cynamon - 3631 przepisów (strona:45/243)

Psia depresja i niemal dietetyczna szarlotka 217

ciasto: 185 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 50 g miodu 2 żółtka masa jabłkowa: 1 kg jabłek 30 g masła 30 g ciemnego brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu kratka: 2 białka  1 jajko 200 g marcepanu Mąkę przesiać do miski, posiekać z masłem. Dodać miód i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Jabłka(...)obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt cienkie półksiężyce. W szerokim garnku rozgrzać masło, wsypać cukier i cynamon. Gdy cukier się rozpuści, dodać jabłka, dobrze wymieszać. Dusić pod przykryciem przez 10 minut. Przestudzić. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kwadrat o boku 25 cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ciasto. Nakłuć ciasto widelcem. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosna? Czas na lody! 170

pomarańczy sok z 4 pomarańczy sok z 3 mandarynek 2 łyżki Cointreau 200 ml śmietany kremówki (38%) 250 g sera ricotta 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Sok z pomarańczy i mandarynek wymieszać ze skórką i Cointreau. Kremówkę zmiksować z ricottą, cukrem, cynamonem i goździkami na puszystą, niemal sztywną masę. Wymieszać z sokiem. Masę przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Syrop z dyni do październikowej kawy 151

troszkę, że w tym roku nici z październikowych jeżyn... Na krzaczkach nie zostało już nic. Pocieszam się gruszkami, jabłkami i dynią, które sprawiają, że moja kuchnia pachnie cudownie! Odrobina cynamonu, kardamonu i imbiru, trochę wanilii i skórki otartej z cytryny, i już nie chce mi się nigdzie wychodzić. Cała zanurzam się w tym oszałamiającym aromacie przypraw jesienno-zimowych, którym(...)optymalne - kawa jest aromatyczna, lekko słodka, ze spienionym mlekiem smakuje wyśmienicie.  Syrop korzenno-dyniowy Składniki: (na 320 ml syropu) 200 ml wody 170 g cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego kardamonu 90 g musu z dyni Wodę zagotować z cukrem, aż do rozpuszczenia cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe dla gości 156

jajka 250 ml maślanki 75 ml oleju 200 g marchewki skórka otarta z 1 cytryny 125 g suszonych moreli kruszonka: 50 g mąki pszennej 30 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 35 g zimnego masła Najpierw zrobić kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach. Odstawić. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowe biscotti 162

miękkiego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu 80 g słupków migdałowych 80 g świeżych lub mrożonych jagód Mrożone jagody rozmrozić i osuszyć. Puree z dyni, masło, jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem(...)imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście. Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 30 minut. Lekko przestudzić, pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie ciasto z cynamonem i budyniem. I o tym, jak łatwo stracić kawałek palca 227

żółtka 1 jajko 40 g cukru 30 g mąki pszennej 1 laska wanilii 400 ml mleka nadzienie cynamonowe: 100 g miękkiego masła 100 g ciemnego brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 jajko lukier: 175 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć z połową mleka. Dodać cukier, sól, kardamon, rozpuszczone masło i jajko(...)gładką masę. Podgrzewać, wlewając powoli mleko. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa nabierze konsystencji gęstego budyniu. Zdjąć z ognia, ostudzić. Na nadzienie cynamonowe utrzeć masło z cukrem i cynamonem.  Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Połowę rozwałkować na wielkość blachy z piekarnika. Ciasto w myślach podzielić na trzy poziome pasy. Na środkowy wyłożyć połowę nadzienia cynamonowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki cynamonowe 196

wałkowania; 200g letniego mleka (u mnie 0,5%); 2 jaja; 70g margaryny; 25g świeżych drożdży; 75g białego cukru; Szczypta soli. Farsz: 85g margaryny; 200g białego cukru; 1 czubata łyżka cynamonu. Do posmarowania na wierzchu: 1 jajo; 1 łyżka mleka. Sposób przygotowania: Margarynę do ciasta rozpuścić (ja wstawiam do mikrofalówki na 30 sekund). Do dużej miski (ja używam od miksera) wsypać(...)ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W międzyczasie można przygotować farsz. Margarynę ropuścić (ja wstawiam na 30 sekund do mikrofalówki), lekko przestudzić. Do przestudzonej, rozpuszczonej margaryny dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać. Z wyrośniętego ciasta upuścić powietrze i przełożyć na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkować na spory prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie farsz

Gospodyni Miejska
Odrywane bułeczki cynamonowe 399

pszennej; Opakowanie suchych drożdży (7 g); 70 g białego cukru; 1/2 łyżeczki soli; 50 ml wody; 1 jajo. Pasta cynamonowa: 100 g margaryny; 250 g białego cukru; 2 łyżki cynamonu. Sposób przygotowania: Margarynę rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić do przestygnięcia. Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszać. Dodać wodę, wystudzone mleko(...)ciasta drożdżowego). Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier i cynamon i wymieszać na gładką pastę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolinicy na prostokątny placek i posmarować równomiernie pastą cynamonową, tak aby krótsze boki były dokładnie pokryte masą, a przy

Gospodyni Miejska
Ciasto mleczne 514

cukru; 1,5 szklanki mleka; 4 szkalnki mąki pszennej; 1 łyżka sody oczyszczonej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2 łyżki kakao; 2 łyżki powideł śliwkowych; 3 jaja; 1 łyżka cynamonu.  Sposób przygotowania: Do rondelka włożyć margarynę, dodać cukier, zalać mlekiem i zagotować dość często mieszając. Wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wystudzoną margarynę z mlekiem(...)cukrem przelać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła). Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem). Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 210

tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji  z miasta Skalnica . Jest wykonana z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grilowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem." Nie posiadam specjalistycznego sprzętu, ale bez problemu można sobie poradzić domowym sposobem. Sposób na to znalazłam na blogu "Moje pasje" skąd pochodzi też przepis za co bardzo dziękuję. Jako walce(...)mleka  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można użyć aromat np. waniliowy) 25 g drożdży świeżych  80 g roztopionego masła  szczyptę soli  do obtoczenia : cukier z domieszką cynamonu użyłam domowego cukru różanego  klik kolorową posypkę  można użyć pokruszonych ulubionych orzechów  4 łyżki rozpuszczonego masła  dodatkowo roli od papieru toaletowego lub od ręczników puszki wąskie

Basia w kuchni
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 221

litra (używam kupnego) 200 gram marchwi pociętej w słupki  1 cytrynę  1 pomarańczę  1 łyżeczkę przyprawy curry  2 szczypty mielonego kminku 1/3 łyżeczki cynamonu  sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku  3 goździki  1 łyżka cukru brązowego  2 łyżki masła  50 ml śmietany słodkiej   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)marchwi ( wyciśnięty lub kupny) wlewamy do garnka i powoli go redukujemy mniej więcej  1/3 objętości - do tego dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny, przyprawy cynamon, goździki, curry, kminek gotujemy ok 10 minut - marchew obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki (dobrze by było jak będą mniej więcej równe, aby w tej samym czasie się ugotowały) - na patelni rozgrzewamy masło

Basia w kuchni
Jabłka pod kruszonką z płatkami owsianymi i cynamonem 332

coś słodkiego :-) Takie jabłka pod kruszonką na pewno zaspokoją podniebienia największych słodyczowych łasuchów :-) Składniki: 1) Przygotowanie jabłek: 4 jabłka 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego kilka kropel cytryny 2) Przygotowanie kruszonki: 1,5 łyżki masła 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru opcjonalnie cukier puder Wykonanie: Jabłka obieramy(...)kroimy na kawałki, pokrapiamy cytryną. Masło roztapiamy w garnuszku i wrzucamy do niego jabłka, cukier, cynamon, cukier wanilinowy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu jak jabłka zmiękną a sok, który się wytworzy w trakcie gotowania, prawie całkowicie wyparuje. Do miski wkładamy wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw mieszamy łyżką, a następnie palcami rozdrabniamy masę, żeby nie powstało zbite ciasto, a sypka

Anielska Kuchnia Ani
Cynamonki- Cinnamon rolls 170

szklanka letniego mleka 2 jajka 60g cukru 70 g roztopionego i ostudzonego masła Nadzienie: 1/4 kostki roztopionego masła 50 g cukru białego 50 g cukru brązowego kilka łyżeczek cynamonu Polewa z lukru: ¾ szklanki cukru pudru przefiltrowany sok z cytryny( ok. 1/2 łyżeczki) Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 100 ml mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia( powinien(...)rozciagamy i dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na prostokąt o 0,5 cm grubosci. Następnie  zachowując centymetrowy margines, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszanką obu cukrów i cynamonu. Można lekko docisnąć cukier do ciasta, aby lepiej się trzymał. Ciasto zawijamy w roladę, złączenie delikatnie zwilżamy wodą i sklejamy. Tak przygotowaną roladę kroimy w ok. dwucentymetrowe plasterki ( woskowana nić

Mia Cucina Sofieta
107. Pulchny talerz czyli: pankejki polane słodkim, domowym syropem cynamonowo - imbirowym. 235

wielkości placuszki). Po 1 minucie z każdej strony, aż do widocznego zarumienienia. Syrop cynamonowo - imbirowy: 3/4 szklanki zimnej wody  0,5 szklanki drobnego, białego cukru 2 podwójne laski cynamonu 3 cm imbiru w skórce pół cytryny w skórce pół mandarynki w skórce Mandarynkę, cytrynę i imbir kroimy w średniej grubości plasterki. Do rondla lub garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier(...)dodajemy laski cynamonu oraz pokrojone cytrusy i imbir. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy cukier rozpuści się całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu bez przykrycia - aż do całkowitego odparowania wody i osiągnięcia konsystencji syropu, mniej więcej 10-15 minut. Nie zapominamy przy tym co jakiś czas dość energicznie zamieszać.  Syrop zostawiamy do ostygnięcia, przelewamy

Symfonia Smaków
343. 117

śmierć. O skokach w płomienie, o skokach w przepaść. Ale jesteśmy po tej stronie muru.”  Naleśniki Julii Child z owocami*(więcej owoców*.*) polane maślano-cukrowym syropem z cynamonem** *świeży ananas, maliny, morele, jagody ** masło+cukier trzcinowy+cynamon Dobra, ananas w puszce niech się schowa, ten świeży zawładnął moim sercem, aż dziwne, że dopiero teraz go spróbowałam. Wczorajsza impreza zdecydowanie

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania