Uwielbiana przez moją Rodzinkę surówka z młodej kapusty z dużą ilością świeżego koperku. Idealna jako dodatek do wiosennego obiadu. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki z kapusty ale ta jest zdecydowanie moja faworytką. Nie potrzebuję do niej nawet oliwy, dodaję ją przed samym spożyciem, by kapusta zbyt mocno się nie zmorzyła. Bardzo łatwa i bardzo smaczna... ;-) Składniki: - 1 główka młodej(...)kapusty (moja miała 1kg po oberwaniu wierzchnich liści) - 1/2-1 pęczek koperku (zależy od wielkości) - por (mały kawałek białej części) - 2-3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru) - 2 szczypty kwasku cytrynowego lub sok z cytryny - sól do smaku (ok.1/2-3/4 łyżeczki) - świeżo mielony pieprz (nie trzeba) - olej rzepakowy lub inny (ok.1-2 łyżki) Kapustę zszatkować lub drobno pokroić. Dodać do niej kwasek, sól , ksylitol
Smaczne Zdrowedrożdżowe kwiatki już niedługo pojawią się na blogu. Drożdżówki wyszły, a ja zostałam z brakiem pomysłu na obiad. I tak bez pomysłu powstała zupa z młodą kapustką i świeżym koperkiem. Do tego obowiązkowo młode ziemniaki. Kogoś zachęciłam? To zapraszam na talerz pysznej zupy! Składniki : * porcja rosołowa bądź kawałek żeberek wieprzowych * 2 marchewki * pietruszka * 4 młode ziemniaki * pół główki młodej kapusty(...)sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy * koperek Przygotowanie : Mięso opłukać, dolać wody do ranka i zagotować razem z przyprawami. Wrzucić pokrojoną marchewkę oraz startą na tarce o dużych oczkach pietruszkę. Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w kostkę, dodać całość do zupy. Przyprawić do smaku. Posypać koperkiem. Czasami dodaję jeszcze łyżkę bądź dwie śmietanki
Magiczne Życie MartyUmknęło mi :) Przepis podpatrzony w "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, taka jesienno zimowa! Sałatka obiadowa z buraczków, korniszonów, z koperkiem 1 duży burak, upieczony 1 por, biała część 4 spore korniszony pół pęczka koperku sok z połowy cytryny łyzka oliwy sól
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: około 10 młodych ziemniaków 2 średnie ogórki kiszone 1 średnia cebula 5 ugotowanych na twardo jajek pęczek koperku 1 - 2 ząbki czosnku (można pominąć jeśli ktoś nie lubi) 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i koimy w kostkę. Tak samo kroimy ogórki(...)cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. koperek drobno kroimy. Wszystkie składniki razem mieszamy wraz z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka z młodych ziemniaków
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 1 duża cukinia albo 2 małe 1 jajko 100 ml mleka około 4 łyżki mąki pszennej koperek, szczypiorek sól, pieprz odrobinę maggi - jeśli ktoś lubi sos sojowy olej do smażenia Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut aby cukinia puściła zbędny sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy(...)jajko, mleko i mąkę. Do ciasta naleśnikowego dajemy odciśnięte z soku cukinię, doprawiamy koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju placki z obu stron. (1 placek to około 1 łyżki stołowej cukinii z ciastem). Placki z cukinii
Bon Appetit MałgorzatyJuż pojawiła się młoda kapusta :) Jedno z moich ulubionych warzyw :) Składniki: 1 mała gł ówka młodej kapusty 1 mała cebulka 1 pęczek koperku sól, pieprz sok z cytryny do smaku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: 1. Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, poszatkować. Delikatnie nasolić i odstawić na 10 minut. 2. W międzyczasie posiekać cebulkę(...)opłukany koperek. Dodać do kapusty. Wymieszać czystą dłonią. 3. Do surówki dodać cukier, odrobinę pieprzu, sok z cytryny i olej i ponownie wymieszać. 4. Podawać wedle uznania - u mnie był akurat kurczak w cieśnie francuskim . Smacznego!!! Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa Aniwłasnego gustu, zrobiłam, wyszło pysznie. Dziś z Wami dzielę się tym przepisem :) Składniki: 300-400 g łososia 1 duża łyżka masła sok z połowy cytryny 1-2 łyżki siekanego koperku sól do smaku słodka mielona papryka Sposób wykonania: 1. Rybę nacieramy słodką mieloną papryką. 2. Masło roztapiamy, uważamy, aby go nie przypalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny(...)koperek i solimy do smaku. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, polewamy masłem z przyprawami, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-30 minut bez przykrycia. Smakuje bardzo bardzo dobrze! Smacznego!!! Źródło: Passionfruit
Kuchnia domowa Anismietana i koperkiem.I tak wlasnie je przyrzadzilam i Wam polecam.Smakowaly wybornie! Skladniki na 2 porcje: 400-500 g kurek 1 cebula 2 lyzki masla ghee sol,pieprz zielony koperek-duzo kubeczek smietany kremowki 1 lyzka soku z cytryny Wykonanie: Na patelni rozpuscic maslo,wsypac pokrojona w drobna kostke cebule.Nie rumienic jej,tylo zeszklic. Oplukane kurki ,te wieksze pokroic na mniejsze(...)przed podaniem. Pod koniec dodac smietane-ilosc wg uznania,chwile razem przesmazyc ,zeby sos sie zagescil.Ze slodka smietanka sa wyjatkowo pyszne,ale kwasna oczywiscie tez mozecie dodac.Sos polaczymy z koperkiem i sola.Gotowe do podania!Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 filet pstrąga łososiowego, 2 łyżki masła, suszony koperek, kilka plasterków suszonego czosnku, sól, pieprz, surówka królewska Orzech. Przygotowanie: Filet pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Posypujemy również suszonym lub świeżym koperkiem (lepiej świeżym, ale ja akurat nie miałam) i układamy plasterki czosnku. Na patelni
Aga w kuchniSkładniki: ziemniaki 3/4 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanka, bułka tarta 1/2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba ziemniaki utrzeć na tarce drobne oczka i nadmiar płynu odlać masę ziemniaczaną połączyć z jajkami "M", przyprawami, koperkiem, mąką, tartą bułką i wymieszać, jeśli masa będzie zbyt rzadka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: bób 1/2 kg, masło 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, sól czosnkowa - do smaku bób opłukać i ugotować do miękkości bez soli - nie będzie twardy gdy jest już ugotowany to wodę odlać z garnka i do bobu dać masło, paprykę ostrą, koperek i sól czosnkową do smaku wszystko w garnku zamieszać i bób jest gotowy
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 4 duże, ząbki czosnku 1 sztuka, woda 4 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku, koperek siekany 1/2 pęczka bułkę namoczyć w mleku i dobrze ją z mleka odcisnąć - czosnku ząbki utrzeć z solą na miazgę w możdzierzu dodać do łopatki mielonej i dobrze wyrobić z jajkiem(...)oleju pomidory zmiksować w rozdrabniaczu całe razem ze skórką i ząbkami czosnku - dodać do mielonych kotletów i dolać wody dusić bez przykrycia z 20-30 minut, na koniec dodać koperek i przyprawą w płynie do smaku - woda odparuje i jest dość gęsty sos podawać na obiad z ziemniakami tłuczonymi lub z czym lubisz...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięLubię kapustę na ciepło. Niestety zwykle jest zasmażana, a w diecie warzywno-owocowej ta opcja odpada. Trzeba więc było coś wymyślić :) Składniki: pół główki kapusty duża cebula koperek sól pieprz odrobina wody Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody i gotujemy bez przykrycia, aż kapusta zrobi się miękka i zmniejszy swoją objętość(...)Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem i gotujemy jeszcze chwilę. Smacznego
chwile dla mnieziemniaków ok. 2 litry wody pól średniej marchewki kilka gałązek pietruszki gałązka selera 1/3 szklanki oleju 2 pełne łyżki mąki pszennej połówka cebuli 2 łyżki posiekanego koperku przyprawa np. Kucharek sól, przyprawa do zup w płynie Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew startą na grubej tarce zalać wodą. Dodać ok. 1/2 łyżki przyprawy Kucharek, odrobinę soli. Ugotować (ok.15(...)kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania ziemniaków do konsystencji gęstego sosu. Dobrze wymieszać aby nie było grudek, następnie połączyć z zupą, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, wrzucić posiekany koperek, zamieszać. Pozostawić pod przykrywką na kilka minut. Doprawić do smaku
Praktyczna plgłówka młodej, białej kapusty 200 g żółtej fasolki szparagowej, ugotowanej w osolonej wodzie pęczek rzodkiewek 2 pomidory, najlepiej malinowe 1 szklanka jogurtu naturalnego pęczek koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki, pomidory w kostkę, fasolki na pół, a koperek siekamy. Warzywa przekładamy do dużej
Moja smaczna kuchnia