koperek - 3011 przepisów (strona:105/201)

Sałatka makaronowa z oliwą truflową i łososiem 167

zawsze coś smacznego wykombinuję. Zapraszam po przepis! Składniki : * 200 g makaronu fusilli  #omnomnom * 2 łyżki oliwy truflowej * garść mieszanki sałat * kawałek wędzonego łososia * rzodkiewki * płatki migdałów * szczypiorek, koperek * pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. do makarony dodać oliwę, posiekany koperek i szczypiorek oraz rzodkiewki. Całość wymieszać z sałatą, ułożyć kawałki

Magiczne Życie Marty
Kapuśniak z białej kapusty 196

Dlatego też dzisiaj robię z niej kapuśniak.  Składniki : * 500 g żeberek wieprzowych * 1/4 główki białej kapusty * 4 ziemniaki  * marchewka * pietruszka * 1/4 selera * pół małego pora * natka pietruszki, koperek * sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie : Mięso zagotować, dodać przyprawy oraz pokrojoną włoszczyznę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć i pokroić. Dodać poszatkowana kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość(...)gotujemy do miękkości ziemniaków, dodajemy mięso. Na talerzu posypujemy natką oraz koperkiem. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem

Magiczne Życie Marty
Chłodnik litewski 150

już został zjedzony, to ten wpis jest dedykowany właśnie koleżance! Dziękuję!  Składniki : * 2 szklanki kefiru naturalnego * szklanka jogurtu naturalnego * szklanka śmietany * pół szklanki śmietanki  * pęczek botwinki * pęczek koperku * pęczek rzodkiewek * pęczek szczypiorku * kilka ogórków gruntowych * 3 jajka ugotowane na twardo * sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku * opcjonalnie młode ziemniaki   Przygotowanie : Botwinę drobno posiekać, zalać(...)szklanką wody i zagotować. Przestudzić, dodać sok z cytryny,  jogurt, kefir oraz obie śmietany. Ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypior drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku. Dodać pokrojone jajka. Schłodzić. Można podawać z młodymi ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Bezmięsnie- pieczone marchewki i cukinia 231

sporo, może lepiej zrobić z połowy porcji ;) SMACZNEGO!:)   Składniki: pół kilograma marchewek 2 cukinie sól przyprawa do ziemniaków oregano czosnek granulowany Dip: ser feta mały jogurt naturalny pęczek koperku mleko (opcjonalnie) Wykonanie: Cukinie kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na godzinę, żeby trochę zmiękły. Po tym czasie wycieramy powstałą wodę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchewki obieramy, gotujemy(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill" ale bez termoobiegu. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione. Dip: ser blendujemy z jogurtem. Dodajemy posiekany koperek. Mój sos wyszedł bardzo gęsty, stąd w składnikach mleko- to jedyne co przyszło mi do głowy (biorąc pod uwagę stan lodówki) na rozrzedzenie sosu

Czerwona Porzeczka
ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. 280

musiała coś w niej zmienic) 500g mięsa mielonego 6 jajek na twardo 2 jajka surowe bułka tatra (zależy od konsystencji masy) garśc majeranku garśc mięty garść oregano natka pietruszki koperek sól, pieprz, Mięso wymieszałam z przyprawami, siekanymi natką i koperkiem, jajkami surowymi, bułką tartą. Doprawiłam do smaku. Średnią keksówkę wysmarowałam obficie masłem. Wylepiłam częścią mięsa, ułożyłam jajka na twardo

W kuchni Karmel-itki
Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 159

jest pochodzenia zwierzęcego. Często pojawiała się pomidorowa z makaronem, naleśniki, warzywne gulasze albo zupy. Jednak najbardziej lubiłam gzik. I nadal go uwielbiam. W szczególności ze świeżym szczypiorkiem albo koperkiem. I pyry. W mundurkach! Gdzie obierając, parzyły w palce. Gęsty, z grudkami, dobrze doprawiony, z dużą ilością posiekanej cebulki. Symbol mojego dzieciństwa. Jedno z najszybszych dań, jakie znam. I najtańszych. Pamiętam(...)Gzik sprawdzał się idealnie. Każdy był najedzony i zadowolony. Bez wymyślnych dań. PYRY Z GZIKIEM. (tradycyjnie.) 6 porcji. 500g twarogu chudego 300g gęstego jogurtu naturalnego duża cebula pęczek posiekanego koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz ziołowy Ser pokruszyłam. Cebulę obrałam i bardzo drobno posiekałam. Dodałam do sera, wlałam jogurt i dodałam posiekany koper oraz szczypiorek. Wymieszałam dokładnie widelcem, doprawiłam dużą ilością

W kuchni Karmel-itki
Śmietanowy blok wielkanocny z jajkiem. 130

modyfikacjami) 400g kwaśniej śmietany 1,5 szklanki wrzątku 1 żółta papryka 4 korniszony 2 kostki bulionu warzywnego słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchew, kukurydza) 4 cieniutkie kabanoski 1/2 szklanki posiekanego koperku 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy sarepskiej 6 jajek na twardo 1 opakowanie żelatyny Kostki bulionu rozpuściłam we wrzątku wraz z żelatyną i odstawiłam  do wystudzenia. Korniszony i paprykę(...)pokroiłam w drobną kostkę,  kabanoski w cienkie plasterki. Mieszankę sałatkową odcedziłam.  Śmietanę połączyłam z chrzanem, musztardą i koperkiem, dodałam wystudzoną żelatynę i warzywa. Wszystko dobrze wymieszałam.  Masę przelałam do formy, powciskałam w nią obrane jajka w całości i wygładziłam wierzch. Przykryłam folią spożywczą i na noc odstawiłam do lodówki. Najlepiej przełożyć masę do kilku mniejszych foremek

W kuchni Karmel-itki
Rybka? Ależ naturalnie! KOTLECIKI RYBNE Z TWAROGIEM. 281

kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany koperek Ugotowane, najlepiej ciepłe ziemniaki duszę wraz z mlekiem i solą oraz pieprzem, dodaję również koperek.  Smacznego!   Pozdrawiam,  Karmel-itka  **** Tło zdjęć: cerata Lola Cabane Loco

W kuchni Karmel-itki
PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. 223

zmienić, np. dodając curry czy paprykę. PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. /przepis własny, by nie marnować jedzenia;/ 200g ugotowanego kurczaka 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu szczypta curry łyżka koperku suszonego sól, pieprz Kurczaka rozdrabniam na kawałki, dodaję jogurt, majonez, curry i koperek, miksuję blenderem. W trakcie miksowania próbuję, ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.  Taka łagodna pasta idealnie smakuje

W kuchni Karmel-itki
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 220

wymyślony na poczekaniu;/ ciasto: 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki szklanka płatków owsianych 2 jajka czosnek granulowany, sól wnętrze: 300ml śmietanki 12% 3 jajka pęczek szparagów zielonych 2 pęczki koperku (lub susz z kopru) sól, biały pieprz 3 łyżki mąki Mąkę, płatki owsiane, czosnek i sól rozetrzeć w palcach tak, by struktura przypominała wilgotny piasek. Wbić jajka, zagnieść dokładnie(...)Wyjąć z pieca. Szparagi ugotować. Jak to zrobić? Dorota RADZI tak. Jajka roztrzepać, wymieszać dokładnie ze śmietanką. Rozprowadzić mąkę i dokładnie,  aby nie pozostawić grudek, wymieszać. Wsypać posiekany koperek (bądź susz),  doprawić solą i pieprzem. Ugotowane szparagi ułożyć na podpieczonym spodzie, zalać przygotowaną masą jajeczno-śmietankową. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec 30 minut, aż wierzch ładnie

W kuchni Karmel-itki
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 149

cytryny 2 łyżki oliwy (np. z oliwek ) 1/2 szklanki "brązowego masła" sałatka z ogórków: 4 ogórki zielone 6 łyżek octu winnego 4 łyżki miodu pęczek posiekanego koperku sól, pieprz do podania: żytni chleb cienko porkojony 12 łyżek śmietany ukwaszonej (najlepiej 36%) 100g kawioru z łososia sól, pieprz Przygotowujemy "brązowe masło", czyli rozpuszczamy masło na delikatnym ogniu, a gdy jest płynne(...)każdej strony po trosze, a nasiona odkładamy. Następnie układamy kilka plastrów na sobie, przepoławiamy, po czym zwinnymi ruchami kroimy w cieniutkie paseczki, niczym spaghetti. Mieszamy ogórki z miodem, koperkiem i octem. Doprawiamy i odstawiamy na chwilę. Następnie dokładnie odcedzamy. Kiedy masa już stężała, dzielimy chleb na mniejsze kromeczki. Każdą smarujemy śmietaną ukwaszoną, na wierzch układamy odcedzoną sałatkę z ogórka. Okrasę

W kuchni Karmel-itki
KREM MARCHEWKOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY. 140

osób. 5-6 dużych marchewek  5 łyżek oleju rzepakowego sól morska 1 por 2 pietruszki sok z 2 pomarańczy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% sos sojowy, pieprz, posiekany koperek Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, por w talarki.  Pora szklę na oleju, wrzucam marchew z pietruszką i chwilę  podsmażam, a następnie wrzucam warzywa do garnka. Wlewam(...)łyżeczki soli. Gotuję do miękkości warzyw. Miksuję całość przy pomocy blendera. Dodaję sok z pomarańczy, słodką śmietankę i porządnie miksuję na gładki krem. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i koperkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
MAŚLANY ŁOSOŚ Z KAPARAMI. 125

domysłami... Przeklęty łososiu! Jedno mnie jednak zastanawia... z czym smakowałbyś najlepiej? MAŚLANY ŁOSOŚ Z KAPARAMI. /autorski;/ dla 2 - 3 osób 300 g fileta łososia  1/2 kostki masła pęczek koperku 1/2 szklanki kaparów Fileta z łososia dzielę na 2 - 3 kawałki, uprzednio ściągając skórę. W naczyniu żaroodpornym na dnie układam plasterki masła, gałązki koperku, a na tym kładę kawałki ryby

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, BRZOSKWINĄ I KUKURYDZĄ. 227

KUKURYDZĄ. /przepis własny mojej Mamy;  przy współpracy z Winiary / dla 4- 6 osób 300g wędzonej piersi z kurczaka 1 średnia kapusta pekińska 2 puszki kukurydzy pęczek pietruszki pęczek koperku puszka brzoskwiń w syropie mały jogurt naturalny 3-4 łyżki sosu chrzanowego Winiary ewentualnie sól i pieprz Kapustę pekińską kroję dość drobno. Kukurydzę odsączam z zalewy, jak również brzoskwinie. Owoce(...)kroję w drobną kostkę. Kurczaka kroję także w niewielką kostkę. Pietruszkę i koperek siekam. Jogurt mieszam z sosem chrzanowym. Wszystkie składniki umieszczam w misce, łączę z jogurtem wymieszanym z majonezem. Nie solę, ale odstawiam na przynajmniej 30 minut do lodówki. Kurczak odda sól. Jeśli potrzeba, można wtedy jeszcze dosolić do smaku bądź doprawić pieprzem, wedle upodobania. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ SURIMI. 185

delikatny smak, łagodna i pasująca do jajek. Ocena pozytywna :]  JAJKA Z PASTĄ SURIMI. /przepis własny/ na nadzianie 10 jajek 10 jajek 250 g paluszków surimi 2 łyżki posiekanego koperku 4-5 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej ew. sól i pieprz do smaku Jajka gotuję na twardo. ( JAK GOTOWAĆ? ) Studzę, następnie obieram, przekrawam na pół i wyciągam żółtko. Odstawiam(...)Paluszki surimi kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do wysokiego naczynia pokrojone paluszki, koperek, dodaję majonez i musztardę. Wszystko miksuję na pastę za pomocą blendera. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję nieco majonezu i ponownie zmiksować. Ewentualnie doprawić do smaku. Takprzyrządzoną pastą nadziewam połówki jajek ( samo białko ) Wskazówka: Zaczynam od małej ilości majonezu, aby czasem nie przesadzić. Lepiej dodawać partiami, miksując

W kuchni Karmel-itki