małe kawałki, wrzucamy do dużego słoja. Dodajemy ząbki czosnku. Zalewamy zimną wodą. Aby uzyskać zakwas buraczany już po kilku dniach, warto na wierzch położyć skórkę chleba. D omowe syropy na pierwsze przeziębienia i poprawę odporności : Syrop z czosnku i cytryny Syrop z buraka na kaszel i odporność Syrop z marchewki(...)zastosować taki zewnętrzny produkt w formie płynu do kąpieli, po którym możemy zdrowo oddychać i mocniej spać (gdyż nie przeszkadza nam wydzielina z nosa) niż od razu sięgać po syrop z apteki, do nabycia np. w sklepie: zdrowysklep.com.pl Myślę, że mogłabym wymienić jeszcze kilka czynników, które wpływają na naszą odporność. Może dołożycie coś od siebie? Będę wdzięczna. Te 10 trików
W Kawiarencepojemniku, żeby nie obsychały. Oczywiście same nasiona w mleku to trochę za mało, aby deser zasługiwał na ocenę bardzo dobrą 😉 Dodałam więc przepyszny mus z mrożonych malin z dodatkiem syropu z agawy i karmelizowane banany z cynamonem. Całość smakuje obłędnie, koniecznie spróbujcie! Print Pudding chia .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wyśmienity i zdrowy deser(...)Time 4 minutes Total Time 14 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 20 g nasion chia 100 g letniej wody 50 g mleczka kokosowego - ja użyłam 82% 2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu do smaku Dodatkowo 1 szklanka mrożonych malin miód lub syrop z agawy do smaku 1 średni banan 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki miodu
SprawdzonaKuchnia.plolej Prep Time 5 minutes Total Time 5 minutes Servings 310 Author Anna Ingredients 45 ml aquafaby 15 ml octu z jabłek 15 ml soku z cytryny 15 ml syropu z agawy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki musztardy w proszku lub 1/2 do 1 łyżeczki klasycznej musztardy 200 ml oleju roślinnego do 240ml Instructions Do wysokiego pojemnika wlać aquafabe, syrop(...)Gotowy majonez od razu nadaje się do spożycia, niewykorzystany przełożyć do słoiczka, zakręcić. Majonez przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni. Smacznego! Notes Majonez gęstnieje podczas miksowania i dodawania oleju. Syrop z agawy można zastąpić golden syropem lub syropem z brązowego ryżu albo miodem. [one-third-first] [/one-third-first] [one-third] [/one-third] [one-third] [/one-third] Inspiracja z tej strony 🙂 Artykuł Majonez wegański
SprawdzonaKuchnia.plzrobić syrop z pędów sosny będzie tematem dzisiejszego wpisu. Kiedy pytam ludzi czy stosują w swojej kuchni zioła, chwasty , kwiaty, dzikie rośliny, odpowiedzią którą najczęściej dostaję jest właśnie ta. Robię syrop sosnowy wiosną. Wy robicie? Osobiście uwielbiam aromat drzew iglastych, posmak żywicy, syrop ten bardzo mi odpowiada nie tylko używany zgodnie z przeznaczeniem. Leczniczo stosuje się go w bólach gardła(...)kaszlu, chrypce ale z powodu jego wzmacniających odporność właściwości można go od czasu do czasu stosować w kuchni. Świetnie sprawdza się jako syrop do placuszków, naleśników, do lodów, do herbaty. Pędy sosny zbieramy wczesną wiosną, kiedy pojawią się na iglakach. Pamiętamy by drzewa te były raczej tymi rosnącymi za miastem, z dala od zanieczyszczeń miejskich. Ważna rzecz – pamiętamy
Dorota Smakujemałosolnym. Drugie śniadanie: Deser Kinder country [444 kcal/ W: 52 g/ B: 11 g/ T: 21 g] 100 g kokosowego jogurtu naturalnego 20 g masła z nerkowców 15 g syropu klonowego 25 g ekspandowanego orkiszu 20 g napoju sojowego 10 g czekolady gorzkiej W misce wymieszaj jogurt, masło i syrop klonowy. Gdy uzyskasz jednolitą masę dodaj orkisz i znów mieszaj(...)łyżek komosy ryżowej (sypkiej, nieugotowanej) 1 szklanka mleka migdałowego 60 g banana 1 łyżeczka kakao naturalnego (lub karobu) 15 g masła z orzechów włoskich lub laskowych 10 g syropu klonowego Komosę zalej wodą i pozostaw do namoczenia na kilka godzin. Następnie komosę odcedź, popłucz i wsyp do rondelka. Zalej mlekiem migdałowym i gotuję na niewielkim ogniu do momentu aż wchłonie
365 dni dookoła kuchniJednak czy to zestresowany przeniesieniem, czy zniechęcony brakiem nawożenia, nie dał im urosnąć. Jabłuszka były twarde i kwaśne, dlatego kandyzowanie wydało mi się dobrym pomysłem. KANDYZOWANE JABŁKA I JABŁKOWY SYROP Z ODZYSKU 325g twardych kwaśnych jabłek (mogą być rajskie albo wszelkie 'psiary', byle nie święte) 240g cukru 1/2 litra wody Jeśli tak jak my macie malutkie jabłuszka, to po wymyciu(...)wyglądają uroczo. Będą trochę przeszkadzać przy jedzeniu, ale liczę się z tą niedogodnością. Świetnie do kandyzowania nadają się też rajskie jabłuszka. Z wody i cukru przygotowujemy syrop i podgrzewamy go w garnku, który możemy zaanektować na jakieś dwa dni. Do gorącego syropu wkładamy jabłka i podgrzewamy dalej. Ważne jest, żeby syrop z jabłkami się nie zagotował, bo jabłka zmiękną
les mirabellessięgam po świeże truskawki,które wykorzystuję w mojej kuchni. Dzisiaj podzielę się z Wami pysznym przepisem na pudding chia z musem truskawkowym,który jest po prostu znakomity! Pudding dosłodziłam syropem klonowym,który przywiozłam z Kanady,natomiast Ty możesz wykorzystać np syrop z agawy lub syrop daktylowy. Składniki na pudding: 350 ml ulubionego mleka ( u mnie owsiane) 4 łyżki nasion chia(...)łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) Składniki na mus truskawkowy 250 g truskawek 2 łyżki syropu klonowego ( lub innego słodzika) Do dekoracji: filiżanka ulubionych owoców: borówki,maliny,poziomki Przygotowanie: Do miski wlewam mleko, dodaję syrop klonowy ,nasiona chia. całość dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Pudding możesz przelać od razu
