koperek - 3011 przepisów (strona:109/201)

Kiszona mieszanka warzyw 151

rzodkiewki i wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a  czerwony mu nie wadzi dodatkowo do obu garów czosnek - duża główka na gar, może być więcej koper lub koperek duży pęk na gar chrzan sól do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody przygotowanie gar nr 1 Warzywa umyć. Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, kalarepkę

Stare Gary
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty II 187

podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy,  więc polecam.  składniki 2 porcje ok 250 g kapusty czerwonej kiszonej 1 nieduża czerwona cebula  2- 3 łyżki posiekanego koperku  łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów 1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterki papryka w płatkach do smaku 3 -4 łyżki oleju np kujawskiego czosnek+bazylia 1 łyżka

Stare Gary
Kurczak po grecku, kuskus z warzywami i tzatziki - przepis Jamie Oliver 248

miski i dolej jogurtu i sok z 1/2 cytryny, dopraw szczyptą pieprzu, wsyp drobno posiekaną miętę i wymieszaj całość. Włóż do malaksera (może być również blender) papryki, dymki oraz koperek i wszystko drobno posiekaj. Posiekane warzywa rozsyp na dużej tacy lub desce. Do warzyw dodaj groszek zielony (jeśli używasz mrożonego, najpierw kilka minut blanszuj go we wrzątku) skrop całość sokiem

Kredowe Menu
Barszcz zabielany z ziemniakami, smak mojego dzieciństwa i kuchni prababci 305

wykorzystałam 2 małe opakowania śmietany 18%-owej, którą wpierw "hartowałam" w niewielkiej ilości ciepłej zupy i partiami dolewałam do garnka. Podajemy z ugotowanymi, rozgniecionymi (tłuczonymi) ziemniakami, które można doprawić koperkiem. Smacznego

Taste Of My Day
Zupa z dorsza z pomidorami 218

pomidory bez skórki w puszcze duże opakowanie śmietany 2 liście laurowe, 4 - 5 ziaren ziela angielskiego kostka rosołowa warzywna przyprawa do ryb sól, pieprz papryczka chilli natka pietruszki lub koperek do podania Wykonanie: W dużym garnku gotujemy ok 3 litrów wody z warzywną kostką rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę, czosnek, por i seler naciowy kroimy w cienkie plastry

Taste Of My Day
Zupa rybna 212

warzywa zmiękną, a wywar zyska smak, marchew, pietruszkę, seler i por kroimy i dodajemy do zupy. Doprawiamy przyprawą do ryb, solą, pieprzem oraz śmietaną i jemy. Możemy dodać koperku. Smacznego

Taste Of My Day
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł 386

podgrzewamy ok. 3 min, doprowadzając do wrzenia – kiedy sos nam bulgocze, wyłączamy palnik. 6. ZIOŁA (1 min): > sos znakomicie smakuje z dodatkiem świeżych ziół. Tym razem wybraliśmy świeży koperek, ale natka pietruszki czy kolendra też są świetnie się sprawdzą. Siekamy zatem ok. pół pęczka ziół, dorzucamy do garnka i mieszamy (można zostawić nieco do ozdoby talerza). 7. PODANIE: gorący

Nerds Kitchen
PLACKI Z CUKINII I PIERSI KURCZAKA – 2,85 zł 573

cukinię w ręce (bardzo dokładnie, bo jeśli będzie miała za dużo wody, placki będą się rozpadać) i przełóżcie do większej miski, w której będziemy robić ciasto. 3. CEBULA + KURCZAK + KOPEREK (4 min): w czasie, gdy cukinia odsącza się z wody, zabieramy się za inne składniki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy jak najdrobniej możemy

Nerds Kitchen
Miał być grill, a (znowu) niewypał 266

odcedziłam. Wszystkie warzywa wymieszałam z 2-3 łyżkami majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodziłam ok. 1h w lodówce. Ostatecznie serwowałam w łódeczkach z ciasta francuskiego oprószone koperkiem. Grill miał być po trosze ze względu na mój wylot. Od jutra może mnie być jakby mniej na blogu, ale szykuję się do pewnie najważniejszej, życiowej roli, więc wybaczycie. Oczywiście

bastalena
Sezon na... #4 KALAFIORowe fochy 346

surowo. Jeśli tak, to może w letniej surówce? Mega szybkiej przy okazji, bo komu by się chciało przy garach stać ;) 1 średni kalafior 1 średni ogórek szklarniowy pęczek koperku sól, pieprz 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) Kalafiora i ogórka umyłam. Oba starłam na tarce na "fasolkowych" oczkach, ogórka ze skórą. Koper posiekałam, dodałam do miski z kalafiorem. Doprawiłam solą i pieprzem

bastalena
Zupa ziemniaczana z pomidorami 158

marchew, seler, pietruszka, por, cebula) 3 ziemniaki średniej wielkości 2 czubate łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% 20 dag pomidorów świeżych lub z puszki 1/2 szkl. mleka sól  koperek Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( pory pokroić w talarki lub wzdłuż), włożyć do wrzącej wody ( ok 5 szkl.) dodać odrobinę soli i gotować ok.15 min. Obrane

Olikowa kuchnia
Kotlety ziemniaczane 280

Wszystko z biegiem czasu będę wstawiać na bloga.  Dziś na obiad zwykłe, proste kotlety ziemniaczane. Składniki: ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 cebuli 1/2 pęczka koperku 1/2 łyżki Maggi bułka tarta sól pieprz Cebulkę drobno kroimy. Ja osobiście wolę lekko przysmażoną. Ale można dodać surową. Wszystko razem mieszamy.  Formujemy mniejsze kotleciki obtaczamy w bułce

Olikowa kuchnia
Pyszny szybki obiad 283

mięsa gulaszowego jednak wtedy szaszłyk będzie trzeba dłużej smażyć/piec) papryka cebula pieczarki posypka bosforska Skworcu olej Można też użyć: boczek, cukinię, pomidora bez miąższu, itd. ryż koperkowy: ryż koperek masło vegeta Kurczaka kroimy w nieduże kawałki i obtaczamy w posypce bosforkiej (ja zostawiłam kurczaka w przyprawach na noc). Warzywa również kroimy na kawałki podobnej wielkości i wszystko nabijamy

Brzuszki Łakomczuszki
Gulasz wegetariański z soczewicy i batatów 225

duże bataty duża papryka 1 papryczka chilli (lub więcej wedle uznania) 3/4 l passaty pomidorowej (lub przecier+woda) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego mały pęczek koperku po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku olej do podsmażenia cebuli

Ze smakiem i z pasją
SAŁATKA Z TORTELLINI, BROKUŁEM I SZYNKĄ 343

Kolejna nasza propozycja na zbliżające się święta i przyjęcia komunijne. Sałatka jest niezwykle wiosenna, a dodatek koperku sprawia, że również bardzo aromatyczna. Polecam! Ewa :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry