wieprzowe - 2000 przepisów (strona:2/134)

Polędwiczki wieprzowe z kurkami i aromatyczną kaszą gryczaną 148

obłędnie, więc warto. W końcu kurki w towarzystwie białej cebuli, estragonu i śmietanki wylądowały na kaszy gryczanej pachnącej czosnkiem i liściem laurowym. Na wierzchu ułożyłam plasterki krótko smażonej polędwicy wieprzowej przyprawionej jedynie solą i pieprzem. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości 1 duży czubaty kubek kaszy gryczanej 4 duże garście kurek Listki z kilku gałązek estragonu

OstryKęs
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 123

Pyszna, lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa :) Zapraszam do gotowania!Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej:2 litry wody500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa1 pietruszka1 marchewka1 porkawałek selera2 liście laurowe2 ziela angielskieszczypta soliszczypta pieprzu5 dużych ogórków kiszonych woda z ogórków 2 ziemniaki2 łyżki śmietany 18%koperek (ja nie dodaję)CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 HPOZIOM TRUDNOŚCI

My Culinary Art
Wyśmienite roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami 102

Roladki wieprzowe czy może(...)zrazy, chyba tak też można nazwać to danie. Bardzo smaczne. Złamane pastą z  suszonych pomidorów. Polecam na bardziej odświętny obiad np. w niedzielę. SKŁADNIKI: 1 kg. ładnej szynki wieprzowej może być schab pasta z suszonych pomidorów 20 dag. sera typu chedder  plastry wędliny ogórek kiszony Na marynatę:  Zioła typu:  majeranek rozmaryn,  2 łyżki sosu sojowego

W kuchennym oknie Ewy
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 151

bardzo przyjemną propozycję obiadową. Dawno nie serwowałyśmy tutaj dań typowo mięsnych, ale jesień to bardzo dobra pora roku, by to nadrobić. Dlatego nadrabianie zaległości rozpoczynamy dziś od polędwiczek wieprzowych w sosie czekoladowo - winnym!  O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja nie jest taka typowa i dla niektórych może brzmieć abstrakycjnie, ale uwierzcie, że kto pierwszy raz skosztuje mięsa

Symfonia Smaków
Grillowane polędwiczki wieprzowe 131

wilgotne zarazem.  Smakowały nie tylko dorosłym, ale też dzieciom.  Nie potrzebowały dużej ilości przypraw, bo smak mięsa bronił się sam.       Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe PQS 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 2 łyżeczki igieł rozmarynu sól, pieprz     Wykonanie: Umyte i osuszone polędwiczki pokroić na 2 cm plastry.   Z oleju, czosnku(...)Przykryć i schować do lodówki na kilka godzin.  Grillować z dwóch stron, aż mięso będzie delikatnie przyrumienione.     Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

Sto kolorów kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym 212

Kotleciki z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym, kremowym sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem białego wina i śmietanki.Składniki:1 polędwiczka wieprzowana marynatę:1 łyżeczka musztardy                 2 łyżeczki miodu                   3 łyżeczki oliwy z oliwek        pieprzna sos:3 łyżeczki miodu1/2 szklanki

wyzwania kuchenne
Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki 176

poszukujecie ciekawych inspiracji na obiad to  zachęcam do wypróbowania przepisu. Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki         Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz oliwa z oliwek Sos (glazura): 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki sosu teriyaki

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym 223

propozycją, jeśli chcemy podać coś wyjątkowego, a nie spędzić całego dnia przygotowując obiad. Zachęcam do wypróbowania. Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym   Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 200 g boczku w plasterkach 3 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz 1 ząbek czosnku ½ papryczki chilli oliwa z oliwek

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 178

jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie na ich zblendowaniu. Idealny letni sos. Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco  Składniki: około 250 g polędwiczki wieprzowej  2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii 4-5 plastrów szynki dojrzewającej 5 pomidorów suszonych

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe z kurkami i aromatyczną kaszą gryczaną 186

obłędnie, więc warto. W końcu kurki w towarzystwie białej cebuli, estragonu i śmietanki wylądowały na kaszy gryczanej pachnącej czosnkiem i liściem laurowym. Na wierzchu ułożyłam plasterki krótko smażonej polędwicy wieprzowej przyprawionej jedynie solą i pieprzem. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości 1 duży czubaty kubek kaszy gryczanej 4 duże garście kurek Listki z kilku gałązek estragonu

OstryKęs
Polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych 168

moim koszu znalazły się tylko podgrzybki, ale przygotowanie ich w taki pyszny sposób dało mi wielką satysfakcję :) POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH (4 porcje) - polędwica wieprzowa (około 500 gram) - grzyby leśne (u mnie podgrzybki, około 500 gram) - śmietana 30% (200 ml) - 1 spora cebula - natka pietruszki - łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz, przyprawa do mięs Zaczynamy

Zgrabne Gotowanie
Zrazy wieprzowe z suszonymi pomidorami i pesto 131

Wieprzowe zrazy, którym smaku dodają suszone pomidory, cebula i czosnek. Pesto i ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez mięso i razem z sokiem pomidorowym tworzą wspaniały, aromatyczny sos. 4 plastry schabu grubości około 1,5 cm 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków) 4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto) 2 ogórki kiszone

Trzeci talerz
Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym 120

mięsne kulki. Każdą kulkę obtoczyć w mące. Przygotowane mięso schłodzić w lodówce (co najmniej 30 minut).  4. Następnie do garnka wlać wodę. Do wrzącej wody wrzucić pulpety wieprzowe. Gotować na średnim ogniu około 20 minut.  5. W międzyczasie do kubka wlać 100 ml śmietany, wsypać 3-4 łyżki mąki i wszystko ze sobą połączyć (jeśli masa

Ugotować
żEberka wieprzowe duszone w warzywnym sosie własnym 119

żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek.- 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku- marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 700-800 g żeberek wieprzowych- olej do smażenia- sól, pieprz, liść laurowyWarzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulę z liściem laurowym, smaż ok.5 minut, dodaj resztę warzyw.Duś następne

Pasje Jolki
Roladki wieprzowe 125

Przepis powstał przy współpracy z portalem wieprzopedia.pl Danie dla 2 osóbSkładniki:2 plastry schabu wieprzowegook. 6 plastrów cienkiego boczku wieprzowego wędzonego 1/2 ogórka kiszonego2 słupki czerwonej papryki2 małe piórka cebuli białej1 łyżeczka musztardy dijonSól, pieprz do smakuOlej do smażeniaDodatkowo:1 woreczek ryżuPrzepis:Schab rozbijamy za pomocą tłuczka, ale niezbyt cienko. Wewnętrzną i zewnętrzną stronę nacieramy solą i pieprzem

Emcia Pichci
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo- miodowym 191

Składniki:- polędwica wieprzowa- 2 łyżki miodu- 2 łyżki musztardy delikatesowej- 1 ząbek czosnku- świeży rozmaryn listki- przyprawa musztardowa Kotanyj- oliwa z oliwek 5 łyżek       Przygotowujemy marynatę z w/w składników, mięso marynujemy około 6 godzin (w lodówce), pieczemy w temp 180 stopni C przez około 50 minut.   Delikatność i kruchość polędwiczek, w przepysznej glazurze z marynaty. Polecam

SMYKWKUCHNI
Kotlety wieprzowe w sosie z sera camembert 113

się je szybko i łatwo, jedyny problem (jak dla mnie) to obranie camemberta ze skórki. Może ktoś zna łatwy sposób i chciałby się podzielić?Składniki: - 600 g kotletów wieprzowych- łyżka masła- 75 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina- ok. 200 ml słodkiej śmietanki- 2 sery camembert- 2 płaskie łyżeczki musztardy- pół łyżeczki suszonego tymianku (w oryginalnym przepisie listki

Kraina Tysiąca Smaków
Galaretka z ozorków wieprzowych 102

Dzisiaj na blogu występy gościnne ;) Galaretka z ozorków wieprzowych. I choć ja osobiście za tego rodzaju potrawami specjalnie nie przepadam, to jest to pierwsza galaretka, która rzeczywiście mi smakowała, zasłużyła więc w pełni na publikację ;) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Grillowane szaszłyki wieprzowe w ziołowej marynacie 109

głupek> :) Na pewno były dwa pudełka, w jednym może z 10, a w drugim z 6 szaszłyków? Czyli przypuszczalnie około powiedzmy 15 sztuk... Składniki:- 700 g łopatki wieprzowej- 700 g brzuszka wieprzowego- kilka sztuk średniej wielkości cebuli- 5 łyżek oleju- 1,5 łyżeczki soli- czubata łyżeczka ziół prowansalskich- pół łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki- 1/2 łyżeczki tymianku

Kraina Tysiąca Smaków
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 159

naprawdę nielicznych przepisów, do których wracam dość regularnie. Uwielbiamy w rodzinie roladki wszelkiej maści, ale te, z szynką, serem i ogórkiem w środku najbardziej przypadły nam do gustu. ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. /znany; własna metoda;/ na 5 porcji 5 plastrów schabu bez kości100 ml śmietanki 12 %5 plastrów żółtego sera5 plastrów szynki1/2 korniszona na każdy plaster schabu musztarda

W kuchni Karmel-itki
Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto 157

podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu.     Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 2 Składniki:  polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm, 8-10 plastrów szynki prosciutto lub innej długo dojrzewającej,  6 listków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego), 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie

SzczyptaSmaQ
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE KURKOWYM 142

prosto z lasu, tuż przy trasie. No i tak mi ten obraz chodził po głowie, że musiałam coś z nimi pokombinować. Wyszedł całkiem smaczny obiad. SKŁADNIKI: 1 duża polędwiczka wieprzowa 1 szalotka 200 g kurek 100 ml śmietany 18 % mąka olej sól pieprz bulion lub woda A jak to zrobić:  Polędwicę umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości

Kuchnia w opałach
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą pomarańczowo-jabłkową zaprawione cydrem lubelskim 184

stole i podczas codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi warzywami.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 4   Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 400g,Marynata:sok i skórka otarta z jednej pomarańczy,4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu),2 łyżki octu jabłkowego (najlepiej domowego),4 łyżki

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym 202

Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej,200 g żurawiny do mięs Develey,1 cebula, 3 łyżki masła,1 łyżka miodu Wileńskich, 1/2 szklanki wody,1/3 szklanki czerwonego słodkiego wina,sól,pieprz.  Przygotowanie:   Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na maśle podsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą

Aga w kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie bananowym 253

Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej sól pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 dojrzałe banany, pokrojone w plastry szklanka jogurtu greckiego łyżka mąki kukurydzianej pół łyżeczki curry pół łyżeczki świeżego startego imbiru 2 torebki ryżu Przygotowanie: Umytą i osuszoną polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości około 2 cm. Posypałam każdy kawałek solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlałam

Kulinarny Pamiętnik
Szaszłyki wieprzowe w marynacie miodowo - ziołowej 138

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule  2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku  2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy sól

Niezły Młynek
Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie 147

Składniki: 400-450 g polędwicy wieprzowej 1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie ) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowegosól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor 1/2 kabaczka świeży tymianek Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić. Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut.  Pomidora

kolorowotorcikowo
Wieprzowe kąski z pomidorami 127

zrobić zwykły gulasz, jednak zamiast tego zrobiłam smakowite kawałki mięsa nadziane suszonymi pomidorami. Mięso wyszło idealnie kruche, soczyste i bardzo aromatyczne! Gorąco polecam:) Inspiracja Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,5 suszonych pomidorów, marchewka,cebula,250ml drobiowego bulionu,do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka, ocet winny oraz sól i pieprz,łyżka mąki pszennej.  Przygotowanie Mięso umyć

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania