pleśniak - 447 przepisów (strona:8/30)

pleśniak 193

Pleśniak to w naszym domu bardzo popularne ciasto. Kruche z powidłami, bezą i kruszonką. Nadaje się na każdą okazję - znakomite na imprezę i rodzinne spotkanie, doskonale sprawdzi się również do codziennej kawy lub herbaty. Szybkie i proste do przygotowania, a do tego naprawdę pyszne. Zazwyczaj piekę je na dużej blaszce (24x32) dlatego jest niskie ale taki właśnie był i jest(...)pleśniak w moim domu :-) składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru do ciasta cukier waniliowy 250 g masła 5 żółtek 5 białek 1 szklanka cukru do bezy  400 g powideł cukier puder do posypania wykonanie: Na stolnicy łączę mąki, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło i żółtka. Zagniatam

babka w formie
CIASTO "PLEŚNIAK" 248

Pleśniak jest to bardzo popularne i smaczne ciasto. Warstwy kruchego ciasta, beza i dżem, najczęściej jest to dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe.  Ciasto to znam jeszcze z dzieciństwa, kiedy na niedzielę przygotowywała je moja mama.  Słyszałam też o innej nazwie tego ciasta- skubaniec. Jednak ja znam go jako pleśniak, a Wy? Składniki na ciasto: * 4 szklanki

Zrób to smacznie
Pleśniak z makiem i kokosem 249

Pleśniak jest znany przede wszystkim jako ciasto z jabłkami lub innymi owocami.  Tym razem trochę odmieniony pleśniak z makiem. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego Dodatkowo: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 puszka gotowej masy makowej

Praktyczna pl
Pleśniak. 220

Pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast dzieciństwa. Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche ciasto, powidła śliwkowe i słodką bezę. Piekłam go pod wieloma postaciami, z owocami, rabarbarem, makiem, różnymi dżemami, ale w tej tradycyjnej, niemalże rustykalnej formie, smakuje zawsze znakomicie. Bardzo polecam! Składniki na pleśniaka:  forma o wymiarach

Rozpustne gotowanie
Placek zamszowy 182

śliwkowymi, były też wiśnie i inne dżemy. Ja bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki i taki właśnie użyłam. To ciasto ma też inne nazwy – pleśniak , skubaniec a nawet wyszywanka na Ukrainie. Pleśniak zdecydowanie źle się kojarzy jak na nazwę ciasta, skubaniec też, a z wyszywanką nie ma nic wspólnego

To co kocham
Pleśniak z jabłkami i orzechami 224

Jesień to czas gdy pachnie cynamonem. Dziś pyszna alternatywa dla wszelakich szarlotek, które oczywiście uwielbiamy. Pleśniak jest jednym z nielicznych ciast, które mogą kryć rozmaite owoce. Dziś u nas propozycja z jabłkami na konfiturze z czarnej porzeczki, jednak by podkreślić jego sezonowość dodałam pachnący cynamon oraz orzechy włoskie. Koniecznie skuście się na to połączenie, ciasto zniknęło błyskawicznie.  Pleśniak

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pleśniak razowy z jabłkami i marmoladą z pigwy 210

Pleśniak, to ciasto które wszyscy znają. Jest bardzo lubiane, no bo jak tu nie lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pleśniak z rabarbarem 220

Sezon na rabarbar już sie zaczął, wiec oczywiście trzeba zrobić ciasto!  Dziś pyszny pleśniak lub jak inni zwą skubaniec :) Smacznego! szkl. mąki 2 szkl. cukru  6 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 1/3 margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao  1 łyżka mąki ziemniaczanej (zastąpiłam łyżką kisielu truskawkowego) na mus: 600g rabarbaru(...)ciasta. Na to wylewamy mus. Ścieramy ciasto z kakao. Wylewamy pianę z białek. Na górę ścieramy kolejną część jasnego ciasta. Piec ok.40min.  - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/06/plesniak.html#sthash.V0HYBZED.dpuf Pleśniak z rabarbarem Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Smaki Natalii
Pleśniak z rabarbarem 157

pewne smaki do których chętnie wracamy, bo kojarzą nam się z beztroskimi momentami dzieciństwa. Pleśniak to ciasto, które piekłam z moją ciocią (mistrzynią wypieków w naszej rodzinie) kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką. W majowym nastroju wracam więc do smaków z dzieciństwa i do mojego pleśniaka dodaję rabarbar, którego piękne zielono-różowe łodygi przytargałam dziś ze straganu. Czy wspominałam już

