takie na szybko, w biegu. Jedyny wolny dzień w tygodniu należy zacząć odpowiednio; celebracja śniadania wydaje się być doskonałym pomysłem. Przygotowałam więc delikatne placuszki z tartym jabłkiem i syropem korzenno-mandarynkowym. Czyż nie brzmi to wyjątkowo kusząco...? Placuszki wyszły mięciutkie i soczyste, a syrop jest tak aromatyczny, że planuję przygotować większą porcję, zamknąć w buteleczce i dodawać do herbaty(...)Już sam jego optymistyczny, intensywnie pomarańczowy kolor poprawia humor, a jeśli dodać do tego słodki,mandarynkowy smak z korzenną nutą, po prostu trzeba się uśmiechnąć. Placuszki z jabłkami i syropem korzenno-mandarynkowym Składniki: (na około 15 placuszków) 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 45 g cukru 2 jajka 80 ml oleju 200 ml mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczegoś nie zmienił. Klasyczna grecka baklava jest przygotowywana na bazie bardzo cienkiego ciasta filo. Ja natomiast wykorzystałem gotowe ciasto francuskie, które dodatkowo rozwałkowałem na grubość kartki papieru. Syrop do baklawy przygotowałem na aromatycznym miodzie leśnym prosto z krety oraz soku i skórki z pomarańczy. Jeśli lubicie słodkie i wyraziste desery, to dzisiejsza inspiracja jest właśnie(...)masła 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów nerkowca 50 g orzechów laskowych 50 g blanszowanych migdałów 100 g pistacji bez łusek + dodatkowo mąka pszenna SKŁADNIKI na syrop pomarańczowy: 200 ml wody 100 g białego cukru lub ksylitolu 4 łyżeczki miodu (użyłem greckiego miodu leśnego z szałwią ) 1 cała pomarańcza 6 kropel naturalnego olejku ze skórki pomarańczy ( użyłem greckiego
kulinarnyJaSyrop z kwiatów czarnego bzu to prawdziwy rarytas i nie tylko w znaczeniu kulinarnym, ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne. To bogactwo flawoniodów (kwercetyna, rutyna, kemferol), witamin (beta-karoten, A, B1, B2, B3, B6, C), mikroelementów (potas, wapń, magnez, fosfor, sód) i pierwiastków śladowych (żelazo, miedź, mangan, cynk). Jesienią i zimą niezastąpiony na wzmocnienie odporności i wspomagający leczenie chorób(...)przeziębieniowych, ponieważ ma silne właściwości antywirusowe. Rośnie dosłownie wszędzie i aż się prosi, by po niego sięgnąć. Z kwiatów czarnego bzu przygotujesz nie tylko smaczny i zdrowy syrop, ale możesz je usmażyć w cieście. Po przepis na przepyszne racuchy zapraszam tutaj . Wyjątkowo smakuje lemoniada z dodatkiem bzowego syropu. Kwiaty czarnego bzu pachną i smakują niesamowicie, warto ten zaczarowany zapach zachować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!traktowanego często jako zwykły chwast ogrodowy opisują różne mądre źródła i do nich odsyłam po szczegóły co by nie powtarzać treści. Ja osobiście pierwszy raz zetknęłam się z syropem z mniszka kilka lat temu, kiedy to Teść sprezentował nam słoiczek otrzymany od znajomej z pracy z tego co pamiętam. Zdziwiłam się jakim cudem z powszechnie dostępnego zielska można przygotować(...)złoto-bursztynowy gęsty syrop - przypominający pod każdym względem miód. ... Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne w praktyce - to niewiele powiem, gdyż słoiczek tego płynnego dobra został przeze mnie w całości wykorzystany do celów kulinarnych. I muszę przyznać, że pysznie wzbogacił dania Kuchni po mojemu m. in. żeberka pieczone. Tym razem, o kilku latach pod wpływem chwili postanowiłyśmy razem z Mamą samodzielnie
Kuchnia po mojemuKażdy z nas zna popularny chwast – mniszka lekarskiego (zwanego popularnie mleczem lub dmuchawcem). Jego piękne, żółciutkie kwiaty możemy wykorzystać do produkcji domowego syropu, który nie tylko może zastępować nam miód, ale przede wszystkim ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych.Kwiaty mniszka najlepiej zrywać w maju lub na początku czerwca – później nabierają goryczki, a więc zrywajcie póki można i korzystajcie! Syrop z mniszka(...)pieluszce lub gazie i wyrzucamy. Do płynu wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając – do momentu, w którym powstanie syrop - konsystencja płynnego miodu.Gorący syrop wlewamy do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoiczków,zakręamy pokrywkami,przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 2 godz.(sucha pasteryzacja).Po tym czasie stawiamy słoiczki do góry
Mała w garnku mieszadodatkiem wiórków, oleju i mleka kokosowego. Idealny z polewą jagodową albo wiśnianą Ingredients na spód: szklanka płatków owsianych pół szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy na środek: 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 1 puszka mleka kokosowego (patrzcie na skład, potrzebne takie bez zagęszczaczy, w składzie tylko kokos i woda) 6 łyżek(...)syropu z agawy (może byś też miód albo syrop ryżowy) ⅔ szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej sok i skórka z jednej limonki na polewę: 2 szklanki jagód ( można zrobić z truskawkami albo wiśniami)- teraz oczywiście można wykorzystać mrożone. 2 łyki syropu z agawy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Instructions W robocie kuchennym rozdrobnić płatki owsiane z wiórkami, następnie dodać
Cooking for Emilypięknie pachnie, cudnie wygląda to jeszcze leczy. Czarny bez - ma wiele zastosowań i jest składnikiem wielu aptecznych specyfików. Jego właściwości przeciwzapalne docenimy zwłaszcza jesienią kiedy w towarzystwie herbaty z syropem z jego kwiatów będziemy rozgrzewać się przy kominku.....ale,ale nie pora na jesienne rozgrzewanie, wszak mamy pełnię lata. Syrop doskonale nada się również do orzeźwiającej lemoniady z cytryną, miętą(...)zależy 3. Kwiaty rozkładamy na blacie i czekamy kilkadziesiąt minut aż wszyscy mieszkańcy kwiatostanów opuszczą swoje lokum ;) 4. Odrywamy jak najwięcej zielonych łodyżek, to właśnie one sprawiają, że syrop może stać się gorzkawy 5. Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny, wrzącym zalewamy kwiaty, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok 2-4 dni. Co jakiś czas mieszamy
Słodki KompromisBaklava to tradycyjne ciasto w Turcji oraz w Grecji. Zrobione jest z ciasta filo przełożonego orzechami, które po upieczeniu zalewa się syropem. Pierwszy raz jadłam baklavę w Grecji i wtedy się w niej zakochałam 💖 Uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości, a to ciasto to najsłodszy deser jaki kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale smak jest warty naszej pracy. Najwięcej czasu(...)szklanki, jajka 2 szt, olej 1 szklanka, mleko 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, sol szczypta, nadzienie: orzechy włoskie siekane 1,5 szklanki, syrop: woda 2 szklanki, miód 1 szklanka, cukier brązowy 1 szklanka, cukier drobny pół szklanki, sok z cytryny 3 łyżki, dodatkowo: m ą ka ziemniaczana 1,5 szklanki, orzechy włoskie siekane
kulinarne odsłony patiwielu różnych smakach, które w większości są owocowe, a tylko jeden czekoladowy. Ciekawi opinii na ich temat? Zapraszam dalej :) BAOBAB I ANANAS daktyle * nerkowce * ananas (17%) * syrop daktylowy * baobab (3%) Batonik pachnie ananasowo, ale tylko w bardzo subtelnym stopniu. Podobnie też smakuje. Ananas czuć, ale nie w takim stopniu jak to oczekiwałam. Słodkość wyważona, a baobab wyczuwalny(...)nadający niekiedy szczyptę kwaśności. Podsumowując - dobry. CZEKOLADA daktyle * nerkowce * syrop daktylowy * kakao (7%) * rodzynki (5%) Pachnie intensywnie kakaowo. Jest bardzo mięciutki. W strukturze nie znajdziesz żadnych dużych kawałeczków składników, jedynie drobinki :) W smaku bajecznie pyszny! Mocno czekoladowy, idealnie słodki, po prostu przepyszny! KWAŚNA WIŚNIA daktyle * nerkowce
Zdrowie na języku :Ppodobno mają nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Tak więc po zebraniu całkiem sporej ilości kwiatów bzu zabrałam się za przygotowywanie przeróżnych z nich pyszności. Po raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie syropu z kwiatów czarnego bzu. Na tymże spacerze znajoma podała mi swój sprawdzony przepis na syrop, zapamiętałam, ale nie dość dokładnie, żeby odtworzyć. W ubiegłym roku zaś inna moja znajoma opowiadając(...)swoich przygodach z bzowym syropem zauważyła, że taki z dodatkiem kwasku cytrynowego jest znacznie smaczniejszy niż syrop z dodatkiem samych cytryn. Przeszukując internet znalazłam wiele różnych przepisów. Jak zwykle w takich sytuacjach wybrałam sobie to, co moim zdaniem najlepsze i przygotowałam własną wersję. I jest super! Pomijając znane szeroko właściwości zdrowotne; smak, jak i zapach tego syropu są obłędne! Przepis
6nieboroku moja ogródkowa mięta, odmiana pieprzowa i czekoladowa, po prostu oszalała, rośnie jak szalona. Postanowiłam jakoś wykorzystać jej nadmiar i przygotowałam domowy syrop miętowy. Okazał się w sam raz na falę upałów, która zawładnęła naszym krajem. Z wodą i odrobiną cytryny jest doskonały. Na blogu znajdziecie też przepis na syrop bazyliowy i syrop z kwiatów czarnego bzu. Domowy syrop(...)miętowy Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin Składniki: 200 g wody 120 g cukru 2 pęczki mięty sok z 1/2 cytryny Wykonanie: W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego gałązki mięty i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał
Kulinarne przygody GatityZawsze przygotowując zaskakujące ciasta pytam gości z czego jest zrobione. Tym razem nikomu nie udało się zgadnąć głównego składnika jakim jest tu pietruszka! Kocham syrop klonowy i orzechy pekan (z włoskimi też ta pewno będzie pyszne) także nie mogłam się oprzeć gdy znalazłam ten przepis. Od razu znalazł się na mojej długiej liście wypieków do wypróbowania. Upiekłam(...)się zakochałam. Wilgotne, miękkie ciasto i ta masa z serka mascarpone z syropem klonowym! Mniam! Dla kogo: dla fanów nowości dla lubiących odmianę od tradycyjnych ciast dla ceniących zdrowe zamienniki mąki pszennej Składniki na ciasto: 250g masła 300g cukru (brązowego) trzcinowego (demerara) 5 jajek 140g syropu klonowego 360g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia
Mania WypiekaniaChciałam zrobić syrop miętowy, którego mogłabym używać do wypieków, koktajli i lemoniady. Niestety, poszukiwania w sieci i książkach nie przyniosły zadowalającego rezultatu i byłam bardzo zawiedziona, bo syrop nie wyszedł tak miętowy, jakbym sobie życzyła. Prezydent podpowiedział mi wtedy, że olejki eteryczne zawarte w mięcie nie rozpuszczą sią ani w odzie, ani w cukrze, dlatego samo gotowanie mięty w wodzie(...)cukrem nie zapewni w efekcie intensywnie miętowego syropu. Wtedy nagle przypomniało mi się, że moja babcia robiła syropy sosnowe i miętowe zasypując je cukrem z alkoholem. Teraz już wiem, jak otrzymać wspaniały miętowy smak w syropie. ;) Zachęcam do wypróbowania. Syrop miętowy Składniki: 2 duże pęczki mięty (nie może być zwiędła i przerośnięta!) 60 ml wódki lub 40 ml spirytusu
Kuchnia Prezydentowejpokrzywa, wszystkim znana, niedoceniana i nadal wywołująca wiele kontrowersji, pospolity chwast, który pod względem właściwości prozdrowotnych na głowę bije wiele nowalijek, warzyw i owoców. Szef kuchni poleca: "Papierówka w syropie z pokrzywy, wata cukrowa z imbirem i cynamonem, sorbet z pokrzywy". Żeby dobrać się do aromatycznych papierówek niestety trzeba jeszcze trochę poczekać, wata cukrowa wymaga specjalnej maszynki (do kupienia(...)allegro), ale pokrzywy są i to w dużych ilościach. Nie posiadam również urządzenia do gotowania metodą sous vide, moje owoce nie będą perfekcyjnie ugotowane próżniowo, a raczej obgotowane w syropie, jednak bardzo smaczne :). Dziś polecam gruszkę w syropie z pokrzywy podaną z sorbetem z pokrzywy, gruszki i limonki. Porcje: 2 Składniki: Gruszka 1 gruszka odmiany konferencja, 500 g pokrzywy
SzczyptaSmaQKonfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy Owoce w zalewie / syropie Borówki w cukrze Maliny w cukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie Brzoskwinie w syropie Morele w syropie Wiśnie(...)syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka pieczarkowo-paprykowa Sałatka
Kuchnia domowa Ani