Specjalistką od pleśniaka jest moja Siostra, od Niej dostałam przepis i nie zawahałam się go użyć. Oczywiście coś tam dodałam od siebie… Przede wszystkim dodałam maki krupczatki, która spowodowała, że ciasto było bardziej delikatne i sypkie niż kruche. Zamiast dżemu i ze względu na brak świeżych owoców dodałam zagęszczone mrożone owoce. Eksperyment okazał się bardzo udany, bo z połączenia(...)bardzo kruchego ciasta z kwaskowymi owocami pleśniak wyszedł idealny. Jedyne co mogę zmienić w tym przepisie następnym razem to użyć trochę mniejszej blachy… Poza tym ciasto wyszło pyszne, delikatnie kruche, z dodatkiem kwaskowych owoców i pianką … Zapraszam Pleśniak Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki krupczatki 250 g masła 2 cukry waniliowe 5 jajek (żółtka
UgotujmyTo.plPleśniak" - popularne ciasto, którego nazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi... ...jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka z białek oraz proszku budyniowego i do tego mnóstwo owoców... "Pleśniak" rozpływa się w ustach powodując, że nie sposób nie pokusić się o sięgnięcie po kolejny kawałek - owocowa poezja dla podniebienia. Pleśniak - Składniki(...)ewentualnie zwykły cukier waniliowy) 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 2 łyżki oleju ok. 500 g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny itp.) cukier puder do oprószenia Pleśniak - Sposób przygotowania: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Wkładamy do zamrażalki na minimum
Słodka Stronaszukamy przepisu na dużą blachę, na ciasto warstwowe, ale takie przy którym nie trzeba się narobić i które będzie szybko gotowe, to przepis na pleśniak jest idealny. Idealny jest również gdy zalegają nam w lodówce dżemy, powidła, owoce z nalewki :) czy inne przetwory owocowe. Pleśniak jest łatwy, nie opadnie, nie zrobi się z niego zakalec, nie jest za słodki
Z butelką mleczka w tlePleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej. Pleśniak z powidłami i śliwkami
Mania GotowaniaPyszny pleśniak z jabłkami i dużą ilością rodzynek. Wszelkie pleśniaki, strzępce i kruszonki należą do moich ulubionych ciast. Ten, który dziś proponuję jest mniej słodki dzięki dużej ilości kakao. Składniki ciasta 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego
Praktyczna plsłodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest pewno jak szybko się go robi
Basia w kuchniPoszukujesz wyjątkowego przepisu na deser, który zachwyci Twoje podniebienie? Pragniesz zasmakować połączenia delikatnego ciasta, kuszącej czarnej porzeczki oraz puszystej bezy? Oto przepis na Ciasto Pleśniak, które zaskoczy Cię swoim niepowtarzalnym smakiem i konsystencją. W naszym artykule podzielimy się sekretem tego wyjątkowego desery, który z pewnością stał się już ulubiony dla wielu smakoszy. Ciasto pleśniak: wyjątkowy kulinarny doświadczenie Ciasto Pleśniak(...)tworzy niezwykły smakowy festiwal. Przygotowanie tego deseru to prawdziwe kulinarnie doświadczenie, które dostarcza nie tylko radości z gotowania, ale również satysfakcję z podziwiania efektów swojej pracy. Jak przygotować ciasto pleśniak: krok po kroku Przygotowanie Ciasta Pleśniak może wydawać się skomplikowane, ale z naszym przepisem krok po kroku, staniesz się prawdziwym mistrzem kuchni. Oto lista składników, które będziesz potrzebować: 250g mąki
Ania i Marcin gotująwięc moją przygodę na blogu zaczynam z pleśniakiem. na ciasto namówiła mnie moja siostra, która jest fanką tego własnie ciasta. A że miałam w domu słoik dżemu to zabrałam się do pracy. Wyszedł naprawdę zjawiskowo, tylko dobrałam złą formę. Okazała się za mała, następnym razem nie popełnię tego błędu, tak więc radzę ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy
Moje pyszne gotowanieciasto jest naprawdę pysznym ciastem Pleśniak z dżemem porzeczkowym SKŁADNIKI: CIASTO mąka- 2 szkl cukier - 3 łyżki margaryna -250 g żółtka jaj - 5 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki PRZEŁOŻENIE mleko- 3 szkl budyń waniliowy - 2 torebki cukier -2,5 łyżki cukier puder do posypania ciasta dżem porzeczkowy - 1 słoik PRZYGOTOWANIE: CIASTO Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić
Kuchnia DanusiPleśniak to połączenie jasnego i ciemnego ciasta przełożonego aromatycznymi śliwkami. Lubię w nim te wyłaniające się za każdym kęsem różnej wielkości kawałki ciasta, pychunia :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka proszku do pieczenia - 4 jajka - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru pudru - 1 kg śliwek lub słoik powideł śliwkowych Przygotowanie
Zainspirowana w kuchniDzisiaj powrót do klasyki i czasów dzieciństwa, czyli pleśniak według przepisu mojej mamy:))) Jasne i ciemne kruche ciasto przełożone wiśniami i słodką bezą... Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam to ciasto! Kruche ciasto: 5 żółtek, 350g masła lub margaryny, 4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 400g wypestkowanych
Z miłości do słodkościMiał być po prostu kruchy placek, ale szkoda było marnować białek i powstał pleśniak. Pomimo że dałam dość sporo cukru i jeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać. Składniki : * 4 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Magiczne Życie Martyfunction(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Pleśniak PRZEPIS Temperatura pieczenia : 1 7 0 o C Czas pieczenia : ok. 1h Składniki /blacha 25x35/ Ciasto 3 szkl. mąki 1 kostka margaryny/masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl
coolinarnastrefa.blogspot.comTen przepis mam od 13 lat i tylko z niego robię :) Jedyna zmiana polega na tym, że daję jedną pełną szklankę cukru, a nie 3/4. Składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek: 5 białek 3/4
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1,5 kg jabłek 3 szklanki mąki 5 jajek 4 łyżki + 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy
A Ty Smakuj MnieNie wiem, czy taka jest właściwa nazwa tego ciasta, aczkolwiek w moim zeszycie z przepisami tak mam go właśnie podpisanego. Takie ciasto może spokojnie poleżeć parę
upichcicNajprostsze...a jednak tak lubiane...ciasto mojego dzieciństwa...Uwielbiamm! Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 5 żóltek szklanka cukru 1,5 lyżeczki proszku do
Z Majeczką w kuchniSkładniki : 3 szkl mąki 5 jajek 1 margaryna 1,5 szkl cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 - 1 szkl cukru słoiczek
charlotte gotujeSkładniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubelli 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki proszku do
Emcia PichciUwielbiam skubańca :) jedząc jego wracam do przeszłości, do osoby która robiła go najlepiej na świecie :), której uśmiech rozświetlał dzień. Do mojej przyjaciółki... Polecam :) Składniki: 6
Smaki EdytyCiasto mojego dzieciństwa.... Pamiętam jak mama je piekła w metalowej blaszce i jak razem z bratem kroiliśmy sobie pyszne kwadraciki, obskubywaliśmy bezy, które tworzyły gdzie niegdzie
Blondynka Gotuje