Syropy cynamonowy (Kanelada) lub migdałowy (Soumada) Myląco zwane przez miejscowych "likierami" (liqueur), bezalkoholowe syropy podaje się po rozcieńczeniu z wodą. To taka grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon to prawdziwie greckie smaki - migdały są składnikiem wielu greckich słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można tu tanio kupić(...)powszechnie dostępny w sklepach na Kos. Według mnie smakuje jak aromat migdałowy do ciast i nie przypadł mi do gustu. Za to syrop cynamonowy - kanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki ( hmmm... to może być ciekawe połączenie.. ). Można nim polewać lody czy naleśniki. Ouzo Ouzo to mocny alkohol
Chilli Czosnek i Oliwapieczone. I dopiero tu zaczyna się zabawa. Po upieczeniu ciasto nasączane jest aromatyzowanym syropem cukrowym, co decyduje o jego finalnej konsystencji i smaku. Ja przygotowałam syrop z dodatkiem kory cynamonu, goździków i skórki pomarańczowej. Pachniał nieziemsko! Jeżeli chcecie bardziej bliskowschodnią wersję możecie dodać do syropu wody różanej lub pomarańczowej. Moje ciasto wyszło mniej słodkie niż to, które jadłam w Grecji(...)dodatkiem jogurtu greckiego, lodów lub śmietany, aby przełamać jego słodycz. Ravani - przepis Wykorzystałam przepis z bloga Souvlakiforthesoul Składniki: na syrop: 300 g drobnego cukru 600 ml wody 1 laska cynamonu 5 goździków skórka z jednej pomarańczy ( ja obrałam ją obieraczką do warzyw, lepiej aby była w dużych kawałkach, gdyż trzeba ją z syropu usunąć ) na ciasto: 200 g drobnego cukru
Chilli Czosnek i OliwaKawałki kurczaka dzięki powolnemu, długiemu duszeniu, stają się niezwykle miękkie i delikatne . Mięso zaczyna się rozpadać pod naciskiem widelca. Sos pomidorowy jest gęsty i bogaty, nasycony smakiem imbiru, cynamonu, szafranu i miodu. To danie z pewnością poprawi Wam humor w chłodny jesienny dzień. Myślę, że zasmakuje również dzieciom (wystarczy zamienić całego kurczaka na kurze piersi bez skóry(...)piersi z kurczaka ) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki szafranu 2-4 łyżki płynnego miodu (wedle smaku) 50 g blanszowanych migdałów, posiekanych (lub płatków migdałowych) 1 łyżka ziaren sezamu sól i pieprz Przygotowanie: Do dużego rondla lub brytfanny włóż
Chilli Czosnek i Oliwamoże od dużej ilości orzechów?) i niektórzy wiążą go z wcześniejszym pan pepato , czyli "pieprznym chlebem". Rzeczywiście, pieprz stanowi jeden z tradycyjnych składników tego ciasta. Inne niezbędne przyprawy to cynamon, goździki i gałka muszkatołowa . Żaden panforte nie mógłby istnieć bez orzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych , choć zdarzają się również wersje z piniolami i pistacjami. Klasyczna wersja zawiera ponadto(...)suszonych fig, 75 g suszonego ananasa, 75 g suszonych moreli (pociętych w paski) oraz 50 g suszonych wiśni 5 sztuk goździków rozbitych w moździerzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki białego pieprzu sporo świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao w proszku 50 g mąki 150 g cukru 150 g miodu 30 g masła cukier puder do posypania okrągła blacha
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczki cukru (zwykły lub trzcinowy nierafinowany) 2 szklanki mąki pszennej (biała lub biała + pełnoziarnista) 1/2 szklanki mleka roślinnego (tutaj sojowe) Paczka drożdży instant (7 gram) 1 łyżeczka cynamonu olej sól Przygotowanie: Mleko podgrzewamy z trzema łyżkami oleju, dopóki nie zrobi się ciepłe, nie gorące. Przelewamy do większego garnka lub miski, w której będziemy wyrabiać(...)już urośnie, przenosimy je na stolnicę, gdzie je wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy wierzch delikatnie olejem. W niewielkim naczyniu mieszamy ze sobą cztery łyżeczki cukru i jedną łyżeczkę cynamonu. Tą mieszanką posypujemy ciasto. Następnie zwijamy je w rulon i odcinamy kilkucentymetrowe kawałki tak, jakbyśmy przygotowywali kopytka (kluski leniwe), tyle że nie trzeba ciąć na ukos, może być prosto. Brytfannę smarujemy
Weganizm infantylnyCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jabłka z ciastem i cynamonem :) Coś prostego i szybkiego dla fanów jabłek :D Składniki: 1 ½ szkl mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia 3zółtka jaj ½ kostki masła 10 jabłek Cynamon mielony Cukier Wykonanie: Mąkę, żółtka, proszek, masło(...)częś ć jabłka(malutko) Ciasto wyjąć z zamrażalki i zetrzeć na tarce Blaszę wysmarować masłem Wysypać ciasto i podpiec w 180 stopniach przez 15min Do środka jabłek włożyć ciasto Cynamon wymieszać z 2łyżkami cukru i posypać tym jabłka Piec w 180 stopniach przez 20 min Bon apetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMciasto, dodajmy do tego, proste i bardzo smaczne ciasto. Potrzebujemy: - 250 ml mleka - 250 ml śmietany 30% - 175 g cukru - 50 g mąki pszennej - 5 żółtek - 1 laska cynamonu - skórka z połowy cytryny - 500 g ciasta francuskiego - forma do tarty Do garnka wlewamy mleko, śmietanę, wsypujemy cukier, mąkę, żółtka. Mieszamy energicznie trzepaczką do jajek, do momentu gdy składniki się połączą(...)Dodajemy laskę cynamony oraz skórkę z cytryny. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20 minut, cały czas mieszając. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę. Z ugotowanego kremu usuwamy cynamon i skórkę z cytryny, a następnie przelewamy go do formy. Pieczemy około 25 minut. W tym czasie wierzch
W mojej holenderskiej kuchnitego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków. Appelflap to trójkątne ciasteczko z ciasta francuskiego, wypełnione mieszaniną jabłek, rodzynek, cukru i cynamonu. Gdy tak jedliśmy te nasze ciasteczka, Maciek spytał czy umiałabym coś takiego sama zrobić w domu. Pffff... pomysłałam sobie, cóż to wogóle za pytanie??? Wracając do domu zahaczyliśmy o supermarket(...)się za robienie appelflap'ów. Potrzebujemy (na 4 porcje): - 4 kwadraty z ciasta francuskiego (+/-13x13cm) - 1 jabłko - garść rodzynek - łyżka cukru + odrobina do posypania appelflap'ów - łyżeczka cynamonu Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Obieramy jabłko. Wycinamy środek. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy rodzynki, cukier oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Tak powstałe nadzienie nakładamy na kwadratowe kawałki ciasta
W mojej holenderskiej kuchniKolejne szybkie, bo "ukręcone" w 5 minut ciasto. Tym razem to ciasto na oleju rzepakowym, do którego dodałam świeże brzoskwinie oraz odrobinę aromatycznego cynamonu, który nadał ciastu fajny smak;)) Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, czubata szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu(...)brzoskwiń. Wykonanie Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsypać cynamon, wymieszać. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Na cieście rozłożyć połówki brzoskwiń. Piec około 50 minut w temp. 180st. Jeszcze ciepłe ciasto
Z miłości do słodkościNadszedł już prawie półmetek do świąt, więc trzeba rozpocząć produkcje ciasteczek. Uwielbiam czas tych wszystkich przygotowań, wprowadzają nas w urok świąt, zapach korzennych przypraw, cynamonu, goździków krąży po całym domu i zaprasza do niego od samego progu... W ciasteczkowej zabawie mogą brać udział wszyscy domownicy, ale i tak największą radość maja nasze najmłodsze pociechy(...)żółtka - 1.5 szklanki cukru pudru - 1.5 kostki margaryny - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1 płaska łyżka proszku do pieczenie - 1.5 łyżki śmietany 18% - pół buteleczki aromatu rumowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią SZYBKI LUKIER: -pół szklanki cukru pudru - odrobina soku z cytryny
Zainspiruj się kuchniąKawałek imbiru pokrojony w zapałki Garść świeżej kolendry 1 pęd trawy cytrynowej 3 duże ząbki czosnku 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 1 gwiazdka anyżu 1 kora z cynamonu 4 owoce kardamonu 800 gr wołowiny (pokrój w paski i włóż do zamrażalnika na 30-40 min i pokrój w bardzo cienkie plastry) olej z orzeszków ziemnych do smarzenia Sosy(...)odstawiamy. Następnie do oleju po mięsie dolewamy jeszcze trochę świeżego oleju i dodajemy cebulkę oraz szczypiorek. Gdy nam się zeszkli cebulka dodajemy czosnek, trawę cytrynową, imbir, gwizdki anyżu, korę cynamonu oraz owoce kardamonu. Następnie dodajemy kiełki fasoli mung, kapustę bok choy i grzybki mun. Gdy zmięknie nam kapusta wyjmujemy anyż, korę cynamonu i kardamon. Następnie dodajemy mięso, sosy
Zainspiruj się kuchniąmleka obłędna. Idealna na śniadanko, obiad, kolację…tak, tak… mogłabym drożdżowe jeść o każdej porze dnia. Ciasto jest bardzo puszyste. Soczyste, słodkie śliwki posypane brązowym cukrem z cynamonem doskonale z nim współgrają. Muszę przyznać, że ostatnie ciasta drożdżowe, które zrobiłam idealnie zadowalają moje kubki smakowe. Ciężko zdecydować i wybrać to najpyszniejsze, bo wszystkie takie są na swój sposób(...)drożdży 180 ml letniego mleka 80 g roztopionego masła 2 jajka 50 g cukru szczypta soli 1,5 kg śliwek 50 g cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki cynamonu Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołeczek, rozkruszamy drożdże, posypujemy 25 g cukru, polewamy 100 ml letniego mleka i zasypujemy delikatnie mąką. Odstawiamy pod przykryciem do spienienia się drożdży, na około
Made By Mom And SonPrix Wielkiej Brytanii, wydarzenia które utworzyła Daria ...czy są one angielskie ..trudno mi ocenić ,ale znalazłam w kategorii Kuchni Brytyjskiej..Ja zamiast jagód dałam truskawki, a zamiast cynamonu cappuccino..zjedzone ..nim zdążyłam zrobić zdjęcie.. 200 g mąki pszennej 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml oleju roślinnego 1 jajko(...)mleka 150 g świeżych jagód [ u mnie truskawki] Kruszonka 50 g mąki pszennej 100 g cukru 50 g masła 1,5 łyżeczki cynamonu [ u mnie cappuccino] Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić albo wyłożyć papilotkami foremki do muffinów.Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkiem i mlekiem. Dodać
Moje domowe kucharzeniesię śpieszyłam - smak jest ważniejszy. :) Składniki: Ciasto: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypania 3 łyżki pszennej 1/2 szklanki wody 1 jajko szczypta soli Mus: 3 - 4 jabłka cynamon - według upodobań Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąk, wbijamy jajko, wlewamy stopniowo wodę i dodajemy szczyptę soli. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto nie będzie(...)czasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Dusimy w garnku na małym ogniu przez ok. 10-15 minut (aż owoce puszczą sok). Na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej
Truskawkowa FiestaPlate. Marokańska zupa z soczewicą Składniki: 1 cebula 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka sosu sojowego oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego lub rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 400 g pomidorów z puszki 100 g czerwonej lub zielonej soczewicy około(...)lira buliony warzywnego, drobiowego lub wody sól Karmelizowana cebula: 1 cebula oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1 łyżka brązowego cukru Dodatkowo: świeża kolendry lub pietruszka gęsty jogurt naturalny lub grecki Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Soczewicę dokładnie pukamy i osuszamy. Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawy mieszamy dokładnie ze sobą. 1 łyżeczkę z mieszanki
Mania Gotowania