brązowego cukru 2 małe jaja lub 1 duże ok.30 ml wrzącej wody + łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 1 łyżka kakao szczypta mielonego cynamonu i imbiru w proszku odrobina soli 1-2 łyżeczki chili w płatkach (w zależności od preferowanej ostrości) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka aromatu waniliowego ( takiego do kawy(...)przywarło do dna. Kolejno studzimy w chłodnym miejscu. Następnie łyżką mieszamy składniki suche : makę z proszkiem do pieczenia lub sodą, płatkami chili, kakao, cynamonem, imbirem i solą. W kubku 1 łyżeczkę rozpuszczalnej kawy zalewamy 30ml wrzącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Kolejno mikserem na najwyższych obrotach ubijamy jaja z cukrem brązowym oraz cukrem z prawdziwą wanilią, dodajemy również aromat
Symfonia Smakówrolę spełni również w innych okolicznościach, także koniecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: Ciasto: kostka zimnego masła 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 żółtka opcjonalnie: cynamon Masa: 200ml śmietanki 36% schłodzonej pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka irish cream lub innego ulubionego aromatu 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy + odrobinę do dekoracji 200g maku(...)szklanki mleka 2% 1/4 szklanki płynnego miodu opcjonalnie: cynamon, gwiazdki anyżu Przygotowanie: Mak dokładnie płuczemy z zimnej wodzie, umieszczmy go w misce, ponownie zalewamy zimną wodą i sitkiem usuwamy nieczystości pływające na powierzchni. Kolejno umieszczamy go w rondlu, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy ok.15 minut na wolnym ogniu. Po osiągnięciu tego czasu odsączamy go na sicie lub gazie i odstawiamy
Symfonia Smakówbiałek 250g masła 100g cukru 160g mąki tortowej (prawie pełna szklanka) 120g mąki ziemniaczanej 100g płatków migdałowych 1 łyżka aromatu orzechowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka miodu do posmarowania powierzchni + cukier puder do posypania odrobina masła lub innego tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: Masło roztapiamy w rondelku(...)grubym dnem i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy do lodówki. W dużej misce żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem na gładką masę, do której dodajemy ostudzone i roztopione wcześniej płynne masło.Płatki migdałów rozdrabniamy w malakserze i dodajemy do masy z żółtek, analogicznie wsypujemy do niej również przesiane mąki oraz aromat orzechowy
Symfonia SmakówKorzenny weekend" trwa, a ja znow robie cos slodkiego. Na sama mysl o moim prostym, ale bardzo smakowitym deserze cieknie mi slinka. To chyba dlatego, ze polaczenie jablek z cynamonem jest moim ulubionym. Gdy do tego dorzucimy jeszcze kilka innych przypraw korzennych to juz w ogole robi sie bardzo smakowicie. I ten boski zapach, ktory rozchodzi sie po calym domu(...)Kolejny raz jestem ustatysfakcjonowana. Ot jak niewiele mi potrzeba do szczescia ;) skladniki dla 2 osob: 2 duze jablka 15 dkg brazowego cukru sok z limonki gozdziki cynamon galka muszkatalowa kardamon sok z limonki 2 lyzki masla wykonanie: Jablka obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy w osemki. Przyprawy mieszamy razem (ilosc poszczegolnych przypraw wedlug uznania), a nastepnie opruszamy nimi jablka. Owoce
Przysmaki Karolkizielone jablka Granny Smith 500g rabarbaru 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki miekkiego masla 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki cynamonu 3/4 szklanki meka 1 jajko cukier waniliowy wykonanie: Jablka obrac i pokroic na plasterki, po czym wlozyc do rondelka i zalac woda. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 3 minuty(...)Gotowac 3 minuty. Foremki o pojemnosci 250ml nasmarowac tluszczem i przelozyc do nich przygotowane owoce. Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase. Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec od 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym wczesniej do 200C°. Ciasto
Przysmaki Karolkipokrojonej w kostke 1/4 szklanki wody 2-3 pomarancze pokrojone w kostke bez bialych czesci 100-200g brazowego cukru sok z polowy cytryny otarta skorka z 2 pomaranczy cynamon strarty imbir wykonanie: Dynie zalewamy woda i gotujemy do miekkosci. Z pomaranczy scieramy skorke, a pomarancze kroimy na kawalki pozbawiajac je bialych blonek. Dodajemmy do miekkiej dyni, wsypujemy cukier. Ilosc(...)garnek w piekarniku (200°C na 1 godzine). Gdy chcemy aby dzem byl bardziej jednolity mozemy go lekko zmiksowac. Pod sam koniec dodajemy starta skorke z pomaranczy, imbir i cynamon do smaku. Jeszcze goracy dzen przekladmy do wyparzonych sloiczkow, zakrecamy, odwracamy do gory dnem i odstawiamy do wystygniecia. Dzem ten przygotowalam w ramach Festiwalu dyni organizowanego przez Bez oraz akcji
Przysmaki Karolkiproblemach i brzydkiej pogodzie. Teraz najlepiej rozkoszowac sie smakiem i aromatem tego cudownego ciasta. Prosze czestujcie sie :) Tarta orzechwo-czekoladowa skadniki: ciasto 100g mielonych orzechow laskowych 200g maki szczypta cynamonu i soli 50g cukru 125g masla 1 jajko masa 200g gorzkiej czekolady 70g mleka 270g smietany 2 jajka bita smietana do dekoracji Wykonanie: Mielone orzechy wymieszac z maka, sola, cynamonem
Przysmaki Karolkibylo zbyt luzne dalam dodatkowo 2 czubate lyzki maki. Zrodlo - ksiazka "Ziemniaki" wydawnictwa Swiat Ksiazki Sos truskawkowy skladniki: 1,5 szklanki truskawek 1 lyzka brazowego cukru 0,5 lyzeczki cynamonu okolo 2 lyzki jogurtu naturalnego kilka truskawek do dekoracji listki miety do dekoracji wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolity sos. dodajemy do nich cukier i cynamon. Sos bedzie bardzo gesty wiec
Przysmaki Karolkiwonia kazdy zakatek naszego M. Dzialaja bardzo kojaco na nas wszystkich, ale tez sprawiaja, ze moja Mala Ksiezniczka jest troche rozczarowana. Za kazdym razem gdy poczuje w powietrzu cynamon, kardamon czy gozdziki przybiega z pytaniem czy to juz sa Swieta? I za kazdym razem gdy mowie Jej, ze jeszcze nie, ze musi jeszcze troszke zaczekac, Ona odchodzi zawiedziona. Pocieszam(...)cukru pudru 1 zoltko szczypta soli torebka cukru waniliowego 40g zmienonych orzechow wloskich skladniki na mase: 450g miazszu dyni 2 jajka + 1 zoltko 75g brazowego cukru 1 lyzeczka zmielonego cynamonu 0,5 lyzeczki galki muszkatalowej 0,5 lyzeczki zmielonych gozdzikow 0,5 lyzeczki zmielonego imbiru 250ml kremowki wykonanie: Wszystkie skladniki ciasta zagniesc razem. Uformowac kulke i odstawic do lodowki
Przysmaki Karolkisobie cos takiego co sprawia, ze nawet ciemnosc za oknem i zimno nie sa mi straszne. Powoli pojawiaja sie ozdoby swiateczne, w kuchni zaczynaja krolowac fantastyczne aromaty: cynamon, kardamon, gozdzki, pomarancze, mandarynki. Jest pieknie. Dzis i w mojej kuchni pachnialo tymi wszystkimi korzennymi przyprawami, a to za sprawa bardzo blyskawicznego piernika. Przepis znalazlam w tegorocznym specjalnym wydaniu magazynu Naj - Boze(...)pyszne i bardzo wilgotne, takie jak lubie. Ciasto piernikowe skladniki: 1/2 sloiczka dzemu porzeczkowego 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 3 jajka lyzeczka cynamonu lyzeczka przyprawy do piernikow lyzeczka kakao lyzeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Wszystkie skladniki na ciasto wkladamy do miski i ubijamy mikserem na wolnych obrotach. Ciasto bedzie dosc luzne. Przekladamy
Przysmaki Karolkiciasteczka: 50 g drożdży 3 szklanki mąki 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 125 g margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu Z pokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i letniego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Żółtka ubijamy z cukrem mikserem. Mąkę wymieszaną z imbirem(...)oraz cynamonem łączymy z posiekaną margaryną. Dodajemy wyrośnięte drożdże i ubite wcześniej żółtka. Ciasto zagniatamy tak jak ciasto kruche. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut, by odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 porcje, wałkujemy każdą z nich na grubość 5 mm i za pomocą foremki wycinamy ciasteczka. Pieczemy je około 10 - 15 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkiszanse na drugie życie. Babeczki czekoladowe z bananami składniki: 2 banany 2 jajka 60 g cukru + 10 g 180 g mąki 100 ml oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g masła sok z połowy cytryny cukier puder do dekoracji wykonanie: Banany obieramy i kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Skrapiamy sokiem(...)cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, cynamon i 10g cukru, dokładamy banany i podsmażamy je przez 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przesiana mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy do nich olej i nadal ubijamy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy banany. Ciasto będzie miało zwartą konsystencję. Do foremki na muffinki wkładamy
Przysmaki Karolkiwłaśnie dziś, mało pracy, nieco więcej czekania, które mam nadzieje wiecie jak wykorzystać ;-) Aromatyczny kurczak z piekarnika składniki: 6 nóżek kurczaka 2 laski wanilii 1 laska cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka miodu 1 cytryna 2 liście laurowe sól, pieprz 1,5 szklanki wody wykonanie: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Każdą nóżkę doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy odrobina(...)oliwy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny, rozcięte na pól laski wanilii, miód, kurkumę, cynamon. Wszystko zagotowujemy. Do naczynia z kurczakiem kładziemy liście laurowe i wanilię wyłowioną z garnka oraz wlewamy część przygotowanej mikstury tak by skropić nią kurczaka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 2 godziny. Od czasu
Przysmaki Karolkidlatego warto mieć w swojej kolekcji sprawdzony przepis na sernik. Poniżej zamieszczam przepis, z którego od jakiegoś czasu korzystam. Sernik nie jest zbyt słodki, urozmaiceniem jest dodanie do ciasta cynamonu, choć i klasyczne ciasto kruche smakuje w tym serniku doskonale. Sernik na kruchym cieście Składniki: ciasto : 1,5 szklanki mąki 100 g margaryny 5 łyżek cukru 2 żółtka szczypta soli(...)łyżeczka cynamonu masa serowa : 0,75 kg twarogu półtłustego 15 dag cukru 3 jajka 2 łyżki budyniu w proszku 1/4 kostki margaryny cukier wanilinowy Wykonanie: - ciasto zagnieść z powyższych składników, schłodzić w lodówce, na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia kruszyć ciasto tworząc warstwę kruszonki - ciasto podpiec przez 20 minut w 200 stopniach - margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku
Smakołyki Bereniki