiamy plastry schabu na godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry oraz posypujemy koperkiem suszonym. Plastry schabu układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru, ziemniaki również na folii na 2 poziomie. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 25 minut. Szczypiorek w tym czasie myjemy i kroimy. Gdy parowar się wyłączy nakładamy
Parowar Facetapraktyce kiedykolwiek nie przygotowywalibyście steku z tuńczyka, najpewniej właśnie to będzie odpowiednia technika. Winegret przygotowujemy wg upodobań. Ja po prostu zmieszałem oliwę z sokiem z cytryny i drobno siekanym koperkiem. Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że jak sama jego nazwa mówi winegret powinien zawierać ocet, aczkolwiek sok z cytryny wydał mi się po prostu łagodniejszym rozwiązaniem. Mimo wszystko(...)350g) 8-10 pomidorków koktajlowych 100g zielonej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części
Kulinarna Pokusaprostej wersji wracamy bardzo często. Polecam również łososia z pistacjami, na którego przepis niedawno umieściłam na blogu: KLIK . :-) 500g filetów z łososia 1 cytryna kilka gałązek świeżego koperku sól, pieprz 1. Filety z łososia myjemy, pozbywamy się skóry. Kroimy na mniejsze części. 2. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Koperek siekamy. 3. Filety nacieramy skórką z cytryny(...)obficie skrapiamy sokiem. I skórki i soku powinno być dużo. Obsypujemy solą, pieprzem i koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. 4. Filety smażymy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub piekarniku do zarumienienia. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniakami
Szefowa kuchnisię z ziemniakami (starczy włożyć do talerza kilka ziemniaczków i zalać je żurkiem). SKŁADNIKI 1 l maślanki 1 mała śmietanka słodka 12% 3 jajka 1 łyżeczka kminku 1/2 pęczka koperku 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) do smaku sól, pieprz, maggi dodatkowo: ziemniaki (ilość wedle uznania) WYKONANIE Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Do garnka wlać maślankę, śmietankę(...)dodać roztrzepane jajka i kminek. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, tak żeby nie było grudek i również wlać do garnka. Mieszając od czasu do czasu zagotować. W międzyczasie posiekać koperek. Kiedy zupa zawrze, wyłączyć palnik, dodać koperek, doprawić solą, pieprzem i odrobiną maggi. Do talerza włożyć 2-3 ziemniaki, lekko je posiekać i zalać gotowym żurkiem
Passions hobbies life