wieprzowe - 2000 przepisów (strona:10/134)

Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 186

najświeższe, jak najlepszej jakości mięso – u mnie to mieszane mięso wołowe i wieprzowe, każde o innej zawartości tłuszczu, innej długości i twardości włókien mięśniowych – o innym smaku, i wieprzowa wątróbka. Dopiero taka mieszanka daje nam pełny, mocny smak pasztetu który dodatkowo podbijamy i wykańczamy przyprawami. Jak upiec pasztet żeby zawsze był lekki i wilgotny? Sprawdźcie! Zapisz Zrobienie pasztetu(...)kroić w plastry i smarować. Pyszny i wilgotny . Jeśli nie macie jeszcze ulubionego przepisu a pasztet – to może być właśnie ten. Spróbujcie! I DZIEŃ – smażenie i gotowanie 500g szynki wieprzowej albo mięsa z królika 500g pręgi wołowej lub antrykotu albo szynki z dzika 500g karkówki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g surowego boczku 200g słoniny surowej 2 cebule /250-300g 2 marchewki

Karo in the Kitchen
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona 197

typowy charakterystyczny smak kiełbasy białej parzonej " 3 łyżeczki pieprzu ziołowego zmielone wieprzowe mięsko 2 kg i 225 g  mięso wołowe zmielone 750 g  woda do mięsa wieprzowego 125 ml woda do mięsa wołowego 60 ml czosnek sprasowany 4 ząbki  Wykonanie białej kiełbasy :  Wołowinę i wieprzowinę wkładamy do dwóch misek . Do wołowiny dodajemy sól , pieprz , majeranek(...)Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). W czasach Imperium Rzymskiego majeranku używano do "odkochania" się dla nieszczęśliwie zakochanych. 1 szt. Jelita naturalne wieprzowe pęczek a 90 mb - Trwałe, kalibrowane uformowane w pęczek. Do wyrobu kiełbas wędzonych, parzonych, surowych i kaszanek. Pęczek wystarcza na ok. 60 kg wyrobu. 1 szt. Nici wędliniarskie białe – rolka 100g

Różowa kuchnia
Kotlety mielone drobiowo wieprzowe 378

końca tradycyjnie, bo  kotlety  mielone  drobiowo  wieprzowe - zrobiłam  z papryką i serkiem topionym. Do tego mizeria oraz znane już dufinki.    Składniki:  - 700g mięsa drobiowego- 700g mięsa wieprzowego- 125g boczku wędzonego- 1 duża cebula- 1 główka czosnku- 1 czerstwa bułka- kawałek czerwonej papryki- 2 jajka- sól, pieprz- serki topione (po 1 do kotleta)- bułka tarta do panierowania- olej(...)mięsnej, wkładamy serek topiony, otaczamy go mięsem formując kotlety, panierujemy w bułce tartej. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem.Kotlety mielone drobiowo wieprzowe podałam z dufinkami i mizerią. Przyznam, że daaaaawno ich nie robiłam, a smakowały, jaki nigdy. Dodatek papryki do mielonego mięsa wzbogacił je nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo

mojewypiekiinietylko
Roladki wieprzowe w piwie 91

Roladki wieprzowe w piwie, to fantastyczne danie obiadowe. Wyglądają zwyczajnie, takie sobie roladki ale smakują już niezwyczajnie. Piwo ,sos sojowy, por, te składniki podnoszą walory smakowe tego dania. Niezwykle(...)smaczne, aromatyczne. Mogą być podane z ziemniakami, ryżem ,kluskami śląskimi. Wybór należy do nas. Z każdym dodatkiem będą pyszne. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki 500 … Czytaj dalej Roladki wieprzowe w piwie Artykuł Roladki wieprzowe w piwie pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog

gotuj ze mną
Kiełbasa ” Kaszubska kanapkowa ” , pyszna wędlina domowa 125

osłonka kolagenowa dowolnego przekroju Mięso z golonki i żeberek wieprzowych , mielimy maszynką o małych oczkach ( przepraszam za uproszczenia , ale jestem amatorem , nie masażem ) Mięso z żeberek wołowych , boczku wieprzowego i szynki wieprzowej , mielimy na grubych oczkach . Wszystkie gatunki umieszczamy w misce . Dodajemy przyprawy, sól peklową , wodę i wyrabiamy ręką lub maszynowo przez przynajmniej dziesięć minut . To się nazywa kutrowaniem

Ogrodnik w podróży
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 222

Mamy dziś dla Was wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy przepis na doskonałe, cudownie miękkie polędwiczki wieprzowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej, wydanej ponad 50 lat temu książki kucharskiej " Kuchnia polska ", ale od kilku lat przygotowujemy to danie w wolnowarze. Oczywiście możecie je przygotować także w zwykłym garnku, ale na tym polega urok wolnowarów, żeby smacznie(...)Jeśli, szukacie dobrego slow cookera dla siebie albo na prezent to aktualnie są w promocji na stronie polskiego dystrybutora www.crockpot.pl Składniki w nawiasach moje modyfikacje około 60 dag polędwiczek wieprzowych 3 dag tłuszczu ( dwie - trzy łyżki oleju ) 6 dag cebuli ( dwie średnie cebule albo jedna duża) 15 dag jabłek ( jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
gulasz węgierski z wieprzowej szynki 252

tylko siadać i zajadać. składniki dla czterech osób 650 mięsa wieprzowego z szynki albo łopatki 2 papryki czerwone słoik pomidorów (0,6 litra) 2 cebule 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 2 łyżki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy(...)garnka dodajemy kolejne dwie łyżki smalcu, wsypujemy słodką paprykę ( ogień pod garnkiem musi być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), mieszamy, zwiększamy płomień i  dokładamy do garnka wieprzowe mięso. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy pomidory (ze słoja lub puszki), zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez dwadzieścia minut. Z papryk

Miód i pieprz
Grillowane kotlety wieprzowe 173

oleju, czy smalcu, można je przygotować na grillu, wersja lżejsza, mniej kaloryczna. Inne pomysły na kotlety znajdziecie tutaj. , polecam też nasze sprawdzone przepisy z grilla . Jak zrobić Grillowane kotlety wieprzowe? Składniki: 40 dag mięsa mielonego z łopatki, 100 ml bulionu, 2 łyżki prażonej cebulki, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka majeranku, odrobina oleju do posmarowania(...)stopni. Podajemy kotlety z sałatką z ogórka i papryki, ketchupem, musztardą i dipem przygotowanym z jogurtu greckiego z dodatkiem sumaku. Smacznego!     The post Grillowane kotlety wieprzowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić białą kiełbasę? 371

Wielkanoc postanowiliśmy przygotować wcześniej białą kiełbasę i ją zamrozić, potem będziemy mieć czas na inne potrawy. A Jak zrobić białą kiełbasę? To nic trudnego, trzeba zaopatrzyć się w mięso wieprzowe, osłonki / jelita, przyprawy, czosnek, oczywiście trzeba mieć maszynkę do mielenia mięsa (ręczną lub elektryczną) i nadziewarkę / lejek. Potem jest już będzie tylko z górki Na blogu jest kilka przepisów(...)karkówki wieprzowej 2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1,5 łyżki stołowe soli peklowej, 1,5 łyżki stołowe soli 18 g przetartego majeranku, 1 łyżka ziaren pieprzu zielonego i czarnego (pół na pół) 1 łyżeczka białego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 główka czosnku, 500 ml wody przegotowanej, jelita wieprzowe solone PRZYGOTOWANIE: Mięso z łopatki, oraz karkówki kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krupnik na żeberkach 202

jest to kasza jęczmienna - łamana, perłowa lub pęczak, ale bywa używana też kasza jaglana - z łuskanego ziarna prosa. Mój krupnik gotuję na żeberkach cielęcych lub - w wersji oszczędnej - na wieprzowych. Zaletą tego mięsa jest to, że po ugotowaniu jest bardzo delikatne i nie bywa twarde. Używana przeze mnie kasza to kasza jęczmienna łamana  średniej wielkości (w  sklepach(...)możecie tę kaszę znaleźć także w wersji drobnej i grubej, wybierzcie tę, która najbardziej Wam odpowiada). Składniki (na duży garnek): - ok. 800 g żeberek cielęcych lub wieprzowych - 3 marchewki - 3 ziemniaki - 2 pietruszki (korzeń) - 1 biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana

W SMAK
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 192

świeżych kurek . W listopadzie o kurki trudno, więc tym razem zdecydowałem się na zrobienie delikatnego sosu z kaparów na bazie śmietany. Składniki (dla 3-4 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 800 g) 2 łyżki klarowanego masła na sos kaparowy: 300 ml śmietany 30 proc. ok. 50 g kaparów (użyłem tzw. jabłuszek) szczypta rozmarynu mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Polędwiczka wieprzowa(...)resztę śmietany. Cały czas mieszając, sos redukujemy na małym ogniu do pożądanej gęstości. Kupowane w zalewie kapary są dość słone, więc do sosu nie trzeba już dodawać soli. Polędwiczki wieprzowe z sosem kaparowym podajemy przyzdobione kaparowym "jabłuszkiem". Sos kaparowy na bazie śmietany

W SMAK
Cassoulet 196

osób) 0,5 kg białej fasoli (ja użyłam drobnej) 1kg golonki wieprzowej 4 uda kacze confit ( tutaj przepis  lub kupcie gotowy upieczony drób) 300g surowej wieprzowej kiełbasy (3 kiełbaski) 150g wędzonego boczku 2 marchewki (dałabym z 4) 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 listki laurowe 10 gałązek tymianku (suszony lub świeży) 135g bułki tartej 4 łyżki oleju Sposób przygotowania(...)kostkę, cebule przekrojone na pół, marchewki w całości (oczywiście obrane), czosnek, liście laurowe i tymianek. Zalać całość wodą i gotować 1 godzinę. W tym czasie, nakłuć nożem kiełbaski wieprzowe i podsmażyć je na patelni na oleju do zrumienienia. Wyjąć i pokroić na plasterki grubości 2cm. Kaczkę wyjąć ze smalcu, obskrobać go i podsmażyć na patelni. Oderwać mięso od kości

W kuchni wieczorem
Kopytka 151

lubi kopytek? Lubią i dzieci i dorośli:) Gotowane i podsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowe ,  polędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej(...)wody. Gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię Można zostawić ugotowane... ... ale można również podsmażyć :) Wedle uznania Ugotowane podawać z ulubionym sosem (np. pieczarkowym), z bitkami wieprzowymi (np. polędwiczki wieprzowe z pieczarkami ). Można zjeść solo, podsmażone Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Flaczki wieprzowe na rosole 256

nich myśl, że skoro lubimy drobiowe żołądki, to dlaczego nie chcemy spróbować wieprzowych? Tak tak, dla tych, co nie wiedzą: flaczki przygotowuje się z żołądków wieprzowych, cielęcych lub wołowych. Nie dajcie sobie obrzydzić tej potrawy i nie obrzydzajcie jej dzieciom. Mówcie od początku z czego jest przygotowana, żeby dzieci nie wyobrażały sobie jakichś bzdur :) Składniki(...)starta gałka muszkatołowa , sól , 3-4 łyżki oleju , 2-3 łyżki mąki pszennej . Flaki najlepiej kupić wyczyszczone i obgotowane, ja najbardziej lubię cielęce i wieprzowe. Jeśli są w jednym płacie, pokroić je w paseczki. Flaczki wypłukać, zalać wodą i obgotować zmieniając wodę 2-3 razy.  W tym czasie przygotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) 319

Flaczki od jednych zbierają gromy, inni nie potrafią ich sobie odmówić. Niektórzy nie wezmą ich do ust, ale my lubimy flaczki zarówno flaki wołowe, flaki wieprzowe, czy flaczki drobiowe Flaki  do tej pory przygotowywałam z żołądków wołowych lub wieprzowych, gotowałam je na żeberkach, albo innym mięsie, doprawiałam je tak jak nauczono mnie w domu, z majerankiem, gałką muszkatałową(...)przygotować żołądki drobiowe (flaczki drobiowe)   SKŁADNIKI na flaczki drobiowe 1/2 kg  oczyszczonych żołądków drobiowych 1/2 selera, 2 marchewki, 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 żeberka wieprzowe 1 łyżeczka papryki czerwonej, 1 łyżka majeranku + świeży majeranek 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone żołądki drobiowe zalewamy wodą, zagotowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię