Ten przepis mam od 13 lat i tylko z niego robię :) Jedyna zmiana polega na tym, że daję jedną pełną szklankę cukru, a nie 3/4. Składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek: 5 białek 3/4
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1,5 kg jabłek 3 szklanki mąki 5 jajek 4 łyżki + 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy
A Ty Smakuj MnieNie wiem, czy taka jest właściwa nazwa tego ciasta, aczkolwiek w moim zeszycie z przepisami tak mam go właśnie podpisanego. Takie ciasto może spokojnie poleżeć parę
upichcicNajprostsze...a jednak tak lubiane...ciasto mojego dzieciństwa...Uwielbiamm! Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 5 żóltek szklanka cukru 1,5 lyżeczki proszku do
Z Majeczką w kuchniSkładniki : 3 szkl mąki 5 jajek 1 margaryna 1,5 szkl cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 - 1 szkl cukru słoiczek
charlotte gotujeSkładniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubelli 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki proszku do
Emcia PichciUwielbiam skubańca :) jedząc jego wracam do przeszłości, do osoby która robiła go najlepiej na świecie :), której uśmiech rozświetlał dzień. Do mojej przyjaciółki... Polecam :) Składniki: 6
Smaki EdytyCiasto mojego dzieciństwa.... Pamiętam jak mama je piekła w metalowej blaszce i jak razem z bratem kroiliśmy sobie pyszne kwadraciki, obskubywaliśmy bezy, które tworzyły gdzie niegdzie
Blondynka Gotujeskładniki: 250 g margaryny 5 jajek 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 400 g wiśni bez pestek Na
Monia miesza i gotujemogę go dogonić. Na dodatek wczoraj umieściłam ogłoszenie- krok ku pożegnaniu się z Kaśką. W tym całym chaosie potrzebuję czegoś stałego. Tradycji, przewidywalności i niezawodności. Jednym słowem- pleśniaka. Pamiętam dokładnie kiedy pierwszy raz przeczytałam o pleśniaku. Było to w gazetce o starożytnym Egipcie dla dzieciaków i tam nazywał się "egipskim pleśniakiem". Nie mam pojęcia skąd ten pomysł, bo nie przypuszczam(...)żeby ciasto to kiedykolwiek miało coś wspólnego z tym krajem. Ale właśnie wyguglałam "egipski pleśniak" i wyskoczyło mi całkiem dużo wyników, wiec widocznie nie tylko ja czytałam tę gazetę:) Wtedy pleśniaka nie zrobiłam, ale kilka lat później moja mama znalazła przepis w "Kuchni" i od tego czasu robi go regularnie. Nie umiem określić, który to numer czy rok wydania
les mirabellesPleśniak to kruche ciasto owocowe, do którego przygotowania można użyć dowolnych owoców – oczywiście nadających się do pieczenia. My wykorzystaliśmy śliwki z naszej nalewki, dzięki temu pleśniak zyskał jeszcze dodatkowe smaki i aromaty. Tym razem mieliśmy się z kim dzielić, więc ciasta wystarczyło tylko na dwa dni i każdemu było mało. Częściej mogłoby tak być, kalorie rozchodziłyby się na więcej osób(...)Składniki na ciasto pleśniak 6 jajek 2 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny (250 g) 2 / 3 szklanki cukru 1 opakowanie czerwonego kisielu 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka owoce (jabłka, truskawki, śliwki) na pokrycie jednej warstwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek, przesianej mąki, margaryny i proszku
niecodziennikparyPrzepis na tradycyjne ciasto pleśniak w wersji z powidłami śliwkowymi. Inna nazwa ciasta pleśniak to skubaniec. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty i do jego przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku składników. Mój przepis na to ciasto jest bardzo prosty i rozwiewam wątpliwości wielu z Was, to ciasto szykuje się błyskawicznie. Beza jest pieczona razem z ciastem i nie trzeba(...)później długo suszyć. Pokażę Wam swój klasyczny przepis na ciasto pleśniak. To ciasto warto od razu upiec w dużej blaszce, ja używam blaszki 24×27 cm i możecie mieć pewność, że zniknie błyskawicznie. W tym cieście każdy składnik ma swoje miejsce. Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne ciasta. W ostatnim czasie chyba hitem jest ciasto góra
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Poznaj sprawdzony przepis na tradycyjny pleśniak na dużą blachę, znany także jako Skubaniec. Wyśmienite ciasto na kruchym spodzie przełożone dżemem z czarnej porzeczki, pianką z białek oraz chrupiąca kruszonką. Idealne przełamanie słodko-kwaśnego smaku. Szukasz inspiracji na warstwowe ciasto na dużą blachę, ale nie chcesz się napracować? Jeśli tak, to przepis na pleśniaka, który czytasz jest właśnie dla Ciebie. Ciasto(...)jest bardzo szybkie proste w przygotowaniu. Przede wszystkim nie opadnie i nie powstanie zakalec. Jednym słowem ciasto, którego nie sposób zepsuć. Uda się zawsze każdemu. Czy pleśniak ma jakąś wadę? Oczywiście, że tak. Bardzo szybko znika z talerza 🙂 Krzywdząca nazwa pleśniak pochodzi od wyglądu: biała piana bezy w połączeniu z dżemem i ciemną warstwą kakao wygląda jak pleśń 🙂 Składniki
Ania gotujeosób zastanawia się, czy owoce z nalewki można jeszcze do czegoś wykorzystać. Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca, ponieważ powstają z nich wyśmienite desery i ciasta, jak np. ten truskawkowy pleśniak czy nasz zeszłoroczny pleśniak śliwkowy. Dzięki kilkutygodniowemu leżakowaniu w alkoholu owoce nie tylko wzbogacają smak przyszłej nalewki, ale same zyskują na walorach smakowych i aromacie, a te z całym bogactwem(...)przechodzą na ciasto. Udostępnij Składniki na pleśniak z truskawkami z nalewki Owoce: truskawki z nalewki Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g margaryny 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao Piana z białek: 3 białka 120 g cukru pudru 1 opakowanie kisielu cytrynowego 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Owoce
niecodziennikpary