koperek - 3011 przepisów (strona:111/201)

Do Liebster Blog Award nominuję następujące blogi: 106

jogurtów bo mam nietolerancję laktozy. 10. Co cenisz w ludziach najbardziej? odp : W ludziach najbardziej cenię szczerość i uczciwość.   11. Jakie są Twoje ulubione zioła? odp : Lubczyk , koperek . Moje pytania do nominowanych blogów .   1. Jaką potrawę najczęściej przygotowujesz dla rodziny ? 2.  Ulubiony deser ? 3.  Ulubiona książka ? 4.  Przyprawy które najczęściej używasz w swojej kuchni

Sama słodycz i szczypta chili
Pietruszka - zielona moc natury 157

niezastąpione dzięki swojej wszechstronności. Posiadają ogrom witamin i mikroelementów, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nie tylko nadają potrawom apetycznego wyglądu, ale usprawniają trawienie. Natka pietruszki i koperek to najczęściej używana w kuchni zielenina. Czy wiesz ile zdrowia wnosi do Twojej diety dodatek natki pietruszki? Lista zalet wydaje się nie mieć końca. Oto niektóre z nich: jest bogata

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem z cukini i selera naciowego z Cydrem 147

Wlać bulion (tak aby przykrył warzywa). Gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Miękkie warzywa dokładnie zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami, koperkiem i posiekaną natką selera... Smacznego

Gaździnka warzy
Apetyczny chłodnik w stylu azjatyckim 185

ziołami. Czas przygotowania: 10 minut Składniki: - 2 duże jogurty naturalne, - 1 duży kefir, - 1 serek Apetina Czosnek i zioła, - 1/2 awokado, - 6 rzodkiewek, - garść listków szpinaku, - 1/4 szklanki posiekanego koperku, - 1 ogórek, - 1/2 szklanki kwasu z kuraków (klik) , - sól i biały pieprz do smaku, - 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie).   Do podania: - jajka na twardo, - grzanki. Przygotowanie: Warzywa umyć

SzczyptaSmaQ
Barszcz czerwony-nieco szybciej 164

minut. Następnie dodać torebkę z naturalnymi przyprawami, którą znajdziecie w środku i gotować dalsze 5 minut. Moją zupkę ubogaciłam dodatkową zimną śmietanką i podałam z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Smakuje wyśmienicie, nie trzeba trzeć buraczków i co najważniejsze – smakuje dzieciakom! Dania Babci Zosi  to Natura pod ręką i idealne rozwiązanie, kiedy nie mamy pomysłu na obiad, a upał doskwiera

Z Kuchni Do Kuchni
Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 500

tzatziki? - krok po kroku Składniki: duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego 1 duży lub 2 mniejsze ogórki sałatkowe, wykrojone gniazda nasienne 2 ząbki czosnku oliwa świeża mięta oraz koperek (czasem zamiast świeżej mięty daję miętę suszoną) opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, ja ten składnik pomijam sól do smaku Przygotowanie: 1. Ogórek zetrzyj do miski na tarce

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z paluszków krabowych 235

przed podaniem napełnić sałatką.  składniki (6 szt) opakowanie ciasta francuskiego (275 g) sałatka: 100 g paluszków krabowych 100 g wędzonego łososia 80 g -1 mały zielony ogórek łyżka koperku łyżka majonezu 1-2 łyżki wasabi 1 łyżeczka sosu sojowego - opcjonalnie  do przybrania: szczypior płatki papryki przygotowanie Przygotować miseczki z ciasta francuskiego . Ciasto pokroić na 12 kwadratów. Posmarować żółtkiem

Stare Gary
Surówka z młodej kapusty z papryką i kukurydzą 365

kukurydzy 1/3 łodygi pora mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego sól i pieprz, szczypta cukru pudru, posiekany koperek lub natka szczypta ziół włoskich Kapustę umyć, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z podwójnym ostrzem. Paprykę i korniszony posiekać w grubą kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie

Czerwień i błękit
Leczo z makaronem penne 175

pomidor 1/4 czerwonej lub żółtej papryki  1 średnia marchewka  2 średnie pieczarki  1 mała cebula 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: pieprz cayenne, pieprz, zioła prowansalskie, koperek   50g makaronu penne olej Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę

Truskawkowa Fiesta
Surówka z młodej kapusty 234

młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku Sos 2 łyżki oliwy z oliwek

Ala piecze i gotuje
55. Tarta z groszkiem i awokado na spodzie z kaszy jaglanej 239

listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej - 3 łyżeczki suszonego majeranku - 1 łyżeczka papryki ostrej *opcjonalnie do dekoracji: 50g groszku uwzględniony w składnikach, kostki sera koziego, cebula i koperek Wszystkie składniki prócz 50g groszku (zostawiamy do dekoracji) umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masą wykładamy ostudzony spód z kaszy jaglanej, dekorujemy tym, czym chcemy i pieczemy

Be Fit Be Strong
Kluseczki francuskie. 214

Kluseczki francuskie są bardzo delikatne i nadają się jako danie główne z dowolnym sosem: pomidorowym czy grzybowym oraz jako dodatek do zup. Tak wygląda ciasto z dodatkiem koperku. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 dag. masła 6 dag.mąki pszennej sól WYKONANIE: Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa będzie

Kuchnia Beaty
Letni obiad wegetariański I, Niezauważone perły 218

Obiad z cyklu: smacznie, sezonowo i niedrogo. Na zdjęciu: kasza gryczana, kotlety sojowe kebab-gyros , ziemniaki z koperkiem, sos tzatziki i surówka z zielonej sałaty, pomidorów i oleju lnianego. Smacznego! Źródło Cykl filmowy Niezauważone perły w Zorzy Rzeszowskie kino Zorza zaprezentuje po raz drugi cykl filmowy Niezauważone perły . Projekcje w każdy poniedziałek lipca i sierpnia o 19.00. Wstęp tylko

Qlinarnie i Qlinarnie
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? 315

istnieje też metoda silniejszego zasolenia na jajko: woda będzie odpowiednio zasolona, gdy surowe jajko zacznie wypływać na powierzchnię). Do solanki możemy dorzucić ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, koperek, rozmaryn, czy tymianek. Wkładamy ryby i odstawiamy w chłodne miejsce (piwnica, lodówka) na całą noc (12 h). W dzień wędzenia ryby osuszamy (gdy będą wilgotne – zaczną się gotować od pary

Poezja smaku
Bób - garść przydatnych informacji 182

wrzenia i trzymamy 3-7 minut. Dłuższe gotowanie powoduje utratę większości wartości odżywczych, choć czasem jest niezbędne (szczególnie w przypadku bobu z końcówki sezonu). Do wody można dodać koperek z czosnkiem i odrobiną masła, liście selera lub pietruszkę - zyskamy całkiem nowy smak. CZY BÓB MOŻE ZASZKODZIĆ? Szacuje się, że ok 0,1% Polaków (głównie mężczyzn) cierpi na fawizm . Jest

Powiedz dietom nie