Święta, święta i po świętach :) ...i trzeba nam radykalnej odmiany od klasyki polskiego świątecznego stołu, zatem moja propozycja, to pyszna sałatka z moim ulubionym niebieskim serem :) ale śmiało możecie zastąpić go innym pleśniakiem. Składniki:1 opakowanie mix sałat,100 g sera podpuszczkowego dojrzewającego z przerostem niebieskiej pleśni (ja użyłam Danish Blue),solidna garść (łuskanych) orzechów włoskich,ok. 20 różowych winogron.Dresing:sok 1 cytryny,1/2 pęczku koperku,5 łyżek oliwy z oliwek,1 łyżka ... czytaj dalej...
Uwielbiam takie sałatki z serem pleśniowym i orzechami. Pychota :) (choć szczerze się przyznam, że nigdy mi nie starczy cierpliwości na robienie dresingu i wcinam polane jedynie oliwą :)
oj, po świętach taka zieleninka w sam raz. Tylko musimy się pozbyć resztek z lodówki...