drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek lub natka pietruszki Flaki czyścimy pod bieżącą wodą i obgotowujemy. Zmieniamy wodę, znów doprowadzamy do wrzenia i drugi raz wymieniamy wodę. Po takim zabiegu zniknie nieprzyjemny zapach. Jeśli flaki(...)jeszcze pokrojone pieczarki i paprykę oraz sporą garść suszonego majeranku. Dolewamy odpowiednią ilość wody by zupa nie była zbyt tłusta. Dodatkowo zakwaszam sokiem pomidorowym. Podaję posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem
prawdziwe jedzenieobiad. Składniki: 750 gram brokułów, myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 220 gram sera feta- u mnie półtłusty 100 ml jogurt naturalnego 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku sól pieprz 100 gram migdałów w płatkach Na dnie naczynia (najlepiej przezroczystego) układamy ugotowane na parze brokuły, na nie rozkruszamy ser feta. W miseczce mieszamy drobno posiekane ząbki czosnku oraz(...)koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem czosnkowym polewamy składniki w naczyniu. Na średnim ogniu i suchej patelni prażmy migdały aż osiągną piękny złoty (lekko brązowy) kolor. Kiedy migdały ostygną, posypujemy nimi sałatkę, najlepiej tuż przed podaniem. Gotowe
Mango Papajadrożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 3 łyżki woda około 2 szklanki siemię lniane mielone 1 łyżka koperek świeży lub suszony 1 pęczek lub 2 łyżeczki parówki bezglutenowe drobiowe lub sojowe Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, sięmię lniane i wymieszać. Dolać 1,5 szklanki ciepłej(...)wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Dodać posiekane świeży koperek (ewentualnie suszony). Wymieszać, przełożyć do foremek, mogą być też papierowe jak do muffinek. Parówki pokroić na plasterki i powtykać w ciasto. (Lepiej głębiej, aby ciasto po urośnięciu przykryło parówki, unikniemy wtedy zbytniego przyrumienienia.) Nakryć suchą lnianą ściereczką
głodny alergikseler (niekoniecznie) 1 kawałek bezglutenowa kiełbasa 200 g (lub ugotowany filet z indyka) płatki ryżowe lub kleik ryżowy 0,5 szklanki sól, ziele angielskie, liść laurowy kilka szt. koperek mleko (sojowe, ryżowe lub inne) Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą, posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną na ćwierć-plasterki kiełbasę, płatki(...)ryżowe i starte na tarce ogórki. Gotować kilka minut aż płatki ryżowe zmiękną. Na talerzu posypać koperkiem, zabielić mlekiem. Jeśli gotujemy zupę dla małych dzieci, to zamiast kiełbasy dodajemy ugotowany filet z indyka, ogórki przed starciem obieramy ze skórki, a do zagęszczenia zupy możemy użyć kaszki z chleba świętojańskiego i ryżu typu Sinlac
głodny alergiklubią brukselki i pora, ale taką wersję zjadają z dokładką ;) Składniki: kapusta świeża 1/4 główki papryka 1 szt pomidory 2 szt marchew 2 szt ziemniaki 4-5 szt koperek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku oliwa lub olej filet z indyka lub kurczaka 1 łyżeczka 200 g Do mojej zupy wrzuciłam zieloną paprykę, ale czerwona zdecydowanie lepiej poprawiłaby kolor(...)poszatkować, zalać wrzątkiem, chwilę pogotować i odlać wodę. Dodać ziemniaki, marchew, pomidory, paprykę, oliwę i mięso, zalać wodą i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, dodać koperek (świeży lub suszony
głodny alergikChłód. Ale naszych relacji. SAŁATKA Z BURAKÓW I ŚLEDZIA. /własny;/ 300g ugotowanych i obranych buraków 3 płaty słonych śledzi 1 nie za duże jabłko 1 cebula czerwona pęczek koperku 3 łyżki majonezu Winiary Płaty śledziowe moczę godzinę w wodzie, wymieniając ją co kwadrans. Następnie kroję na małe kawałeczki. Buraki, obrane i ugotowane, ścieram na grubych oczkach. Jabłko obieram(...)nasienne, również ścieram na grubych oczkach. Cebulę obieram, lekko sparzam (nakłutą na widelcu polewam wrzątkiem lub umieszczam na minutę w gorącej wodzie, w misce), kroję bardzo drobno. Pęczek koperku także siekam. Wszystko razem mieszam, dodaję majonez, doprawiam pieprzem. Sól wydzieli się od śledzi, dlatego zostawiam sałatkę na przynajmniej godzinę w lodówce, aby się "przegryzła". SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSycąca, smaczna....talerz gorącej zupy jest dobry o każdej porze roku :) Składniki: 1 litrowy słoik ogórków konserwowych lub kiszonych 2 marchewki 1/2 pęczku koperku 20 dag ryżu 2 łyżki mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany ok 2 litrów bulionu liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól do smaku Ogórki i marchewki przecieramy na grubej(...)lekko osolonej wodzie. Śmietanę rozpuszczamy z woda i mąką, roztrzepujemy i dodajemy pod koniec gotowania do zupy. Wsypujemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Drobno kroimy koperek i dorzucamy do ugotowanej zupy, lub bezpośrednio na talerz
Apetyczna babeczkaszmurowane mięso z młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis: Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego 2 łyżki mąki pszennej majeranek sól gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony ewentualnie 3 suszone grzyby 1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą(...)podlewamy 1/2 szkl.wody. Wszystko mieszamy i dusimy do miękkości. 6. Na końcu przyprawiamy pieprzem, (jeśli chodzi o sól to boczek jest słony i trzeba uważać). Gotową kapustkę posypujemy pokrojonym koperkiem
Apetyczna babeczkaszkl papryka czerwona konserwowa -2 strąki SOS WINEGRET oliwa z oliwek-4 łyżki sok z cytryny -1 łyżka czosnek -2 ząbki sól i pieprz DEKORACJA sałata zielona -3 liście koperek zielony -3 gałązki cytryna -1 plaster pomidorki koktajlowe -2 szt PRZYGOTOWANIE: Śledzie wymoczyć w mleku, odsączyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać i razem z papryką pokroić w kostkę. SOS WINEGRET(...)wymieszać z oliwą , solą i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Na półmisku ułożyć opłukane i osączone liście sałaty,na sałacie położyć kawałki śledzi sosem winegret polać śledzie, udekorować zielonym koperkiem,plastrem cytryny i pomidorkami koktajlowymi. Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiPyszna i lekka sałatka na kolację Sałatka wiosenna z kurczakiem SKŁADNIKI: pierś z kurczaka- 1 podwójna pomidory -2 szt rzodkiewka -0,5 pęczka koperek sałata kilka liści sól i pieprz wegeta -1 ,5 łyżki PRZYGOTOWANIE: Pomidory, sałatę i rzodkiewki umyć, osączyć na sicie. Koperek umyć, osączyć, drobno pokroić. Rzodkiewki i pomidory pokroić wzdłuż na cząstki. Sałatę porwać na kawałki
Kuchnia Danusirównież podać , jak ktoś lubi z jajkiem gotowanym Chłodnik z botwinki SKŁADNIKI: kefir - 1 l ogórek świeży - 1 szt rzodkiewki -0,5 pęczka botwinka - 1 pęczek sól pieprz koperek- 2 łyżki ząbek czosnku PRZYGOTOWANIE: Rzodkiewki umyć, opłukać. Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, razem z rzodkiewką. Koperek umyć, osączyć, drobno pokroić. Botwinkę umyć, drobno posiekać, przełożyć
Kuchnia Danusikurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić tłuczkiem do mięsa. Każdego fileta oprószyć solą i pieprzem. Kurki(...)kotleta nałożyć kurki, przykryć plastrem sera, przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć do rozpuszczenia się sera. Tak postąpić z resztą kotletów. Kotlety wyjąć na talerze i posypać posiekanym koperkiem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusijajkiem , myślę że takiej zupy nikt nie odmówi Zupa z botwinki z jajkiem SKŁADNIKI: jajka - 6 szt botwinka -2 pęczki pietruszka - 1 szt marchewka - 1 szt bulion - 2 litry koperek pokrojony -2 łyżki śmietana - 1,5 łyżki mąka - 1 łyżeczka ziemniaki -3 szt PRZYGOTOWANIE Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Botwinkę opłukać, liście i łodyżki(...)zupy zagotować. Zupę zdjąć z ognia wlać odcedzony sok, wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na cząstki. Zupę podawać z jajkiem i posiekanym koperkiem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusifilet z kurczaka - 400 g ryż - 150 g śmietana 18% -190 g jajka -3 szt ser żółty -100 g serek śmietankowy topiony - 1 szt tłuszcz do smażenia koperek pokrojony -2 łyżki sól, pieprz, bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Kalafiora i brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować na sypko. Podgotowane warzywa odcedzić na durszlaku. Filet z kurczaka(...)wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu i tak dalej postąpić z następną warstwą. wierzch sałatki polać sosem i posypać koperkiem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Zapiekać przez 25 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusicebula - 1 szt sól i pieprz mąka do obtaczania pulpetów SOS CURRY 2 szkl wody 5 łyżek sosu curry wegeta pieprz sól 1,5 łyżki mąki 2 łyżki koperku PRZYGOTOWANIE: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć . Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz oraz cebulę. Wyrobić dobrze masę(...)Następnie włożyć sos curry ze słoiczka, dodać wegetę sól i pieprz, podgotować. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać do pulpetów , mieszając doprowadzić do zagotowania. Na samym końcu dodać koperek, wymieszać. Podawać z ziemniakami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusi