koperek - 3011 przepisów (strona:17/201)

Mamusina botwinka 91

łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa warzywna do potraw np. Vegeta ZUPA 1 pęczek botwinki 2 łyżki octu winnego 2 i ½ łyżki śmietany do zup 18% (100g) ½ łyżki mąki pszennej koperek – do posypania zupy na koniec gotowania lub na talerzu Wodę podgrzać w garnku. Gdy będzie ciepła, włożyć warzywa i mięso – mięsa nie należy wkładać do zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania(...)energicznie mieszając łyżką – kolejny sposób na przeciwdziałanie ważeniu się śmietany . Całość zagotować.  Na zdjęciu po "zabieleniu" śmietaną i zagotowaniu całości. Na koniec zupa jeszcze w garnku została posypana koperkiem. Po ugotowaniu i zdjęciu z palnika, posypać koperkiem – można jeszcze w garnku, lub bezpośrednio na talerzach . Podawać z gotowanymi na sypko ziemniakami, posypanymi podsmażoną na maśle cebulką lub skwareczkami

Grunt to przepis!
Rolki Dolmaski z ryżem i grzybami w liściach winorośli 196

Dolmades to przypominające to małe rolki przypominające kształtem cygara, najczęściej faszerowane ryżem (bez mięsa), orzechami przyprawione świeżą miętą, koperkiem i innymi aromatycznymi dodatkami. Są również wersje z farszem z dodatkiem mięsa, jednak te wegetariańskie są najczęściej spotykane. Tym czym faszerowane są Dolmades zależy głównie w jakim kraju są podawane. Często dodaje się do farszu również drobno posiekane rodzynki. Taki farsz(...)świeżych grzybów leśnych 75 g orzeszków piniowych ewent. włoskich 2 łyżki syropu z owocu granatu lub 50 g rodzynek (opcjonalnie) 1 łyżka sumak'u 4 łyżki świeżo posiekanego koperku 2 łyżki świeżo posiekanej mięty 600 ml bulionu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Liście winorośli wrzucić do wrzącej wody i blanszować je przez ok. 10 minut. Można w handlu dostać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 207

puszki pomidorów konserwowych pokrojonych w kostkę 2 czerwone słodkie papryki 1 zielona papryka 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub jeszcze lepiej smalcu ze skwarkami 1 łyżka suszonego koperku 1 łyżka grubo siekanej natki sól i świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć nożem i posiekać (nie przeciskać przez praskę). Pomidory pokroić w kostkę(...)płynu. W połowie duszenia pomidorów dodać pokrojoną w kostkę paprykę (czerwoną i zieloną). Powstający sos posolić i popieprzyć. Nic nie przeszkadza by dodać szczyptę przyprawy vegeta. Dodać też suszony koperek. Powód dlaczego dodaje suszony a nie świeży jest taki, że chciałam zachować ładny czerwony kolor sosu. Suszony koperek nie zepsuje tak czerwieni pomidorów i papryki. Świerzy natomiast nie "zniknie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pizza z serowymi brzegami 154

spore pieczarki 20 czarnych oliwek 1 parówka  SOS CZOSNKOWY: 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego 2 malutkie ząbki czosnku (jeśli jest polski to uwaga na ostrość) 1/3 pęczka koperku sól, pieprz 1 łyżka majonezu (ewentualnie, ja nie daję) Przygotowanie: CIASTO: Drożdże rozpuścić w wodzie, dosypać sól i cukier. Wsypać mąkę, wlać olej i wyrobić (ja robię to robotem z końcówką(...)parówkę, salami i posypać z wierzchu oliwkami. Piec w 200'C około 15 minut. SOS CZOSNKOWY (mój ulubiony): DO miseczki przełożyć jogurt, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać do jogurtu. Koperek posiekać drobniutko, dodać do sosu. Przyprawić, zamieszać.  Można dodać koperek świeży (najlepszy), mrożony lub suszony

Cakes By Kejt
kuru cacık - turecka przystawka z ogórkiem 190

doskonale komponuje się z grillowanymi potrawami. Bardzo prosta do wykoniania, ale magicznie skuteczna. Składniki : 3-4 ogórki gruntowe 250g jogurtu typu greckiego 1 duży ząbek czosnku pół (sporego) pęczku koperku oliwa z oliwek sól Sposób przyrządzenia : ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, koperek drobno siekamy starte ogórki solimy i możemy zostawić na sitku by puściły wodę dodajemy(...)jogurt, przeciskamy czosnek, dosypujemy koperek i dokładnie mieszamy opcjonalnie możemy dodać drobno posiekane liście mięty odstawiamy do lodówki na 20min. przed podaniem polewamy oliwą z oliwek

zobacz ich smak
Zupa pomidorowa z mięsno-ryżowymi pulpecikami 174

każdego.  Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 torebka ryżu 1 pęczek włoszczyzny 1 kostka rosołu z kury Knorr 2 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana 18% 2 listki laurowe koperek sól pieprz Do garnka z obranymi warzywami wlewamy 1,5 litra wody. Wrzucamy listki laurowe i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową(...)zabielamy śmietaną. Mięso mielimy, dodajemy ugotowany ryż i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy niewielkie pulpeciki, które wrzucamy na gotujący się wywar warzywny. Gotujemy je kilka minut od czasu do czasu mieszając. Zupę pomidorową podajemy z pulpecikami mięsno-ryżowymi i posypujemy koperkiem. Smacznego

Salonik smaków
Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami 198

większa lub 2 mniejsze czerwone cebule 1 duży bakłażan 2 dojrzałe pomidory 250 g (3/4 szklanki) ryżu basmati 2 szklanki wody 1 łyżeczka cynamonu 60 g solonych pistacji pęczek koperku oliwa sól do smaku jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Cebulę pokrój w piórka, bakłażana i pomidory w kostkę. W dużej patelni o wysokich ściankach lub garnku z grubym dnem rozgrzej(...)międzyczasie warto jest zajrzeć pod przykrywę i upewnić się, że ryż nie przywiera do dna garnka. W międzyczasie wyłuskaj pistacje ze skorupek i posiekaj je grubo. Posiekaj pęczek koperku. Zdejmij z patelni pokrywkę i wzrusz pilaw widelcem. Dodaj pistacje i koperek i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem jogurtu naturalnego

Chilli Czosnek i Oliwa
CHŁODNIK OGÓRKOWY 184

kubki jogurtu naturalnego (każdy po 400g) lub 800g jogurtu typu bałkańskiego + kefir (400g) - 4 duże ząbki czosnku - sól himalajska lub morska (ok.1 łyżeczki) - świeżo mielony pieprz - pęczek koperku Dodatkowo: - 4 jajka ugotowane na twardo - pestki słonecznika uprażone na suchej patelni lub - pokruszona feta lub - rozdrobnione orzechy włoskie Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posolić. Ogórki dokładnie umyć, wytrzeć, obciąć końcówki(...)zetrzeć (razem ze skórką) na grubych oczkach tarki. Do ogórków z czosnkiem wlać jogurt (lub jogurt z kefirem), posypać świeżo mielonym pieprzem, dodać pokrojony koperek i dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze ewentualnie solą. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Podawać posypane pokrojonym jajkiem i/lub prażonym słonecznikiem. Lub pokruszoną fetą i posypane koperkiem (moja ulubiona wersja), lub/i rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Świetnie smakuje podawany

Smaczne Zdrowe
Wiejska zapiekanka z młodymi ziemniakami i kiełbasą 215

ziemniaczkami. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje ze szklanką zsiadłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1/2 kg młodych ziemniaków, 20 dag cienkiej kiełbasy, 1 cebula, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz, 2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzam. Ziemniaki kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję w piórka. Kiełbasę kroję w plasterki. Koperek(...)drobno siekam. Na dno naczynia żaroodpornego wrzucam masło. Nakładam porcję ziemniaków, cebulę, kiełbasę i koperek. Czynność powtarzam, aż do wyczerpania składników. Całość oprószam solą i pieprzem. Naczynie przykrywam i zapiekam około 40 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem 167

Pyszny chłodniczek w sam raz na upalne dni ze świeżych warzyw-rzodkiewki i ogórka. Do tego dużo koperku i kwiaty ogórecznika. składniki: 1 średni długi ogórek 300 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego koperku 0,5 l kefiru sól czosnkowa Kociołek Smaków do smaku kwiaty ogórecznika do dekoracji Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Soku, który(...)puści ogórek nie odlewać.  Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ewentualnie pokroić w drobną kosteczkę. Dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać i dodać kefir, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić solą czosnkową. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki aby smaki się przegryzły. Chłodnik podawać przybrany kwiatkami ogórecznika. Polecam też: Chłodnik z botwiną Chłodnik ogórkowy z nasturcją

Monia miesza i gotuje
Chłodnik z orzechami 160

kilka minut. Świetnym urozmaiceniem letniego chodniku są orzechy, które fajnie przełamują konsystencje i przyjemnie chrupią ;)   Składniki 3 długie zielone ogórki 2 pęczki rzodkiewek 100g łuskanych orzechów włoskich pęczek koperku 1l kefiru lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy i koperek siekamy (orzechy niezbyt drobno). Dodajemy(...)ogórków i rzodkiewek. Przeciskam ząbek czosnku. Całość zalewamy kefirem. doprawiamy do smaku sola, pieprzem i łyżeczka cukru. Chłodzimy, Serwujemy udekorowane plasterkiem ogórka, koperkiem i orzechami

Pyry na Gaz
Pasta z wędzonej ryby i chili 163

Mimo dość sporej ilości chili pasta nie jest ostra, powiedziałabym, że jedynie lekko pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda bardzo elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej(...)drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku 1-2 łyżki majonezu (ewentualnie, jeżeli mamy twaróg chudy lub półtłusty) 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 1. Rybę i ser rozdrobnić widelcem lub utrzeć krótko mikserem na dość gładką konsystencję, pod koniec dodać przyprawy i majonez - radzę dodawać po trochę i próbować, bo ryba wędzona

Kuchnia Prezydentowej
Młoda kapusta z kiełbasą i pomidorami 165

Młodą kapustę najbardziej lubię w wersji bezmięsnej, z samym tylko koperkiem i zasmażką, ale kiedy już taka wersja już mi się przeje, zaczynam wprowadzać do niej różne modyfikacje. I cieszę się młodą kapustką do woli, bo sezon na nią tak szybko przemija. Składniki: główka młodej kapusty – niecałe 90 dag sól 2 szklanki wody + do przepłukania patelni 3 kuleczki ziela angielskiego(...)liść laurowy 2 pomidory – około 30 dag łyżka oleju 25 dag kiełbasy śląskiej 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku cukier pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kapustę opłukałam, dość grubo posiekałam, lekko posoliłam i przegniotłam ręką. Zalałam dwoma szklankami wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy i gotowałam na małym ogniu. Cebulę obrałam i pokroiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa koperkowa 182

kiedyś moja Mama stawiała ciepły talerz koperkowej na stole dla mnie i mojego rodzeństwa, tak ja teraz podaje go swojej rodzinie. Garnek dla 4-5 osób: 3 pęczki koperku 20 dag ryżu, (2 woreczki ) 3-4 litry bulionu z kości lub kostek rosołowych pierz sól Podprawka: 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki mąki pszennej  3/4 szklanki zimnej(...)wody 1. Gotujemy  wywar na kościach lub łączymy wodę z kostkami rosołowymi. Koperek drobno kroimy, dodajemy do wywaru. Ryż gotujemy osobno wg.przepisu na opakowaniu. 2. Z mąki, śmietany i wody przygotowujemy podprawkę i łączymy z koperkowym wywarem. Wsypujemy ugotowany ryż, przyprawiamy solą i pieprzem wg. upodobań. Zupę podajemy gorącą posypaną świeżo pokrojonym koperkiem

Apetyczna babeczka
Makaron wstążki orkiszowe w pomidorach,koperku, śmietanie 165

danie jest pyszne. To danie jest szybkie i dla tych co kochają koperek, będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kilka składników, które mamy w lodówce, dobry makaron i ...PREGO! Gotowe! Składniki -makaron u mnie razowy -pomidor -czosnek -pęczek koperku -kilka łyżek śmietany -oliwa z oliwek -pieprz ziołowy u mnie od  Skworcu Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i wrzuć(...)własnym. Można dodać ok. 3 łyżek wody. Międzyczasie nastaw wodę na makaron. Gdy się zagotuje, wrzuć wstążki. Ugotuj. Odcedz. Przelej zimna wodą. Do pomidorów dodaj śmietanę oraz drobno pokrojony koperek. Dosmacz pieprzem ziołowym. Wrzuć makaron do sosu. Wymieszaj. Rozłóż na talerze , pokrop oliwą z oliwek, dodaj sporo parmezanu. Możesz oliwki. Smacznego! Szybko, zdrowo, z kilku składników

Z Kuchni Do Kuchni