sól pieprz sos 3 szklanki bulionu ( może być z kostki ) 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pęczek koperku przepis Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym maśle . Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy zrumienioną cebulkę , bułkę tartą i jajko , doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę mięsną wyrabiamy dłonią(...)następnie formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy w nim pulpety około 15 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Koperek drobno siekamy . Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy chochlę wywaru z pulpetów i jeszcze raz dokładnie rozrabiamy ze śmietaną i mąką . Do wywaru wrzucamy posiekany koperek i gotujemy około
Smakowite Daniapietruszki mały por 3 ziemniaki 150 g wędzonego łososia 600 ml bulionu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek sok z połowy cytryny pęczek koperku czarny pieprz sól przepis Obraną pietruszkę kroimy w talarki, umyte ziemniaki w kostkę, a pora w plastry. Do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną pietruszkę, pora oraz ziemniaki, warzywa(...)sokiem z cytryny, solą oraz czarnym pieprzem, wlewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Wędzonego łososia kroimy w paski a opłukany koperek drobno siekamy. Gorącą zupę podajemy z posiekanym koperkiem a na środku układamy pokrojonego łososia
Smakowite Daniabiałego ryżu, 1 biała cebula, 150 g cukinii, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina, 200 ml bulionu, 100 g zielonej fasoli, 1-2 łyżki posiekanego koperku, 30 ml śmietanki 30%, sól, pieprz do smaku, świeży tymianek, ponadto: pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię na większą, pieczarki myjemy i suszymy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło(...)całość dusimy na małym ogniu, ciągle mieszając. Bulion dodajemy stopniowo po chochelce (nie wszystko na raz). Kiedy ryż będzie al dente doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy koperek i igiełki świeżego tymianku. Całość delikatnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze chwilkę, ryż nie może być rozgotowany! Bulion powinien całkowicie się wchłonąć. Dla tych co nie muszą liczyć kalorii
Moniki SmakołykiRewolucje (sezon 5, odcinek 12). Przepis bardzo udany, danie pyszne. Szczególnie w towarzystwie świeżej chrupiącej bagietki. Od siebie dodałam łyżeczkę słodkiej papryki, aby danie nabrało koloru oraz udekorowałam świeżym koperkiem. Polecam i Wam, szczególnie teraz gdy mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw. Składniki: (4 porcje) 2 średnie cebule (około 250 g) 2 młode cukinie (około 720 g) 2 bakłażany (około(...)ząbków czosnku polskiego 6 łyżek oliwy z oliwek (użyłam oleju rzepakowego) pęczek tymianku świeżego sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczkę papryki słodkiej wiórki sera żółtego do posypania garść koperku do dekoracji Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinię i bakłażany umyć, odkroić końce. Pokroić w plasterki (bakłażana w półplasterki). Papryki umyć, przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i pokroić
Moja Delicjałyżeczka słodkiej papryki 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (można pominąć jeśli mięso ma odpowiednią konsystencję) sól morska świeżo mielony pieprz opcjonalnie dowolny dodatek: natka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, marynowane pieczarki itp. Sos do pulpetów: 400 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 butelka (ok. 650-700 ml) dobrej jakości przecieru pomidorowego / passaty 1 ząbek(...)solą i pieprzem. Jeśli masa jest mało zwarta dodajemy bułkę tartą/kaszę manną, aby pulpety lepiej się lepiły. Dodajemy dowolny dodatek smakowy (np. posiekane zioła – pietruszkę czy koperek, pomidory suszone, oliwki itp.) lub pomijamy. Mieszamy. Toczymy zwilżonymi dłońmi kulki wielkości piłeczki ping-pongowej i odkładamy. Sos do pulpetów: W bardzo szerokim, niewysokim garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy bulion
Poezja smakuprzygotowywał frittatę z cukinią, i postanowiłam wypróbować przepis. Frittatę przygotowałam na kolację i muszę powiedzieć, że baaardzo nam smakowała :)) Składniki: 4 jajka pół cukinii 50 g sera ricotta koperek pół pęczka grubego szczypiorku oliwa z oliwek sól sporo pieprzu Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy na ok 15 minut(...)sitku, żeby puściła sok. Następnie odciskamy z reszty soku rękoma. Koperek i szczypiorek siekamy. Jajka wbijamy do miseczki. Rozkłócamy widelcem lub trzepaczką, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Mieszamy całość. Na żaroodpornej patelni (takiej, którą można wstawić do piekarnika, bo nie ma plastikowej rączki) rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę. Dodajemy cukinię i podsmażamy przez
Walijskie PichcenieBardzo smaczna kapustka z dodatkiem boczku i koperku Doskonała do "nieśmiertelnego" schabowego ale nie tylko. Składniki - mała główka białej kapusty - boczek wędzony kilka plasterków - koperek świeży lub suszony - liść laurowy - sól, pieprz, cukier, ocet winny do smaku - łyżka mąki Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, zalewam wodą, tak aby tylko zakryła kapustę, dodaję liść laurowy i gotuję do miękkości(...)mieszam na wolniutkim ogniu. Powstaje tzw. zasmażka, którą dodaje od kapusty. Chwilkę jeszcze gotuję dodaję trochę soli, pieprzu, octu winnego i cukru do smaku. Na koniec posypuje obficie koperkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródNiedawno będąc na pysznym obiadku u mojej mamy, miałam okazję zajadać się pierwszą w tym roku młodą kapustką. Pyszna, bardzo delikatna, okraszona boczkiem, dosmaczona koperkiem. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - małe jabłko - kilka plasterków wędzonego boczku - odrobina soli do smaku - kminek mielony - koperek świeży - kilka kropel cytryny, lub octu - łyżeczka mąki Wykonanie Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą zagotować(...)nadmiar wody.Na patelni zrumienić boczek pokrojony w kosteczkę, dodać łyżkę mąki i trochę wody z kapusty, mieszać aż powstanie lekka zasmażka. Zasmażkę dodać do kapustki. Doprawić do smaku kminkiem, koperkiem i cytryną lub octem. Podawać na ciepło. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródobiadu. Tylko uwaga proponuję przygotować od razu podwójną porcję,bo ona znika już w trakcie przygotowania tzn. kosztowania :) Składniki - główka młodej kapusty - pomidory 2 szt. - kawałek pora - pół pęczka koperku - masło - sól, cukier, majeranek, - sok z cytryny Wykonanie Kapustę szatkuję w średniej grubości paseczki, pora kroje w cieniutkie półplasterki, pomidora ( wczesniej sparzonego i obranego ) w kostkę, koperek drobniutko. W dużej(...)masła,dodaje do niego pora i chwilkę duszę. Do pora dodaję poszatkowaną kapustę, dolewam dosłownie pół szklanki gorącej przegotowanej wody. Mieszam. Kiedy kapustka jest na wpół miękka dodaję pomidory, koperek,szczyptę soli,cukru i majeranku. Gotuje jeszcze chwilkę, parę minut, aby pomidory się nie rozpadły. Na końcu kosztuję i doprawiam kilkoma kroplami soku z cytryny. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródBardzo smaczna, łatwa, szybka w wykonaniu sałatka. Połączenie śledzi z gotowanymi pieczarkami i koperkiem sprawia, że zaraz po skosztowaniu pierwszego kęsa sałatka staje się naszą pozycją numer jeden wśród sałatek śledziowych królujących na wigilijno-świątecznym stole :) Polecam. Składniki - 3 filety śledziowe solone typu matjas - 30 dkg pieczarek - 1 cebula - koperek - majonez 2 łyżki Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie(...)gotuję ok. 15 minut, odcedzam i studzę. Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w paseczki, pieczarki i cebulę kroję w kosteczkę, dodaję do śledzi wraz z posiekanym koperkiem. Na koniec dodaję 2 łyżki majonezu, delikatnie mieszam. Sałatkę odstawiam do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki sie przegryzą. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródnieskromnie wyszło całkiem fajne połączenie, a co najważniejsze wszystkim ta wymyślona sałatka bardzo smakowała. Polecam :) Składniki - 30 dkg pieczarek - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 1 por - 3 ogórki kiszone - koperek - sól,pieprz - majonez, śmietana Wykonanie Pora kroję w cienkie półplasterki przekładam do małej miseczki solę, mieszam i odstawiam aby puścił sok i stracił goryczkę. Oczyszczone pieczarki wrzucam na wrząca wodę(...)gotuję ok.15 minut, odcedzam i studzę. Wyszorowane ziemniaki gotuję w mundurkach, odcedzam studzę i obieram ze skórki. Jajka gotuję na twardo, obieram, koperek siekam. Ugotowane ziemniaki, pieczarki, jajka i ogórki kiszone kroję w kostkę, dodaje odciśniętego pora i posiekany koperek, doprawiam solą i pieprzem, mieszam z 2-3 łyżkami majonezu i łyżką śmietany. Gotową sałatkę wkładam na minimum godzinę
Kuchnia z widokiem na ogródwersja miała być z pomidorami, ale w trakcie przygotowywania po skosztowaniu zmieniłam koncepcję, uznałam,że jest tak smaczna, że dodanie pomidorów jest zbędne,zamiast nich dodałam o niebo więcej koperku. I co ? I udało się. Wyszło pysznie. Domownicy bardzo zadowoleni a to jest najważniejsze. Polecam :) Składniki - duża kapusta pekińska - duża cebula - 2 łyżki masła - pół dużego pęczka koperku ( opcjonalnie suszony(...)wody i zasmażam aż do miękkości kapusty. Kiedy kapusta juz jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku. Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu ziemniaki i mięso. U mnie dziś podana z ziemniakami purre i pieczonym udźcem z indyka Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródKolejna błyskawiczna surówka obiadowa lub grillowa.... bo sezon grillowy już niebawem zostanie otwarty :) Smaczna, zdrowa wiosennie pachnąca koperkiem. Polecam. Składniki: - pół główki kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - pół pęczka koperku - 1 cebulka dymka - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę siekam, ogórki kroję w drobna kosteczkę, dodaję pokrojony drobniutko koperek i cebulkę. Mieszam, dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawiam
Kuchnia z widokiem na ogródłyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii 1 łyżka posiekanych świeżych liści lubczyku sól Składniki na pur ée : 8 różyczek brokuła 1 ziemniak 1 łyżeczka posiekanego koperku 100 ml wywaru z brokuła (ten powstaje podczas gotowania brokułów, więc go nie wylewamy) Ziemniaka ze składników na purée - gotujemy Brokuły również gotujemy, do miękkości. Wywaru nie wylewamy! Ziemniaka(...)ubijamy z posiekanym koperkiem Ugotowane warzywa - odstawiamy Tajiny moczymy w chłodnej wodzie ok. 30 minut nie może być zimna i nie może być gorąca!) Ziemniaki ze składników kroimy najpierw na ósemki... ... a potem te ósemki jeszcze na pół Polędwicę myjemy i kroimy w plastry W namoczonych tajinach układamy najpierw pokrojone ziemniaki i zalewamy po 200 ml (do każdego tajina
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comliście kapusty pekińskiej 100 ml śmietany kremówki 1 cebula 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku garść koperku Składniki na omlet: 3 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżeczki mąki szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z filetem i cebulą. Na patelni(...)dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodać pokrojoną cieniutko kapustę, śmietanę połączoną z mąką i poddusić jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i pokrojonym koperkiem. Odstawić Do miseczki wsypać łyżeczkę mąki, mleko i 2 utarte żółtka. Połączyć ze sobą. Białka ubić ze solą na sztywno, dodać do masy i delikatnie całość rozmieszać. Rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oleju
Gosia gotuje