słoikach, które potem pasteryzuję i wstawiam do lodówki. Tam mogę go przechowywać nawet do pół roku. Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego * 500 g wątroby wieprzowej * 1 mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler na wywar Wykonanie: Z mięsa drobiowego i warzyw ugotować wywar. Wątrobę wieprzową ugotować w osolonej wodzie. Oba rodzaje mięsa ostudzić. Drobiową
Zrób to smaczniebardzo aromatyczne wędliny więc chwalę Bory Tucholskie za ich wyroby oby było tak dalej. Wędliny drobiowe są bardzo delikatne i zarazem wyraziste to samo mogę powiedzieć o wieprzowych . Na Warmińsko-Mazurskie możecie znaleźć ich wyroby w - Olsztynie -Braniewie -Elblągu -Szczytnie Zachęcam * Lokowanie produktu Postanowiłam zrobić tortille domową z serdelkami
Różowa kuchniaborowiki zwane prawdziwkami. Kiedy zbiory są udane, zazwyczaj część grzybów mrożę. Duże sztuki kroję i wykorzystuję potem do kremowej zupy grzybowej, mniejsze ładnie wyglądają w gulaszach. Dziś prosty gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami. Można użyć również kozaków lub podgrzybków. Składniki: 500 g chudego mięsa wieprzowego, np. szynki 250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki
Czerwień i błękitdużo czasu, trzeba tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wołowe i mięsistą, o grubych ściankach paprykę. Farsz przygotowałam ze zdrowszego mięsa mielonego wołowego, ale mięso może być również wieprzowe lub drobiowe. Pieczona papryka faszerowana jest bardzo aromatyczna i powinna zachwycić zarówno smakiem jak i apetycznym wyglądem. Papryki możemy faszerować dowolnie, mięsem, warzywami, ryżem lub dowolnym ich połączeniem. Zapewniam
Kuchcik gotujeDomowy pasztet jak wiadomo jest smaczny. Może być wieprzowy, drobiowy lub mieszany, pieczony lub gotowany. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Ja dziś mam pasztet z łopatki wieprzowej i boczku z dodatkiem przypraw od Domowa Spiżarnia . A pasztet upiekłam w super foremkach drewnianych, klik które są wielokrotnego użytku. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniklarowności wywaru, wyklaruj rosół za pomocą białka. Proces klarowania wywarów opisałam szczegółowo tutaj . Inne, aromatyczne wywary na blogu: wywar warzywny wywar drobiowy szybki wywar drobiowy wywar na żeberkach wieprzowych Wywar wołowy. Składniki (Porcji: ok. 1 l 500 ml wywaru) 700 g goleni wołowej z kością lub szponder / łopatka /mostek 2 spore marchewki, obierz 1 duża
Szybko Szybkowarpewno będę często z niego korzystać,wędliny są zwarte,bardzo dobrze się je kroi nawet bardzo cienko a do środka można dawać naprawdę różności.... Tym razem połączenie łopatki wieprzowej i uda z indyka,łopatkę zmieliłam a udo pokroiłam na spore kawałki,dzięki temu wyszła bardzo ciekawa wędlina z kawałkami mięska-polecam spróbować -bo jest pysznie i o wiele zdrowiej niż(...)można kupić w sklepie. Składniki: 500 g mięs z udźca indyczego 700 g łopatki wieprzowej zmielonej 1,5 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka żelatyny, łyżeczka pieprzu, łyżka majeranku, łyżeczka suszonej cebuli Przygotowanie: Mięso z indyka kroimy na paski,dodajemy mięso mielone z łopatki i wszystkie przyprawy , dokładnie mieszamy przez kilka minut,(dobrze jest odstawić mięso na kilka godzin żeby dobrze
Swojskie jedzonkoPyszne klopsiki wieprzowe w gęstym sosie koperkowym, z dużą ilością śmietany. Idealnie nadają się na obiad dla całej rodziny. Można podawać je z ziemniakami, kluskami bądź kaszą. Według mnie najlepiej smakują z ćwikłą z chrzanem. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkasztuk: 250 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g ugotowanego wystudzonego ryżu 125 g ugotowanego brokułu 1 jajo 2 łyżki bułki tartej sól pieprz czarny zioła dalmatyńskie papryka ostra olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów
peggiwkuchniSkładniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek, kroimy w plasterki doprawiamy pieprzem i gałką oraz miodem i oliwą wymieszanymi z musztardą, przekładamy do miseczki kurki oczyszczamy- wrzucamy do gotującej się osolonej wody i wyławiamy, osuszamy
Luźna KuchniaJesli lubicie cukinie z połączeniem mięsa zróbcie, to zawsze jakiś nowy pomysł na danie, na pewno zaskoczycie znajomych czy rodzinę ;) Składniki: 500g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe 4 cukinie - ja miałam jedną ogromną 500g pieczarek 1 papryka 5 pomidorów 1 cebula 2 woreczki ryżu ser opcjonalnie około 200-300 g szklanka bułki tartej - lub więcej olej
Garnkowe fanaberieLubicie szparagi? Jeśli tak to prezentuję Wam dziś owinięte w sznycle szparagi- proste, pyszne i zarazem wykwintne danie. Inspiracją do powstania roladek była życzliwość marki Ole ! Składniki: 4 sznycle wieprzowe po 15 dag 1 słoik białych szparagów 4 plastry boczku 4 plastry sera żółtego 4 łyżki oliwy 2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Sznycle myjemy i osuszamy. Rozbijamy
Podróż w kulinariaLista produktów : 1,5 kg żeberek wieprzowych, Marynata: 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 4 łyżki miodu, 2 łyżki octy winnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem sos sojowy, miód, ocet winny, drobno posiekane ząbki czosnku łączymy w emulsje. Nacieramy emulsją osuszone i pocięte na porcje mięso
Bartek Gotujegłównej. składniki dla czterech osób 4 średnie wielkości cukinie 2/3 szklanki ugotowanego ryżu, lub kaszy jaglanej 1 cebula 200 g pieczarek 250 g surowego boczku 400 g wieprzowej łopatki 1 duża gałka mozzarelli 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy sól, pieprz dodatkowo natka pietruszki i szczypior sposób przygotowania Cukinie przecinamy(...)drobną kostkę cebulę, pokrojone w plastry pieczarki, oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Całość smażymy pięć minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wieprzową łopatkę i smażymy dalsze 7-10 minut Do przesmażonego mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i same pomidory, obrane ze skóry i pokrojone w cząstki. Całość przyprawiamy
Miód i pieprz