wieprzowe - 2000 przepisów (strona:16/134)

Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 228

łagodny smak i delikatną konsystencję zawdzięcza sporej zawartości wieprzowego tłuszczu i skórek.  Przed podaniem gotuje się ją na małym ogniu przez 4 godziny. Czasem cotechino zastępowane jest innym wieprzowym specjałem, zampone, czyli faszerowaną świńską nogą. Soczewicowy gulasz i cotechino podaje się z ugotowaną polentą (kaszką kukurydzianą) lub puree ziemniaczanym.  Abstrahując od symboliki tego dania, soczewica z kiełbasą

Chilli Czosnek i Oliwa
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 204

halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską, czas na kolejną propozycję takiego dania.Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką. Składniki być może zaskakujące, ale uwierzcie, naprawdę dobrze się ze sobą komponują.Lubicie kotlety mielone z buraczkami?To na pewno polubicie również wieprzowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi 264

gulasz wieprzowy: 1/2 kg wieprzowina bez kości, najlepiej łopatka 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka czerwonej papryki, po 1/2 – papryka zielona i czerwona marynowane pieczarki kilka łyżek 4-5 sosu Barbecue Winiary sól i pieprz do smaku Składniki na 1 porcję: po 2 usmażone placki w obręczy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki gulasz Mięso wieprzowe kroimy w kostkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SZASZŁYKI Z WARZYWAMI (CUKINIA, PAPRYKA, CEBULA) 307

smaczna propozycja na grilla, szaszłyki z marynowanym mięsem z warzywami. Danie bardzo proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Zawsze się sprawdza na imprezach przy grillu. Mięso (ja użyłam łopatki wieprzowej) marynujemy około 4 godzin w marynacie z miodu, oleju i przyprawy do mięsa wieprzowego. Na 1,5 kg mięsa cała paczka przyprawy, 2 łyżki miodu i około 3 łyżek oleju

SMYKWKUCHNI
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 475

Chciałabym dzisiaj zaproponować Wam dwie wersje zapiekanego pasztetu. Pierwsza wersja będzie bardziej delikatna, dietetyczna- z mięs drobiowych z minimalną ilością wieprzowiny, druga jest z przewagą mięs wieprzowych. Obydwa  pasztety są bardzo smaczne, choć nam bardziej przypadł do gustu ten drugi. Wyglądają z pozoru bardzo podobnie dlatego zamieszczam je pod jednym postem, ich przygotowanie jest również bardzo zbliżone. Przy(...)bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej); w drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie sobie odlałam) od smażenia mięs wieprzowych, dałam 10 łyżek ( a można jeszcze więcej, wówczas będzie bardziej smarowny). Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami ubite na sztywno białka jaj i dokładnie mieszamy.Przygotowanym farszem napełniamy nasze

Smaczne Zdrowe
Włoski Nowy Rok 236

włosku nie może obejść się bez paru małych, lecz kluczowych szczegółów. Podczas nocy sylwestrowej lub w Nowy Rok należy obowiązkowo zjeść potrawkę z soczewicy i cotechino( rodzaj wieprzowej kiełbasy) lub zampone (faszerowaną nóżkę wieprzową).  Oba te dania symbolizują szczęście, pieniądze i dostatek w nadchodzącym roku. Cotechino czy zampone kupione u rzeźnika, zrobione jest z surowego mięsa wieprzowego, dlatego należy(...)paczkowane i wstępnie ugotowane “kiełbaski”. Potem wystarczy tylko te kiełbaski( wraz z opakowaniem) włożyc do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut. Potrawce z soczewicy i wieprzowej nożce, towarzyszy puree z ziemniaków. Po posiłku, w oczekiwaniu na Nowy Rok, Włosi często graja w Tombolę, włoską loterię świąteczną z nagrodami. Nowy Rok wita się toastem z wina musujacego

Mia Cucina Sofieta
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 212

mięso, które najpierw mogę zjeść na ciepło, a potem ze smakiem spożyć na zimno, na kolację - np. jako dodatek do kanapek! Tak więc dzisiaj zapraszamy Was na pieczone polędwiczki wieprzowe w towarzystwie lekko ostro-słodkiej salsy z buraków z dodatkiem awokado. Duet ten wypadł doskonale - delikatny smak mięsa idealnie komponował się z salsą, w której dominowały półchrupkie buraki, ocet(...)bardzo prosta do wykonania! Przepis ten oczywiście można modyfikowac wedle własnych gustów smakowych, szczególnie sporządzając salsę. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania!(; Składniki (na 4 porcje): 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe (ok.800g) 2 spore ząbki czosnku  4 spore suszone śliwki po 1 łyżeczce gorczycy i kolendry - rozdrobnionej w moździerzu świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz specjalna torebka do grilla

Symfonia Smaków
Sznycle w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym 429

pomidorowo-koperkowym Z definicji sznycel to cienki, usmażony plaster mięsa. Jeżeli nie jest podany gatunek mięsa z którego potrawa została przyrządzona to możemy być pewni, że chodzi o mięso wieprzowe. U mnie dziś znajdziecie przepis(...)plastry szynki duszone w pysznym, kremowym sosie. Tak przygotowane mięso możemy podać z duszonymi ziemniakami lub kaszą z dodatkiem ulubionej surówki.     Składniki: ok 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki słodkiej śmietanki 18 lub 30% 3 łyżki posiekanego koperku sól

Blog z Apetytem
Polędwiczki wieprzowe 217

łatwe do zrobienia polędwiczki wieprzowe. Mięso zrobione w ten sposób jest lekkie, mięciutkie i bardzo soczyste.  Moje polędwiczki podałam z makaronem z kurkami, smakowało znakomicie. Składniki: polędwiczka wieprzowa masło, olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz, na średnim ogniu

magiczna kuchnia Kasi
Wieprzowa wątroba po bretońsku 216

Wieprzowa wątroba po bretońsku Po prostu genialny sposób, na wątrobę , nawet jeśli ktoś za nią nie przepada , to i tak da radę zjeść – może nawet ze smakiem . Mnie , ten przepis po prostu zachwycił , dostałam , a raczej podpatrzyłam go dość dawno , u znajomego . Nie wiem skąd go miał , podobno też od kogoś zgapił i tak , co dobre trwa i drogą(...)pysznym sosie , a zyskuje aromat jabłek i majeranku , no i ten apetyczny wygląd , nic jej nie pobije " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg wieprzowej wątroby ( może być wołowa ) 4 duże cebule 4 średnie jabłka 1/2 główki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżka mielonych

Ogrodnik w podróży
Boczek faszerowany 263

potrawa dla miłośników mięsa, dla mięsnych smakoszy, szczególnie tych tłustych, gdyż boczek sam w sobie jest tłusty i bardzo kaloryczny, podwójnie mięsny, gdyż boczek ma w środku farsz wieprzowy. Tej potrawy nie uda się przygotować z małego kawałka boczku, gdyż trudno coś takiego małego zwinąć i do tego czymś nadziać, musicie się zaopatrzyć w duży płat boczku(...)autopsji), a resztę upieczonego boczku można zamrozić, więc nic się nie zmarnuje! Polecam też przepis na pieczony w całości boczek w musztardowej marynacie. Składniki: ok. 3 kg boczku wieprzowego od żeberek bez kości (w jednym kawałku, ze skórą) 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz młotkowany majeranek papryka czerwona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z polędwiczki wieprzowej z przysmakami kresowymi 278

create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Te roladki są smaczne i proste w przygotowaniu. Połączenie przysmaków kresowych i delikatnego mięsa tworzy naprawdę niezły duet. ROLADKI Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ Z PRZYSMAKAMI KRESOWYMI Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa - 1 opakowanie przysmaków kresowych - 100 mililitrów porto - 3 szalotki - oliwa z oliwek - pieprz - sól Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczki z jabłkiem i kminem rzymskim 237

rzymski… Pierwszy przepis jak przyszedł mi na myśl to właśnie ten, prezentowany poniżej. Oryginalne i pyszne danie. Ilekroć je przyrządzam, wszyscy są zachwyceni. Polecam wypróbować. Składniki: 400g polędwiczki wieprzowej 3 małe jabłka przyprawy: kmin rzymski, sól, pieprz łyżka oliwy Przygotowanie:… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 275

Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy a przepyszny obiad. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, podane na pieczonej w aromatycznych przyprawach dyni z dressingiem miodowo-cytrynowym. Danie jest wyjątkowo smaczne , a co najważniejsze łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco!Scroll down for recipe in EnglishPolędwiczka wieprzowa

karmelowy
Meksykański kociołek z klopsikami 218

danie jednogarnkowe z klopsikami wieprzowymi, ryżem i dużą ilością kolorowych warzyw. Super pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików 100g białego

Blog z Apetytem