wieprzowe - 2000 przepisów (strona:26/134)

Szynka pieczona z masłem ziołowym 73

Zawsze były to mięsa marynowane w przyprawach a następnie pieczone w rękawie lub pod folią aluminiową, albo gotowane w zalewie. Dziś postanowiłam zrobić coś nowego, a mianowicie upiec szynkę wieprzową, nafaszerowaną masełkiem czosnkowym. Takie mięso bardzo ładnie wygląda i fajnie smakuje. Jest bardzo aromatyczne i bogatsze smakowo, bo oprócz smaku aromatu jest również smak nadzienia. Takie mięso jest dobre zarówno(...)jako pieczeń obiadowa na gorąco, jak i na zimno jako domowa wędlina na kanapki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: szynka wieprzowa o wadze ok. 1,2kg ok. 1 płaska łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka przyprawy włoskiej 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 czubata łyżka masła 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki

Waniliowe Improwizacje
Warstwowa sałatka z wieprzowiną 125

konserwowe. Dodatkowo jest ketchup i majonez. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1/4 kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 cebula kilka ogórków konserwowych ok. 700g schabu wieprzowego kilka łyżek majonezu kilka łyżek ketchupu pikantnego ok. 1,5 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego 2-3 ząbki czosnku kilka łyżek oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Schab umyłam, osuszyłam

Waniliowe Improwizacje
Zrazy z kaczej piersi 95

podsmażyć pieczarki z cebulą musztarda sarepska sól, pieprz do smaku 3-4 szklanki wywaru z kaczych korpusów lub inny rosół ( w ostateczności z kostki ) kaczy smalec (można zastąpić wieprzowym) mąka z wodą do zagęszczenia sosu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posiekaną słoninę wytapiamy na patelni, jak zrobią się skwarki, dodajemy pokrojone pieczarki, jedną cebulę i wyciśnięty praską czosnek. Smażymy na złoty

Ogrodnik w podróży
Barszcz ukraiński 79

białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, cukier i kwasek cytrynowy * bulion drobiowy albo wieprzowy * koper lub natka z pietruszki Fasolę opłukałam i namoczyłam na noc. Na drugi dzień odlałam wodę z moczenia i przełożyłam fasolę do garnka 5 l.  Jednego buraka starłam(...)gotowanie (pod przykryciem). Posoliłam odrobinę.  Kiedy fasola i z nią dodane warzywa  były prawie miękkie wyciągnęłam większe kawałki buraka i wlałam 1 l bulionu (miałam z mięsa wieprzowego), dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego cienko w talarki pora oraz czosnek posiekany.  Wszystko gotowałam do miękkości i na koniec wlałam

Pieprzyć z Fantazją
Staropolski piernik dojrzewający 101

płynnego miodu (np. wielokwiatowego, akacjowego, lipowego – ok. 100-200 g może być miodem gryczanym) 250 g masła (dla lepszego smaku: 50-100 g masła warto zastąpić smalcem wieprzowym! w oryginale piernik był na samym smalcu) 125 ml mleka (pół szklanki) 2 szklanki cukru (ja daję 1,5 szklanki cukru trzcinowego – lubię mało słodki) 3 duże jajka

Poezja smaku
Kiełbasa z pomidorem 110

g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 3 g/kg -pomidor suszony płatek 7 g /kg -pomidor z czosnkiem i bazylią 3 g/kg -gorczyca biała ziarno 4 g/kg -woda 10% -jelita wieprzowe 28/30 WYKONANIE Mięso tniemy w kostkę 4 cm i peklujemy każdy rodzaj mięsa w osobnym pojemniku. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, dodajemy wszystkie przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Błyskawiczny bigos 144

skorzystajcie z przepisu na błyskawiczny bigos. Bigos nie będzie należał do najlżejszych dań, do jego przygotowania wykorzystamy również boczek, kiełbasę i schab. Oczywiście zamiast schabu użyjcie dowolnego innego mięsa wieprzowego, który w danej chwili będzie w promocji – może to być np. łopatka, karkówa itd. Najlepszy bigos jest wielokrotnie odgrzewany, więc nie bójcie się go każdego dnia podgrzewać w całości(...)dodać go do łazanek, wyjdzie wam przepyszne danie… sprawdźcie. Składniki 1 kg kapusty (kupcie taką w wiaderku np. z dodatkiem marchewki) 0,5 kg schabu lub innego mięsa wieprzowego 300 g kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz majeranek 400 ml wody 100 ml czerwonego wina Błyskawiczny bigos – przepis Na suchej patelni przesmażamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ramen , super zupa w wydaniu domowym 97

Puśćcie wodze fantazji i ramenujcie po swojemu składniki na 3 – 4 osoby: wywar ; 2 korpusy kurczaka , najlepiej domowego chowu 1 korpus z królika ( może być kaczki lub kości wieprzowe , ważne ,żeby było kilka gatunków kości) 2 liry wody 2 cebule opalone nad ogniem 2 marchewki 2 liście kapusty , zwinięte i przewiązane 3 gałązki selera naciowego 2 korzenie pietruszki

Ogrodnik w podróży
Lazania z mięsem i warzywami 127

pracy to smak i efekt wart zachodu. Lazania z mięsem i warzywami Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 cukinia 1 kg mięsa (wołowo-wieprzowe) 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka krojonych pomidorów pomidorów 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka rosołku 1 szklanka mleka sól

Smaczny zeszyt
Łopatka wieprzowa z cebulą smażoną 61

Krucha, soczysta łopatka, a do tego pyszna smażona cebula, czegoż więcej trzeba Co potrzeba: 1 kg łopatki  wieprzowej bardziej okrągłej, tymianek, sól, granulowany czosnek, pieprz, olej do smażenia, 6 większych cebul (3 czerwone i 3 zwykłe) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w poprzek włókien w plastry o grubości 1,5 cm, rozbijamy bardzo cienko tłuczkiem, nacieramy dokładnie z dwóch stron(...)płaskiej łyżeczki soli, mieszamy. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, zsuwamy je w jedno miejsce patelni, dodajemy usmażoną cebulę i mieszamy ją z powstałym przy smażeniu mięsa tłuszczykiem. Smacznego :)) łopatka wieprzowa, wieprzowina, cebula

Bułka z Chlebem
Łopatka wieprzowa z delikatnym puree z cukinii i ostrą papryką 106

potrzeba: 1 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 esencja Knorr do duszonych mięs, 1 średnia cukinia, u mnie żółta (ok. 1 kg), 2 czerwone, ostre papryczki z pestkami, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki granulowanego czosnku, olej do smażenia Wykonanie: łopatkę kroimy w plastry o grubości 1 cm, rozbijamy tłuczkiem. Na większą patelnię nadającą się(...)drugiej patelni na 2 łyżkach oleju do miękkości. Na koniec miksujemy blenderem, dodajemy sól, pieprz i czosnek, sok z cytryny, mieszamy, przekładamy do mięsa wyjętego z piekarnika. Smacznego :)) łopatka wieprzowa, wieprzowina, cukinia, papryka, sok z cytryny

Bułka z Chlebem
Policzki wieprzowe pieczone z czosnkiem i tymiankiem 431

Mięciutkie, delikatne, aromatyczne. Myślę, że wystarczą te trzy słowa na określenie tego pysznego dania Co potrzeba: 1 kg policzków wieprzowych, 4 łyżki oleju, 4 duże ząbki czosnku w łupinkach, 10 szt. gałązek tymianku, 1 liść laurowy, oregano, sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, obsuszamy, posypujemy z każdej strony dokładnie solą, pieprzem, i oregano, obsmażamy na oleju na większym płomieniu

Bułka z Chlebem
Wiejskie kotlety mielone 183

cebuli oraz natki pietruszki, ale zapewniam, że bardzo smaczne i aromatyczne. Dzięki dodatkom warzywnym mięso jest bardziej soczyste i miękkie. Polecam spróbować!     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 niewielka cebula 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1/4 małej główki

Blog z Apetytem
Medaliony z polędwicy z dynią w sosie grzybowym 82

Medaliony z delikatnej polędwicy wieprzowej otulone boczkiem, nadziane dynią. Podałam je w pysznym grzybowym sosie. Obiad zrobicie bardzo szybko, bo polędwica nie wymaga długiej obróbki. Taka jesienna moja propozycja. Zapewniam że wszystkim będzie smakować.   medaliony: 1 polędwica wieprzowa 150 g boczek wędzony plastry sól, pieprz 1/3 łyżeczki zioła prowansalskie 4 łyżki oleju 100 g dyni hokkaido sos grzybowy

wesoła kuchnia
Gulasz z indyka z marchewką i cukinią 64

leczo z bułeczką, z ziemniakami lub z ryżem, co kto lubi Dajcie koniecznie znać czy smakowało! Zobacz też: Żołądki w sosie chrzanowym Polędwiczka duszona w sosie własnym Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym Pierś kurczaka zapiekana z pesto i pomidorkami Przepis na gulasz z indyka z marchewką i cukinią Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 45 minut Składniki

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania