dosłownie rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste. Warzywa dopełniają całości. I co najważniejsze, w tym daniu jest całe mnóstwo aromatycznych przypraw suszonych, jak również po garści świeżego koperku i natki pietruszki (więc nie przejmujcie się długą listą składników, połowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest bogaty w smaku, słodko-pikantny, wspaniale rozgrzewa i taki duży garnek starcza(...)pieprzu cayenne 1,5 - 2 łyżeczki soli (lub więcej/mniej według uznania) 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego garść świeżego siekanego koperku garść świeżej siekanej natki pietruszki 0,5 l wody WYKONANIE: Mięso umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w w kostkę (około 1,5- 2 cm). Dodaj
Słodko-Słony Świat Ilonytakiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Łosoś w Sosie Koperkowym - Składniki: o k. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Sos Koperkowy: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Łosoś(...)Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Mięso łososia jest bardzo delikatne i podczas smażenia wyraźnie widać "linie
Słodka StronaOlivera 15 minut w kuchni. Składniki: Kuskus 1 szklanka (około 300 g) kuskusu 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 świeża czerwona papryczka chilli 4 dymki 1/2 pęczka świeżego koperku 200 g świeżego lub mrożonego groszku 1 garść czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 40 g sera feta Kurczak 2 piersi kurczaka (około 400 g) 1 czubata łyżeczka suszonego oregano(...)łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 cytryna oliwa Tzatziki 1/2 dużego ogórka 250 g jogurtu naturalnego greckiego 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Do miski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Farsz: pęczek botwinki (liście i łodygi) 1-2 ząbki czosnku 100 g twarogu 150 g sera typu feta 2 łyżki posiekanego koperku garść posiekanych pistacji lub orzechów włoskich łyżka masła sól, pieprz Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody Masło koperkowe: 1/2 kostki masła mały pęczek koperku szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania(...)smażymy na nim botwinkę około 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki ciepłej wody, a kiedy w trakcie wyrabiania ciasta okaże
Smakowity Blog KulinarnyTarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą... Kruchy, złocisty i chrupiący spód. Grillowane, czerwone papryki, bakłażan i cebula. Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem. Pycha! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli; Margaryna do wysmarowania formy na tartę. Nadzienie: 1 duża czerwona papryka; 1 średni bakłażan; 2 średnie cebule; Pęczek(...)koperku; 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 jajka; Sól; Pieprz; Olej do posmarowania blachy. Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć
Gospodyni MiejskaSpaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym... Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem. Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli. Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; Puszka tuńczyka w sosie własnym; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30% ); 1 średnia cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 250 ml gorącej, przegotowanej wody; 1/2 łyżeczki(...)suszonego tymianku; 1/2 pęczka koperku; Sól; Pieprz; Olej/oliwa. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z płynów. Koperek drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić cebulę i zeszklić. Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki, zalać 250 ml gorącej, przegotowanej wody
Gospodyni MiejskaZalewajka na żurku... Niezapomniany smak babcinych obiadów. Lekko kwaśna, na zakwasie. Oprószona koperkiem i majerankiem. Zapraszam! Składniki: 400 g kiełbasy jałowcowej; 6 średnich ziemniaków; 500 ml domowego zakwasu na żurek ; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka(...)ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek koperku; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy). Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki. Koperek
Gospodyni MiejskaRolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym... Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej. A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku. Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego. Idealna na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej); 1 surowe jajo; 1 czerstwa zwykła bułka; 2 ząbki czosnku(...)mała cebula; Mleko do namoczenia bułki; Sól; Pieprz; Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta; Majeranek. Farsz: 4 jaja ugotowane na twardo; Pęczek natki pietruszki; Pęczek koperku; 1 łyżka majonezu; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Około 50 g masła; Bułka tarta; Folia spożywcza. Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Jajka do farszu ugotować na twaro. Ostudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki i koperek
Gospodyni MiejskaGrillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi... Kawałki ziemniaków. Kosteczki ogórków konserwowych. Drobno posiekany koperek. I sos majonezowo-śmietanowy. Prosta, szybka i tania. Idealna do dań z grilla. Polecam! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków; 2 średnie ogórki konserwowe; Pęczek koperku; 4 łyżki majonezu; 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować pod bierzącą(...)młode to nie obierać). Większe poprzekrajać na pół lub na ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić . Ogórki odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do ziemniaków. Wymieszać. Koperek umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Smak sałatki można wzbogacić
Gospodyni MiejskaZupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym... Kremowa, delikatnie kwaśna, wyjątkowa w smaku. Z wiórkami świeżych ogórków i koperkiem. Syta, z dodatkiem ziemniaków. Zabielona serkami topionymi i odrobiną śmietany. Idealne rozwiązanie w sezonie ogórkowym. Polecam! Składniki: 750 g świeżych ogórków (gruntowych lub szklarniowych); 1 średnia cebula; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 3 średnie ziemniaki(...)wyciśnięty z 1 cytrny; Pęczek koperku; 200 g serka topionego (2 prostokąty - każdy po 100 g, u mnie kremowe); 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 łyżka masła; 125 ml soku z kiszonych ogórków - opcjonalnie; 2 litry zimnej wody; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórki umyć, osuszyć, zetrzeć
Gospodyni MiejskaPasta twarogowa z makrelą... Kremowa, aromatyczna. O wyraźnym smaku wędzonej makreli. Na bazie twarogu półtłustego. Z dodatkiem majonezu i koperku. Dosmaczona koncentratem pomidorowym. Pyszna do kanapek, krakersów czy innych przekąsek. Polecam! Składniki: 1 średnia makrela (waga około 250 g); 250 g twarogu półtłustego; 3 łyżki majonezu; 2 łyżki drobno pokrojonego koperku; 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego; Sól; Pieprz. Sposób(...)przygotowania: Makrelę oczyścić z ości i skóry. Makrelę i twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Dodać majonez, koperek, koncentrat i wymieszać. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 słoik pasty. Majonez
Gospodyni Miejskamiłością do ... gotowanych klopsików. Wynikiem jest . .. pyszna i prosta obiadowa klasyka :) Składniki na klopsiki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej koperek sól, pieprz odrobina słodkiej papryki Na sos: bulion warzywny ziele angielskie liść laurowy przecier pomidorowy łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz odrobina cukru koperek Wykonanie: Mięso z indyka(...)mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki. Na wrzący bulion warzywny wrzucamy klopsy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie klopsy wyjmujemy łyżką cedzakową
Walijskie PichcenieBeans baked with wine. Składniki. 1 kg bobu 2 łyżki masła 4 pomidorki koktajlowe 6 łyżek wina białego wytrawnego 2-3 żółtka 20 dag sera żółtego 3 gałązki koperku 1 łyżka koperku siekanego sól, pieprz Wykonanie. Opłukany bób ,zalać wrzątkiem ,dodać gałązki koperku, ugotować pod przykryciem. Pod koniec posolić. Odcedzić, obrać, ze skórki ,doprawić do smaku i ułożyć(...)naczyniu wysmarowanym masłem. Pomidorki przekroić na pół i dołożyć do bobu. Żółtka wymieszać z winem i polać bób. Posypać startym serem. Zapiekać 5 minut ,do stopienia sera. Posypać posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje z lampką wina
Kulinarny karnet Christopheratypowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią". Ostatnio dokonałam na nowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam nic przeciwko tej odmianie sałaty, chociaż też nie szalałam za nią jakoś specjalnie. Od pierwszego spróbowania sałatki z tuńczykiem , którą teraz wprost(...)działanie bakteriobójcze. Ze względu na swój charakterystyczny, lekko pikantny i korzenny smak nie każdemu przypada do gustu, ale naprawdę warto się do niej przekonać. Jeżeli chodzi o suszony koperek- wydaje się to banalne, a wręcz śmieszne, ale naprawdę zaskoczył mnie jego niezwykły aromat. Zawsze byłam przekonana, że ten w świeżej wersji jest bezkonkurencyjny i kiedy ostatnio natknęłam się
peanutbuttermonsterjajka 4 szt sól i pieprz mąka do obtaczania 3 łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe śmietana- 200 ml pieczarki - 300 g masło 1,5 łyżki do smażenia koperek świeży - 0,5 pęczka kapusta pekińska pokrojona -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Koperek opłukać, drobno pokroić. Do miski włożyć mięso mielone(...)jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety. Posypać pulpety koperkiem i kapustą, dobrze docisnąć. Pulpety panierować w mące, wrzucać na gotującą wodę z kostkami rosołowymi, gotować na wolnym ogniu, kilka minut
Kuchnia Danusi