śmietany kremówki 30% 2 średniej wielkości ziemniaki 1 średnia cebula duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli dodatkowo: koperek dodatkowo: jajko ugotowane na półtwardo lub twardo dodatkowo: wędzony łosoś dodatkowo: groszek ptysiowy lub grzanki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Szparagi myjemy, odcinamy główki (zostawiamy(...)Główki wyławiamy (posłużą do dekoracji). A resztę zupy blendujemy na aksamitny krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy śmietanę. Rozlewamy do miseczek. Dekorujemy łososiem, cząstką jajka, główkami szparagów, posypujemy koperkiem. Zupę z białych szparagów podajemy z groszkiem lub grzankami. Post Zupa krem z białych szparagów z łososiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakucebule szalotki (lub białe cebulki dymki) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 młode marchewki 4 drobiowe kabanosy (lub chuda, wędzona kiełbasa) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 dużego pęczka koperku ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli (najlepiej do smaku) ok. 1 łyżeczka cukru ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki duża szczypta mielonego pieprzu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)niego koncentrat, kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę. Wrzucamy także pokrojone na mniejsze części kabanosy. Gotujemy ok. 10 minut, po czym przyprawiamy zupę solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką oraz świeżym koperkiem i gotujemy jeszcze następne 10 minut lub do czasu, gdy kapusta będzie miękka. PS: Przepraszam za zdjęcia – nie jestem z nich zadowolona, ale zupy miałam nie dawać na bloga
Poezja smakugrilla, szczególnie do pieczonych ziemniaków. W Grecji podawany prawie do każdego dania. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu :) SOS TZATZIKI - 1 świeży ogórek - 1 ząbek czosnku - 120 gram jogurtu greckiego - koperek - szczypta cukru pudru - sól, pieprz Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, doprawić solą
Zgrabne Gotowanieprzełożyć do miseczki. Jeśli sos wyjdzie nam za gęsty można dodać odrobinę gorącej wody. SOS CZOSNKOWY Składniki: kilka ząbków czosnku jogurt naturalny 1 łyżka majonezu sól pieprz świeży koperek Wykonanie: Czosnek obrać, posiekać, dodać do jogurtu. Następnie dodać łyżkę majonezu, przyprawy i posiekany koperek. Sos wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się "przeżarł
Blondynka Gotujeząbków czosnku 2 laski kiełbasy (użyłam swojskiej ze wsi i boczkowej z Inter Marche) :) koncentrat pomidorowy majeranek lub bazylia papryka słodka w proszku pieprz 2 kostki warzywne koperek posiekany Wykonanie: Moi drodzy czytelnicy bierzemy się za krojenie: cukinię - półksiężyce, kiełbaskę swojską w talarki, boczkową w kostkę, cebulę w 1/4 talarka, ni mam pojęcia jak się nazywa takie krojenie(...)będzie miękka wkładamy koncentrat pomidorowy, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku, pieprz i majeranek. Dusimy dłuższą chwilę, mieszając całość co jakiś czas. Na końcu dosypujemy świeży posiekany koperek,mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę. Nakładamy do miseczek i podajemy z chlebem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeoliwy 3 ząbki czosnku 200-250 g szpinaku nierozdrobnionego 200 g śmietany 18-22% - im tłustsza tym bardziej kremowe danie 2 duże łyżki startego parmezanu 50 g masła pietruszka koperek sól, pieprz gałka muszkatołowa ostra papryczka (Scotch Bonnet, Habanero) Przygotowanie Cebulę i pieczarki pokroić w dużą kostkę. Suszone pomidory odcedzić z oliwy, pokroić w paseczki Czosnek drobno posiekać. Przed rozpoczęciem(...)wysuszenia składników a szpinak się w niej ugotuje i zmięknie). Kiedy szpinak zacznie się rozpadać - po ok. 4-5 minutach dodajemy śmietanę wymieszaną z odrobiną soli, pieprzu, łyżeczką koperku i parmezanem oraz dwie szczypty gałki muszkatołowej. Cały czas mieszając doprowadzamy do połączenia się składników w jedwabisty sos. Na koniec dodajemy pietruszkę i dosłownie minutę mieszamy na ogniu. Nie wolno
coolinarnastrefa.blogspot.comwalentynkową kolację i nie tylko :) Składniki: - 0,5 kg piersi kurczaka - 2 średnie cebule - 1 por - 3 serki topione śmietankowe ( kremowe ) - 2 łyżki masła - 2 łyżki koperku - 1 jajko - 3 łyzki bułki tartej - pieprz i sól W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną drobno 1 cebulę i pora . Gdy te składniki sie zeszklą , zalewamy 2 litrami bulionu. Następnie wrzucamy(...)serki topione. Gotujemy do momentu rozpuszczenia sie serków. Wszystko miksujemy blenderem albo mikserem. W międzyczasie mielimy piersi z kurczaka , dodajemy podsmażoną cebulkę i pokrojony koperek , jajko i 3 łyżki bułki tartej. Całośc wyrabiamy i formujemy małe kuleczki obtoczone w mące i wrzucamy do gotującego się wywaru serowego. Gotujemy do momentu wypłynięcia tych klopsików. My jedliśmy z grzankami , ale można
Słodkości i nie tylkouraczona pysznym śniadankiem składającym się z tej oto sałatki :) Może i Wam przypadnie do gustu :) Składniki: - 1/2 opakowania rukoli (60 g) - 1/2 sałaty lodowej - 1 ogórek gruntowy - 1/2 pęczka koperku - 100 g białego sera - 2 garści orzechów włoskich - 1 pojedyncza grilowana pierś z kurczaka - 1 papryka czerwona - sól - pieprz - czosnek granulowany - oliwa z oliwek Przygotowanie: Pierś z kurczaka smażymy(...)pateni grilowej, nastepnie kroimy ją w kostkę. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę a orzechy siekamy. Do salateki wrzucamy porwaną sałatę, rukolę i koperek, dodajemy resztę pokrojonych składników. Sałatkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i polewamy oliwą z oliwek
Zainspirowana w kuchnikażdej dziedzinie;) Przedstawiam kolejną propozycję na obiad w kwadrans. Ragout drobiowo-pieczarkowe Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 30 dag pieczarek 3 ząbki czosnku pęczek koperku 400 g jagurtu naturalnego sól, pieprz, imbir (do smaku) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g makaron świderki Wstawić wodę na makaron, w międzyczasie ugotować go w wersji al dente. Oczyszczone(...)oliwę), dodać wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, imbirem (ilości wg. uznania), dodać do zrumienionych pieczarek, przykryć i dusić razem do miękkości. Posiekać koperek, dodać do mięsa, całość zalać jogurtem i zdjąć z ognia. Dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i można podawać do stołu:) smacznego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamąki gryczanej • 1 żółtko • 50 ml roztopionego masła • 1 łyżeczka soli • olej roślinny do smażenia Dodatki: • gęsta śmietana 18%, cienko pokrojony wędzony łosoś, kawior czerwony/czarny, kawałki cytryny, koperek bądź natka pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz; Przygotowanie: Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W większej(...)minut. Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zaraz podawać, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i posiekanym koperkiem, kawiorem, skrapiając sokiem z cytryny. Bliny oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamleka 1/4 szklanki wody 1 jajko dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia składniki na sos: mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku koperek (opcjonalnie) dodatkowo: placki tortilli (tradycyjne placki tortilli możecie zrobić sami - przepis znajdziecie np. TUTAJ , ) sałata lodowa, rukola (lub mix sałat) czerwona cebula pomidor ogórek Mięso myjemy, osuszamy, porcjujemy(...)bułce tartej lekko dociskając i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik. Składniki na sos mieszamy ze sobą (przeciśnięty czosnek, posiekany drobno koperek). Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w półplastry, pomidora w kostkę. Placki tortilli podgrzewamy, smarujemy sosem, wykładamy sałatę, na nią ogórka, pomidora, cebulę i ciepłe kęski kurczaka. Polewamy dodatkowo sosem. Zwijamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaserkiem pleśniowym Do jej przygotowania wykorzystałam: 1 opakowanie (125 gram) serka pleśniowego typu Brie 1 opakowanie (200 gram) wędzonego łososia sałatkowego 1 sałata lodowa 2 pomidory 1/2 pęczku koperku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sałatę umyć, porwać na małe kawałki. Ser pokroić na mniejsze porcje, pomidory w ćwiartki. Kawałki łososia skopić sokiem(...)cytryny, koperek posiekać, Połączyć wszystkie składniki, skropić oliwą, doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 3 garście porwanej sałaty 8 paluszków krabowych 4 rzodkiewki 1 ogórek 8 łyżek jogurtu 1 łyżka posiekanego świeżego koperku do smaku sól ziołowa Składniki na dwa talerze.Na talerzu ułożyć porwaną sałatę (dałam mix- masłową i rukolę). Obrać ogórka (wystarczy jeden mały długi lub dwa gruntowe) i pokroić na plasterki,ułożyć na sałacie.Rzodkiewkę pokroić(...)plasteki a paluszki krabowe na małe kawałki i również ułożyć na sałacie.Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą ziołową i polać sałatkę
Monia miesza i gotujeczosnek granulowany papryka słodka mąka do panierowania olej Rapso do smażenia 2 średnie cukinie 1 cebula 1 duża papryka czerwona 1-2 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa do smaku 5 łyżek śmietanki 30 % Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym i słodką papryką, skropić odrobiną oleju i wymieszać. Rozgrzać patelnię(...)oleju, dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące, od czasu do czasu mieszać. Doprawić do smaku solą ziołową i dodać posiekany koperek. Na koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Gotowe warzywa podawać z kąskami kurczaka, do tego zestawienia można też podać ryż lub kuskus
Monia miesza i gotujepozostają sypkie. Do klopsików pasował idealnie i zjedliśmy dwa woreczki. składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 duża marchewka lub 2 mniejsze 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 500 ml wody 2 łyżki bułkki tartej 5 łyżek śmietanki 30 % sól z pieprzem Kamis do zagęszczenia sosu mąka ryżowa ryż basmati RISANA Wodę wlać do rondelka i zagotować. Marchewkę(...)Uformować małe kulki, ręce zwilżać wodą aby mięso nie kleiło się do rąk. Mięsne kulki dodać do rondelka z warzywami. Przykryć pokrywką i dusić ok 15 minut. Potem dodać koperek, doprawić do smaku solą, dodać śmietankę. Mąkę ryżową ok 1 łyżeczkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Podawać z ryżem lub ziemniakami
Monia miesza i gotuje