blogu Moje Kucharzenie. Składniki : pół kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 2 łyżki słodkiego dżemu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka kakao pół łyżeczki cynamonu 1 szklanka mleka Margarynę , cukier, jajka i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Nadal miksując dodawać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao oraz wlewać mleko. Ciasto przełożyć do podłużnej keksowej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 10 łyżek oleju, 10 łyżek gorącej wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, cukier waniliowy jabłka cynamon Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta(...)wykładamy na blachę i układamy na nim kawałki jabłek wymieszane z cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Do pozostałego ciasta dosypujemy kakao i wykładamy na podpieczone ciasto , po wierzchu posypujemy resztą jabłek. Pieczemy dalej ok. 25 minut. Można posypać cukrem pudrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMój ulubiony zestaw na chłodne dni - gorąca biała czekolada i cynamonowe ciasteczka :) Składniki dla dwóch osób: 2 szklanki mleka 1 laska cynamonu 1/2 laski wanilii (opcjonalnie) 1 gwiazdka anyżowa (opcjonalnie) 1 strączek kardamonu 1 tabliczka białej czekolady Dodatkowo: 150 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru kilka kostek mlecznej czekolady Do ozdobienia szklanek: 2 łyżki(...)miodu 2 łyżki cukru trzcinowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cynamon, anyż, kardamon i nasionka z 1/2 laski wanilii. Gotujemy na nisko-średnim ogniu przez 10 minut. Mleko przecedzamy. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę, zmniejszamy ogień do niskiego i gotujemy, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. 2. Śmietanę ubijamy na sztywno
My Culinary Artsłodkie. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na jedną blaszkę): 180 g zimnego masła 230 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru pudru 1 płaska łyżka cynamonu szczypta imbiru w proszku CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do miski wsypujemy obie mąki, cukier puder, cynamon, imbir i mieszamy. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do miski i szybko
My Culinary Artkruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy. Mówię Wam, niebo w gębie ! Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką Proporcje(...)cukru 135 ml letniego mleka 1 łyżka domowej esencji waniliowej 50 g roztopionego masła 2 jajka Nadzienie: 170 g brązowego cukru 60 roztopionego masła 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Polewa: 100 g serka kremowego Apetina naturalnego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soku
Kulinarne przygody Gatityorzechowy aromat i lepszy smak. A więc do dzieła! Składniki [1 porcja]: 3 łyżki kaszy jaglanej woda (musi znajdować się nad owsianką) 1 łyżka mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu Dodatki: 1 małe jabłko, rodzynki, migdały, miód Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku. Uważamy, ponieważ szybko się przypala! Gdy odczujemy specyficzny zapach, wypłukujemy ją w wodzie(...)pory NIE MIESZAMY. Jeżeli nie upłynie tyle czasu, a kasza wypije całą wodę, można jej jeszcze dodać. Po 15min. dodaję łyżkę mleka, trochę cynamonu, mieszam i od razu zdejmuje z garnka. Ozdabiam owocami, bakaliami, orzechami i polewamy miodem. Voilà! Jesienna kasza gotowa do spożycia :) może nie należy do najszybciej przygotowywanych śniadań, ale spójrzcie na do z innej strony
Kitchens Alphabetciasto jak żadne inne kojarzy mi się z jesienią. Marchewka , bakalie , zapach cynamonu rozgrzeją nas gdy za oknem jesienna plucha. Ciasto już samo w sobie smakuje pysznie . ale ja postanowiłam je tym razem wzbogacić o dodatkowe dwie warstwy. Pierwsza to budyń z sokiem marchewkowym , a druga to puszysty krem śmietanowy. Składniki : Ciasto : 2 szklanki utartej marchewki 2 szklanki mąki(...)szklanki cukru 4 jajka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki cynamonu 1,5 szklanki dowolnych bakalii Masa budyniowa : 2,5 szklanki soku marchewkowego typu Kubuś , Pysio 2 op budyniu smietankowego 2 łyżki cukru Masa śmietanowa : 300 ml śmietany 30% 300 g serka waniliowego. 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru
Malinowa Kawiarenkałyżce na przemian z kefirem dodawałam mąkę. Miksowałam do połączenia. Masę przelałam do dwu foremek. Piekłam 40min. w 150st. Wystudziłam. 250g mascarpone 100g gorzkiej czekolady szczypta chilli szczypta cynamonu Mascarpone ubiłam w mikserze na puszysto. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam chilli i cynamon. Tak na oko. Co by polewa była pikantna, ale nie zdominowała zanadto smaku ciasta. Serową masą
bastalenaNestea Green Tea Lemon. No to do dzieła! Składniki (na 2 filiżanki): 400 ml Nestea Green Tea Lemon 2 strąki kardamonu 5 goździków 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 2 cm imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta szafranu CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do garnuszka wlewamy Nestea, dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu (nie doprowadzamy(...)wrzenia!) przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia, wyławiamy imbir, cynamon, kardamon, anyż i goździki i nalewamy do filiżanek. Na zdrowie! ;) Przepis bierze udział w konkursie Nestea
Tajskie smakilepsze, że ciepłe ! A za oknami będzie coraz zimniej. Składniki: * 1 szklanka napoju owsianego Alpro ( lub zamiennie chudego mleka ) * 1/3 szklanki płatków owsianych górskich * 1 łyżeczka miodu * szczypta cynamonu * 3-4 śliwki Wykonanie: Napój owsiany zagotować, na wrzący wsypać płatki owsiane i gotować 7-8 minut. Pod koniec gotowania dodać cynamon - dokładnie wymieszać. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Pokroić
kolorowotorcikowoPyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu(...)goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka * świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem
Tajskie smakiprzy okazji kupowania śliwek na ciasto z bezą, sprzedawcy sypnęło się więcej owoców i tak oto wpadłam na pomysł co z nimi zrobić ! Dżem jest lekko korzenny, dałam trochę cynamonu, kardamonu i goździków... Zapisuję go zrobienia, jak już mi wyjdą powidła ! Będzie boski do naleśników lub do ciasta drożdżowego z kruszonką... Dżem śliwkowy Składniki: 700 g śliwek węgierek(...)cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby owoce puściły sok, możemy je zostawić na noc. Następnie podgrzewamy je na małym ogniu, do momentu, aż będzie tyle soku, żeby można było śliwki zagotować, bez strachu, że się przypalą
Kulinarne przygody GatityOstatnio rozsmakowałam się w drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :) Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą , dyniowe ślimaczki , drożdżówki z borówkami amerykańskimi , teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam(...)szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży Na nadzienie: 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 400 g śliwek pokrojonych w kostkę Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i odstawiamy, aż zacznie bąbelkować. W misce mieszamy pozostałe składniki ciasta wraz
Kulinarne przygody Gatitypiankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 2 czubate łyżki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta(...)Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste lekko odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w formie. Posypujemy cynamonem, goździkami, kardamonem, mieloną i kandyzowaną skórka pomarańczową i rodzynkami. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier
Kulinarne przygody Gatityłyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody ½ proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto(...)stopni piekarnika na około 25 minut. W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki średniej wielkości i wkładamy do garnka. Dodajemy cynamon, cukier, masło oraz wodę. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Zdejmujemy wówczas garnek z ognia. Dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Przyszła kolej
Kolizje Smaków