Smakowity Blog Kulinarny
Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake 303

ilością maślanych mas, a w moim domu największą popularnością cieszą się ciasta drożdżowe, lub właśnie ciasta kruche w różnej konfiguracji. Dziś proponuję ciasto, które jest chyba naszym ulubionym. Klasyczny pleśniak na kruchym cieście, z powidłami, wzbogacony cynamonowymi jabłkami i pianką z białek – zawsze wszystkim smakuje. Znalazłam ten przepis dawno, dawno temu w sieci i w tamtym czasie spisałam(...)karteczce i tak mi służył. Teraz nie mogę go znaleźć w przepastnych internetach, więc jak właściciel receptury się zgłosi, chętnie podlinkuję:) Polecam! Scroll down for recipe in English Pleśniak z jabłkami i powidłami (blaszka 55×33 cm) Składniki: 250 g masła, w temperaturze pokojowej 1 1/4 szklanki cukru 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 500 g mąki pszennej

karmelowy
Pleśniak po liftingu wg Aleex 209

niedługo będzie lepiej.” A tymczasem przynajmniej raz w tygodniu wchodzę do kuchni, by zrobić dla chłopaków coś pysznego. Wczoraj, gdy zastanawiałam się nad deserem, Dario zapytał: A może zrobiłabyś pleśniaka? Hmm… nie piekłam go już od dawna, jakoś były do wypróbowania inne przepisy. W zasadzie – czemu nie? – pomyślałam. Sięgnęłam do przepisu Komarki i lekko go zmodyfikowałam. Chciałam, aby obok mojego(...)poczciwego, dobrego strzępca pojawił się na blogu jego odmłodzony towarzysz. Stąd nazwa – pleśniak po liftingu. A efekt znakomicie przepyszny. Gorąco polecam. Nawet jak jesteście zabiegani jak ja – każdemu należy się chwila zatrzymania, z pysznym ciastem i filiżanką kawy. Lub herbaty. Co wolicie. Składniki: • 200 g masła • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) • 3 szklanki mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku

W mojej kuchni
Pleśniak i moja pierwsza idealna beza 210

Całe wieki nie jadłam Pleśniaka. Przez przypadek przypomniałam sobie o nim przeglądając mój stary zeszyt z przepisami poszukując pomysłu na weekendowe ciasto. Stary przepis mojej mamy minimalnie zmodyfikowałam w trakcie robienia ciasta. Wierzchu nie posypałam kruchym ciastem dzięki czemu piana z białek nie opadła, a powstała piękna bezowa skorupka.  Pierwszy raz wyszła mi taka idealna beza. Moje dwa wcześniejsze(...)Okazuje się, że do bezy trzeba mieć cierpliwość. Bezy trzeba się nauczyć. W końcu wyszła mi beza idealna - chrupiąca i krucha na zewnątrz, miękka,ale nie gumowata w środku. PLEŚNIAK z BEZĄ Składniki: 4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek 250 g masła 1,5 łyżki śmietany 3 łyżeczki kakao

Bon appetit mon amie
Pleśniak ze śliwkami 267

Sezon na śliwki już w pełni. Jakie ciasto na niedzielny deser? Pomyślałam, że pleśniak nadaje się idealnie! Tylko zamiast porzeczek będą śliwki. Czytaj więcej

Ana Mari's world
POWIDŁA ŚLIWKOWE 168

garnku cały czas na małym gazie. Po nałożeniu należy słoiki postawić do góry nogami. Z 3 kg. śliwek wyszło mi 7 słoiczków. I już gotowe! Przepis na pleśniaka  z moimi powidłami w roli głównej.;) PLEŚNIAK CIASTO Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI   Smacznego

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania