koperek - 3011 przepisów (strona:87/201)

Sałatka z kapusty z oscypkiem. 182

Składniki: 1 kg młodej kapusty 150 g oscypka 1 pęczek koperku 50 g orzeszków ziemnych uprażonych Sos: 200ml śmietany kwaśnej 100 ml jogurtu 3 łyżki octu balsamicznego białego 3 łyżki oliwy z oliwek sól ,pieprz młotkowany Kapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać posiekany koperek i starty na "łezkach" oscypek . Sos Śmietanę wymieszać z jogurtem ,ubijając dodać ocet balsamiczny i oliwę

Kulinarny karnet Christophera
Mielone z cukinii i ziemniaków - placuszki. 194

tylko różnicą, że zamiast mielenia, ścieramy na tarce. Składniki na 12 placuszków: 1,5 kg cukinia 0,4 kg ziemniaki 2 cebule 3 jajka 3 łyżki mąki 1 pęczek koperku zioła prowansalskie sól, pieprz cayenne olej do smażenia Wykonanie: Cukinię i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, najlepiej na średniej łezce. Posolić, przełożyć  na sito do obcieknięcia. Cebulę pokroić(...)drobną kostkę, przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulę, jajka ,mąkę, koperek, przyprawy. Wszystko wymieszać. Formować małe kulki, rozpłaszczyć  i smażyć  na gorącym oleju z obu stron. Doskonale smakują z sosem czosnkowym

Kulinarny karnet Christophera
Marynowana sałata rzymska. 259

Romaine lettuce marinated. Składniki. 2 sałaty rzymskie mini sól koperek do posypania Marynata. 1 pomarańcza-sok 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Wykonanie. Składniki marynaty wymieszać. Można ewentualnie dodać trochę cukru brązowego. Sałaty umyć, obrać z zewnętrznych liści i przekroić na połówki. Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać(...)marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać koperkiem i podawać jako przekąskę, ale jest też doskonałym dodatkiem do mięs. Szybka przekąska. Składniki: 3 liście bazylii 3 pomidorki koktailowe 3 kulki małe mozzarella kilka kropel octu balsamicznego Całość spiąć wykałaczką i skropić octem balsamicznym

Kulinarny karnet Christophera
Marynowane krewetki na czarnej soczewicy z jogurtem koperkowym. 138

Składniki. 7 dużych krewetek 150g soczewicy czarnej 1 łyżeczka przyprawy Kucharek Marynata. 125ml oliwy z oliwek 80ml soku z cytryny 2 łyżki musztardy ziarnistej 2 łyżki miodu 2 łyżki koperku Sos jogurtowo koperkowy 150g jogurtu gęstego 2 łyżki koperku posiekanego 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kaparów konserwowych 1 ząbek czosnku zmiażdżony Wykonanie. Obrać krewetki zostawiając ogonki i jeżeli

Kulinarny karnet Christophera
Rożki z filo z pastą łososiową. 174

Filo with salmon paste. Składniki. 6 pasków ciasta filo 10dag masła 50g łososia wędzonego 100g sera białego 2 łyżki jogurtu 1 łyżka koperku świeżego Wykonanie. Z ciasta filo przyciąć paski dostosowane do foremek-rożków. Każdy posmarować stopionym masłem, foremki też. Ciasto nawinąć lekko na foremki, przepędzlować masłem. Piec w temp.200stop.około 10min,aż się ładnie zarumienią. Płaty łososia pokroić(...)zmiksować z serkiem i jogurtem. Wymieszać z koperkiem. Pastą wypełnić upieczone, ostudzone rożki z filo i smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z łososia i kopru włoskiego. 206

Dijon 1/2 łyżeczki cukru miałkiego 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 bulwy kopru włoskiego 100g łososia wędzonego 2 łyżki szczypiorku  1 łyżka koperku 1/2 cytryny pieprz Wykonanie. Do miseczki nałożyć  musztardę, dosypać cukier drobny, miałki, wlać oliwkę, wycisnąć sok z cytryny i utrzeć sos. Łososia pokroić w paseczki  i ułożyć(...)salaterce. Koper włoski pokroić w cienkie paseczki  i dołożyć do łososia. Szczypiorek posiekać i wsypać do salaterki. Gałązki kopru włoskiego lub świeży koperek posiekać i do salaterki. Przyprawić pieprzem. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać z ósemkami cytryny.  Sałatka dobrze smakuje z listkami rukoli  i ewentualnie tostami

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka z warzyw z zielonym sosem. 182

kalafior mały 2 marchewki 1 kalarepka 1 szklanka groszku mrożonego 1/2 główki sałaty 3/4 litra rosołu instant 125ml wina białego 6 łyżeczek żelatyny Sos. 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 150ml jogurtu naturalnego 100ml majonezu sól, pieprz Wykonanie. Kalafior podzielić na różyczki i gotować ok.7min.w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Obraną kalarepkę przekroić(...)lodówki. Następnie ułożyć resztę warzyw i zalać resztą galaretki. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc. Przygotować sos. Majonez wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek posiekać drobno i wymieszać z sosem. Galaretkę warzywną wyjąć z formy. Ja polewam przez chwilkę, formę z zewnątrz gorącą wodą i galaretka pięknie wychodzi. Podaję na liściach sałaty z zielonym

Kulinarny karnet Christophera
Pstrągi z cytrusami. 145

Trout with citrus. Składniki. 2 pstrągi 0,5 cytryna 0,5 pomarańcza 1 cebula czerwona 1 por biała część 0,5 koper włoski 1 łyżka koperek posiekany przyprawa Kucharek przyprawa  do ryb tymianek oliwa z oliwek olej do smażenia masło Wykonanie. Pstrągi  wyczyścić, oskrobać z łusek, umyć, osuszyć. Doprawić przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut. Cytrynę(...)bulwę kopru włoskiego pokroić w piórka i przesmażyć na oleju z dodatkiem masła. Doprawić przyprawą do dań Kucharek i tymiankiem. Dodać pomarańczę i cytrynę, chwilę poddusić. Na koniec dodać koperek. Pstrągi  napełnić częścią farszu, związać nicią i  opiec na patelni grillowej, obłożyć pozostałym farszem. W wersji drugiej.  Farsz rozłożyć w naczyniu do zapiekania, na farsz położyć pstrągi

Kulinarny karnet Christophera
Chłodnik pomidorowy. 116

tomato.   Składniki. 0,5 l soku pomidorowego 250 ml jogurtu  250 ml śmietany 18% 1 ogórek świeży 1 pęczek rzodkiewek 3 jajka ugotowane 100 g twarogu wędzonego koperek sól, pieprz Wykonanie. Sok pomidorowy połączyć ze śmietaną i jogurtem. Ogórki pokroić w cienkie półplasterki, a rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Jajka pokroić w małe cząstki. Wszystko dodać do soku. Dodać(...)posiekany koperek i pokruszony twaróg. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi w cieście francuskim. 151

białe 3 plastry szynki gotowanej 10 dag mozzarella 0,5 szt ciasto francuskie sól cukier zioła prowansalskie 1 jajko czarny sezam Sos. 1 ząbek czosnek 1 łyżka majonez curry koperek sok z cytryny przyprawa do potraw Kucharek Wykonanie. Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, koperkiem, sokiem z cytryny, curry i dodać odrobinę Kucharka. Szparagi obgotować w wodzie

Kulinarny karnet Christophera
Kolorowa papryka. 146

Colourful peppers. Składniki. 2 papryki 1 jajko 20 dag sera ricotta 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki koperku 1 łyżeczka oliwy sól Wykonanie. Papryki przekroić na pól i oczyścić. Ricottę utrzeć z żółtkiem i śmietaną, doprawić solą i podzielić na trzy części. Białą część odstawić. Do drugiej dodać keczup i paprykę słodką. Trzecią(...)część wymieszać z koperkiem lub pietruszką. Białko ubić na pianę i dodać po porcji do każdej masy. Delikatnie wymieszać. Połówki papryki, posolić i napełnić po kolei ,warstwowo masą białą, zieloną i czerwoną. Papryki posmarować oliwą i zapiekać przez 15minut w temp.180 stop

Kulinarny karnet Christophera
Chłodnik z kiszonych ogórków. 151

Cold soup with pickled cucumbers. Składniki. 3 szt. ogórek kiszony 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietana 18% 500 ml. jogurt naturalny pieprz czarny 1 pęczek koperek 2 łyżki soku z ogórków 2 jajka Wykonanie. Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Dodać sok z ogórków i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wymieszać, dodać śmietanę, jogurt i  drobno(...)pokrojony koperek. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i całość dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podać z ugotowanym i podzielonym na cząstki jajkiem

Kulinarny karnet Christophera
Placuszki ze świeżych ogórków. 207

Pancakes with fresh cucumbers. Składniki. 1 ogórek (200 g) 80 g sera twarogowego 1 łyżka keczupu 1 jajko 3 łyżki mąki 1 łyżka koperku Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie. Ogórki obrać ,przekroić  wzdłuż i usunąć pestki. Zalać wrzącą osoloną wodą i gotować 5 minut. Odcedzić, osączyć  i zmiksować. Dodać rozdrobniony twarożek, keczup, posiekany koperek ,żółtko i przesiać

Kulinarny karnet Christophera
Złota rybka sielawa. 162

Złota mazurska rybka na soczewicy. Składniki. 4 szt. sielawa wędzona 1/2 szkl. soczewicy czerwonej 1/2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 ogórek małosolny 1 łyżka koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie. Pomyślmy życzenie, to naprawdę złote rybki. Piękne ,prawda. Brzuszki sielawy rozchylić i usunąć ości. Chwytamy za kręgosłup i łatwo wyciągamy. Obie soczewice ugotować osobno(...)ostudzić. Obie papryki pokroić w drobną kostkę i dodać ,zieloną do soczewicy zielonej ,a czerwoną do czerwonej. Do zielonej dodać pokrojony ogórek, i posiekany koperek, a czerwoną posypać zmieloną słodką papryką. Wymieszać. Na półmisku układamy soczewicę czerwoną i obok zieloną i na każdej stawiamy złotą rybkę. Złota rybka - wędzona sielawa w sałatce z agrestem. Składniki. 4 szt. sielawa wędzona

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś w folii z cytryną 174

Salmon in foil with lemon Składniki 25 dag filet z łososia 0,5 łyżeczki  sól morska 1 łyżeczka natka pietruszki 1 łyżeczka koperek 0,5 cytryna 1 łyżeczka oliwa z oliwek przyprawa do ryb Wykonanie Rozłożyć folię aluminiową, przesmarować oliwką, posypać solą morską. Z łososia zdjąć  skórę, oczyścić z ości, położyć na przygotowanej folii, częścią od strony zdjętej(...)skóry. Górną część posypać przyprawą do ryb, następnie natką pietruszki i koperkiem. Na wierzch położyć cienkie plasterki cytryny. Łososia zawinąć w folię i włożyć do nagrzanego do 190 oC piekarnika na 20 - 25 minut

Kulinarny karnet Christophera