Kukuleczkikombinować z dodatkami, tworząc swoje własne, niepowtarzalne i pyszne desery Składniki na 2 porcje: – 2 duże banany – 2 łyżki masła orzechowego ( u mnie domowe) – 2 łyżki syropu z agawy – 4 łyżki płatków migdałowych Banany bardzo dokładnie wyszorować (skórkę), osuszyć, i rozciąć skórkę wzdłuż przez środek. Delikatnie rozwinąć skórkę na boki, banany ponakłówać widelcem, wierzch posmarować masłem(...)orzechowym, polać syropem z agawy (można zastąpić miodem lub innym ulubionym syropem), posypać migdałami (lub innymi orzechami wg smaku i uznania) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Smacznego Banan zapieczony z masłem orzechowym, syropem z agawy i migdałami Banan zapieczony z masłem orzechowym, syropem z agawy i migdałami Banan zapieczony z masłem orzechowym, syropem
Smaki Armineopłukać. Odkroić skórki z pomarańczy z jak najmniejszą ilością białej masy. Skórki z pomarańczy pokroić na małe kawałki. Zagotować 250 ml wody z 3 łyżkami cukru. Do wrzącego syropu wrzucić kawałki skórki pomarańczowej. Gotować na palniku o małej mocy ok. 30 minut. Odcedzić skórkę z syropu i przepłukać połową szklanki zimnej wody. Zagotować nowy syrop: 200 ml wody(...)łyżkami cukru. Na wrzący syrop wrzucić skórkę pomarańczową. Gotować ponownie ok. 20 minut na palniku o małej mocy. Odstawić do ostudzenia. Ponownie doprowadzić do wrzenia syrop ze skórką. Gotować ok. 5-7 minut (by syrop nieco odparował), mieszając od czasu do czasu. Gorącą skórkę przełożyć do wyparzonego słoiczka o pojemności 220 ml, dodając ok. łyżki syropu. Zakręcić. Tak przygotowaną skórkę
Weekendy w domu i ogrodzieszklanki (480) ml mleka roślinnego (ja używam sojowego) 4 łyżki (60 ml) mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki (10 ml) agaru w proszku 3 łyżki (45 ml) brązowego cukru lub syropu z agawy (do smaku) stała część mleka kokosowego z puszki schłodzonego przez minimum dobę w lodówce Dodatkowo: puszka z połówkami brzoskwiń mak niebieski do udekorowania tortu Wykonanie: Biszkopty: Nagrzewamy piekarnik(...)wystudzenia. Każdy z biszkoptów kroimy na 2 krążki i zabieramy się za przygotowanie kremu. Krem: Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko roślinne, mąkę ziemniaczaną, agar i cukier lub syrop z agawy. Cały czas mieszając, gotujemy krem na średnim ogniu aż uzyskamy konsystencję budyniu. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie kroimy w kostkę odsączone z syropu brzoskwinie. Możemy odłożyć dwie połówki
Lamarida.plprzygotowany na bazie naturalnych składników. Idealnie orzeźwiająca przekąska na upały, która wspaniale zachwyca swym efektownym wyglądem i przyjemnie zaskakuje wybornym smakiem. Polecam! Składniki: Owocowa warstwa: 1 szklanka (240 ml) syropu z brzoskwiń w puszce 1 szklanka (240 ml) zimnej wody 1 1/2 łyżeczki (7 ml) agaru w proszku (roślinnego odpowiednika żelatyny) ulubione owoce: 2 połówki brzoskwini w puszce garść truskawek(...)garść jagód garść malin 1 kiwi Biała warstwa: 1/2 szklanki (120 ml) mleka kokosowego z puszki 1 szklanka (240 ml) wody 1/2 łyżeczki (2 ml) agaru 1-2 łyżki syropu z agawy Czerwona warstwa: 1/2 szklanki (120 ml) soku z truskawek (lub około 100 g świeżych lub mrożonych truskawek) 1 szklanka (240 ml) zimnej wody 1/2 łyżeczki (2 ml) agaru
Lamarida.plzapewnić sobie zabezpieczenie, by galaretka nie spływała z ciasta. Dobrze robić to stopniowo. Krem · Duża puszka brzoskwiń, u mnie domowe gruszki w syropie, · 500 ml syropu odsączonych z owoców, · 4 łyżki cukru(...)jasnej, · 5 żółtek, · 400g miękkiego masła. 1. Owoce odsączamy od syropu 2. Łączymy syrop z wodą i cukrem. Jeśli syropu mamy więcej dodajemy mniej wody, jeśli mniej syropu dodajemy więcej wody. Mieszamy do rozpuszczenia cukru
Leśny Zakątektakie na szybko, w biegu. Jedyny wolny dzień w tygodniu należy zacząć odpowiednio; celebracja śniadania wydaje się być doskonałym pomysłem. Przygotowałam więc delikatne placuszki z tartym jabłkiem i syropem korzenno-mandarynkowym. Czyż nie brzmi to wyjątkowo kusząco...? Placuszki wyszły mięciutkie i soczyste, a syrop jest tak aromatyczny, że planuję przygotować większą porcję, zamknąć w buteleczce i dodawać do herbaty(...)Już sam jego optymistyczny, intensywnie pomarańczowy kolor poprawia humor, a jeśli dodać do tego słodki,mandarynkowy smak z korzenną nutą, po prostu trzeba się uśmiechnąć. Placuszki z jabłkami i syropem korzenno-mandarynkowym Składniki: (na około 15 placuszków) 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 45 g cukru 2 jajka 80 ml oleju 200 ml mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczegoś nie zmienił. Klasyczna grecka baklava jest przygotowywana na bazie bardzo cienkiego ciasta filo. Ja natomiast wykorzystałem gotowe ciasto francuskie, które dodatkowo rozwałkowałem na grubość kartki papieru. Syrop do baklawy przygotowałem na aromatycznym miodzie leśnym prosto z krety oraz soku i skórki z pomarańczy. Jeśli lubicie słodkie i wyraziste desery, to dzisiejsza inspiracja jest właśnie(...)masła 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów nerkowca 50 g orzechów laskowych 50 g blanszowanych migdałów 100 g pistacji bez łusek + dodatkowo mąka pszenna SKŁADNIKI na syrop pomarańczowy: 200 ml wody 100 g białego cukru lub ksylitolu 4 łyżeczki miodu (użyłem greckiego miodu leśnego z szałwią ) 1 cała pomarańcza 6 kropel naturalnego olejku ze skórki pomarańczy ( użyłem greckiego
kulinarnyJaSyrop z kwiatów czarnego bzu to prawdziwy rarytas i nie tylko w znaczeniu kulinarnym, ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne. To bogactwo flawoniodów (kwercetyna, rutyna, kemferol), witamin (beta-karoten, A, B1, B2, B3, B6, C), mikroelementów (potas, wapń, magnez, fosfor, sód) i pierwiastków śladowych (żelazo, miedź, mangan, cynk). Jesienią i zimą niezastąpiony na wzmocnienie odporności i wspomagający leczenie chorób(...)przeziębieniowych, ponieważ ma silne właściwości antywirusowe. Rośnie dosłownie wszędzie i aż się prosi, by po niego sięgnąć. Z kwiatów czarnego bzu przygotujesz nie tylko smaczny i zdrowy syrop, ale możesz je usmażyć w cieście. Po przepis na przepyszne racuchy zapraszam tutaj . Wyjątkowo smakuje lemoniada z dodatkiem bzowego syropu. Kwiaty czarnego bzu pachną i smakują niesamowicie, warto ten zaczarowany zapach zachować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!traktowanego często jako zwykły chwast ogrodowy opisują różne mądre źródła i do nich odsyłam po szczegóły co by nie powtarzać treści. Ja osobiście pierwszy raz zetknęłam się z syropem z mniszka kilka lat temu, kiedy to Teść sprezentował nam słoiczek otrzymany od znajomej z pracy z tego co pamiętam. Zdziwiłam się jakim cudem z powszechnie dostępnego zielska można przygotować(...)złoto-bursztynowy gęsty syrop - przypominający pod każdym względem miód. ... Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne w praktyce - to niewiele powiem, gdyż słoiczek tego płynnego dobra został przeze mnie w całości wykorzystany do celów kulinarnych. I muszę przyznać, że pysznie wzbogacił dania Kuchni po mojemu m. in. żeberka pieczone. Tym razem, o kilku latach pod wpływem chwili postanowiłyśmy razem z Mamą samodzielnie
Kuchnia po mojemuKażdy z nas zna popularny chwast – mniszka lekarskiego (zwanego popularnie mleczem lub dmuchawcem). Jego piękne, żółciutkie kwiaty możemy wykorzystać do produkcji domowego syropu, który nie tylko może zastępować nam miód, ale przede wszystkim ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych.Kwiaty mniszka najlepiej zrywać w maju lub na początku czerwca – później nabierają goryczki, a więc zrywajcie póki można i korzystajcie! Syrop z mniszka(...)pieluszce lub gazie i wyrzucamy. Do płynu wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając – do momentu, w którym powstanie syrop - konsystencja płynnego miodu.Gorący syrop wlewamy do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoiczków,zakręamy pokrywkami,przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 2 godz.(sucha pasteryzacja).Po tym czasie stawiamy słoiczki do góry
Mała w garnku mieszadodatkiem wiórków, oleju i mleka kokosowego. Idealny z polewą jagodową albo wiśnianą Ingredients na spód: szklanka płatków owsianych pół szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy na środek: 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 1 puszka mleka kokosowego (patrzcie na skład, potrzebne takie bez zagęszczaczy, w składzie tylko kokos i woda) 6 łyżek(...)syropu z agawy (może byś też miód albo syrop ryżowy) ⅔ szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej sok i skórka z jednej limonki na polewę: 2 szklanki jagód ( można zrobić z truskawkami albo wiśniami)- teraz oczywiście można wykorzystać mrożone. 2 łyki syropu z agawy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Instructions W robocie kuchennym rozdrobnić płatki owsiane z wiórkami, następnie dodać
Cooking for Emilypięknie pachnie, cudnie wygląda to jeszcze leczy. Czarny bez - ma wiele zastosowań i jest składnikiem wielu aptecznych specyfików. Jego właściwości przeciwzapalne docenimy zwłaszcza jesienią kiedy w towarzystwie herbaty z syropem z jego kwiatów będziemy rozgrzewać się przy kominku.....ale,ale nie pora na jesienne rozgrzewanie, wszak mamy pełnię lata. Syrop doskonale nada się również do orzeźwiającej lemoniady z cytryną, miętą(...)zależy 3. Kwiaty rozkładamy na blacie i czekamy kilkadziesiąt minut aż wszyscy mieszkańcy kwiatostanów opuszczą swoje lokum ;) 4. Odrywamy jak najwięcej zielonych łodyżek, to właśnie one sprawiają, że syrop może stać się gorzkawy 5. Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny, wrzącym zalewamy kwiaty, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok 2-4 dni. Co jakiś czas mieszamy
Słodki KompromisBaklava to tradycyjne ciasto w Turcji oraz w Grecji. Zrobione jest z ciasta filo przełożonego orzechami, które po upieczeniu zalewa się syropem. Pierwszy raz jadłam baklavę w Grecji i wtedy się w niej zakochałam 💖 Uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości, a to ciasto to najsłodszy deser jaki kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale smak jest warty naszej pracy. Najwięcej czasu(...)szklanki, jajka 2 szt, olej 1 szklanka, mleko 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, sol szczypta, nadzienie: orzechy włoskie siekane 1,5 szklanki, syrop: woda 2 szklanki, miód 1 szklanka, cukier brązowy 1 szklanka, cukier drobny pół szklanki, sok z cytryny 3 łyżki, dodatkowo: m ą ka ziemniaczana 1,5 szklanki, orzechy włoskie siekane
kulinarne odsłony patiwielu różnych smakach, które w większości są owocowe, a tylko jeden czekoladowy. Ciekawi opinii na ich temat? Zapraszam dalej :) BAOBAB I ANANAS daktyle * nerkowce * ananas (17%) * syrop daktylowy * baobab (3%) Batonik pachnie ananasowo, ale tylko w bardzo subtelnym stopniu. Podobnie też smakuje. Ananas czuć, ale nie w takim stopniu jak to oczekiwałam. Słodkość wyważona, a baobab wyczuwalny(...)nadający niekiedy szczyptę kwaśności. Podsumowując - dobry. CZEKOLADA daktyle * nerkowce * syrop daktylowy * kakao (7%) * rodzynki (5%) Pachnie intensywnie kakaowo. Jest bardzo mięciutki. W strukturze nie znajdziesz żadnych dużych kawałeczków składników, jedynie drobinki :) W smaku bajecznie pyszny! Mocno czekoladowy, idealnie słodki, po prostu przepyszny! KWAŚNA WIŚNIA daktyle * nerkowce
Zdrowie na języku :Ppodobno mają nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Tak więc po zebraniu całkiem sporej ilości kwiatów bzu zabrałam się za przygotowywanie przeróżnych z nich pyszności. Po raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie syropu z kwiatów czarnego bzu. Na tymże spacerze znajoma podała mi swój sprawdzony przepis na syrop, zapamiętałam, ale nie dość dokładnie, żeby odtworzyć. W ubiegłym roku zaś inna moja znajoma opowiadając(...)swoich przygodach z bzowym syropem zauważyła, że taki z dodatkiem kwasku cytrynowego jest znacznie smaczniejszy niż syrop z dodatkiem samych cytryn. Przeszukując internet znalazłam wiele różnych przepisów. Jak zwykle w takich sytuacjach wybrałam sobie to, co moim zdaniem najlepsze i przygotowałam własną wersję. I jest super! Pomijając znane szeroko właściwości zdrowotne; smak, jak i zapach tego syropu są obłędne! Przepis
6nieboroku moja ogródkowa mięta, odmiana pieprzowa i czekoladowa, po prostu oszalała, rośnie jak szalona. Postanowiłam jakoś wykorzystać jej nadmiar i przygotowałam domowy syrop miętowy. Okazał się w sam raz na falę upałów, która zawładnęła naszym krajem. Z wodą i odrobiną cytryny jest doskonały. Na blogu znajdziecie też przepis na syrop bazyliowy i syrop z kwiatów czarnego bzu. Domowy syrop(...)miętowy Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin Składniki: 200 g wody 120 g cukru 2 pęczki mięty sok z 1/2 cytryny Wykonanie: W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego gałązki mięty i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał
Kulinarne przygody GatityZawsze przygotowując zaskakujące ciasta pytam gości z czego jest zrobione. Tym razem nikomu nie udało się zgadnąć głównego składnika jakim jest tu pietruszka! Kocham syrop klonowy i orzechy pekan (z włoskimi też ta pewno będzie pyszne) także nie mogłam się oprzeć gdy znalazłam ten przepis. Od razu znalazł się na mojej długiej liście wypieków do wypróbowania. Upiekłam(...)się zakochałam. Wilgotne, miękkie ciasto i ta masa z serka mascarpone z syropem klonowym! Mniam! Dla kogo: dla fanów nowości dla lubiących odmianę od tradycyjnych ciast dla ceniących zdrowe zamienniki mąki pszennej Składniki na ciasto: 250g masła 300g cukru (brązowego) trzcinowego (demerara) 5 jajek 140g syropu klonowego 360g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia
Mania WypiekaniaChciałam zrobić syrop miętowy, którego mogłabym używać do wypieków, koktajli i lemoniady. Niestety, poszukiwania w sieci i książkach nie przyniosły zadowalającego rezultatu i byłam bardzo zawiedziona, bo syrop nie wyszedł tak miętowy, jakbym sobie życzyła. Prezydent podpowiedział mi wtedy, że olejki eteryczne zawarte w mięcie nie rozpuszczą sią ani w odzie, ani w cukrze, dlatego samo gotowanie mięty w wodzie(...)cukrem nie zapewni w efekcie intensywnie miętowego syropu. Wtedy nagle przypomniało mi się, że moja babcia robiła syropy sosnowe i miętowe zasypując je cukrem z alkoholem. Teraz już wiem, jak otrzymać wspaniały miętowy smak w syropie. ;) Zachęcam do wypróbowania. Syrop miętowy Składniki: 2 duże pęczki mięty (nie może być zwiędła i przerośnięta!) 60 ml wódki lub 40 ml spirytusu
Kuchnia Prezydentowejpokrzywa, wszystkim znana, niedoceniana i nadal wywołująca wiele kontrowersji, pospolity chwast, który pod względem właściwości prozdrowotnych na głowę bije wiele nowalijek, warzyw i owoców. Szef kuchni poleca: "Papierówka w syropie z pokrzywy, wata cukrowa z imbirem i cynamonem, sorbet z pokrzywy". Żeby dobrać się do aromatycznych papierówek niestety trzeba jeszcze trochę poczekać, wata cukrowa wymaga specjalnej maszynki (do kupienia(...)allegro), ale pokrzywy są i to w dużych ilościach. Nie posiadam również urządzenia do gotowania metodą sous vide, moje owoce nie będą perfekcyjnie ugotowane próżniowo, a raczej obgotowane w syropie, jednak bardzo smaczne :). Dziś polecam gruszkę w syropie z pokrzywy podaną z sorbetem z pokrzywy, gruszki i limonki. Porcje: 2 Składniki: Gruszka 1 gruszka odmiany konferencja, 500 g pokrzywy
SzczyptaSmaQKonfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy Owoce w zalewie / syropie Borówki w cukrze Maliny w cukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie Brzoskwinie w syropie Morele w syropie Wiśnie(...)syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka pieczarkowo-paprykowa Sałatka
Kuchnia domowa Aniopularny syrop sosnowy najczęściej przygotowuje się z młodych majowych pędów sosny i cukru w stosunku 1:1. Tak przygotowany syrop może być również bazą do przygotowania sosnówki - nalewki sosnowej . Można go jednak przygotować inną metodą i zmniejszyć ilość użytego cukru o połowę. Syrop będzie nadal aromatyczny, bardziej delikatny i mniej kaloryczny. Syrop z pędów sosny może być używany jako(...)minut, zostawić pod przykryciem. Drugiego dnia czynność powtórzyć, tj. gotować na małym ogniu przez 15 minut. Trzeciego dnia również gotować przez 15 minut a później odcedzić na sicie. Sosnowy syrop zagotować, gorący przelać do małych słoiczków lub butelek, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem. Tak przygotowany syrop można przechowywać w spiżarni przez kilka
