Krem" z zielonego ogorka do picia skladniki: 1 ogorek okolo 200g 50g serka topionego 750ml bulionu warzywnego 1 lyzka masla 1 lyzka maki sol, pieprz do smaku garsc posiekanego koperku wykonanie: Do goracego bulionu wrzucamy serek topiony, maslo i make. Mieszamy az sie wszystko rozpusci. Dokladamy pokrojonego na kawalki ogorka. Wszystko miksujemy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Podajemy na cieplo
Przysmaki Karolkijajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka starta skórka i sok z połowy cytryny 100 g startego sera Emmentaler 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z drożdżami i solą. Jajka ubijamy mikserem. Dodajemy do nich letnie mleko i olej czosnkowy. Mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę z drożdżami i dokładnie(...)mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, koperek oraz pokrojonego w kostkę łososia. Doprawiamy pieprzem. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto smakuje na ciepło i na zimno
Przysmaki KarolkiSkładniki: 3/4 szklanki wołowiny ( po zmieleniu) -ugotowanej 2 papryki 1 cebula 6 łyżek otrębów żytnich 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka pokrojonego koperku szczypta przyprawy typu Jarzynka 4 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 % 1/3 szklanki śmietanki 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki mąki 1 szklanka wywaru warzywnego(...)łyżeczki maggi w płynie Zmielić w malakserze mięso. Wymieszać. Cebule pokroić drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę, otręby, koperek, majeranek, pieprz, jarzynkę , 1/3 łyżeczki maggi, otręby, pozostały olej ( dodaje olej bo daje chuda wołowinę i dodatkowo otręby i farsz mógł by być za suchy bez niego). Papryki wydrążyć usuwając gniazda nasienne. Nadziać papryki farszem
Buniabaje w kuchnisolę, pieprzem mielonym i maggi w płynie. Podzielić na 12 części ( można zrobić większe).Formować kulki i obtaczać w mące. Gotować w wywarze 20 minut. Wyłowić łyżka cedzakową. Pokroić koperek. W garnuszku roztopić masło. Wrzucić koperek i chwilę smażyć. Zasypać mąką -wymieszać. Dolewać powoli wywar z gotowania zmieszany ze śmietanką. Mieszać aż zgęstnieje. Włożyć pulpety w chwilę dusić. Doprawić
Buniabaje w kuchnikalarepy 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek polędwicy , ale może być od szynki) 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 cebula 2 listki świeżych listków tymianku 1/2 pęczka pokrojonego koperku 2 łyżki oleju maggi w płynie pieprz mielony sól 2 łyżki masła 1 pełna łyżka mąki 3 szklanki wywaru warzywnego Mięso pokroić zmiksować w malakserze ( Rozdrabniaczu). Pokroić bardzo drobno(...)usmażyć na złoto cebulę ( na oleju) . Wymieszać mięso , ryż , cebulę, pokrojony drobno tymianek i 2 łyżki koperku. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Podzielić na 2 porcje. Z umytych kalarepek ściąć twardszy spód i ,, zdrewniałe" boki. Odciąć górę na wysokości 3/4 wysokości kalarepki. Wydrążyć miąższ ze środka pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm . Wypełnić kalarepki
Buniabaje w kuchnimaśle bez dodatku wody ale za to koprem. Doprawiona do smaku i podana z młodymi ziemniaczkami . Czas: 30 minut Składniki: 2 duże kalarepki ( jędrne , nie zdrewniałe) 1/2 pęczka koperku 2 gałązki świeżego tymianku sól do smaku sok z cytryny do smaku szczypta cukru do smaku 5 dag masła Umyte kalarepki obrać z wierzchniej skórki. Przekroić na pół(...)gazie mieszając delikatnie ok. 10 minut aż plasterki będą lekko zrumienione Podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości kalarepki ok. 15 minut. Usunąć związane zioła. Dosypać usiekany drobno koperek. Wymieszać. Ogrzewać 5 minut. Doprawić kalarepkę do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. W czasie gotowania wydzieli się z kalarepy sok , który połączy się ze zrumienionym masłem i wodą
Buniabaje w kuchniobiadu bądź kolacji na ciepło. Idealnie rozgrzewa. Składniki : * 2 torebki ugotowanego ryżu * 600g pieczarek * cebula * duża łyżka masła * duża łyżka oleju rzepakowego * sól , pieprz cayenne * czosnek * koperek Na maśle z olejem zeszklić cebulę , dodać pieczarki i wszystko razem poddusić. Można dodać posiekany czosnek. Dodać przyprawy. Wymieszać dokładnie z ryżem. Ryż podawać posypany koperkiem
Magiczne Życie Martymrożonego będzie pyszna. Składniki : * porcja rosołowa , kawałek kurczaka * marchewka * seler * pietruszka * puszka groszku konserwowego * 6 ziemniaków * 2 łyżki mąki pszennej * łyżka gęstej śmietany * sól , pieprz , ziele angielskie , liść laurowy * koperek Przygotowanie : Zagotować mięso , zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy(...)będą miękkie dodać odsączony groszek. Rozprowadzić śmietanę z mąką i odrobiną gorącej zupy. Wszystko wymieszać w garnku, zagotować. Podawać z koperkiem
Magiczne Życie Martystole wigilijnym był barszcz czerwony. W tym roku postawiłam na grzybową i powiem Wam, że robiłam wczoraj a smakowała super. Z dodatkiem gęstej śmietany i posypana koperkiem będzie idealna! Składniki : * bulion warzywny * marchewka * 5-6 ziemniaków bądź makaron łazanki * garść suszonych grzybów * pół małej kwaśnej śmietany * łyżka mąki pszennej * ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty , sól(...)dodać do zupy. Można dodać makaron łazanki, wtedy gotuję makaron oddzielnie. Śmietanę rozprowadzić z mąką i łyżką gorącej zupy. Wlać do garnka i zagotować. Przyprawić do smaku. Posypać koperkiem. insertCookd("de3c9ca1584ffdc4094a0f127cb24371
Magiczne Życie Martyoleju rzepakowego * przyprawa do gyrosa * cebula * kapusta pekińska * ogórki konserwowe * papryka czerwona * kukurydza konserwowa * ketchup łagodny * 3 łyżki majonezu * mały jogurt naturalny * sól , pieprz * ewentualnie koperek Przygotowanie : Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do miski, obsypać przyprawą gyros i odstawić minimum na dwie godziny. Pokroić kapustę w paski , cebulę, ogórki i paprykę w kostkę. Wymieszać(...)majonez z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać drobno posiekany koperek. Rozgrzać olej , przesmażyć kurczaka, dodać cebulę. Wystudzić. W misce ułożyć warstwę kurczaka z cebulą. Dodać 2 łyżki sosu. Kurczaka posypać papryką, na paprykę dać ogórki konserwowe. Dodać ketchup i odsączoną kukurydzę z puszki. Polać resztą sosu majonezowo-jogurtowego. Przykryć poszatkowaną kapustą pekińską. Najlepiej podawać w przeźroczystej
Magiczne Życie Martyktóra została nam ze świąt bądź 40g szynki drobiowej * biała część pora * papryka czerwona * pół zielonego ogórka * 4 korniszony * garść startego sera wędzonego * mała śmietana 10% * pół słoiczka majonezu * koperek * sól , pieprz Przygotowanie : Mięso bądź wędlinę kroimy w kostkę. U mnie pierś z kurczaka pieczona z przyprawą do kurczaka. Por siekamy w piórka i dodajemy do kurczaka. Kroimy pozostałe składniki(...)kostkę. Wsypujemy starty ser - idealnie pasuje ser wędzony, ale każdy inny będzie równie dobry. Wszystkie składniki potrząsam w misce, nie mieszam. Przygotowuję sos śmietanowo-majonezowy z dodatkiem koperku. Ja na te proporcje dałam cały pęczek. Im więcej tym lepiej. Przyprawiamy sos i sałatkę polewamy tuż przed podaniem. insertCookd("36cf2a0721222a1ccf47fc4f77cc6f5e
Magiczne Życie Martykremowy serek z łososiem na słonych krakersach! Szampańskiej zabawy! Składniki : * opakowanie krakersów - idealne by były okrągłe * opakowanie serka śmietankowego * opakowanie serka homogenizowanego naturalnego * łosoś wędzony na zimno * koperek Przygotowanie : Wystarczy pokroić drobno łososia. Wymieszać z serkami, dodać koperek i ewentualnie przyprawić, choć pamiętajcie że i łosoś i krakersy są już słone. Tak powstały krem wyłożyć na krakersach. Ozdobić
Magiczne Życie Martymielone filety z kurczaka bądź z udek kurczaka * jajko * cebula * ząbek czosnku * 4 łyżki otrębów pszennych Sante * różowa sól himalajska Sante , pieprz * pół kubeczka jogurtu naturalnego * koperek Przygotowanie : Do mięsa dodać startą na tarce o drobnych oczkach cebulę oraz czosnek. Wymieszać z jajkiem i przyprawić. Rozgrzać patelnię, obsmażyć na złoty kolor bez tłuszczu, lekko podlać wodą. Zagotować. Wymieszać(...)jogurt z łyżką wody spod klopsików. Wlać na patelnię i zagotować. Trwa to chwilkę. Pilnować żeby jogurt się nie zważył. Posypać koperkiem. Zapraszam na stronę sklepu Sante 0raz na FB Sante
Magiczne Życie Martyjest idealny dla nas, kobiet! Szczególnie, że my zawsze się odchudzamy! Składniki : * 4 całe i większe liście sałaty lodowej * domowy jogurt naturalny * 2 ząbki czosnku * łyżeczka koperku * różowa sól himalajska Sante , pieprz czarny mielony * gotowana pierś z kurczaka lub ulubiona chuda szynka * przyprawa kebab * pomidor * ogórek * czerwona papryka konserwowa Przygotowanie : Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka(...)szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw zrobić sos. Na liść sałaty ułożyć mięso i pokrojone warzywa. Można dodać kukurydzę konserwową oraz rzodkiewkę. Im bardziej będą warzywa chrupały tym lepiej. Polać sosem. Zwinąć w rulon. Zapraszam na stronę sklepu Sante 0raz na FB Sante
Magiczne Życie Martyporcja rosołowa bądź kość wieprzowa * włoszczyzna * ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty * 3 ogórki kiszone * 2 garście makaronu muszelki bądź kolanka czy falbanki * śmietana 18% * koperek Przygotowanie : Porcję rosołową lub kości wieprzowe obgotować do miękkości. Dodać warzywa starte na tarce o grubych oczkach oraz przyprawy. Pogotować około 10 minut, dodać makaron i gdy będzie miękki(...)dodajemy utarte ogórki. Doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę oraz koperek
Magiczne Życie Marty