cynamon - 3631 przepisów (strona:32/243)

Szarlotka Sypana 338

ostatniej wizyty w Polsce. Nie omieszkałam prosić o przepis. Składników na ciasto nie zagniatamy. Lekko łączymy nadając im konsystencję kruszonki. Jabłuszka pokrywamy pianą ubitą z kokosem, możemy posypać również cynamonem, całość pokrywamy kruszonką i voila – gotowe. Szarlotka jest dość podzielna, na dużą blachę, idealna dla całej rodziny. Bardzo polecam. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 1,5 kostki(...)kuchennej. Dodajemy kokos, lekko mieszamy. Do śmietany z kokosem dodajemy ubitą pianę z białek. Dodatkowo: 4 duże jabłka (szara renta lub inne mało soczyste) 1-2 łyżki cukru kryształu cynamon (jeśli lubicie) Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Wykonanie: Formę dużą o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, lekko ugniatamy. Na ciasto wykładamy jabłka

Made By Mom And Son
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE 204

naprawdę pyszne.   Składniki: 6 jajek 3/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia litr dżemu jabłkowego 3 galaretki cytrynowe polewa czekoladowa różowy cukier na posypkę cynamon laska  Skworcu.pl laska wanilii Skworcu.pl Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę, stopniowo dodajemy żółtka, ubijamy. Dodajemy pomału cukier, miksujemy cały czas, dodajemy mąkę z proszkiem, miksujemy na gładko.Wylewamy(...)blachę 24x35, pieczemy 25 minut. Studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół. Dżem wkładamy do garnka dosypujemy galaretki,zagotowujemy do wrzenia ciągle mieszając żeby galaretki się rozpuściły.Dodajemy starkowany cynamon, ok 2-3  łyżeczek i środek z połowy laski wanilii. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto , przykrywamy drugim plackiem, odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte polewamy rozpuszczoną polewą, posypujemy różowym cukrem

Z Majeczką w kuchni
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 185

piernik. Smakował tak, że będziemy się nim często delektować. SKŁADNIKI: Piernik Bezglutenowy: - Masło, kostka, - Cukier trzcinowy, szklanka, - mód naturalny, 5 łyżek, - powidło śliwkowe własnej roboty, słoik 100 ml - Cynamon, pół opakowania, - Przyprawa piernikowa, 3/4 opakowania - Gorąca czekolada (skworcu) 5 łyżek - Cykoria instant 3 łyżki - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - mleko, szklanka, - jajka, 2, - 2 szklanki mąki bezglutenowej razowej  - Skórka(...)masła - cukier trzcinowy 1/3 szklanki - tabliczka gorzkiej czekolady imbirowej WYKONANIE: W dużym garnku, na bardzo małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cały czas mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni

Wypisz Wymaluj
Dyniowy krem z kaszy jaglanej ^^ 129

poważniejszego już się nie wydarzy. Mimo tych niepowodzeń, śniadanko wyszło na prawdę bardzo dobre i jeszcze w jesiennych smakach :) ~ Dyniowy krem jaglany z musem jabłkowym, serkiem twarogowym i cynamonem ~ Składniki: 40g kaszy jaglanej 100g puree z pieczonej dyni łyżeczka cynamonu słodzidło szczypta soli + 100g serka twarogowego jabłko Kaszę podprażamy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cynamon, szczyptę soli, słodzidło i całość

Kuchenny Skrawek Nieba
Przyprawa korzenna do piernika 170

gustu ok. 2 łyżek przyprawy na 1 kg mąki użytej do piernika. Przyprawę możemy również użyć do zrobienia szarlotki lub do grzanego wina, piwa czy kawy. Składniki : 50 g cynamonu mielonego, lub kory cynamonu 2 płaskie łyżki mielonego imbiru 2 gałki muszkatołowe (ok. 10 g) 15 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki goździków 2 łyżeczki ziaren kolendry(...)łyżeczka zielonego pieprzu (ok. 4 g) 2 gwiazdy anyżu  Przygotowanie przyprawy: Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce - jest stosunkowo oleista i tłusta, więc nie nadaje się do młynków. Cynamon, jeśli używasz jego korę, rozdrobnij. Tak samo rozdrobnij większe nasiona ziela angielskiego - łatwiej będzie później je zmielić. Wszystkie składniki, utrzyj w moździerzu, lub zmiel w młynku żarnowym. Składniki wymieszaj, i przechowuj