SzczyptaSmaQPyszne, łatwe, szybkie, zdrowe :) A na dodatek słodziutkie, dzięki zdrowemu syropowi klonowemu. Pancakes z bananami, borówkami i wiórkami kokosowymi z nutką cynamonu , to świetna, zdrowa propozycja na szybki i pożywny posiłek. Placuszki są bez mąki i cukru. Słodycz otrzymamy z owoców i syropu. Jeśli nie macie syropu klonowego, możecie go zastąpić miodem.. Dla przypomnienia: syrop klonowy bogaty jest(...)Składniki: (1-2 porcje – ok. 7-8 placuszków) 2 dojrzałe banany 2 jaja 1 łyżeczka cynamonu 60-70 g wiórków kokosowych 2 garście borówek olej kokosowy do smażenia syrop klonowy Przygotowanie: Banany rozgnieść widelcem w misce. Dodać jaja, cynamon i wiórki kokosowe. Wszystko dobrze wymieszać łyżką. Wrzucić jedną garść borówek (resztę zostawić do dekoracji). Nieprzywierającą patelnię rozgrzać, wlać odrobinę
Moja DelicjaEpoki lodowcowej * pasuje jak ulał, bo nie planuję na razie więcej potraw z mniszkiem. Ostatnio było na słono , tym razem czas na bombę słodkości czyli DROŻDŻOWE NALEŚNICZKI Z SYROPEM MNISZKOWYM Potrzebne Na syrop rozwinięte kwiaty mniszka lekarskiego (pełen litrowy garnek) 2 cytryny 5 łyżek miodu 0,5kg cukru Na naleśniczki 20g drożdży 250g mąki 50g cukru 1szkl mleka(...)jajko 1 żółtko 30g masła 2 łyżki cukru waniliowego lub wanilinowego Niestety niemożliwe jest zrobienie tej potrawy na raz. Zaczynamy od syropu mniszkowego. Koszyczki mniszka układamy na kartce i zostawiamy na jakąś godzinę w celu eksmisji robactwa. Następnie zalewamy 1,5 litra zimnej wody, dodajemy sok z obu cytryn (pestki nas nie martwią bo i tak będziemy przecedzać), zagotowujemy, gotujemy
les mirabellesjego ciężkością. Ile razy w roku jemy na śniadanie zupę i przegryzamy ją białą kiełbasą? Nawet najtwardsze brzuchy mogą doznać szoku. Dla zrelaksowania towarzystwa proponuję ryżowy budyń z syropem mleczowym. Mlecyk, pierwszy w tym sezonie! Mniamciu!:) Zacznijmy od mleczowego syropu- rok temu był z cytryną, w tym zrobiłam eksperyment z pomarańczą. Syrop wyszedł bardzo dobry, bardziej mleczowy, bo pomarańcza(...)dominuje tak smaku jak cytryna. Przepis znajdziecie w zeszłorocznym poście , jeśli chcecie wypróbować pomarańczę dodajcie sok z jednej, zamiast soku z dwóch cytryn. Kiedy mamy już syrop, trzeba wymyślić sposób na jego użycie. Można zrobić naleśniki , zjeść z jogurtem greckim czy dodać do muffinów jak my rok temu, można go popijać przez cały rok i korzystać z jego zdrowotnych właściwości
les mirabellessię w najróżniejsze pyszności. W tym roku mam plan; mam nadzieję, że wszystko się uda i starczy mi czasu na realizację przepisów, które sobie upatrzyłam. Dzisiaj mam dla Was syrop dyniowy, w którym, gwarantuję, zakochacie się bez pamięci. Rok temu zaprzyjaźniłam się z kawą dyniową . Pachnie fenomenalnie, smakuje jeszcze lepiej. Taka kawa-deser, z górą bitej śmietany. Delikatna dyniowa nuta(...)jednak był z nią prosty - każdorazowe przygotowanie całości zabierało mi za dużo czasu; nie zawsze też miałam odrobinę musu z dyni w lodówce. Gdy więc znalazłam przepis na dyniowy syrop u Madlene , nie wahałam się ani chwili. Pachnie bajecznie, a już jego odrobina wystarcza, aby kawa nabrała cudownego aromatu. Nieco pokombinowałam z proporcjami i przyprawami; tak, żeby smak był idealnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabka pomarańczowa z makiem... Lekko wilgotna, mocno pomarańczowa. Z dodatkiem maku. Oblana słodkim syropem pomarańczowym. Oprószona startą skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 370 g mąki pszennej; 180 g miękkiej margaryny; 3 jaja; 1 szklanka białego cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/3 szklanki maku; 1/2 szklanki mleka; 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; Skórka otarta z 1 dużej(...)pomarańczy (około 1 łyżki). Syrop pomarańczowy: 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; 1/4 szklanki białego cukru; 20 g margaryny; Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy na babkę. Bułka tarta do obsypania formy na babkę. Sposób przygotowania: Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut
Gospodyni MiejskaBurak to strasznie niedoceniane warzywo, a przecież dostęp do niego mamy cały rok, w cenie jak najbardziej przystępnej- około 1 zł za kilogram. O syropie najpierw usłyszałam od babci, potem od mamy, że dobry na kaszel, na odporność i jak ktoś ma problemy z niedokrwistością. Pierwsza moja myśl- bzdura. Ale okazuje się, że część lekarzy zaleca pacjentom, którzy mają problemy(...)anemią sok lub syrop z buraka. Sprawdziłam więc u wujka google no i rzeczywiście, tak jak wyżej napisałam, same plusy :) Aktualnie jestem w fazie wypróbowywania tego cuda, więc o wiarygodności ciężko mi powiedzieć. Smak ma całkiem dobry, bo próbowałam pić sok z buraka i nie dałam rady. Syrop jest do wypicia :) Czego potrzebujesz? dużego buraka łyżeczki miodu lub cukru
Czerwona PorzeczkaKadayif - knafeh - kunafa. Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się od syropu bardzo lub wcale, bardzo, bardzo słodkie lub słodkie z umiarem. Składniki. 150g knafeh 3 łyżki masła Syrop. 1/4 szkl. wody 60 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)wody pomarańczowej Nadzienie. Orzechy laskowe, pistacjowe, dakyle Wykonanie. Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wodę pomarańczową lub różaną i sok z cytryny ,jeżeli nie ma być bardzo słodki. Stopić masło. Z kunafy wyciągnąć pasemka i zwinąć je w gniazdka. Ułożyć w blaszce do muffinek lub bezpośrednio na zwykłej. Każde gniazdko polać stopionym masłem, w środku umieścić orzechy laskowe
Kulinarny karnet Christopherakolor pomarańczowy, stosując barwniki nie koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta ,sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami. Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem -syropem różanym. Składniki. Tortownica 20cm. 160g ciasta kadayif 50g masła 200g sera ricotta 200g twarogu 50ml kremówki 2 łyżki posiekanych pistacji Syrop atar. ¼ szkl. wody 125g cukru 1 łyżka wody(...)niteczki. Sery wymieszać z kremówką i wyłożyć na kunafę. Przykryć resztą ciasta i lekko przyklepać. Piec w temp. 180stop. 30-40 min, aż ciasto się zrumieni. Gorące ciasto zalać syropem i posypać pistacjami. Syrop. Z cukru i wody gotować syrop, 5min, dodać namoczony szafran w 1 łyżce wody i wodę różaną. Przestudzonym syropem nasączyć mocno ciasto. Taki serniczek nie jest
Kulinarny karnet Christopheraorzechów włoskich w połówkach Śliwki myjemy, każdą nacinamy z boku i wyjmujemy pestki. Na miejsce pestki wkładamy jedną lub dwie połówki orzecha. Owoce układamy na płaskim talerzu. Na syrop wlewamy do garnka 2 szklanki wody, wsypujemy 1 kg cukru i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącym syropem zalewamy śliwki. Odstawiamy pod przykryciem(...)godziny. Na drugi dzień delikatnie zlewamy syrop, dodajemy do niego 0,5 kg cukru, gotujemy. Wkładamy śliwki do syropu, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na 24 godziny. Kolejnego dnia zlewamy syrop znad śliwek i gotujemy na wolnym, ogniu, aż zgęstnieje. Ciepłym syropem zalewamy śliwki i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut, odstawiając za każdym razem na 15 minut, kiedy zawrze
Salonik smakówbrzmi dziwnie, ale przecież pomidory to owoce. Takim dżemem polewa się np. grecki jogurt w celu przygotowania prostego deseru. Drugi produkt to małe pomidorki nadziewane migdałami, zanurzone w słodkim syropie . Są przykładem tradycyjnego greckiego deseru γλυκό του κουταλιού, po ang. spoon sweet - całych owoców powoli gotowanych w wodzie z cukrem, wyjadanych łyżeczką, przypominających nasze owoce w syropie(...)pragnienie w upalny dzień. Choć można ją kupić w Polsce, warto przywieźć kilka butelek z Grecji (dosłownie kilka, bo sprzedają ją np. w 0,5 l. butelkach jak piwo). Syropy cynamonowy (Kanelada) lub migdałowy (Soumada) Myląco zwane przez miejscowych "likierami" (liqueur), bezalkoholowe syropy podaje się po rozcieńczeniu z wodą. To taka grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon
Chilli Czosnek i OliwaMoja lemoniada to syrop z kwiatów czarnego bzu rozcieńczony świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn. Co prawda syrop z kwiatów bzu robiłam już jakiś czas temu ale dopiero dziś podaję pełny przepis. Kwiaty zbierałam na początku czerwca. Syrop jest pasteryzowany więc może stać w spiżarni. Składniki: 10-15 baldachów świeżych kwiatów czarnego bzu 6 cytryn szklanka cukru (lub więcej:)) Zaczynamy(...)zrobienia syropu. Świeżo zerwane kwiaty obrywamy od gałązek i wrzucamy do garnka lub słoika. Dodajemy obraną i przekrojoną cytrynę. Całość zalewamy ugotowaną wodą. Słoik przykryty ściereczką odstawiamy na 2-3 dni. Do kwiatów dodajemy szklankę cukru i zagotowujemy syrop. Taki syrop, gdy go przelejemy przez sitko i zapasteryzujemy, możemy przechować w słoiczkach. Natomiast do zrobienia lemoniady potrzebujemy jeszcze 5 cytryn
prawdziwe jedzenieokazało się, że w domu brak ryżu...do sklepu nie chciało się iść...ale były płatki ryżowe...i nawet jeszcze lepiej...płatki bardzo szybko się gotują...Jabłka dodatkowo skropiłam syropem z pigwy ..można sokiem z cytryny, ale syrop z pigwy ma dużo więcej witamin niż cytryna i dodatkowo niesamowity smak i aromat...no i o alkoholu w syropie już(...)wspomnę haha.. ryż lub płatki ryżowe Kupiec jabłka syrop pigwowy cukier cynamon Ryż/płatki ryżowe ugotować.W międzyczasie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jabłka, skropić syropem z pigwy,dodać cukier i cynamon, wymieszać.Ugotowany ryż przesypać do miseczki,wymieszać z jabłkami lub układać warstwami. Syrop z pigwy możecie kupić w Anielskich Przysmakach ..Pigwa
Moje domowe kucharzeniezasadzie jest to cały zestaw II Dania. Pikantna wątróbka drobiowa podana z duszonym na bulionie ryżem i połówkami gruszek obgotowanych w syropie i napełnionych kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki. Bardzo polubiliśmy zestawienie smaku smażonej na chrupiąco ( doprawionej na ostro) wątróbki , z delikatnym ryżem , słodyczą gruszki z syropu przełamanej kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki. Czas: 45 minut Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych(...)łyżeczki cukru waniliowego ( lub kawałek laski wanilii) 1 szklanka wody 4 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki - kwaskowatej 5 dag masła 8 łyżek oleju z pestek winogron natka pietruszki Przygotować syrop. Wsypać do garnka cukier, cukier waniliowy, szafran. Wrzucić goździk i listek Kafiru. Wlać wodę i zagotować. Umyć i przekroić na połówki gruszki. Usunąć gniazda nasienne. Obrać. Włożyć połówki gruszek
Buniabaje w kuchniwykonania syropu z mniszka lekarskiego zbierałam się kilka lat, ale ciągle mi było z nim nie po drodze, bo kwitnienie mniszka zbiega się w czasie z sadzeniem pomidorów i sianiem warzyw w ogródku. Po kwiaty trzeba udać się na łąki przed południem, gdy są one w pełnym rozkwicie. Rwiemy tylko kwiaty, bez ogonków, które mają bardziej goryczkowy smak. Im mniej(...)zielonego, tym potem ładniejszy kolor syropu. Wypijamy 2-3 łyżki dziennie na odporność lub infekcje górnych dróg oddechowych (w tym kaszel) oraz wspomaganie trawienia i poprawę funkcjonowania układu nerwowego. Warto wiedzieć, że mniszek ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, żółciopędne i moczopędne. Syropu nie poleca się oczywiście osobom uczulonym na mniszek, cukrzykom, ale też osobom z wrzodami żołądka i nadkwasotą. Składniki
Weekendy w domu i ogrodziewiem już, czy bardziej obezwładnia mnie zapach ich kwiatów wiosną, czy owoców pod koniec lata...a Ty jak masz? Od połowy sierpnia największym zainteresowaniem na blogu cieszy się syrop z nawłoci , który króluje na podium kolejny rok oraz złoty chutney z mirabelek , pełen słońca i wschodnich aromatów. Posnanowiłam więc połączyć oba składniki w pysznym syropie końca lata, przedkładając mirabelki(...)mocno owocowy będzie idealnym dopełnieniem herbaty lub jako dodatek do naparów ziołowych i ciepłych lemoniad, które lekko ogrzeją, a imbir z nawłocią dodadzą odporności animuszu na chłodniejsze miesiące :) Taki syrop można też zchować na deszczowy listopd i zimowe miesiące, wyciągając w ołowiane popołudnia buteleczki pełne złotych promieni, które troskliwie musną podniebienie wspomnieniem późnego lata. Jeśli masz ochotę zatrzymać trochę tego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszny syrop, polecam. Tym razem zrobiłam z kwiatu czarnego bzu ale koloru purpurowego. Myślę że ten gatunek jest bardziej aromatyczny no i kolor super. Smak rewelacyjny. Ostatni moment żeby znaleźć kwiat czarnego bzu. Zebrać kwiaty czarnego bzu w słoneczny dzień. Oczyścić z ewentualnych gości ( robaczków ), nie myć. W garnku zagotować wodę z cukrem. Dodać kwasek cytrynowy, wymieszać. Odstawić, syrop musi(...)ostygnąć. Następnie dodać kwiaty czarnego bzu i cytrynę pokrojoną w plasterki. Przykryć naczynie i zostawić tak na całą noc. Następnego dnia zlać syrop. Cytryny i kwiaty odsączyć i wycisnąć syrop i sok. Przelać syrop przez sitko i rozlać do butelek. Trzymać w lodówce. Idealny do drinków, jako napój na upału. Oczywiście trzeba rozcieńczyć z wodą, dodać listek mięty i kostki
Kuchnia Pokoleńskładników i przechowywanie jej w słoju. Ja nie mam takiej potrzeby, bo placki robi się naprawdę szybko. Zdjęcia niżej przedstawiają placki z sosem również Nigelli. Polecam jednak polanie placków syropem klonowym i posypanie ich borówkami amerykańskimi bez podgrzewania. W ten sposób syrop nie będzie tak wsiąkać w placki. Składniki (na 8 placków o średnicy 18 cm): 200 g mąki uniwersalnej(...)proponuje jeszcze sodę oczyszczoną, której ja nie używam) łyżeczka ekstraktu waniliowego (Nigella proponuje cukier waniliowy) szczypta soli 2 jajka 250 ml mleka 2 łyżki stopionego masła ok. 100 ml syropu klonowego ok. 150 g borówek amerykańskich W misce odmierzyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i jajka. Wymieszać. Do ciasta dolać mleko i stopione masło
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 3 szklanki płatków owsianych górskich; 1 szklanka suszonej żurawiny; 1/2 szklanki pestek dyni; 1/2 szklanki wiórków kokosowych; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 szklanki syropu klonowego (lub miodu - jak u mnie); 1/4 szklanki oleju roślinnego (rzepakowego, kokosowego, z pestek winogron lub innego ulubionego). DODATKOWO: Blacha do pieczenia o wymiarach około 33 x 23 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka(...)papierem do pieczenia. Odstawić na bok. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, suszoną żurawinę, pestki dyni oraz wiórki kokosowe. Wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miski wlać olej roślinny, syrop klonowy (lub miód). Wsypać sól. Wymieszać. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju
Gospodyni MiejskaTartaletki z rozkruszonych herbatników wypełnione panną cottą o ciekawym smaku syropu trzcinowego. Wierzch wieńczy fantastyczna skorupka ze stopionego cukru trzcinowego. Słodycz, któremu ciężko się oprzeć. PORCJA NA 6 TARTALETEK: 150 g herbatników maślanych 75 g masła 1 łyżka Syropu Trzcinowego Diamant PANNA COTTA: 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 3-4 łyżki(...)Syropu Trzcinowego Diamant ok 6 łyżek Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu i wymieszać z miękkim masłem oraz syropem trzcinowym. Każdą tartaletkę przykryć kawałkiem foli spożywczej i wyłożyć mieszankę z herbatników. Dobrze dociskając wylepić foremki i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Dzięki foli łatwiej wyjmiemy tartaletki z foremek. Żelatyny zalać zimną wodą i odstawić
https:KKuchniaMniamNajpierw miałam zamiar przygotować pieczoną owsiankę, ale okazało się, że płatki owsiane wyszły... Sięgnęłam więc po ryżowe, i ugotowałam budyń z dodatkiem masła orzechowego. Jest w nim tylko odrobina syropu klonowego; jeśli wolicie zdecydowanie słodsze puddingi, dodajcie więcej. Ja jednak podałam swój z syropem daktylowo-orzechowym, który jest mocno słodki i świetnie wszystko równoważy. Do tego grillowana, miękko-chrupiąca gruszka(...)Budyń ryżowy z masłem orzechowym i grillowaną gruszką Składniki: (na 2-3 porcje) 130 g płatków ryżowych 250 ml mleka 250 ml wody 50 g masła orzechowego 25 g syropu klonowego 100 ml maślanki dodatkowo: syrop daktylowo-orzechowy 1 gruszka Płatki ryżowe, mleko, wodę, masło orzechowe i syrop klonowy umieścić w garnuszku. Zagotować, a następnie zmniejszyć moc palnika i gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj zapraszam do przygotowania pysznego i leczniczego syropu z pędów sosny. Młode pędy najlepiej zbierać na początku maja. Kiedy moje dzieci były małe często go robiłam ale musiałam jeździć w rodzinne strony do lasu żeby nazbierać czystych i nie zanieczyszczonych pędów bo w naszej okolicy są kopalnie. Potem jakoś nie chciało mi się jeździć tak daleko i zrezygnowałam(...)syropów. Dzisiaj mieszkam na wsi i do lasu mam blisko postanowiłam zrobić wielki słój. Syrop z sosny jest naprawdę dobry, kiedy moje maluch zaczynały kaszlać zaraz im go podawałam i uwierzcie naprawdę pomagał. Polecam wypróbować : ) 2 kg młodych pędów sosny 2 kg cukru ( można dać 1,5 kg jeśli dla Was za słodki ) duży słoik Młode pędy
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki soku wyciśniętego z limonek (z około 10 - 12 limonek); 90 g posiekanego, świeżego imbiru (waga po obraniu i posiekaniu); 3 łyżki zimnej wody (do imbiru); Szczypta soli. Syrop z cukru: 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka zimnej wody. Dodatkowo: 3 szklanki wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Do garnka/rondelka wsypać cukier(...)imbirowy (pozostałe na gazie resztki imbiru wyrzucić). Powinno wyjść około 1/4 szklanki soku z imbiru. Sok z imbiru wymieszać z sokiem z limonki i szczyptą cukru. Dodać wystudzony syrop cukrowy i dokładnie wymieszać. Powstały syrop limonkowo-imbirowy przelać do szklanej butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. W celu sporządzenia lemoniady imbirowej wymieszać powstały syrop imbirowo-limonkowy z zimną wodą mineralną
Gospodyni Miejskatych roślin, które leczą i wzmacniają organizm. Wypad za miasto to dobra okazja na poszukanie drzewek oblepionych jaskrawymi koralami w miejscach niezanieczyszczonych, z dala od zakładów przemysłowych i dróg. Syrop jarzębinowy to kolejny pomysł na przerobienie owoców jarzębiny, na głowę bije wszelkie przemysłowe syropy smakowe. Można go dodawać do ciepłych i zimnych napoi. Nawet lekko wyczuwalna goryczka może być jego(...)wielką zaletą, która znakomicie sprawdzi się w koktajlach i drinkach do których zazwyczaj dodajemy aperol. Syrop jarzębinowy możemy również wzbogacić dodatkiem ziół, przypraw lub innych owoców. Owoce obgotowane w syropie i sam syrop można przechowywać w lodówce. Dojrzałe owoce przed przerobieniem trzeba zmrozić w zamrażarce. Ja zbieram całe kiści z kawałkiem gałązki, płuczę w zimnej wodzie i zamrażam
SzczyptaSmaQWczoraj pancakes, dzisiaj pancakes może jutro też pancakes? :) Bo kiedy je jeść jak nie teraz kiedy jeszcze są pyszne owoce sezonowe. Do tego syrop klonowy albo miód odrobina jogurtu lub serka kremowego i gwarantuję, że na jednym nie poprzestaniecie :) Są prze-prze-przepyszne! :) SKŁADNIKI (10-12 niedużych pancakes) pancakes 3/4 mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mleka 1/5 szklanki oleju(...)mnie ryżowy) 1 jajko 1 łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka syropu orzechowego szczypta soli dodatkowo jeżyny serek kremowy ( np. bieluch, philadelphia) syrop klonowy/ miód SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miseczki. Dodać cukieer i wymieszać 2. W drugiej miseczce połączyć jajko, z mlekiem, olejem i syropem. 3. Mieszamy mokre
DefinicjaSmakumniszek pospolity Taraxacum officinale Web . Nie mylcie go proszę z Mleczem polnym Sonchus arvensis L. Mniszek (lekarski) pospolity Taraxacum officinale Web Mlecz polny Sonchus arvensis L. Syrop z młodych pędów sosny. Zobacz jakie to proste. Klik. Syrop z młodych pędów sosny Po tzw. okazaniu możemy przejść do bardzo prostego przepisu na lecznicy syrop z mniszka: Wczesnym rankiem(...)czym gorący rozlewaj do sterylnych butelek. Słoiczki/butelki ustaw do góry dnem do ostygnięcia, na koniec opisz je etykietami. Gotowe! Postaram się wkrótce dodać kolejny przepis, w którym syrop z mniszka powstaje bez gotowania kwiatów. Jak szybko i tanio zyskać zdrowy uśmiech? Poznaj Mój Sekret. Klik. Dieta Odchudzajaca: Pobierz Darmowy Jadłospis w PDF. Jeszcze zdążysz do lata! Klik. Ochota
IzaGotujegranatu. Powiązanie tych smaków idealnie ze sobą komponuje tworząc eksplozje smaków na naszych podniebieniach. Jedwabista, wręcz kremowa, kokosowa panna cotta złamana orzeźwiającą galaretką z granatów, a wszystko polane rubinowym syropem - poezja zamknięta w kieliszku... Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Składniki: (ok. 8 deserów) galaretka z granatu: 2/3 szklanki soku z granatów 4 łyżki cukru 2 łyżeczki(...)panna cotta: 350 ml śmietanki 30% 150 ml mleka 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru pudru łyżka żelatyny + odrobina ciepłej wody cukier waniliowy ok. 250 ml śmietanki 30% syrop z granatu: 1/3 szklanki cukru 100 ml soku z granatów ok. 2 łyżki ziarenek granatu Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Sposób przygotowania: Galaretka z Granatu: Żelatynę
Słodka StronaSosem korzennym częstowałam Was przy okazji przepisu na ryż z jabłkami >klik!< . Dzisiaj zapraszam na syrop, którym można posłodzić sobie herbatę czy kawę. Ma wspaniały zapach, który rozszedł się po całym domu podczas jego gotowania. Kiedy go przygotowywałam, to uświadomiłam sobie, ze Boże Narodzenie już niedługo :) Niech ten syrop będzie(...)Całość gotować przez około pół godziny na niewielkim ogniu - pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować płyn aż stanie się lekko gęsty, jak to syrop :) powinno go zostać mniej więcej połowa. Syrop przecedzić i przelać do słoiczka lub buteleczki. Trzymać w chłodnym miejscu. Ja swój syrop przecedziłam przez niezbyt gęste sitko, dlatego pozostały
Codzienna kuchnia niecodziennaapetycznie wyglądają. Śmiem twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym z dodatkiem bitej śmietany i całych malin, wszystko wymieszane ręcznie na tworząc owocowe smugi. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z najlepszych(...)malinowe Składniki 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 500 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Wrzucamy do syropu połowę malin, gotujemy aż maliny się rozpadną i uzyskamy gęsty syrop. Tym razem nie przecedzałam syrop z malinami przez gazę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię