wieprzowe - 2000 przepisów (strona:21/134)

ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 176

Przeważnie przygotowuje się rolady z wołowiny. U mnie w domu, kiedyś tylko takie bywały. Jednak odkąd pierwszy raz miałam możliwość spróbowania rolady wieprzowej (konkretnie z karkówki), to osobiście zdecydowanie wolę te drugie. A ponieważ jak to w życiu bywa, nie ma jedności w tym, co kto lubi, więc przygotowuję od razu obydwie wersje, dla każdego to. co lubi najbardziej. Wypełnienie(...)świeżo mielonym pieprzem. Następnie na  każdym rozbitym plastrze układamy po kawałku chleba, ogórka, cebuli i boczku. Zawijamy każdy kawałek w rulon i dokładnie spinamy (spinkami lub wykałaczkami). wersja wieprzowa: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i obsmażany na nim nasze kawałki mięsa, układając łączeniem na spód. Po kilku minutach mięso odwracamy i smażymy z drugiej strony

Smaczne Zdrowe
Shoarma z polędwiczki wieprzowej 196

jagnięciny lub cielęciny, ale w Polsce najczęściej spotyka się wersje z kurczaka lub właśnie wieprzowe. Z tych dwóch ostatnich według mnie najlepszą jest shoarma przyrządzona z delikatnej polędwiczki wieprzowej, która usmażona w mieszance 11 przypraw na świeżym maśle daje niesamowite walory smakowe. Hmm, w zasadzie shoarma powinna być przygotowywana na rożnie obrotowym, ale takiego nie posiadam, a jeśli już

Milion Smaków
Zupa gulaszowa na winie 126

Bardzo pożywna zupa z mięsem wieprzowym i warzywami, przygotowana na winnym wywarze. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 2 pomidory 4 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 3 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki czerwonego wina ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki majeranku 4 łyżki śmietany Sól do smaku Wykonanie: Mięso

Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjny galat z nóżek 200

sredniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu 2 duże ząbki czosnku żelatyna sól Przygotowanie: Przygotowanie galarety jest bardzo proste. Nóżki wieprzowe oraz golonkę należy umyć i oczyścić z ewentulanych pozostałości po świńskim „futerku”. Można to zrobić opalając mięso nad kuchenką lub goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka

Kulinarna Patilogia
Pulpety w sosie pomidorowym 143

kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE ! Składniki: 350 g mięsa  wieprzowego ( np. z łopatki ) 1 jajko 1 nieduża cebula 2 łyżki kaszy manny 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól, pieprz oregano suszone olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso i cebulę

kolorowotorcikowo
Pikantny Gulasz Węgierski 177

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pięknie kolorowy   Pikantny Gulasz Węgierski   SKŁADNIKI: 500g mięsa wieprzowego   500 g mięsa wołowego gulaszowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki   1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia   1 marchewka 1 korzeń(...)wody   słodka papryka, papryka chili, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz olej dodatki: kasza gryczana, kasza jęczmienna, lub kto co lubi Mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kosteczkę. Usmażyć na oleju aż odparuje woda i mięso ładnie się zrumieni. Zrumienione mięso zalać gotującą się wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić

MarciochaKucharzy
Domowe gotowane klopsy w sosie koperkowym. 238

bardzo intensywny  wywar warzywny z koperkiem. Rozgniecione ziemniaki z mnóstwem sosu i garścią świeżego kopru ...pycha. Obiad nie jednokrotnie gotowany dla matek karmiących. Ja gotuje klopsy z mięsa wieprzowego, ale równie dobrze sprawdzi się też mięso z drobiu czy indyka. SKŁADNIKI : mielone (używam wieprzowego) 1 kg  2 jajka  2 łyżki kaszki mannej 2 łyżki bułki tartej

Basia w kuchni
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 371

Duszone plastry z łopatki wieprzowej to świetny pomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej, bardziej przerzuciłam się w mojej kuchni na indyka, kurczaka i karkówkę czy schab, a przecież łopatka to bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi(...)świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy. Polecam :) Składniki - 1 kg. łopatki wieprzowej - 1 duża cebula Marynata - czosnek mielony, domowa wegeta, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, - 1/3 szklanki oleju Dodatkowo - 1/3 szklanki śmietany 18% - 2 łyżki mąki Wykonanie Łopatkę kroję w dość grube plastry, pokrojoną przekładam do miseczki obsypuje wszystkimi przyprawami składnikami marynaty, zalewam olejem, mieszam, przykrywam pokrywką

Kuchnia z widokiem na ogród
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym 443

Polędwiczka wieprzowa to jedno z moich ulubionych mięs. Daje bardzo dużo możliwości eksperymentowania i idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, które osobiście uwielbiam. Tym razem postawiłam na dodatek żurawiny, którą wykorzystałam do przygotowania sosu. Jeśli jesteście również fanami mięsa ze słodkim dodatkiem, to zachęcam do skorzystania z przepisu. Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym   Składniki: około 400 g polędwicy(...)wieprzowej (1 duża polędwiczka) 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka miodu 3/4 łyżeczki kminu ¼ łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 mała szalotka lub ½ małej czerwonej cebuli 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki żurawiny do mięs (w słoiczku) 2 łyżki miodu 1/5 szklanki wody lub białego wina skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka

Mania Gotowania
Biała kiełbasa 113

sklepu. Składniki : 3,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg  podgardla 1 kg wołowiny pieczeniowej 1 szklanka zimnej przegotowanej wody około 10 m naturalny ch cienkich kiszek wieprzowych 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 20 g majeranku główka polskiego czosnku ( około 10 ząbków) Wykonanie : Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki i przekręcić przez maszynkę o małych oczkach.Przełożyć

Gosia gotuje
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 321

spróbować kuchni francuskiej w naprawdę bardzo niskiej cenie. :) Po podliczeniu wychodzi, że całość dania kosztuje około 17,25zł, co po przeliczeniu daje nam 2,15 za porcję. Mięso mielone wieprzowe (500g)- 6zł Ziemniaki (500g)- 0,50zł Papryka czerwona (ok. 200g)- 2zł Cebula- 0,50zł Pomidory- 3zł Koncentrat- 0,50zł Mleko- 0,25zł Jajko- 0,50zł Koperek- 1,50zł Reszta

Czerwona Porzeczka
Klopsiki z pieczarkami i pietruszką 127

znam nikogo, komu nie smakowałyby dobrze doprawione klopsiki wieprzowe z pieczarkami i pietrzuszką. A z brązowymi pieczarkami są naprawdę rewelacyjne(...)Można podać je zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem, ale koniecznie z dobrym sosem, np. z  boczniaków . Składniki (na ok. 10-12 sztuk): 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g brązowych pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz

W SMAK
polędwiczki w miodzie i warzywach 264

Składniki: na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 2 czerwone papryki 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Monini Delicato 1 szalotka 2 średniej wielkości marchewki 5 łyżek miodu 10 łyżek sosu sojowego ciemnego sól pieprz makaron typu chow mein 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego imbiru Przygotowanie: polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy

Luźna Kuchnia
polędwiczki w miodzie i warzywach 216

Składniki: na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 2 czerwone papryki 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Monini Delicato lub Classico 1 szalotka 2 średniej wielkości marchewki 5 łyżek miodu 10 łyżek sosu sojowego ciemnego sól pieprz makaron typu chow mein 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego imbiru Przygotowanie: polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych

Luźna Kuchnia
Zapiekane filety z kurczaka 321

KURCZAKA na świąteczny obiad? Danie to przygotowuję na dwa sposoby: z kurczaka lub z polędwicy wieprzowej. W obu wydaniach zawsze znajdzie zwolenników, kruche i wyraziste mięso chętnie wędruję na talerze biesiadników. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze filety(około 40dag.) lub 2 polędwiczki wieprzowe w tej samej wadze 10-12 szt. pieczarek 1 cebula 4 łyżki majonezu 40 dag. startego sera żółtego

Kuchnia Beaty