cynamon - 3631 przepisów (strona:43/243)

Szakszuka poleca się na randki ze śniadaniem. 173

śniadanie genialna, a zarazem prosta w zrobieniu. Potrzebujemy: 7 sztuk dobrych pomidorów 2 nieduże cebule 1 paprykę czerwoną 2 ząbki czosnku 4 jajka pół łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cynamonu i cukru sól i pieprz Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy na kawałki. Paprykę pieczemy na czarno w piekarniku, zamykamy w torebce foliowej i obieramy ze skóry. Można ten etap(...)pominąć i pokroić drobno świeżą paprykę, ale moim zdaniem taka pieczona daje dodatkowy aromat. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Kmin i cynamon podprażamy lekko na patelni i rozcieramy w moździerzu. Na dość dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy czosnek, cebulę i przyprawy. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i paprykę. Pomidory puszczą wodę więc smażymy do momentu aż płyn nam się

ladykitchen
MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem 194

której możemy się szkolić i osiągać coraz wyższe poziomy. Z obszernego wachlarza potraw z FF wybraliśmy ciasto z melonem – wg receptury z gry potrzebujemy po jednej sztuce thundermelona, cynamonu, jaszczurzego jaja, ciasta (złożonego z mąki, soli i masła) oraz cukru klonowego. Staraliśmy się zbytnio nie wykraczać poza te wytyczne, więc dodaliśmy jedynie nieco jogurtu dla polepszenia konsystencji, gałki muszkatołowej(...)kostkę i wrzucamy na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku, w czasie gdy będziemy robić ciasto. 2. SUCHE SKŁADNIKI (1 min) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz gałkę muszkatołową (możecie ją pominąć, jeżeli jej nie lubicie). Mieszamy i odstawiamy na bok. 3. JAJKA + CUKIER (3 min) Do miski wbijamy jajka oraz dodajemy cukier. Miksujemy

Nerds Kitchen
Baton orkiszowy z żurawiną 186

coś co zabierzecie do pracy i z pewnością nie będzie obojętne dla Waszego zdrowia. Zrobimy pyszny baton z gotowanego orkiszu i żurawiny ze szczyptą cynamonu!. Orkisz to ogrom witamin z grupy B, witamina PP, kwas krzemowy i oczywiście białko i błonnik. Nasz baton będzie miękki i wilgotny - zaopatrzcie się w folię spożywczą by opakować batony :). Do dzieła! i zapraszam(...)suszonej żurawinyMiódCukier trzcinowyCynamonPrzygotowanie:1/ W małym garnku robimy roztwór cukru, miodu i odrobiny wody. Zagotowujemy i czekamy aż woda na tyle odparuje by powstał syrop.2/ Dodajemy orkisz wraz z cynamonem i dokładnie mieszamy. Ściągamy z kuchenki i przelewamy do dowolnej foremki. Schładzamy w zamrażarce aż syrop zastygnie i utworzy baton.3/ Wyjmujemy, pakujemy i zabieramy do pracy :) SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
I znów coś słodkiego 283

dosypujemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Gotujemy je około 2 minuty i odcedzamy. Pozostawiamy do wystudzenia.Ciasto francuskie należy rozwinąć, posypać brązowym cukrem i cynamonem, a następnie pociąć na 12-13 pasków o szerokości 2 cm. Na każdym pasku układamy plasterki jabłek tak by nachodziły na siebie. Należy zwrócić uwagę by jabłka były ułożone skórką

Przysmaki Karolki
Babka piernikowa 178

Przepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do

Ze smakiem i z pasją
112. Rozgrzewający napój czyli: lemoniadka imbirowo-cynamonowa na gorąco. 214

obranego, świeżego imbiru, kilka plastrów jabłka(opcjonalnie),100ml naparu z czarnej herbaty zaparzonej z jednej torebki, 1 mandarynka, pół cytryny, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu, nasionka z jednej wanilii, szczypta gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Wodę zagotowujemy, sporządzamy napar. Obrany imbir kroimy na średnie cząstki i blendujemy (lub siekamy nożem) go do uzyskania bardzo rozdrobnionej konsystencji pasty(...)dzbanuszka wyciskamy sok z jednej mandarynki oraz połowy cytryny. Wlewamy do niego wrzącą wodę, dodajemy rozdrobniony imbir, plasterki jabłka, miód oraz napar herbaciany. Całość przyprawiamy nasionkami wanilii, cynamonem i gałką muszkatołową, finalnie mieszamy i rozgrzewamy się (: Prawda, że proste? Spróbujcie koniecznie

Symfonia Smaków
Szybka surówka z marchewki i mango z cynamonem 245

średnia marchewkapół średniego mangoodrobina soli himalajskiejcukier trzcinowycynamon mielonyparę orzechów włoskichPrzygotowanie:1/ Marchewkę obieramy i ucieramy na dużych oczkach do miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier trzcinowy wraz z cynamonem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 2/ Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w paski mango. Mieszamy i podajemy z kilkoma orzechami włoskimi na wierzchu! SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Pulchne, wyrośnięte pierniczki! 355

cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzącej wody 4 łyżki masła (w temp. pokojowej) 1 jajko ( w temp. pokojowej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakako 2 łyżki cynamonu 10 zmiażdżonych/pokrojonych na drobno orzechów laskowych Przygotowanie: Wyciągamy jajko i masło z lodówki. Mają mieć temp. pokojową. W garnku, na średnim ogniu rozpuszczamy 1 łyżkę cukru. Autorka pierników obiecywała(...)Garnek stawiamy ponownie na średni ogień, dolewamy wrzątek wody i łyżką mieszamy, aby całość się połączyła.  Gdy wszystko stanie się jednolitą masą, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy oraz cynamon. Mieszamy na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści.  Garnek z jednolitym syropem odstawiamy na bok, dodajemy 1,5 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut

Kitchens Alphabet
823. Czekoladowe jaglane pralinki & koktajl z dynią 168

szklanki ciepłej wody, solimy i gotujemy pod  przykryciem do wchłonięcia się płynów. Studzimy. Daktyle kroimy i zalewamy odrobiną wrzątku i przykrywamy. Kaszę miksujemy z bananem, dodajemy kakao, mąkę, cynamon, czekoladę i rozgniecione daktyle, wszystko dokładnie mieszamy i formujemy okrągłe kuleczki. Na koniec obtaczamy je w kakao i chłodzimy w lodówce.Ps. Pralinki najlepsze są po wyjęciu z lodówki

More food, love and dreams
PIERNIK BAKALIOWY Z POWIDŁAMI ( szybki! ) 411

powiedzieć : „Chwilo trwaj! „Zróbcie!Koniecznie!SKŁADNIKI:(keksówka około 25cm)* mąka pszenna – 2 szkl* cukier – 3/4 szkl* kakao – 2 łyżki* soda oczyszczona – 1 łyżeczka* cynamon – 1 łyżeczka* imbir – 0,5 łyżeczki* gałka muszkatałowa – 0,5 łyżeczki* powidła śliwkowe – 6 łyżek* mleko – 1 szkl* miękkie masło – 125 g( imbir , cynamon

Ostra na Słodko
Muffinki z powidłami śliwkowymi 188

korzennej do piernika½ łyżeczki sody oczyszczonej¾ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka powideł śliwkowychPolewa:100g mlecznej czekolady2-3 łyżki mlekaŁyżka masłaCukier puderW  misce mieszamy mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę oraz proszek do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, ściągamy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Jajka

Kolizje Smaków
Szarlotka z Masą Budyniową 351

mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 1/2 szklanki cukru 3 żółtka łyżka śmietany 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: ok. 1,5 kg jabłek łyżeczka cynamonu cukier Masa Budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Szarlotka z Masą Budyniową - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy(...)stopnia uprażenia owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady - i też taką polecam, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: Masło kroimy na niewielkie

Słodka Strona
Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor 439

Pepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny... Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące(...)Pierniczki - Pepparkakor - Składniki: 150 g miodu 100 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki  duże jajko 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków łyżka przyprawy do pierników Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy

Słodka Strona
Jabłecznik sypany, czyli błyskawiczne i smaczne ciasto dla leniuszków 868

piec w temperaturze 190-200 stopni przez około  45-55 minut. Powierzchnia ciasta powinna być ładnie przyrumieniona.Jeszcze ciepłe ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Można podawać na ciepło, a jako dodatek polecam lody :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu 186

cukru,2 i pół szklanki startej drobno dyni,1 szklanka oleju,3-3 i pół szklanki mąki pszennej,1 łyżeczka sody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżeczki cynamonu,1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu,3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy.Jajka ubić cukrem, dodać olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i kawę. Połączyć razem. Następnie dodać odcisnąć dynię jeśli puściła

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania