Proste ,ale efektowne danie, na codzienny, jak i świąteczny obiad. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do obsmażenia polędwicy 1 jajko Wykonanie: Polędwicę umyć, oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błon. Doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Następnie mięso obsmażyć z każdej strony
Kulinarny karnet Christopherawina jakiego użyjemy podczas jej gotowania. Pół wytrawne będzie najlepszym klasykiem, jeśli jesteśmy zwolennikami smaków mięs słodkich i miodowych warto wino słodkie lub pół słodkie. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 szklanki czerwonego wina pół cebuli 5-6 ząbków czosnku 1/4 szklanki octu jabłkowego 5-6 łyżek mąki kilka łyżek oleju 2 łyżki cukru kilka listków świeżej szałwii
Apetyczna babeczkasojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje): 300-400 g polędwicy wieprzowej 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemny) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego lub białego sezamu + 2x Pak Choi (kapusta chińska) do podania (można użyć pekińskiej
Tajskie smakirobiłam mięso z dodatkiem owoców...ale efekt był pyszny..dodatek przyprawy do gulaszu też podkreślił jego smak..Pomysł na takie danie podpatrzony gdzieś w necie.. 50 dkg mięsa wieprzowego cebula przyprawa do gulaszu opakowanie suszonych moreli 2-3 łyżki oleju 1/2 szkl. śmietany koperek Mięso pokroić w niewielką kostkę, posypać przyprawą i odstawić na parę minut
Moje domowe kucharzeniePrzepis powstał przy współpracy z portalem wieprzopedia.pl Składniki (na 2 porcje):250 g szynki wieprzowej bez kości1/2 cebuli1 listek laurowy2 ziarna ziela angielskiegoSzczypta gałki muszkatołowejSól, pieprz do smakuOlej do smażeniaZasmażka:1,5 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki zimnej wodyDodatkowo:1/3 czeskiego knedla2 ogórki kiszonePrzepis:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż do momentu jej zarumienienia się
Emcia PichciNa dzisiejszy obiad polecam kruchą I przepyszną polędwicę w sosie paprykowym. Obiad rewelacyjny na gorące dni , bo robimy go w 30 minut. Polecam .Zaczynamy:
Smaki Edytyrzepakowego. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się często używać go w mojej kuchni zarówno do wypieków jak i dań wytrawnych.” Składniki: 1kg mięsa wieprzowego na szynkę(kulka) 2 l wody 70 g soli do peklowania 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych
Ala piecze i gotujeZapraszam na poledwice wieprzowa z grzybami Grzyby- moczymy I obgotowujemy z "brudu" Poledwice pluczemy , kroimi I wrzucamy do garnka z pokrojona cebula, przyprawiamy wdlg smaku( sol, pieprz, czosnek papryka itp )- smazymy ok 5-10 min- pozniej dusimy z grzybami ok 40-45 min doprawiamy smietana I przyprawami do smaku Smacznego
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam na poledwice wieprzowa ze sliwka. Natarlam poledwice przyprawami I oliwa z oliwek Przecielam poledwice w poprzek I wypelnilam ja sliwkami, "zapielam" wykalaczkami. Obsmazylam po kazdej ze stron na patelni. Wlozylam do piekarnika na 3 godziny w temperaturze 80C- wolowina jest niesamowicie krucha, I wystarczy raz na godzine ja obrocic. Przygotowalam sos pieprzowy I podalam z buraczkami
Smaki Edytyzawsze mam ochotę stać w kuchni godzinami, choć kocham gotować dla bliskich. Dla miłośników mięsa na słodko propozycja na prosty i szybki obiad :) Polecam. Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego, 2 cebule, 2 marchewki, 1 puszka ananasów, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy,1/2 łyżeczki kardamonu 2 centymetry świeżego imbiru, 200 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek, sol, pieprz. Cebulę
Delicious Titbitsjestem fanką żywności jak najmniej przetworzonej i w moim domu często sama robię pasztet. Ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i do tego bardzo smaczny :) Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, 10 dag wątróbki drobiowej, 3 cebule, 1 jajko, 1 łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki musztardy Dijon, 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, ziele
Delicious Titbitsteż odwiedzają naszego bloga :) Oryginalny przepis na 6 osób znajduje się poniżej, zaś nasza wersja ze względu na mniejszą liczbę gęb do wykarmienia została nieco zredukowana :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (nasza ważyła 70 dag)pół szklanki bułki tartej (można ją nieco rozdrobnić w blenderze, a my i tak często sami blenderujemy suchy chleb na tartą bułkę
Delicious TitbitsCześć!Dzisiaj mam dla Was propozycję słodko-ostrej kanapki, którą na pewno zjecie ze smakiem! Delikatna polędwiczka, słodki ananas, mango, roszponka i szczypta chili.Idealne połączenie!Zapraszam
Pora coś zjeśćBitki wieprzowe w sosie – klasyczne danie kuchni polskiej, proste do przygotowania, niezwykle smaczne. Bitki wieprzowe w sosie można podać z ziemniakami puree albo z ulubioną kaszą czy ryżem oraz oczywiście sezonową surówką. PRZEPIS NA BITKI WIEPRZOWE W SOSIE Składniki na bitki wieprzowe w sosie: 800g wieprzowiny bez kości 1 cebula 500ml bulionu 1 ząbek czosnku(...)liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżeczka oregano 2 łyżki mąki olej Jak zrobić bitki wieprzowe w sosie: Mięso kroimy w plastry, rozbijamy młotkiem do mięsa. Plastry mięsa obsmażamy na patelni z obu stron. W garnku na oleju szklimy posiekaną cebulę. Do cebuli przekładamy mięso, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Gotujemy wszystko ok 20 min na niedużym
Dorota Smakujepotrzebujemy: - 1 kg polędwicy - opakowanie przyprawy gyros - słoik fasolki - paprykę świeżą i w zalewie (w zależności od upodobań) - 1 szklankę kaszy jaglanej - kolendrę - odrobinę tłuszczu
Szybko Tanio Smacznie