wieprzowe - 2000 przepisów (strona:2/134)

Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki 202

poszukujecie ciekawych inspiracji na obiad to  zachęcam do wypróbowania przepisu. Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki         Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz oliwa z oliwek Sos (glazura): 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki sosu teriyaki

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym 251

propozycją, jeśli chcemy podać coś wyjątkowego, a nie spędzić całego dnia przygotowując obiad. Zachęcam do wypróbowania. Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym   Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 200 g boczku w plasterkach 3 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz 1 ząbek czosnku ½ papryczki chilli oliwa z oliwek

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 199

jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie na ich zblendowaniu. Idealny letni sos. Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco  Składniki: około 250 g polędwiczki wieprzowej  2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii 4-5 plastrów szynki dojrzewającej 5 pomidorów suszonych

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe z kurkami i aromatyczną kaszą gryczaną 246

obłędnie, więc warto. W końcu kurki w towarzystwie białej cebuli, estragonu i śmietanki wylądowały na kaszy gryczanej pachnącej czosnkiem i liściem laurowym. Na wierzchu ułożyłam plasterki krótko smażonej polędwicy wieprzowej przyprawionej jedynie solą i pieprzem. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości 1 duży czubaty kubek kaszy gryczanej 4 duże garście kurek Listki z kilku gałązek estragonu

OstryKęs
Polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych 194

moim koszu znalazły się tylko podgrzybki, ale przygotowanie ich w taki pyszny sposób dało mi wielką satysfakcję :) POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH (4 porcje) - polędwica wieprzowa (około 500 gram) - grzyby leśne (u mnie podgrzybki, około 500 gram) - śmietana 30% (200 ml) - 1 spora cebula - natka pietruszki - łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz, przyprawa do mięs Zaczynamy

Zgrabne Gotowanie
Zrazy wieprzowe z suszonymi pomidorami i pesto 152

Wieprzowe zrazy, którym smaku dodają suszone pomidory, cebula i czosnek. Pesto i ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez mięso i razem z sokiem pomidorowym tworzą wspaniały, aromatyczny sos. 4 plastry schabu grubości około 1,5 cm 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków) 4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto) 2 ogórki kiszone

Trzeci talerz
Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym 140

mięsne kulki. Każdą kulkę obtoczyć w mące. Przygotowane mięso schłodzić w lodówce (co najmniej 30 minut).  4. Następnie do garnka wlać wodę. Do wrzącej wody wrzucić pulpety wieprzowe. Gotować na średnim ogniu około 20 minut.  5. W międzyczasie do kubka wlać 100 ml śmietany, wsypać 3-4 łyżki mąki i wszystko ze sobą połączyć (jeśli masa

Ugotować
żEberka wieprzowe duszone w warzywnym sosie własnym 139

żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek.- 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku- marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 700-800 g żeberek wieprzowych- olej do smażenia- sól, pieprz, liść laurowyWarzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulę z liściem laurowym, smaż ok.5 minut, dodaj resztę warzyw.Duś następne

Pasje Jolki
Roladki wieprzowe 150

Przepis powstał przy współpracy z portalem wieprzopedia.pl Danie dla 2 osóbSkładniki:2 plastry schabu wieprzowegook. 6 plastrów cienkiego boczku wieprzowego wędzonego 1/2 ogórka kiszonego2 słupki czerwonej papryki2 małe piórka cebuli białej1 łyżeczka musztardy dijonSól, pieprz do smakuOlej do smażeniaDodatkowo:1 woreczek ryżuPrzepis:Schab rozbijamy za pomocą tłuczka, ale niezbyt cienko. Wewnętrzną i zewnętrzną stronę nacieramy solą i pieprzem

Emcia Pichci
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo- miodowym 219

Składniki:- polędwica wieprzowa- 2 łyżki miodu- 2 łyżki musztardy delikatesowej- 1 ząbek czosnku- świeży rozmaryn listki- przyprawa musztardowa Kotanyj- oliwa z oliwek 5 łyżek       Przygotowujemy marynatę z w/w składników, mięso marynujemy około 6 godzin (w lodówce), pieczemy w temp 180 stopni C przez około 50 minut.   Delikatność i kruchość polędwiczek, w przepysznej glazurze z marynaty. Polecam

SMYKWKUCHNI
Kotlety wieprzowe w sosie z sera camembert 141

się je szybko i łatwo, jedyny problem (jak dla mnie) to obranie camemberta ze skórki. Może ktoś zna łatwy sposób i chciałby się podzielić?Składniki: - 600 g kotletów wieprzowych- łyżka masła- 75 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina- ok. 200 ml słodkiej śmietanki- 2 sery camembert- 2 płaskie łyżeczki musztardy- pół łyżeczki suszonego tymianku (w oryginalnym przepisie listki

Kraina Tysiąca Smaków
Galaretka z ozorków wieprzowych 122

Dzisiaj na blogu występy gościnne ;) Galaretka z ozorków wieprzowych. I choć ja osobiście za tego rodzaju potrawami specjalnie nie przepadam, to jest to pierwsza galaretka, która rzeczywiście mi smakowała, zasłużyła więc w pełni na publikację ;) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Grillowane szaszłyki wieprzowe w ziołowej marynacie 138

głupek> :) Na pewno były dwa pudełka, w jednym może z 10, a w drugim z 6 szaszłyków? Czyli przypuszczalnie około powiedzmy 15 sztuk... Składniki:- 700 g łopatki wieprzowej- 700 g brzuszka wieprzowego- kilka sztuk średniej wielkości cebuli- 5 łyżek oleju- 1,5 łyżeczki soli- czubata łyżeczka ziół prowansalskich- pół łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki- 1/2 łyżeczki tymianku

Kraina Tysiąca Smaków
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 177

naprawdę nielicznych przepisów, do których wracam dość regularnie. Uwielbiamy w rodzinie roladki wszelkiej maści, ale te, z szynką, serem i ogórkiem w środku najbardziej przypadły nam do gustu. ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. /znany; własna metoda;/ na 5 porcji 5 plastrów schabu bez kości100 ml śmietanki 12 %5 plastrów żółtego sera5 plastrów szynki1/2 korniszona na każdy plaster schabu musztarda

W kuchni Karmel-itki
Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto 179

podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu.     Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 2 Składniki:  polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm, 8-10 plastrów szynki prosciutto lub innej długo dojrzewającej,  6 listków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego), 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie

SzczyptaSmaQ