szczypta soli Składniki na masę bezową: – 250ml białek o temp. pokojowej – ½ łyżeczki octu winnego – szczypta soli - woda różana - czerwony barwnik (można pominąć) Syrop do masy: – 400g drobnego cukru do wypieków – 175 ml wody – 1 łyżka octu winnego – sok z ½ cytryny * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Wodę zagotowujemy z masłem(...)upieczone ciastka studzimy na kratce. W międzyczasie, jak ciastka stygną, szykujemy masę bezową . W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski, w której będziemy ubijać masę). Gotujemy syrop 4 stopnia. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć
mojewypiekiinietylkoWitam serdecznie Propozycja na wiśnie w syropie z cynamonem na zimę, są bardzo smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: 1 kg wiśni wydrylowanych 3 słoiki 500 ml na syrop: 200 g cukru 500 ml wody 1 laska kory cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 4 goździki Link do filmu(...)przygotowania: Wiśnie w syropie z cynamonem https://www.youtube.com/watch?v=oZqfEoV4mEk Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku i dryluję z pestek. Następnie wiśnie nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając. Sok który zgromadził się w misce rozlewam po równo do słoików. Teraz przygotuję syrop: Do garnka wlewam wodę dodaję cukier, goździki, cynamon, mieszam i garnek stawiam na gazie. Syrop
Uwaga Babcia Gotujemojej formie. *jeśli nie chce Wam się przygotowywać ganache, po prostu rozpuśćcie w mleku tyle mlecznej czekolady, aby czekoladowy smak był wyczuwalny. Deserki korzenne: 150 ml mleka 50 ml syropu korzennego 1,5 łyżeczki żelatyny Do małej miseczki odlałam kilka łyżek zimnego mleka i namoczyłam w nim żelatynę. Pozostałe mleko wlałam do rondelka, dodałam syrop korzenny i całość doprowadziłam(...)momentu jej rozpuszczenia i wlałam do korzennego mleka. Odstawiłam do całkowitego przestudzenia, po czym wlałam do następnych dwóch półkul w formie. Galaretki z owocami: 100 ml wody 50 ml syropu ze słoika mango z żurawiną 50 ml syropu limonka z miętą 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 słoiczka mango z żurawiną w syropie Do małej miseczki odlałam kilka łyżek zimnej
Blondynka Gotujepozostać obojętna wobec przepisu na pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą kawę z jej dodatkiem. I choć dynia może wydawać się mało kawowym dodatkiem, zapewniam Was, że kawa przygotowana z dyniowo-korzennym syropem smakuje doskonale. Jest bardzo aromatyczna i piernikowa. Muszę przyznać, że absolutnie mnie uwiodła. Jeśli lubicie dynię, pierniki, kawę i eksperymenty- koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gorąco polecam! Składniki: Syrop dyniowo(...)waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki goździków gwiazdka anyżu Dyniowo-korzenne Latte 200 ml spienionego mleka 1 filiżanka espresso 2 łyżki syropu dyniowo-korzennego 1 łyżka bitej śmietany (opcjonalnie) cukier cynamonowy* Przygotowanie: Syrop: Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy ekstrakt waniliowy, cynamon, imbir, gałkę, goździki i anyż. Gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnywykonania czekolady plastycznej, z której da się stworzyć figurki jest bardzo prosta. Na co drugim blogu kulinarnym znajdziecie tą samą proporcję - na 200 gr czekolady należy wziąć 74 gramy syropu kukurydzianego*. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dodać syrop. Wymieszać. Masę wyłożyć na papier absorbujący tłuszcz ( papier do drukarki świetnie się sprawdzi, niewoskowany papier śniadaniowy, torebka po cukrze(...)wewnętrzna strona bez druku), na kilka godzin odłożyć. Następnie zagnieść i można działać:) * Syrop kukurydziany można śmiało zastąpić syropem glukozowym, golden syropem bądź sztucznym miodem. Są to syropy na bazie sacharozy ( dzięki której jest spowolniona krystalizacja i masa z udziałem tych syropów staje się plastyczna). * 1 łyżka syropu ma mniej więcej 22 gramy. Jeżeli nie posiadamy wagi kuchennej
kawawszklanceszklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę bezową: - 3 białka z dużych jaj o temp. pokojowej - ½ łyżeczki octu winnego - szczypta soli Syrop do masy: - 400g drobnego cukru do wypieków - 175 ml wody - 1 łyżka octu winnego - sok z ½ cytryny Dodatkowo: - 1 łyżeczka wody różanej - cukier puder do oprószenia ciastek - rozpuszczona czekolada (kilka(...)wyjąć jak tylko się zezłocą). W międzyczasie, jak ciastka stygną, szykujemy masę bezową. W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski, w której będziemy ubijać masę). Gotujemy syrop 4 stopnia. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć
mojewypiekiinietylkoUrsa nazwała te pączki "ulepki" i muszę jej przyznać rację. Są okropnie, ale to okropnie słodkie. Samo ciasto jest wspaniałe. Zostawiłam kilka sztuk bez namaczania w syropie i to było to. Jeżeli nie przepadacie za zbytnią słodyczą polecam usmażyć pączki i zamiast moczenia w syropie najzwyczajniej polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Składniki(...)sztuk): Syrop: 800 g cukru 625 ml wody kawałek kory cynamonu i kawałek imbiru (dałam imbir) Koeksisters: 480 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 czubata łyżka proszku do pieczenia 70 g masła 1 łyżka cukru 2 jajka (roztrzepane) 200-250 ml zimnej wody olej do smażenia Wykonanie: Wieczorem przygotować syrop. Do garnka wlać wodę i dodać
Sto kolorów kuchniJakiś czas temu spotkała mnie bardzo przyjemna i słodka niespodzianka od Firmy Diamant. W przesyłce znalazłam kubek, kandissticks lodowy oraz syrop trzcinowy złocisty. Postanowiłam wykorzystać obydwa oddając się rytuałowi picia wyjątkowej caffe-latte. Lub jak kto woli capuccino. Przez lata pijałam we Włoszech pełen wachlarz kawowych specjałów ,z syropami, miodami, cukrami brązowymi- tutaj w Polsce nie jest to popularne(...)szkoda, gdyż smak kawy słodzonej tradycyjną metodą ,a smak kawy słodzony syropem trzcinowym- to dwa różne doznania. Napisze pokrótce o mieszadełkach oraz syropie Diamant. KANDISSTICKS LODOWY- to bardzo oryginalne mieszadełka, ze względu na swoją interesującą formę, doskonale prezentują się i uatrakcyjniają serwowanie zimnych i gorących napojów, podkreślając ich walory smakowe. Białe słodzidełka podkreślają naturalny aromat owoców w egzotycznych drinkach
Z Kuchni Do KuchniDzisiejsze ciasto powstało bardzo spontanicznie. Pomysł zrodził się podczas porządków w szafkach kuchennych. Znalazłam w nich gruszki w syropie, a w lodówce zawieruszyła się śmietana kremówka, pilnie proszącą się o zużycie. Połączyłam to w całość dodając białą czekoladę do masy śmietankowej, w otoczeniu ciemnych biszkoptów. Wyszło smacznie i lekko. Wilgotne, mocno nasączone syropem czekoladowe blaty, przełożone bardzo delikatnym kremem śmietankowym(...)białą czekoladą, przełamane owocami, polane gorzką czekoladą – ciasto idealne na każdą okazję. Będzie smakować również z każdymi innymi owocami, ze świeżymi jak również w syropie. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 75 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g kakao 4 łyżki zimnej wody Białka ubijamy na sztywno
Made By Mom And SonKawowe muffinki z kawowym syropem Kiedy zaparzam sobie kawę w głowie już krąży mi pytanie, co mam słodkiego w domu? Filiżanka aromatycznej kawy, do tego czekoladka albo ciacho, to mój rytuał, relaks dla duszy i ciała. Za dużo dobroci i kalorii? Nie szkodzi, kawy nie słodzę, więc jestem odrobinę rozgrzeszona. Tym razem postanowiłam sobie bardziej pofolgować i udało(...)się połączyć wszystko w jedno – kawowy deser . Jest słodko i jeszcze bardziej kawowo. Pyszne i urocze kawowe babeczki z kremem z mascarpone i absolutnie uzależniającym syropem kawowym z wanilią. Syropu lepiej ugotujcie więcej, bo połowę, tak, jak ja wyjecie prosto z rondelka … Z tego przepisu możecie przygotować kawowe babeczki lub w jednej foremce kawowe ciasto . Składniki KAWOWE BABECZKI
Tajemnice Smakukoktajl fit to nie powinien on być słodzony cukrem, ponieważ jak w przypadku koktajlu w stylu snickers zainspirowała mnie kuchnia Lidla w walce ze słodzeniem. Oczywiście można posłodzić miodem, syropem z agawy, syropem klonowym jednak ja postawiłem na erytrytol, ponieważ chciałem po pierwsze spróbować go oraz, po drugie uzyskać naprawdę biały kolor warstwy kokosowej. I tak szukając kiedyś przepisu(...)dodać to czym lubisz słodzić. Jednak musisz wiedzieć że czymś posłodzić go trzeba, ponieważ wiórki kokosowe same w sobie jak mleko kokosowe nie są słodkie a sama słodycz z syropu klonowego w czekoladowej warstwie nie wystarczy. Tak samo możesz go zagęścić większą ilością wiórek kokosowych. Ja lubię formę bardziej płynną, jednak Ty możesz chcieć zrobić z tego deser w stylu
Przepisy na koktajle z blenderaCytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki(...)jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki syropu klonowego GOFRY 300 g mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 20 g maku Starta skórka z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny 250 ml wody gazowanej 2 jaja 80 g stopionego i przestudzonego masła olej do smarowania gofrownicy DO PODANIA jeżyny gęsty jogurt
Tajemnice Smakukoktajl fit to nie powinien on być słodzony cukrem, ponieważ jak w przypadku koktajlu w stylu snickers zainspirowała mnie kuchnia Lidla w walce ze słodzeniem. Oczywiście można posłodzić miodem, syropem z agawy, syropem klonowym jednak ja postawiłem na erytrytol, ponieważ chciałem po pierwsze spróbować go oraz, po drugie uzyskać naprawdę biały kolor warstwy kokosowej. I tak szukając kiedyś przepisu(...)dodać to czym lubisz słodzić. Jednak musisz wiedzieć że czymś posłodzić go trzeba, ponieważ wiórki kokosowe same w sobie jak mleko kokosowe nie są słodkie a sama słodycz z syropu klonowego w czekoladowej warstwie nie wystarczy. Tak samo możesz go zagęścić większą ilością wiórek kokosowych. Ja lubię formę bardziej płynną, jednak Ty możesz chcieć zrobić z tego deser w stylu
Przepisy na koktajle z blenderaascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na słodki syrop z dyni: Dyniowy syrop do kawy 20 dag upieczonej dyni 100 g cukru trzcinowego 1 laska wanilii łyżeczka cynamonu łyżeczka sproszkowanego imbiru łyżeczka gałki muszkatołowej 3 goździki Aby upiec dynię(...)wodzie rozpuszczamy cukier, a następnie dodajemy pozostałe przyprawy utarte w moździerzu + ziarenka z laski wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. na mniejszym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, czekamy aż trochę ostygnie, przecedzamy przez gazę. Do syropu dodajemy puree z upieczonej dyni. Całość miksujemy w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Syrop przelewamy do butelki/słoika
Gotujemy i jemySyrop imbirowy z nutą cynamonu. Rozgrzewający, idealny na zimne jesienne dni. Wspaniale smakuje z herbatą czy kawą. Możecie go również dodać do zwykłej wody, polać nim desery lub dodać do wypieków. Prosty w przygotowaniu. Polecam Wam spróbować. Ja przygotowuję go specjalnie na jesienne bądź zimowe dni. Nic tak nie rozgrzewa jak filiżanka herbaty z dodatkiem takiego syropu. Składniki(...)ładnie zejść). Następnie kroimy w kostkę. Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy pokrojony w kostkę imbir oraz wodę. Całość zagotowujemy. Zmniejszamy ognień na minimalny, dodajemy cynamon i gotujemy całość aż syrop lekko zgęstnieje, a jego kolor stanie się intensywny. Warto co jakiś czas przemieszać syrop. Syrop przecedzamy i przelewamy do szklanych buteleczek lub słoiczków (u mnie tak jak na zdjęciu
Słodkie okruszki