oknami zmienna pogoda, wzrasta więc ryzyko zachorowań na grypę i przeziębienie. Kiedy mamy pierwsze objawy choroby warto wypić pyszną, rozgrzewającą herbatkę. SKŁADNIKI: 400 ml wody, 1/2 łyżki miodu, 50ml syropu z kwiatu bzu Polska Róża , 1/2 łyżki soku z cytryny. PRZYGOTOWANIE: Przegotowaną, ciepłą wodę przelewam do dzbanka. Dodaję miód i dokładnie mieszam, aby się rozpuścił. Następnie wlewam syrop(...)kwiatów czarnego bzu oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam. Gotowy napój przelewam do szklaneczek i podaję. Do przygotowania leczniczej herbatki wykorzystałam syrop z kwiatu bzu , który otrzymałam do testowania od sklepu Polska Róża . Syrop ten ma ogromne właściwości lecznicze. Między innymi: ma działanie wykrztuśne, działa napotnie i moczopędnie, wzmacnia odporność i ma działanie antywirusowe oraz przeciwbólowe, przyspiesza przemianę materii
Tradycyjna kuchnia Kasisię głównie z kuchnią turecką czy grecką. Ja po raz pierwszy jadłam oryginalną, mega słodką i lepką baklavę turecką, posypana była pistacjami, wprost się w niej zakochałam. Przesiąknięte słodkim syropem orzechy i chrupkie ciasto- palce lizać. BAKLAVA Składniki: (forma25x30) 1,5 opakowania ciasta filo 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 150 g masła 1/4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru 1/2 posiekanych(...)pistacji syrop: 3/4 szklanki miodu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Orzechy miksujemy w blenderze,dodajemy cukier i cynamon. Formę na ciasto smarujemy roztopionym masłem,następnie układamy płat ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami. Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem
Bon appetit mon amietylko kilka : pomaga leczyć przeziębienie (działa przeciwzapalnie), ułatwia trawienie, rozrzedza krew (zapobiega zlepianiu płytek krwi), łagodzi mdłości, zwiększa koncentrację, poprawia krążenie, odświeża i odkaża jamę ustną. Dziś proponuję wykonanie syropu imbirowo-miodowego, niezawodnego w okresie zwiększonego nasilenia zachorowań na grypę i przeziębienia. Taki syrop zastosowany na samym początku, gdy tylko czujemy, że "coś nas bierze" hamuje rozwój i przynosi ulgę(...)pokroić go w cienkie plasterki. Pokrojony imbir włożyć do słoiczka i dodać miód (nie mieszać), odstawić na około 1 - 2 godziny. Po tym czasie w słoiczku powinien być już syrop gotowy do stosowania. Najlepiej stosować syrop w takiej postaci lub dodać jeszcze do niego sok z cytryny, ale jeśli jest zbyt intensywny, to dodawać go do lekko wystudzonej herbaty
Kuchcik gotujerazu po upieczeniu, pachnące przyprawą do piernika i co najlepiej można je jeść od razu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika(...)pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier królewski do dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas od czasu mieszając na średnim ogniu przez ok. 4-6 min. Syrop powinien intensywnie bulgotać, ale nie może
Kuchnia Łukaszabiałka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze 60 st. dzięki temu zminimalizujemy ryzyko salmonelli, najbezpieczniej jednak użyć białek pasteryzowanych 240 gr cukru drobnego (220 gr do syropu i 20 gr do ubijania białek) 40 ml wody Barwnik różowy i fioletowy w żelu Wiltona po 1/4 łyżeczki Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu(...)temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką
moj przepis nabiałka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze 60 st. dzięki temu zminimalizujemy ryzyko salmonelli, najbezpieczniej jednak użyć białek pasteryzowanych 240 gr cukru drobnego (220 gr do syropu i 20 gr do ubijania białek) 40 ml wody Barwnik różowy i fioletowy w żelu Wiltona po 1/4 łyżeczki Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu(...)temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką
moj przepis nawymieszać z musem. Wyłożyć na stężałą masę malinową, wyrównać. Składniki na piankę porzeczkową: 4 białka z dużych jaj (około 160 gr białek) 280 gr cukru drobnego (240 gr do syropu porzeczkowego, 40 do białek) 100 gr musu porzeczkowego (najlepiej bez cukru) barwnik różowy – niekoniecznie Do garnuszka wsypać 240 gr cukru, dolać mus porzeczkowy. Gotować, na średniej mocy palnika(...)momentu aż temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na prawie sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty
moj przepis naJesień, zima czas, kiedy o infekcje częściej do nas pukają. W moim domu mama w tym okresie wspomagała nas syropem z cebuli. Cebula pokrojona i zasypana cukrem, po czym była odstawiona na ciepły piec, aby sok szybciej puścił. Słodki syrop z charakterystycznym posmakiem cebuli. Bez chemii, konserwantów, bez obawy, że nam zaszkodzi. Ja moim małym podaję syropy na bazie miodu(...)cytrusów, korzennych przypraw i ziół. Miód używam z mniszka lekarskiego, którego zrobiłam na wiosnę klik . Jest uważany za jeden z najzdrowszych i przede wszystkim nie szkodzi mojej córce. Syrop taki jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego zalety są nieocenione. Można złagodzić kaszel, wzmocnić organizm i dać mu porządnego kopa, dzięki bogatym składnikom odżywczym. O cudownym smaku nie wspomnę. SKŁADNIKI
Basia w kuchnijesienne chłody proponuję Wam pyszną i aromatyczną kawę z syropem trzcinowym "Diamant". Doskonale rozgrzeje i poprawi nastrój w pochmurne jesienno-zimowe dni. Dwie buteleczki tego pysznego syropu oraz kilka innych gadżetów dostałam kilka dni temu od Firmy "Diamant". Syrop idealnie nadaje się do napojów gorących, zimnych, deserów i naleśników. Koniecznie musicie go wypróbować! łyżeczka kawy rozpuszczalnej syrop trzcinowy złocisty bita(...)śmietana mleko W filiżance przygotować kawę z odrobiną mleka. Posłodzić syropem trzcinowym, zamieszać. Udekorować dużą ilością bitej śmietany. Polać syropem trzcinowym. Podawać od razu po przygotowaniu. A taki słodki upominek od Diamant czekał na mnie kilka dni temu po powrocie z pracy
Smakołyki AsiBędąc ostatnio w radio miałam okazję poznać wspaniałe Panie Zielarki. Cudowne kobiety po prostu...i oto one właśnie zdradziły mi przepis na syrop różany. Aktualnie trwa drugie kwitnienie dzikiej róży więc jest jeszcze szansa na zrobienie na zimę tego delikatesu. Ja tam fanką róż nie jestem ale jak Kuchenny Ryszard kupi to nie gardzę " class="wp-smiley" style="height(...)pewnie skończyła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> bo owej mocy się w ogóle nie wyczuwa... jednak zapału do winnych produkcji nie mam więc zrobiłam przynajmniej syrop o cudownym aromacie coby w zimne jesienne wieczory przypominać sobie jak pięknie pachnie dzika róża. Syrop różany Składniki: spora garść płatków dzikiej róży słoik 250 ml Szklanka cukru woda
sierotka maRysia w kuchnisię w ustach ciasteczka z nutą dzikiej róży. Znikają w błyskawicznym tempie, mimo iż są dość słodkie. Przyciągają nie tylko smakiem ale też uroczym wyglądem. Piękny różowy kolor zawdzięczają syropowi z dzikiej róży i maliny firmy Nasze Domowe*. Składniki: 2,5 szklanki mąki 3 żółtka 250 g masła szczypta soli szklanka konfitury różanej 1/2 szklanki cukru pudru(...)łyżki syropu z dzikiej róży z maliną Nasze Domowe różowy cukier do dekoracji Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejna propozycja na jeżynki w syropie, tym razem z mieszanką cukrów :) Szperając w necie nie widziałam aby się ktoś zbytnio zajmował się jeżynami, malinami owszem, a jeżynami raczej nie bardzo. Tak więc przez przypadek wpadłam na Damsko- męskie spojrzenie na kuchnię , gdzie maliny zalano takim syropem ja postanowiłam zalać, ale jeżyny. Próbowałam po dwóch tygodniach i są fajne! Dlatego(...)szklanki cukru białego 1/2 szklanki domowego cukru z wanilią 1/2 szklanki cukru kandyzowanego 1 i 1/2 litra wody Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz jeżyn umieściłam w garnku i ugotowałam syrop. Gotowałam do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. W czasie, w którym gotował się syrop oczyszczone i przebrane jeżyny poukładałam w słoikach. Potem gorącym syropem zalałam owoce w słoikach, syn pomógł
Blondynka Gotujewystarczy mus przelać do pojemników i zmrozić przez 3-5 godzin, im większy pojemnik tym dłużej. Sorbet kiwi (na 4 foremki do lodów) 3 kiwi ewentualnie jakiś dosładzacz (syrop daktylowy/klonowy, cukier kokosowy) Kiwi jest bardzo wdzięcznym owocem, sorbety mają piękny kolor i prezentują się popisowo, a w smaku są bardzo smakowite, choć dużo zależy od tego jaki owoc nam się(...)lody i włożyć do zamrażarki na 3-5 godzin. Sorbet jagodowy (na 2-3 formy do lodów) 100g jagód (mogą być pomieszane z borówkami) ewentualnie jakiś dosładzacz (syrop daktylowy/klonowy, cukier kokosowy) Sorbet jagodowy wyjątkowo bardzo przypadł do gustu mojemu mężowi, ze wszystkich owoców, chyba te pasują mu najbardziej. Smak ma bardzo intensywnie jagodowy, trochę ciężki, ale dla fanów jagód
Przepysznik - BLW i nie tylkoświetnie ochładza podczas upałów, ale i oczyszcza organizm z toksyn, wyrównuje gospodarkę elektrolitową naszego ciała, kontroluje napady głodu i uzupełnia braki witaminy C. Zaczynamy jej przygotowanie od naszykowania podstawowego syropu cukrowego – zagotowujemy wodę i wsypujemy cukier, gotujemy do rozpuszczenia cukru, co jakiś czas mieszając. Studzimy. Jeśli robicie lemoniadę z dodatkowym owocowym lub ziołowym składnikiem, do gotującego się syropu wrzucamy(...)drobne owoce, np. truskawki lub suszone albo świeże zioła, a później syrop dokładnie przecedzamy przez sito. Ja wrzuciłam liście świeżo uszczknięte z krzaczka bazylii która rośnie u mnie na parapecie. Duże, ładne cytryny najpierw parzymy wrzątkiem, a potem rolujemy je, dociskając dłonią, po blacie. Rozgrzanie i takie masowanie cytryn sprawia, że puszczą one więcej soku. Wyciskamy cytryny przekrojone na pół
Karo in the KitchenBeza włoska to białka jaj ubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s. Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja(...)białka jaj prosto z lodówki. Oddzielcie idealnie żółtka, a białka włóżcie do suchej czystej misy. 250g cukru Cukier granulowany, drobny. Nie cukier puder. Szklanka cukru z przeznaczeniem na syrop, ¼ szklanki do ustabilizowania ubitych białek – jak w klasycznej bezie. 230g masła Prawdziwego, o przynajmniej 82% zawartości tłuszczu. Żadna Kasia, Rama, Planta czy inne sztuczności. Weźcie naprawdę dobre masło
Karo in the Kitchen