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 229

Dzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal(...)proszku do pieczenia Beza: 3 białka 100g cukru 3-4 krople aromatu migdałowego 50g płatków migdałowych Masa jabłkowa: 800g jabłek 450ml + 1/4 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego 1 łyżeczka cynamonu 2 budynie waniliowe bez cukru 30g cukru (niekoniecznie) 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: 300g śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki cukru pudru płatki migdałowe do posypania     Ciasto

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2570

Smaczne, ciekawe ciasto z marchewką, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).     Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej(...)płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 1 szklanka jasnego brązowego cukru 2/3 szklanki oleju 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach Krem: 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 1 budyń waniliowy bez cukru 1 galaretka pomarańczowa 500ml soku marchewkowego Dodatkowo: marcepan

Mała Cukierenka
Waniliowy krem z kaszy jęczmiennej pęczak 189

jęczmiennej z dodatkiem ziarenek wanilii... i wszystko jasne. Zarówno mój brzuszek jak i kubki smakowe były bardzo, ale to bardzo zadowolone ^^ ~ Waniliowy krem jęczmienny z cukinią, siemieniem lnianym, kiwi, cynamonem i serkiem twarogowym ~ Składniki: 50g kaszy pęczak 100g cukinii laska wanilii 5g świeżo mielonego siemienia lnianego słodzidło + 100g serka twarogowego kiwi cynamon Kaszę zalewamy wrzątkiem, dodajemy ziarenka laski wanilii, słodzidło(...)gotujemy 30 minut. Później wszystko blendujemy, dodajemy siemię i startą na dużych oczkach cukinię . Gotujemy aż cukinia zmięknie. Krem przekładamy do miseczki, dodajemy serek, pokrojone kiwi i posypujemy cynamonem

Kuchenny Skrawek Nieba
Owsianka kokosowa z musem z gruszkowo-cynamonowym ^^ 189

czasu. Na szczęście mimo tego pośpiechu zdążyłam zrobić pyszne śniadanko :) ~ Owsianka kokosowa z musem gruszkowo-cynamonowym i kokosowym serkiem twarogowym ~ Składniki: 40g płatków owsianych 10g wiórków kokosowych słodzidło gruszka cynamon + 100g serka twarogowego mleczny krem kokosowy (z Lidla) Płatki, wiórki, słodzidło zalewamy wrzątkiem i gotujemy do zgęstnienia. Owsiankę przekładamy do słoiczka/ miseczki. Gruszkę blendujemy z cynamonem, serek mieszamy(...)kremem kokosowym. Obie masy umieszczamy na owsiance, posypujemy i cynamonem. Zamykamy słoiczek i zabieramy śniadanko do szkoły/pracy/na uczelnię

Kuchenny Skrawek Nieba
jabłecznik pospolity 174

twardsze będzie ciasto. Kiedy uzyskamy z naszych składników jednolitą masę zawijamy w folię i na minimum godzinę do lodówki. Teraz mamy czas na przygotowanie jabłek. - 2 kilo jabłek -cynamon -bułka tarta -rum - otarta skórka z cytryny - cukier Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.Wycinamy środki i kroimy na plasterki. Tak pokrojone jabłka posypujemy cukrem, im bardziej kwaśne owoce(...)więcej cukru. Posypujemy cukrem, cynamonem, bułką tartą, dodajemy skórkę z cytryny i 3-4 łyżki rumu. Jak lubimy, dodajemy rodzynki. Wszystko mieszamy. Jeżeli nie mamy alergii dodajemy orzeszki piniowe. Nie podaję tutaj dokładnych ilości, gdyż każdy z Nas lubi inaczej. Mniej lub więcej cukru, cynamonu czy bułki tartej. Po minimum godzinie wyjmujemy nasze kruche ciasto z lodówki, odpalamy piekarnik

Pasje Jolki
Cynamonowa eksplozja zdrowia 173

Napój cynamonowy odkryłam całkiem niedawno. Niesamowity aromat, słodycz i smak. Jeżeli lubisz cynamon, to jest właśnie dla Ciebie. Nazwałam ten napój eksplozją zdrowia, gdyż przeciwdziała cukrzycy, hamuje powstawanie bakterii odpowiedzialnych za wrzody na żołądku, wzmacnia serce, usuwa zmęczenie, działa rozweselająco i podniecająco. Jest źródłem manganu, wapnia, żelaza i błonnika. Działa przeciw grypowo, czyli uodparnia nasz organizm. Przygotowanie jest dziecinnie proste(...)Potrzebujesz cynamon w laskach .Zalewasz gorącą wodą. Na 2-3 laski ok 1- 1,5 litra wody. Przykrywasz na 5-10 minut. Czekasz aż naciągnie i pijesz. Im dłużej jest w wodzie tym bardziej jest słodki. Taką miksturę pijesz bezpośrednio lub dodajesz do herbaty, czy kompotu. Gdy kończy się już napój, dolewasz wody gorącej i tak możesz powtarzać nawet

Pasje Jolki
Szarlotka pod chmurką 266

jedne z najlepszych owoców. Słodkie, kwaśne, "papierowe", małe, duże, czerwone, zielone - każdy znajdzie coś dla siebie. W dodatku do jabłek nie może zabraknąć mojego ulubionego składnika, a mianowicie cynamonu. Nigdy nie potrafię określić ile go daję na porcję przygotowanego ciasta. Po prostu daję go bardzo dużo, tak aby wystarczająco pachniało w domu tą przyprawą. A więc dzisiaj w menu... Szarlotka(...)czasie przygotować jabłka. Składniki na nadzienie jabłkowe: 4 duże, polskie jabłka (wzięłam dość kwaskowe) ok. 200 g cukru karmelowego (dodaj tyle, aby było wystarczająco dla Ciebie słodkie) "bardzo dużo" cynamonu Przygotowanie nadzienia jabłkowego: Jabłka dokładnie umyj oraz obierz. Wytnij gniazdka nasienne. Pokrój jabłka w drobną kostkę. Na patelni (używam ceramicznej, nieprzywierającej) rozpuść połowę porcji cukru karmelowego do uzyskania w miarę

Eat Shrimps
Moussaka (musaka) 337

mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów (po 400 g) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże ziemniaki 1 laska cynamonu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu starty parmezan oliwa z oliwek sól, pieprz Sos beszamelowy: 1 duża łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżka parmezanu sól(...)oliwek, wrzucamy mięso, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do uzyskania złotego koloru, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory (jeżeli są całe to rozgniatamy widelcem), koncentrat pomidorowy, laskę cynamonu, tymianek, oregano, rozmaryn. Mieszamy i gotujemy aż sos odparuje i zrobi się gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem, wyjmujemy laskę cynamonu. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i smażymy na dosyć mocno

Oryginalny smak
Szarlotka z bezą (pianką) 637

Przepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze polecam Składniki: Spód: 250 g masła 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać(...)odrobinę cukru i soku z cytryny. 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold) 1 łyżka cynamonu Beza: 2/3 szklanki cukru 5 białek szczypta soli Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski i dodać resztę składników. Masło posiekać nożem, wszystko razem zagnieść tak, aby powstała drobna kruszonka. Uformować dwie kule (jedna trochę większa), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut

Oryginalny smak
Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina 151

więc skorzystać z sezonu na ten owoc, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dzisiaj przygotowałam je w formie deseru w sosie z czerwonego wina, miodu i cynamonu z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i bitej śmietany. Polecam Składniki: 4 dojrzałe figi 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego plasterek masła 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki(...)miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków Dodatkowo: bita śmietana Przygotowanie: Orzechy włoskie posiekać na większe kawałki i uprażyć na suchej patelni. Odłożyć.Do rondelka wlać wino, ocet balsamiczny, miód, dodać masło, cynamon i goździki. Wymieszać i chwilkę gotować, aż składniki się połączą. Figi umyć, osuszyć i naciąć na krzyż, mniej więcej do połowy. Delikatnie rozchylić boki. Przełożyć

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania