Zastanawiam się czy jest ktoś kto nie lubi swojskiego pasztetu.My za nim przepadamy. Tym razem zrobiłam pasztet z indyka z dodatkiem podgardla wieprzowego . Mówię Wam pychota. Z pewnością będzie powtórka na Wielkanoc. Pasztet upiekłam w formie do pasztetu ale też użyłam foremki w kształcie zajączka. Taki pasztet może stanowić fajną świąteczną dekorację stołu. Składniki: 1 kg fileta(...)indyka 300 g podgardla wieprzowego bądź słoniny 300 g drobiowej wątróbki 2 cebule czosnek 1 bułka kajzerka 3-4 jajka 3-4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta chili 1 łyżeczka czubata czerwonej czubrycy 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól,pieprz 1 kieliszek wódki Bułkę zalać wodą i odstawić
Niespełnione zdolności kulinarnegrube na 1 cm plastry surowego wędzonego boczku 30 dag innej „wędzonki” – może być kawałeczek dobrze uwędzonego podgardla, żeberek, czy po prostu wędzonych kości pasek ok. 20 cm żeberek wieprzowych Kilka listków laurowych Kilka ziarenek czarnego pieprzu Kilka kulek ziela angielskiego Tacka włoszczyzny Dodatkowo: 4-5 ziemniaków Korzeń chrzanu – będziemy potrzebować ok. 15 cm lub gotowy chrzan słoiczkowy (daje
Kate's KitchenTeff 1 jajko 3/4 szkl. wody 2 łyżki mleka bez laktozy Szczypta soli Sos a'la bolognese: 1/2 cebuli 1/2 puszki krojonych pomidorów 200g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) Papryka słodka i ostra Sól himalajska Oregano, bazylia Mozzarella Olej/oliwa Przygotowanie: Składniki na naleśniki mieszamy, konsystencja ciasta powinna być minmalnie rzadsza jak na normalne naleśniki. Odstawiamy
Czarnawisienkazapoznania się z przepisem krok po kroku na Żeberka pieczone w stylu Tex-Mex: Żeberka pieczone Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 łyżeczka soli 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej lub słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub płatkach 6 ząbków czosnku rozdrobnionych 100 g miodu 100 ml jasnego sosu sojowego
kuron.com.pldania, które przyrządziliśmy: Karmelizowany ser kozi z grillowaną cukinią i Balsamic Vinegar Pasta z bazyliowym pesto. Mezzelune nadziane ricottą i szczypiorkiem na kremie z żółtej papryki. Tagliatelle z policzkami wieprzowymi, cukinią i pomidorkami cherry. Jogurtowy pudding z brzoskwiniami i jabłkowym Balsamic Vinegar. A to moja wczorajsza kolacja. :P Miłego dnia
DominikaDolcijeszcze trudno dostępny, można się zaopatrzyć w szczaw ze słoika. Wybieram taki bez żadnych dodatków i polepszaczy i jest ok . Składniki 2 słoiczki szczawiu 500 g mięsa ( drobiowe,indycze, wieprzowe) pęczek włoszczyzny ( marchew,1/2 średniego selera,pietruszka, kawałek pora, cebula) kilka ziemniaków 2 jajka ugotowane na twardo mały jogurt … Czytaj dalej Zupa szczawiowa
gotuj ze mnąGolonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3 liście laurowe ok. 10 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu pół główki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula po kawałku pora i selera korzeniowego łyżeczka suszonej jarzynki sól do smaku - musi
Korniszonkidrożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka – pite oczywiście w zdecydowanym nadmiarze. Do tego tańce, wróżby
Kate's Kitchenbędzie miał pustki w stodole” Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka – pite oczywiście w zdecydowanym nadmiarze. Do tego tańce, wróżby
Kate's KitchenWiecie jak to jest z nami :P musieliśmy coś sami zrobić z tego, co pod ręką było ;) Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200 g serca wieprzowego ser żółty 1 cebula 8 plastrów boczku wędzonego (plastry muszą być długie) sól, pieprz Przygotowanie Łopatkę i serce mielimy na średnich oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z sera wycinamy
R'n'G KitchenGołąbki gotowane na parze są delikatne i miękkie i również smaczne jak tradycyjne. Składniki: Kapusta włoska 1 główka Mięso mielone z indyka 30 dag Mięso mielone wieprzowe 30 dag Ryż ¾ szklanki Vegeta do smaku Sól i pieprz do smaku Czosnek 1 ząbek Cebula biała 1 szt. Sos pomidorowy Wykonanie: Kapustę oczyścić, oddzielić większe liście, i sparzyć we wrzątku
Tradycyjna Kuchniamamy „atak” na kiszoną kapustę. Składniki 500-700 g żeberek wieprzowych 2 łyżki smalcu 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka mąki 2 łyżki kaszy pęczak 500 g kapusty kiszonej 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 szt ziela angielskiego 2 pomidory kminek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy
R'n'G KitchenSchab wieprzowy w innej odsłonie, duszony z cukinią jest wyborny i smaczny. Składniki: Schab wieprzowy 60 dag Cukinia młoda 2 szt. Pomidory w puszce 1 szt. Papryka świeża 1 szt. Pieczarki 8 szt. Estragon do smaku Majeranek do smaku Oliwa z oliwek ¼ szklanki Śmietanka 18 % ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Mąka 1 łyżka Pietruszka i seler naciowy posiekany
Tradycyjna Kuchniagryczaną i kabanosami. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie, kolację lub przekąskę, którą można zapakować do lunchboxa. Polecam! ;) Składniki: ok. 50 g ugotowanej kaszy gryczanej prażonej 2 kabanosy wieprzowe 0,5 dużej czerwonej papryki 3 ogórki konserwowe pęczek szczypiorku sól, pieprz, pieprz ziołowy oliwa z oliwek Ugotowaną i ostudzoną kaszę wsypać do miski, dodać pokrojone w dość
Simply FoodMATERIAŁY POMOCNICZE -słonina u mnie cienka około 1,5 cm -mieszanka przypraw: pomidory z czosnkiem i bazylią -sól morska 19- 25 g /kg -pieprz czarny -ugotowane wędzone skórki wieprzowe (po wystygnięciu zmielone na sitku 2,5 mm) -szybkowar -słoiczki najlepiej małe WYKONANIE Cienką słoninę dopasowujemy do danego słoika. Następnie dodajemy resztę składników i ciasno zwijamy, pakujemy do słoika
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.