pół czerwonej i żółtej papryki 2 łyżki pasty paprykowej (Ajvaru) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% sól i pieprz, po pół łyżeczki kminku i imbiru słodka papryka w proszku posiekany koperek około 3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka masła Grzyby oczyścić, pokroić w paseczki same kapelusze i niezdrewniałe części trzonków. Zalać bulionem i zagotować kilka minut. Marchew i selera obrać, umyć(...)zupę aż warzywa będą miękkie. Wlać passatę i dodać ugotowaną ciecierzycę. W garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło i przesmażyć koncentrat pomidorowy. Przełożyć do zupy, dodać pastę paprykową, posiekany koperek oraz imbir i kminek. Na końcu wlać śmietankę, doprawiając do smaku solą, pieprzem, i gdyby zupa była za kwaśna, również cukrem
Czerwień i błękitjest to dodatek znacznie ciekawszy niż tradycyjne majonezowe sosy. Spróbujcie sami :) Składniki: 20 dkg twarogu półtłustego (najlepiej), 1 pęczek rzodkiewki , 1 mały pęczek szczypiorku , 1 mały pęczek koperku , 100-150 ml dobrej kwaśnej śmietany , sól i świeżo mielony pieprz do smaku, jajka ugotowane na twardo . Twaróg rozetrzeć ze śmietaną. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, szczypiorek i koperek
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo smaczne oraz pełne wartości odżywczych (szczególnie jeśli podamy je z bukietem sałatek). Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce - Składniki: ok. 4-5 filetów z białej ryby sól pieprz koperek suszony (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do ryb) ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce - Sposób przygotowania(...)Filety p rzyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz koperku. Następnie obtaczamy je w mącę, po czym maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka. Na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (niezbyt długo, ponieważ ryba utraci soczystość - po ok. 3-5 minut z każdej ze stron
Słodka Stronaawokado . Tym razem do smaczliwki dodałam wędzonego pstrąga. Składniki: 100 g wędzonego pstrąga 2 awokado 2 łyżki soku z cytryny pieprz i sól 1 łyżeczka oliwy ew. posiekany koperek (pominęłam) Pstrąga rozgnieść widelcem, schłodzone awokado obrać, wyjąć pestkę, i również rozgnieść. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekany koperek. Pastą smarować pieczywo, można również nafaszerować nią
Czerwień i błękitpomidorków koktajlowych, polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z „ Burgerami z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem „. Taka kompozycja to pełnia smaków i co najważniejsze – witamin! Składniki: 100g roszponki 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostki (kostki z awokado mają być lekko twardawe i delikatnie chrupiące(...)łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem. Podawać jako dodatek do obiadów, np. do „ Burgerów z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem „ . The post Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjachrupiącą bagietką. Składniki: (6 porcji) 1.5 kg filetu łososia ze skórą 750 ml śmietany 18% 2 łyżki miodu 4 łyżki musztardy rosyjskiej 4 łyżki chrzanu tartego 2 pęczki koperku 4 ząbki czosnku 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego 4 ząbki czosnku sok z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Przygotowanie łososia rozpoczynamy dzień wcześniej: W misce wymieszaj śmietanę, miód(...)musztardę, chrzan, posiekany koperek, przeciśnięte ząbki czosnku oraz kromki pieczywa pokrojone w kostkę. Umytego i osuszonego łososia ułóż na blasze (którą zmieścisz do lodówki), skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem a następnie przykryj kołderką z przygotowanej pasty. Blachę przykryj pokrywą lub owiń folią (aluminiową lub spożywczą), aby zapachem rybnym nie przeszły inne produkty i wstaw na całą
Moja Delicjadomowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temp. 190C (grzałka góra-dół). Pomidory natnij(...)łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż
Moja Delicjaryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: sól pieprz koperek w proszku olej do smażenia Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki, a następnie smażymy w rozgrzanym oleju do zrumienienia. Ciasto(...)powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 10 minut do "napęcznienia". Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu oraz koperku. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej ( rybę smażymy w dość głębokim tłuszczu). Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie
Słodka StronaPyszne i proste danie..jajka w sosie śmietanowym z dodatkiem zieleniny... u mnie akurat skończył się zapas mrożonego koperku, więc dałam natkę pietruszki i szczypiorek. jajka woda przyprawa do rosołu Rafex śmietana mąki pszenna koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Jajka ugotować.Wodę z przyprawą do rosołu i zieleniną zagotować. Rozrobić mąkę z odrobiną wody i zagęścić sos . Chwilkę gotować
Moje domowe kucharzeniełyżki bułki tartej 250 g szpinaku (mrożonego) 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki ziemniaczanej W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy. W misce mieszamy mielone mięso, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szpinak. Doprawiamy sola i pieprzem(...)Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy pulpeciki. Na patelni gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy pulpeciki, gotujemy około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczana i koperkiem. Wlewamy do pulpetów, dokładnie mieszamy. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu
VioletoweKucharzenieSkładniki: około 40 dkg świeżego łososia , około 15 cm pora , 4-5 łyżek masła, niewielki kawałek selera (po pokrojeniu wyszło go około 2/3 szklanki), pół papryczki chili , pół pęczka koperku , 2 duże liście laurowe , pół łyżeczki ziela angielskiego , sól do smaku. Por opłukać i pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Seler obrać, opłukać i pokroić w cienkie słupki. Dodać(...)chili, posolić do smaku. Ugotować do miękkości. Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, zagotować i odstawić z ognia. Na końcu dodać posiekany koperek. Chili należy dodawać do tej zupy z umiarem. Lepiej dołożyć niż zrobić zbyt ostro. Jeśli już jednak okaże się, ze zupa jest bardzo pikantna, wtedy można tę ostrość nieco przytłumić
Codzienna kuchnia niecodziennaczosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżeczka natki świeżej pietruszki 1 łyżeczka natki świeżego koperku Umyty filet z łososia porcjujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę i jajka umieszczamy w wysokim naczyniu, po czym dodajemy przeciśnięty lub bardzo drobno pokrojony czosnek, poszatkowaną natkę pietruszki, koperek
Smakowy Rajśrednie ziemniaki 2 pieczarki 1 duża cebula 1 mała puszka groszku konserwowego 1 ½ łyżeczki soli 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 kotka bulionowa 1 łyżka mąki Natka koperku lub pietruszki (świeża bądź mrożona) Pieprz Maggi Groch kilka razy płuczemy w zimnej wodzie, aż będzie czysta. Następnie zalewamy około pół litra wody i pozostawiamy na kilka godzin, by napęczniał(...)stale mieszając, do czasu, gdy zupa się ponownie zagotuje. Gotową zupę doprawiamy pieprzem, solą i maggi do smaku. Na koniec dodajemy zielony groszek z puszki (bez zalewy), pokrojoną natkę koperku lub pietruszki i nasza grochóweczka jest gotowa do podania
Smakowy RajSurówka, źródło witamin i wyśmienity dodatek do mięska, ale nie tylko :) Składniki: 1 duża marchewka 1 średnia cebula Kilka liści kapusty pekińskiej 1 łyżeczka natki koperku (świeży lub mrożony) ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny *Kiełki słonecznika Kapustę pekińską siekamy drobno. Marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Cebule kroimy w drobną kosteczkę(...)Wszystko razem mieszamy, dodajemy posiekany koperek, sól, cukier i pieprz. Zostawiamy na około 10 minut, po czym dodajemy oliwę, sok z cytryny, mieszamy i ewentualnie dodajemy kiełki słonecznika. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin
Smakowy RajPieprz – do smaku Papryka słodka – do smaku Pieczarki – 500g Ser żółty – 200g Ciasto francuskie – 275g Kwaśna smietana 18% – 330g Śmietana kremówka – 100ml Koperek – 2 pęczki Cebula – 1 duża cebula do pieczarek + 1 mała cebula do sosu Mąka pszenna – 1 czubata łyżeczka Woda – 100ml Ryba na cieście francuskim(...)międzyczasie 1 małą cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. Zmniejszyć płomień, dodać kwaśną śmietanę, wymieszać. Dodać słodką śmietanę, wymieszać. Poczekać aż sos nieco zmniejszy swoją objętość. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. W 100ml wody wymieszać 1 łyżeczkę mąki, dodać do sosu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Zdjąć z ognia. Upieczoną rybę na cieście francuskim polać
Kulinarne Przeboje