charlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek. Mus i biszkopty można układać na przemian warstwami. Istnieją również inne warianty(...)mrożonych malin HORTEX ● 24 podłużne biszkopty à la cuillère* ● 200 g cukru ● 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% ● 8 g żelatyny w listkach ● 50 ml wody Składniki na syrop : ● 50 g cukru ● 3 łyżki likieru (lub syropu) malinowego ● 200 ml wody Dodatkowo : ● 100 g malin do dekoracji ( mrożonych malin Hortex lub świeżych) ● młode listki mięty Przygotowanie biszkoptów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDziś zapraszam Was na pyszny warstwowy koktajl z syropem z czarnego bzu. Idealny na drugie śniadanie czy po prostu gdy mamy ochotę na coś lekko słodkiego i zdrowego. Do przygotowania mojej koktajlowej buteleczki użyłam syropu z czarnego bzu z dodatkiem fruktozy. Taki syrop możecie nabyć na zdrowosmacznie.pl Czy wiedzieliście, że „owoce czarnego bzu działają łagodnie moczopędnie, a także silnie(...)podaje się jako środek witaminizujący i wzmacniający na co dzień, podczas choroby, jak tez w okresach tzw. stanów ozdrowieńczych. W medycynie ludowej czarny bez w postaci soku, nalewki czy syropu stosowano jako środek lekko napotny przy przeziębieniach i gorączce. Syrop z czarnego bzu ma działanie przeciwwirusowe, podnosi odporność organizmu na infekcje, zaleca się go jako środek wspomagający leczenie w przypadku
Słodkie okruszkichwilkę się skończy... Tymczasem bzy również przekwitły. Muszę przyznać, że mocno zaskoczył mnie widok krzewów bez mnóstwa drobnych, białych kwiatków. To naprawdę już...? A co z pomysłami na kolejne syropy i ciasta...? Cóż, będą musiały poczekać do przyszłego roku... Może wtedy nie będę już w stanie permanentnej śpiącej królewny. Zanim jednak kwiatuszki opadły, zdążyłam nazbierać odpowiednią ilość na syrop bzowo(...)truskawkowy. Odkąd po raz pierwszy przygotowałam klasyczny syrop z kwiatów czarnego bzu, robię go co roku. Jest obłędnie pyszny i aromatyczny, świetnie nadaje się się do ciast. W tym roku chciałam go jakoś urozmaicić - idealny pomysł znalazłam w Hjemmets bedste mad , nr 6/2016. Dodatek truskawek okazał się strzałem w dziesiątkę! Syrop nie tylko bosko pachnie, ale ma też fantastyczny kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżą papryczką chili. Jakby było tego mało to zdradzę wam że Dhokla, bo tak nazywa się ten specjał ma jeszcze jedną charakterystyczną cechę jest zawsze skrapiana jest z nietypowym syropem. Syrop oczywiście składa się z wody i cukru, ale to nie wszystko. Dodaje się do niego wcześniej podprażone na nie wielkiej ilości oleju: sezam oraz gorczycę. Przyznam, wam szczerze(...)syrop robi kolosalną różnicę w smaku. Sama dhokla jest swoistego rodzaju wypiekiem, i pomimo iż jest przygotowywana na parze to wygląda i smakuje jak wytrawna wersja biszkoptu, tyle że bez jajek. Puszyste,miękkie ciasto z charakternym i orientalnym wnętrzem będzie doskonałą alternatywą dla klasycznych i kalorycznych przystawek. Dodatek słodkiego syropu balansuje smaki i nadaje daniu niepowtarzalnych walorów smakowych. Jak widzicie
vaniliowoczekoladowaniezwykłe właściwości lecznicze. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, warto go stosować przy bólu gardła i kaszlu. Posiada wiele witamin i minerałów, łagodzi dolegliwości żołądkowe i wspomaga leczenie infekcji skórnych. Syrop z mniszka lekarskiego posiada działanie przeciwmiażdżycowe i oczyszczające organizm. Kwiaty na syrop najlepiej zbierać w maju, w słoneczny dzień, w miejscach oddalonych od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń. Przygotowanie syropu jest(...)główki, rozkładamy je na białym papierze na 30 minut, by pozbyć się owadów. Następnie kwiaty zaparzamy i odstawiamy na kilkanaście godzin. Odsączony napar gotujemy z cukrem i ... gotowe! Taki syrop robiła moja mama, gdy byłam dzieckiem, teraz ja przygotowuję go dla swoich pociech. Syrop można stosować do herbaty zamiast miodu lub spożywać bezpośrednio bez rozcieńczania. Polecam
Smak mojej kuchnicukru, co nie jest korzystne dla zdrowia. Mimo to zapraszam do zapoznania się z produktami, spośród których jeden jest na pewno godny polecenia 😄 ŻURAWINA I ORZECHY crunchy (ryż, syrop ryżowy , kukurydza, tłuszcz palmowy nieutwardzony, soja, cukier , miód, przyprawy, sól, glukoza ) * rodzynki (rodzynki, olej z nasion bawełny) * orzechy laskowe 4% * żurawina 4% (żurawina, cukier , olej słonecznikowy) * orzechy pekan(...)Wartość odżywcza (na 100 g) energia: 454 kcal tłuszcz: 16 g węglowodany: 70 g w tym cukry : 28 g białko: 8,9 g IMBIR I CYTRYNA crunchy (ryż, syrop ryżowy , soja, kukurydza, tłuszcz palmowy nieutwardzony, cukier , olej słonecznikowy, imbir <1%, cytrynowy olejek <1%, glukoza ) Jedno trzeba przyznać - smak jest bardzo intrygujący. Ja nie widziałam jeszcze płatków
Zdrowie na języku :PObiecałam Wam na Facebooku , że zamieszczę jeszcze jeden przepis na doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pomarańcze i cytryny zalane słodkim karmelowym syropem z aromatem goździków i cynamonu rozgrzeją Was w zimne zimowe wieczory. Świetnie smakują jako dodatek do herbat Richmont Earl Grey Blue i Richmont English Breakfast, a przygotowany wg poniższego przepisu syrop karmelowy możecie też dodawać(...)ulubionej kawy . Słoiczek własnoręcznie przygotowanych cytrusów i opakowanie dobrej herbaty to zarazem świetny prezent pod choinkę :) PS. Przepisy na różne warianty cytryn i pomarańczy w aromatycznych syropach (dobrych także na przeziębienie) znajdziecie tutaj Składniki - syrop karmelowy 35 dag cukru 200 ml wody 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie syropu Cukier zrumienić na patelni, uważając, aby się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDynia zawładnęła mną ostatnio. Tegoroczna jesień upływa mi właśnie pod znakiem dyni. Pokazywałam Wam na blogu syrop dyniowy , który dodaję nie tylko do kawy, ale też do deserów czy naleśników. Dzisiaj przyszła pora na dyniową latte. Prawdziwy przysmak dla wielbicieli korzennych smaków i - oczywiście - dyni. Przepisów na syrop dyniowy i na dyniową latte jest chyba tyle, ilu wielbicieli. Kiedy już(...)naprawdę pyszny sposób na to, by odmienić smak kawy i szybko się rozgrzać. Składniki na 1 porcję: około 150 ml mleka 4 łyżki dyniowego puree 2-4 łyżki syropu dyniowego (w zależności od smaku) około 50 ml espresso szczypta przyprawy korzennej lub kakao (opcjonalnie) Na dno wysokiej szklanki lub dużego kubka wlać syrop dyniowy, a na syrop nałożyć dyniowe puree
Codzienna kuchnia niecodziennaosobnym słoiku gorącą wodą zalewamy zioła prowansalskie. Po ostygnięciu (poniżej 40°C) zaparzone zioła dodajemy do wcześniej wykonanej mikstury i odstawiamy na 12 godz. Po tym czasie odciskamy syrop od pulpy najlepiej przez gazę lub w zaparzaczu do kawy. Powstały syrop przechowujemy w lodówce. Stosujemy przy różnego rodzaju dolegliwościach. Przy silnych infekcjach dodatkowo stosujemy olejek z oregano: dla dzieci(...)kropla dwa razy dziennie na łyżkę syropu, dorośli 5 kropel rano i wieczorem na łyżkę syropu. Wskazane jest przed połknięciem przepłukanie gardła i ust wodą. Sam syrop można stosować w ciągu dnia co 4 godz. a w nocy przy nasilającym się kaszlu. Właściwości mikstury: przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwzapalny, przeciwgorączkowy, przeciw pasożytom, przeciwkaszlowy (inspiracja z przepisu Pana Tadeusza Rolnik) Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Kuchnia Pakistańska . Odkąd ujrzałam ten przepis - wiedziałam, że pączki będą wielką pysznością. Zmieniłam jednak smak syropu - z kardamonowego na pomarańczowy. Całość okazała się wielkim hitem, który już kilkakrotnie przyrządzałam i będę robić to jeszcze niejednokrotnie. Pączusie są delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Ich mleczny smak jest(...)opisania (boski), a syrop pomarańczowy cudownie pachnie i idealnie do nich pasuje. Koniecznie spróbujcie i radzę od razu podwoić proporcje składników! (około 12 sztuk) Pączki: 1 szklanka mleka w proszku (gładkiego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kaszy manny ok 1/2 szklanki śmietanki 18% (dodałam zwykłej) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Syrop: 2 szklanki wody
Di gotujeszczypta soli Składniki na masę bezową: – 250ml białek o temp. pokojowej – ½ łyżeczki octu winnego – szczypta soli - woda różana - czerwony barwnik (można pominąć) Syrop do masy: – 400g drobnego cukru do wypieków – 175 ml wody – 1 łyżka octu winnego – sok z ½ cytryny * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Wodę zagotowujemy z masłem(...)upieczone ciastka studzimy na kratce. W międzyczasie, jak ciastka stygną, szykujemy masę bezową . W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski, w której będziemy ubijać masę). Gotujemy syrop 4 stopnia. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć
mojewypiekiinietylkoWitam serdecznie Propozycja na wiśnie w syropie z cynamonem na zimę, są bardzo smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: 1 kg wiśni wydrylowanych 3 słoiki 500 ml na syrop: 200 g cukru 500 ml wody 1 laska kory cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 4 goździki Link do filmu(...)przygotowania: Wiśnie w syropie z cynamonem https://www.youtube.com/watch?v=oZqfEoV4mEk Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku i dryluję z pestek. Następnie wiśnie nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając. Sok który zgromadził się w misce rozlewam po równo do słoików. Teraz przygotuję syrop: Do garnka wlewam wodę dodaję cukier, goździki, cynamon, mieszam i garnek stawiam na gazie. Syrop
Uwaga Babcia Gotujemojej formie. *jeśli nie chce Wam się przygotowywać ganache, po prostu rozpuśćcie w mleku tyle mlecznej czekolady, aby czekoladowy smak był wyczuwalny. Deserki korzenne: 150 ml mleka 50 ml syropu korzennego 1,5 łyżeczki żelatyny Do małej miseczki odlałam kilka łyżek zimnego mleka i namoczyłam w nim żelatynę. Pozostałe mleko wlałam do rondelka, dodałam syrop korzenny i całość doprowadziłam(...)momentu jej rozpuszczenia i wlałam do korzennego mleka. Odstawiłam do całkowitego przestudzenia, po czym wlałam do następnych dwóch półkul w formie. Galaretki z owocami: 100 ml wody 50 ml syropu ze słoika mango z żurawiną 50 ml syropu limonka z miętą 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 słoiczka mango z żurawiną w syropie Do małej miseczki odlałam kilka łyżek zimnej
Blondynka Gotujepozostać obojętna wobec przepisu na pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą kawę z jej dodatkiem. I choć dynia może wydawać się mało kawowym dodatkiem, zapewniam Was, że kawa przygotowana z dyniowo-korzennym syropem smakuje doskonale. Jest bardzo aromatyczna i piernikowa. Muszę przyznać, że absolutnie mnie uwiodła. Jeśli lubicie dynię, pierniki, kawę i eksperymenty- koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gorąco polecam! Składniki: Syrop dyniowo(...)waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki goździków gwiazdka anyżu Dyniowo-korzenne Latte 200 ml spienionego mleka 1 filiżanka espresso 2 łyżki syropu dyniowo-korzennego 1 łyżka bitej śmietany (opcjonalnie) cukier cynamonowy* Przygotowanie: Syrop: Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy ekstrakt waniliowy, cynamon, imbir, gałkę, goździki i anyż. Gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnywykonania czekolady plastycznej, z której da się stworzyć figurki jest bardzo prosta. Na co drugim blogu kulinarnym znajdziecie tą samą proporcję - na 200 gr czekolady należy wziąć 74 gramy syropu kukurydzianego*. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dodać syrop. Wymieszać. Masę wyłożyć na papier absorbujący tłuszcz ( papier do drukarki świetnie się sprawdzi, niewoskowany papier śniadaniowy, torebka po cukrze(...)wewnętrzna strona bez druku), na kilka godzin odłożyć. Następnie zagnieść i można działać:) * Syrop kukurydziany można śmiało zastąpić syropem glukozowym, golden syropem bądź sztucznym miodem. Są to syropy na bazie sacharozy ( dzięki której jest spowolniona krystalizacja i masa z udziałem tych syropów staje się plastyczna). * 1 łyżka syropu ma mniej więcej 22 gramy. Jeżeli nie posiadamy wagi kuchennej
kawawszklance