dobrego zdjęcia... Tylu pochwał pod adresem mojego żurku jeszcze nie słyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek selera ziemniaki w ilości odpowiedniej do ilości osób
Kuchenna KontrrewolucyaDzisiaj zapraszamy Was na pyszny pieczony schab w nietuzinkowej odsłonie. Klasyczne wieprzowe mięsko przykryte marchewkową pierzynką z kleksem majonezu po zapieczeniu otula się chrupiąca kołderką. Schab został podany na zielonej salacie z pomidorami i szczypiorkiem. Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką SKŁADNIKI: 3 plastry schabu sól i pieprz 1 marchewka 1/2 małej cebuli białej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem i żurawiną podane z wiosennymi warzywami. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym (4 porcje) Składniki: 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu sól i pieprz 4 x 120 g kotletów
karmelowypodobne do hot dogów . Kebabczeta jest bułgarskim odpowiednikiem serbskiej Cevapcici. Z racji tego, że do sezonu grillowego jeszcze daleko, to proponuję dziś wersję domową- smażoną. Składniki: 1 kg mięsa (wieprzowego lub 0,5 kg wołowego + 0,5 kg wieprzowego) 3 łyżki bułki tartej 2 jaja 2 cebule białe 1 kefir lub maślanka 1 łyżeczka kminku sól, pieprz natka pietruszki ½ szklanki
Tradycyjna KuchniaZapraszam do mojej mazurskiej kuchni. W niej zawsze smacznie, syto i kolorowo! Roladki z farszem z jajek i szynki uświetnią każdą domową uroczystość czy niedzielny obiad! 1 kg schabu wieprzowego Sól, Pieprz Farsz: 3 jajka Pęczek koperku 30 dag szynki konserwowej 10 dag sera Sól Pieprz 2 łyżki keczupu Panierka: 3 jajka Bułka tarta Schab kroimy w plastry
VioletoweKucharzeniekapusty kiszonej tym bigos będzie kwaśniejszy i odwrotnie. Co do mięs to obowiązkowym punktem jest kiełbasa która powinna stanowić ok połowy mięs w bigosie. Drugą część powinno stanowić mięso wieprzowe i/lub wołowe w dowolnej konfiguracji. Mięso to nie powinno być za ‚chude” więc bardzo dobrze nadaje się do tego np łopatka bądź karkówka. Mięso i kiełbasa: Przygotowanie bigosu
Kulinarna Patilogiaboeuf Stroganow. O ile bowiem nie posuwam się do ekscesów w rodzaju przygotowywania tej potrawy na bazie filetu z kurczaka, to jednak robię ją zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli jednak użyjecie wołowiny (niekoniecznie nawet polędwicy), słodkie porto zastąpicie wytrawnym(...)formie – np. z ryżem lub makaronem. Przepis ten zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek 1 średnia zielona papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego
Kulinarna PokusaJest to jeden z przepisów, które znam „z zasłyszenia”. Poddawałem go z czasem pewnym modyfikacjom, ale jego istoty – połączenia wieprzowej szynki z przyprawami charakterystycznymi głównie dla kuchni azjatyckich, w zasadzie nie zmieniłem. Otrzymujemy więc połączenie smaków słodkich i cytrusowych, do których doskonale pasuje również duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami. Efekt smakowy naprawdę robi duże wrażenie. I chociaż(...)Doskonała jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą z jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 5 goździków 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 owoców jałowca 2 płaskie
Kulinarna Pokusawiele różnych sposobów. Na pewno nie raz jeszcze wrócimy do tego tematu na blogu, na początek jednak zaproponujemy mój osobiście ulubiony przepis na szaszłyki – wersję na bazie polędwicy wieprzowej i wędzonego boczku. Szaszłyki w tym wydaniu zazwyczaj podaję z gotowanym białym ryżem, ale niektórzy z Was mogą także polubić dodatkowe połączenie z soczewicą. To wartościowe odżywczo ziarno z pewnością warto(...)niekoniecznie banalnych składników. Można je zarówno tradycyjnie grillować jak i piec przez cały rok. Najlepiej smakują z białym ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g polędwicy wieprzowej 200-250g parzonego wędzonego średnio przerośniętego boczku oczyszczonego ze skóry, kości i chrząstek 1 duża czerwona papryka (300g) 1 dość duża cebula (200g) garść zielonych oliwek 1 łyżeczka soli
Kulinarna Pokusazimno np. w charakterze dodatku do chleba. Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 2015-05-04 22:30:29 Tradycyjne kotlety mielone w bardziej wyrafinowanym wydaniu – z szynki wieprzowej i wędzonego boczku, z dodatkiem siekanej szalotki. Poznaj nasze techniki, dzięki którym zrobisz najlepsze mielone kotlety. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 150g średnio przerośniętego parzonego
Kulinarna PokusaKiełbasa słoikowa, tym razem wieprzowa, taka domowa mielonka. Kiełbasa na co dzień, bardzo zwyczajna. Od dłuższego czasu z większą przyjemnością zjadam kiełbasy domowe niż te kupione w sklepie. Nie zawsze chce mi się nadziewać jelita i wtedy taka ze słoika jest bardzo dobrą alternatywą. Można ją poza tym przechowywać(...)mrożenia , co też jest bardzo wygodne. Domowy chleb, mielonka i ogórki małosolne - proste a jakie smaczne! składniki - 3 słoiki 450 g karkówki wieprzowej 350 g chudego boczku 1,5 płaska łyżeczka soli lub wg własnego smaku ( 1 łyzeczka peklowej, 05 zwykłej 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub startego
Stare GaryRewelacyjne połączenie słodkiego smaku miodu z wyrazistym smakiem kwaskowatej cytryny. Takie żeberka możemy również ugrillować. 500 g żeberek wieprzowych Przyprawa do mięsa Sól z młynka Pieprz z młynka 0,5 szklanki miodu 50 ml oleju z cytryną i bazylią Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą do mięsa, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód
VioletoweKucharzeniePulpety mielone, ale trochę inaczej. Tradycyjne mięso wieprzowe zastępujemy tu indyczym, a smażenie duszeniem w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem warzyw. Jest to moja wersja przepisu Nigelli Lawson
Milion Smakówinnej formie była podawana już na stołach starożytnych Rzymian. Wiedzieli co dobre ;) Ja najbardziej lubię to danie przygotowane na mięsie wołowym ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby wykorzystać wieprzowe lub mieszane. Smacznego
Milion SmakówGłównego, a potem prosto na ulicę Krupniczą. Zamówiliśmy czarny ramen i policzki wołowe. Czarny ramen według informacji w karcie to Święty Graal wśród ramenów - skład zachęca do spróbowowania - mięso wieprzowe, taro z czarnego czosnku, sepia, szpik, sezam, węgierki, edamame, burak, ostre zielone, wywar z mięs, warzyw i glonów, makaron alkaliczny. Do wyboru mamy dwie porcje - mniejszą i większą
Plate of Joy