Umknęło mi :) Przepis podpatrzony w "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, taka jesienno zimowa! Sałatka obiadowa z buraczków, korniszonów, z koperkiem 1 duży burak, upieczony 1 por, biała część 4 spore korniszony pół pęczka koperku sok z połowy cytryny łyzka oliwy sól
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: około 10 młodych ziemniaków 2 średnie ogórki kiszone 1 średnia cebula 5 ugotowanych na twardo jajek pęczek koperku 1 - 2 ząbki czosnku (można pominąć jeśli ktoś nie lubi) 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i koimy w kostkę. Tak samo kroimy ogórki(...)cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. koperek drobno kroimy. Wszystkie składniki razem mieszamy wraz z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka z młodych ziemniaków
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 1 duża cukinia albo 2 małe 1 jajko 100 ml mleka około 4 łyżki mąki pszennej koperek, szczypiorek sól, pieprz odrobinę maggi - jeśli ktoś lubi sos sojowy olej do smażenia Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut aby cukinia puściła zbędny sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy(...)jajko, mleko i mąkę. Do ciasta naleśnikowego dajemy odciśnięte z soku cukinię, doprawiamy koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju placki z obu stron. (1 placek to około 1 łyżki stołowej cukinii z ciastem). Placki z cukinii
Bon Appetit MałgorzatyJuż pojawiła się młoda kapusta :) Jedno z moich ulubionych warzyw :) Składniki: 1 mała gł ówka młodej kapusty 1 mała cebulka 1 pęczek koperku sól, pieprz sok z cytryny do smaku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: 1. Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, poszatkować. Delikatnie nasolić i odstawić na 10 minut. 2. W międzyczasie posiekać cebulkę(...)opłukany koperek. Dodać do kapusty. Wymieszać czystą dłonią. 3. Do surówki dodać cukier, odrobinę pieprzu, sok z cytryny i olej i ponownie wymieszać. 4. Podawać wedle uznania - u mnie był akurat kurczak w cieśnie francuskim . Smacznego!!! Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa Aniwłasnego gustu, zrobiłam, wyszło pysznie. Dziś z Wami dzielę się tym przepisem :) Składniki: 300-400 g łososia 1 duża łyżka masła sok z połowy cytryny 1-2 łyżki siekanego koperku sól do smaku słodka mielona papryka Sposób wykonania: 1. Rybę nacieramy słodką mieloną papryką. 2. Masło roztapiamy, uważamy, aby go nie przypalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny(...)koperek i solimy do smaku. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, polewamy masłem z przyprawami, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-30 minut bez przykrycia. Smakuje bardzo bardzo dobrze! Smacznego!!! Źródło: Passionfruit
Kuchnia domowa Anismietana i koperkiem.I tak wlasnie je przyrzadzilam i Wam polecam.Smakowaly wybornie! Skladniki na 2 porcje: 400-500 g kurek 1 cebula 2 lyzki masla ghee sol,pieprz zielony koperek-duzo kubeczek smietany kremowki 1 lyzka soku z cytryny Wykonanie: Na patelni rozpuscic maslo,wsypac pokrojona w drobna kostke cebule.Nie rumienic jej,tylo zeszklic. Oplukane kurki ,te wieksze pokroic na mniejsze(...)przed podaniem. Pod koniec dodac smietane-ilosc wg uznania,chwile razem przesmazyc ,zeby sos sie zagescil.Ze slodka smietanka sa wyjatkowo pyszne,ale kwasna oczywiscie tez mozecie dodac.Sos polaczymy z koperkiem i sola.Gotowe do podania!Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 filet pstrąga łososiowego, 2 łyżki masła, suszony koperek, kilka plasterków suszonego czosnku, sól, pieprz, surówka królewska Orzech. Przygotowanie: Filet pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Posypujemy również suszonym lub świeżym koperkiem (lepiej świeżym, ale ja akurat nie miałam) i układamy plasterki czosnku. Na patelni
Aga w kuchniSkładniki: ziemniaki 3/4 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanka, bułka tarta 1/2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba ziemniaki utrzeć na tarce drobne oczka i nadmiar płynu odlać masę ziemniaczaną połączyć z jajkami "M", przyprawami, koperkiem, mąką, tartą bułką i wymieszać, jeśli masa będzie zbyt rzadka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: bób 1/2 kg, masło 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, sól czosnkowa - do smaku bób opłukać i ugotować do miękkości bez soli - nie będzie twardy gdy jest już ugotowany to wodę odlać z garnka i do bobu dać masło, paprykę ostrą, koperek i sól czosnkową do smaku wszystko w garnku zamieszać i bób jest gotowy
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 4 duże, ząbki czosnku 1 sztuka, woda 4 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku, koperek siekany 1/2 pęczka bułkę namoczyć w mleku i dobrze ją z mleka odcisnąć - czosnku ząbki utrzeć z solą na miazgę w możdzierzu dodać do łopatki mielonej i dobrze wyrobić z jajkiem(...)oleju pomidory zmiksować w rozdrabniaczu całe razem ze skórką i ząbkami czosnku - dodać do mielonych kotletów i dolać wody dusić bez przykrycia z 20-30 minut, na koniec dodać koperek i przyprawą w płynie do smaku - woda odparuje i jest dość gęsty sos podawać na obiad z ziemniakami tłuczonymi lub z czym lubisz...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięLubię kapustę na ciepło. Niestety zwykle jest zasmażana, a w diecie warzywno-owocowej ta opcja odpada. Trzeba więc było coś wymyślić :) Składniki: pół główki kapusty duża cebula koperek sól pieprz odrobina wody Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody i gotujemy bez przykrycia, aż kapusta zrobi się miękka i zmniejszy swoją objętość(...)Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem i gotujemy jeszcze chwilę. Smacznego
chwile dla mnieziemniaków ok. 2 litry wody pól średniej marchewki kilka gałązek pietruszki gałązka selera 1/3 szklanki oleju 2 pełne łyżki mąki pszennej połówka cebuli 2 łyżki posiekanego koperku przyprawa np. Kucharek sól, przyprawa do zup w płynie Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew startą na grubej tarce zalać wodą. Dodać ok. 1/2 łyżki przyprawy Kucharek, odrobinę soli. Ugotować (ok.15(...)kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania ziemniaków do konsystencji gęstego sosu. Dobrze wymieszać aby nie było grudek, następnie połączyć z zupą, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, wrzucić posiekany koperek, zamieszać. Pozostawić pod przykrywką na kilka minut. Doprawić do smaku
Praktyczna plgłówka młodej, białej kapusty 200 g żółtej fasolki szparagowej, ugotowanej w osolonej wodzie pęczek rzodkiewek 2 pomidory, najlepiej malinowe 1 szklanka jogurtu naturalnego pęczek koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki, pomidory w kostkę, fasolki na pół, a koperek siekamy. Warzywa przekładamy do dużej
Moja smaczna kuchniaduża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze 150-200 g dość chudego wędzonego boczku ½-¾ szklanki wody (jeżeli bez zasmażki,to mniej wody) 1 łyżeczka cukru lub miodu 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki (opcjonalnie przy zasmażce) Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać. Przekroić na połówki/ćwiartki i poszatkować. Włożyć do garnka przesypując niewielką ilością soli. Na początku(...)być miękka,ale jednocześnie delikatnie chrupiąca.W tym czasie boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (jeżeli trzeba dodać odrobinę tłuszczu). Przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać z posiekanym koperkiem. Tradycyjna opcja z zasmażką. Masła nie dodawać do kapusty, ale na patelnię po boczku. Gdy się stopi wymieszać z mąką, chwilę przesmażyć (ok. 1 minuty). Rozrobić z wodą z gotowania
Moje domowe kucharzenieSkładniki: opakowanie mrożonej mieszanki marchewka z groszkiem 3 podudzia z kurczaka główka młodej białej kapusty 1/2 pęczka koperku kilka dużych ziemniaków sól i pieprz przyprawa do zup śmietanka 30% do zup Przygotowanie: Gotujemy wywar z kurczaka. Do gotowego wywaru wrzucamy poszatkowaną kapustę oraz mieszankę marchewka z groszkiem(...)ziemniaki i gotujemy aż będą al dente. Pozostaje nam jeszcze dodanie przyprawy do zup oraz soli i pieprzu oraz śmietanki do zup, którą wcześniej należy zahartować. Podajemy posypane posiekanym koperkiem
Moja smaczna kuchniasię taka wodnista ale można również dodać jogurtu. Najlepiej przygotować tuż przed podaniem sałata pozostanie wtedy chrupiąca. składniki: 1 średnia główka kruchej sałaty 400 g rzodkiewek 1 mały pęczek koperku 3-4 łyżki śmietany 18 % sól ziołowa Kamis do smaku Sałatę porwać na małe kawałki, ja użyłam tych liści ze środka tworzących główkę są bardziej chrupiące. Rzodkiewki oczyścić i pokroić(...)dowlonie. Ja pokroiłam mniejsze w plasterki a większe w półplasterki. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać śmietanę a do smaku doprawić solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujekażdego obiadu. Idealnie sprawdzą się do chłodnika czy kotletów mielonych Możemy je także podawać z gołąbkami Korzystajmy! Składniki : * kg młodych ziemniaków, najlepiej mniejszych * sporo świeżego koperku * opcjonalnie masło Przygotowanie : Ziemniaki namoczyć, wyszorować, można obrać. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Posypać świeżo posiekanym koperkiem
Magiczne Życie Martyskładniki: 1,5 kg cukinii 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu do smaku przyprawa uniwersalna np.Kucharek woda Cukinie obrać ze skórki, wykroić miąższ z pestkami i pokroić w kostkę. Musimy mieć przynajmniej 1,5 kg gotowej obranej i pokrojonej cukinii ponieważ podczas gotowania jej obiętość zdecydownaie się zmniejszy a po zblenderowaniu będzie jej jeszcze mniej(...)szkoda), dodać do smaku Kucharka lub ewentualnie soli i pieprzu. Cukinię ugotować do miękkości. Gdy cukinia będzie już miękka wodę odcedzić a cukinię zblenderować. Wstawić jeszcze na ogień, dodać koperek i doprawić do smaku, zagotować. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujewejść na bloga!:) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 liść laurowy 20 dag boczku parzonego 1 młoda marchew 0,5-1 pomidor 0,5-0,75 szklanki wody Pęczek koperku 2-3 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Składniki: Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka. Posolić i odstawić na kilka minut(...)najpierw dałam 0,5 szklanki, a później jeszcze trochę). Dusić około 20 minut do miękkości. Pod koniec dodać sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora oraz posiekany koperek. Dusić jeszcze chwilę, do czasu rozpadnięcia się pomidora – krok z pomidorem można pominąć. Doprawić pieprzem do smaku. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPost Surówka z kapusty pekińskiej (z marchewką, jabłkiem i koperkiem) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Surówka z białej kapusty, marchewki, szczypiorku i koperku (z musztardą) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Surówka z białej kapusty i koperku pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzygotowałam nam w niedzielę pyszny obiad. Polędwiczka pikantna i bardzo soczysta i krucha, ziemniaczki orzeźwiająco cytrynowe a do tego coleslaw z młodej kapustki... Szwedzka uczta czyli Młode ziemniaczki w koperku i Polędwiczka w zielonym pieprzu
Dzieje kuchennej Wiewióryrodzaje sałatki. Na zimę będą jak znalazł. Domowe zawsze lepsze od kupnych a i oszczędność kasy będzie. 2,5 kg ogórków ( po obraniu ) 2 duże cebule 1 pęczek koperku 1 łyżka żółtej gorczycy 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 1/2 szk cukru 1 łyżka chili jalapeno kruszonego ok. 1/2 szk octu Ogórki najlepiej większe umyć, obrać i pokroić na plasterki
Ewa w kuchnibulionu 1 opakowanie mrożonych warzyw 1 opakowanie mrożonego kalafiora 3 ziemniaki 1 szklanka śmietany 18% posiekany koperek Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana jest również przez najmłodszych. Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu. Ziemniaki obrać, pokroić
Świat Domowej Kuchniwszyscy znają. My proponujemy zupełnie inną wersję. Za podpowiedź bardzo dziękujemy Beatce ( miałaś rację-smakuje rewelacyjnie! :). Wystarczy: -słoiczek 200 ml musztardy -2-3 łyżeczki płynnego miodu -2 łyżeczki suszonego koperku Wszystko razem dokładnie mieszamy, przekładamy do słoiczka i gotowe. Świetnie pasuje do golonki oraz wszelkiego rodzaju mięsa. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki : Masło 200 g w temperaturze pokojowej nie całe pół pęczka szczypiorku nie całe pół pęczka koperku nie całe pół pęczka pietruszki ząbek czosnku sól ,pieprz do smaku - niekoniecznie cytryna Wykonanie : Masło miksujemy na gładką , puszystą masę Zioła drobno siekamy . Czosnek przeciskamy lub siekamy bardzo drobno . Ucieramy wszystko w moździerzu - nie jest to konieczne ale roztarte
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęCutlets with white cabbage with dill Składniki 0,5 główki kapusta biała 2 cebule 1 jajko 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki przyprawa do dań Kucharek pieprz sól bułka tarta ser żółty pomidorki koktajlowe Wykonanie Kapustę pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić. Cebulę pokroić
Kulinarny karnet Christopherapęczek botwinki 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki śmietanki do gotowania sól i pieprz do smaku oliwa z pierwszego tłoczenia garść posiekanego koperku i garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Umytą botwinkę kroimy od listków aż po łodyżki, cukinię na ćwiartki i następnie w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z pierwszego
Moja smaczna kuchniaszczypta utartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czarnego sezamu Obrać ziemniaki. Oczyścić kalafiora. Umyć oba. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzić. Utłuc razem na puree dodając masło. Dosypać koperek. Doprawić gałką muszkatołową. Posypać dekoracyjnie sezamem. Podałam formując z nich kulki
Buniabaje w kuchnidobrze mieć czasem w zamrażarce żelazny zapas. Jedna z prostszych odmian gołąbków. Te wyjątkowo mi smakują bo zamiast zwykle dodawanej natki pietruszki - Mama dodaje dużo koperku. Podajemy same dużą ilością sosu bo sporo w nich ryżu, posypując dodatkowo po wierzchu usiekanym koprem , pieprzem i dla dekoracji drobno pokrojonym pomidorem. Przepis wstawiony TU Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni