sałat, 100 g sera podpuszczkowego dojrzewającego z przerostem niebieskiej pleśni (ja użyłam Danish Blue), solidna garść (łuskanych) orzechów włoskich, ok. 20 różowych winogron. Dresing: sok 1 cytryny, 1/2 pęczku koperku, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka płynnego miodu, większa szczypta soli, Koperek siekamy dodajmy sok z cytryny, oliwę i miód. Doprawiamy solą i wszytko dokładnie mieszamy. Orzechy wrzucamy
Delicious Titbitsporcję: 100g wędzonego łososia Pół mniejszej cebul 1-2 ogórki konserwowe w zależności od wielkości kilka kropli oliwy z oliwek lub oleju, sok z cytryny do smaku ¼ pęczku koperku - sól, pieprz Przygotowanie: Łososia drobno pokroić nożem. Cebulę obrać, razem z korniszonami pokroić w drobna kostkę. Wszystko wymieszać, dodać odrobinę oliwy, sok z cytryny (ok. 1 łyżki) i posiekany koperek. Doprawić
Fabryka pomysłówjogurtem. Nowalijek natomiast, jeśli już są z ogródeczka bądź z ryneczku , to nie żałujemy... aż jest prawie zielony :) Składniki: 30 dag twarogu, 5 rzodkiewek, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka koperku, 1/2 małej cebuli, jogurt, sól, pieprz. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę. Koperek, szczypiorek siekamy, a cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do twarożku. Całość doprawiamy solą
Delicious Titbitssoczystą pierś z kurczaka. Składniki: 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka ok. 1,5kg kalafiora sos beszamelowy ( przepis znajdziecie TUTAJ ) przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano i bazylia, słodka papryka koperek do dekoracji Pierś myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 cieńsze kotlety. Kalafior dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy na parze do miękkości. Mięso przyprawiamy i nacieramy z obu stron(...)rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu elektrycznym z obu stron do zarumienienia. Na talerz wykładamy warzywa polewamy je sosem, nakładamy usmażone mięso. Dekorujemy ulubioną zieleniną natką pietruszki lub koperkiem. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościktoś uważa, że sam jogurt to za mało, to można oczywiście dodać majonez. To kwestia gustu ;) Życzę smacznego!:) Składniki: 6-7 łodyg selera naciowego cebula czerwona puszka kukurydzy szczypiorek koperek jogurt naturalny pieprz ziołowy sól 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, lub innej, ważne żeby była trochę ostrzejsza ;) Wykonanie: Seler kroimy w paski, cebulę w półpiórka. Siekamy drobno koperek i szczypiorek
Czerwona Porzeczkasuche. Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) połowa główki młodej kapusty 200 g śmietany, np. 30% kwaśnej lub słodkiej świeży koperek (wg uznania) 100 g wędzonego boczku 100 g startego żółtego sera 1 cebula 1 łyżka ketchupu 4-5 łyżeczek majonezu sól, pieprz papryka ostra odrobina masła olej do przesmażenia cebuli
Ugotowaćzalewie z oliwą i czosnkiem (ok. 400g) Puszka fasolki czerwonej Kidney 100g sera typu Ementalski 150g kiełbasy drobiowej wysokiej jakości 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 1,5 łyżki śmietany 18% tł Pieprz, sól himalajska Przygotowanie: 1/ Ser i kiełbasę kroimy w kostkę - przekładamy do miski. Dodajemy pomidorki z zalewą oraz drobno posiekaną zieleninę oraz śmietanę, pieprz
Kuchnia PROzdrowotnasmaczne! Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: 2 duże piersi z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 200 g pieczarek 1 czerwona cebula posiekany koperek olej do smażenia mąka krupczatka do obtaczania 1 łyżka ketchupu 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżki śmietany 18% papryka ostra sól, pieprz Piersi umyć, osuszyć i każdą przekroić
Ugotowaćsuchy. Danie idealne do podgrzewania. Składniki na 3-4 porcje: 1 średniej wielkości kalafior 1/2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości sól, pieprz przyprawa do kurczaka posiekany koperek świeży lub suszony posiekana pietruszka świeża lub suszona 3/4 szklanki mleka 1 łyżki masła 1-2 łyżki mąki pszennej pół opakowania sera pleśniowego (ja użyłam lazura) Udka umyć i zmielić
Ugotowaćtłuszczu. Mięso jest miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi ziół. Polecam bardzo;) Składniki: 1 kg schabu 4 ząbki czosnku 4 łyżki tymianku 4 łyżki majeranku 3 łyżki koperku łyżka pieprzu 2 łyżki soli + do oprószenia mięsa 2 łyżki słodkiej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Schab oczyścić z błonek, wymyć i osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez
Krakowskie smaki Aniregularnie mieszając. Do małego garnka wsyp ryż, zalej 2 kubkami wrzątku, wsyp szczyptę soli i przykryj. Do miski włóż mięso mielone, wsyp szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekanego koperku, po czym czystymi rękami dobrze wszystko wymieszaj i ugnieć. Podziel masę mięsną na 4 części i zwilżonymi dłońmi szybko uformuj z każdej 5 kulek. Wlej 1 łyżkę oliwy na gorąca
Kredowe Menuciągle pierogi ruskie, bo ziemniaki, ser i cebulka pozostają przecież. Czy może po wprowadzeniu łososia przestają być ruskimi... Może są po prostu pierogami z ziemniakami, serem, łososiem i koperkiem? Jakkolwiek nie dumać by nad nazwą, powiem jedno. Czasami mam wrażenie, że resztki z lodówki specjalnie czekają na swój moment. Tak miałam z łososiem. Kupiłam opakowanie 200 g, trochę dałam
bistro mamacytryny 3-5 kropli sosu Tabasco 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka chrzanu 2 dymki, pokrojone w kostkę 1 czubata łyżka koperku, posiekanego 1/2 pęczka szczypioru,drobno pokrojony przygotowanie łososia rozdrobnić w blenderze - nie za mocno, mogą pozostać kawałki Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotowe. Podawać ze świeżym ogórkiem, na grzankach
Stare Garyrzodkiewki i wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a czerwony mu nie wadzi dodatkowo do obu garów czosnek - duża główka na gar, może być więcej koper lub koperek duży pęk na gar chrzan sól do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody przygotowanie gar nr 1 Warzywa umyć. Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, kalarepkę
Stare Garypodostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy, więc polecam. składniki 2 porcje ok 250 g kapusty czerwonej kiszonej 1 nieduża czerwona cebula 2- 3 łyżki posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów 1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterki papryka w płatkach do smaku 3 -4 łyżki oleju np kujawskiego czosnek+bazylia 1 łyżka
Stare Gary