syrop - 6989 przepisów (strona:22/466)

Frytki z Warzyw 147

fakt, że mój niezbyt lubiący warzywa syn, polubił bardzo pietruszkowe i marchewkowe. Bataty też jadł, ale tylko raz kiedy okłamałam go, że to marchewkowe, a słodkie, bo przesadziłam z syropem klonowym :) Potem prawda wyszła na jaw i to były jego ostatnie frytki z batatów jakie jadł :) No, co? Przynajmniej poznał ich smak :) Dobra, teraz kilka uwag dotyczących przyprawiania. Do marchewki(...)albo sobie układam upieczone pietruszki na mały stosik w kącie blaszki, albo wyciągam i pozostałe warzywa dopiekam do miękkości. Składniki: marchewki, pieruszka w korzeniu, burak, batat oliwa z oliwek syrop klonowy lub jak lubisz może być miód zioła prowansalskie, estragon , oregano, tymianek lub inne ulubione zioła imbir mielony cynamon mielony chili mielone opcjonalnie po upieczeniu frytki można skropić sokiem

Blondynka Gotuje
Tort gruszkowo kajmakowy. 180

śmietany kremówki (30%)  1 puszka kajmaku 500g  5 płaskich łyżeczek żelatyny  3 łyżki mleka  1 łyżka cukru pudru  Składniki na gruszki w syropie;  4 gruszki  około 3/4 szklanki wody  5- 6 łyżek cukru kryształu Dodatkowo;  mała puszka kajmaku około 300ml  3 łyżki mleka  około 100 ml syropu z gruszek(...)tylko dno) i pieczemy około 30 min w temp.175C.  Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Chwilę gotujemy aż zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy.  Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu. Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Napoje z mleczkiem kokosowym - Rebel Kitchen :) 142

podziwiałam, bo zawsze chciałam je spróbować, także cieszę się, że mam taką okazję. Napoje Rebel Kitchen powstały na bazie wody źródlanej, a kluczowym składnikiem jest mleko kokosowe. Całość słodzona syropem daktylowym. Aktualnie dostępne są cztery warianty smakowe. Napoje są idealne dla wegan i osób na diecie paleo . W składzie nie znajdziesz glutenu, soi i orzechów. Każde znajduje się(...)jest ze smakiem? Zapraszam na recenzje :)  Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia , natomiast mleczka możecie kupić np. w sklepie Ekoganik Market :)   MATCHA woda źródlana * mleko kokosowe (11%) * syrop daktylowy * matcha - zielona herbata sproszkowana Tego smaku obawiałam się najbardziej, ponieważ gdzieś wcześniej wyczytałam, że nie spotyka się on z pozytywnymi opiniami. Po pierwsze zaskoczył mnie kolor. Byłam pewna, że będzie

Zdrowie na języku :P
LAWENDOWA LEMONIADA DLA DOROSŁYCH 160

postaci lemoniady ukoi skołatane nerwy, wprowadzi w dobry nastrój :) Dziś polecam lemoniadę dla dorosłych z nutką limonki, jest rewelacyjna. A amatorom relaksu w wannie zdradzę tajemnicę- trochę tego syropu wlanego do gorącej wody działa cuda :) SKŁADNIKI: syrop lawendowy z limonką: - 2 szklanki świeżych kwiatów lawendy - 250 ml wody - sok z 1 limonki - 10 liści kafiru - 30 g cukru(...)plasterków cytryny OCZYSZCZONE KWIATY LAWENDY włóż do rondelka, zalej wodą, dodaj sok z limonki i liście kafiru, wstaw na gaz i gotuj do momentu aż lawenda straci kolor, a syrop będzie fioletowy. SYROP PRZELEJ PRZEZ GAZĘ do butelki lub słoika i ostudź. Możesz ten lawendowy syrop zawekować, a w lodówce też może trochę postać :) DO SZKLANKI NALEJ  3 łyżki

Kuchnia bezglutenowa Loli
Syrop z kwiatów czarnego bzu 85

tylko zakwitł czarny bez zrobiłam sok z jego kwiatów. A w zasadzie syrop. Pyszny, aromatyczny, o specyficznym słodkim zapachu. Bardzo zdrowy o właściwościach napotnych, przeciwgorączkowych, o działaniu moczopędnym i wzmacniającym układ immunologiczny. Zaraz obok soku z owoców czarnego bzu ten syrop jest obowiązkowym dodatkiem do herbaty w okresie jesienno-zimowym. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 kg. cukru 1 litr(...)wody 2-3 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kwiaty bzu delikatnie zerwać, najlepiej w południe, w słoneczny dzień. Oddzielić kwiaty od gałązek, aby syrop nie był gorzki (u nas sprawdziło się obcinanie nożyczkami). Wodę z cukrem zagotować i gorącym syropem zalać kwiaty. Dodać sok z cytryn, zamieszać, przykryć pokrywką lub gazą i odstawić na 48 godzin. Następnie syrop przecedzić przez gęste

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Syrop z kwiatów czarnego bzu 124

Czarny bez ładnie kwitnie, więc pora zerwać kwiaty i wziąć się za syropy. Pamiętajcie by kwiaty czarnego bzu zrywać z krzewów oddalonych od dróg. Zbierajcie takie kwiatki, które ładnie kwitną, ale nie przekwitają jeszcze (te przekwitające mogą być gorzkawe w smaku. Najlepiej jak zerwiecie kwiaty w ten sam dzień co planujecie robić syrop. W takie ciepłe dni kwiaty bardzo szybko(...)żółkną i więdną. Oprócz właściwości zdrowotnych taki syrop idealnie smakuje w połączeniu z gazowaną wodą- super gasi pragnienie :) Polecam również jako dodatek do koktajli czy herbaty. Składniki: ok. 30-40 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 litr wody, 20 g kwasku cytrynowego Dr. Oetkera, 1 kg cukru. Przygotowanie: Po zerwaniu baldachów z kwiatkami, rozkładamy je na papierze, by wszelkie zamieszkałe

Aga w kuchni
Ciasto drożdżowe z rabarbarem w syropie cynamonowym pod różaną kruszonką 151

Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod kruszonką, klasyk ale w nieco odmienionej formie :) Rabarbar karmelizujemy przez 2 minuty w banalnie prostym w przygotowaniu  syropie cynamonowym , a waniliową kruszonkę zamieniamy na różaną, przygotowaną z domowym cukrem różanym . Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi(...)waniliowego 250 g maki pszennej 40 g masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli  4-6 łodyg rabarbaru masło do natłuszczenia formy  1 łyżka mąki 250 ml syropu cynamonowemu     Przygotowanie: Kruszonka  Miękkie masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy, zmiksuj robotem. Przełóż do innego naczynia, wstaw do lodówki.   Ciasto Drożdże rozetrzyj z 3 łyżkami cukru

SzczyptaSmaQ
Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym – konkurs 139

smaki – konfitura jak i płatki róży w cukrze. Użyłam ich do przygotowania tortu różanego, na który przepis podam pod koniec tygodnia. Dostałam również od Premium Rosa sporą ilość malinowych syropów o różnych smakach: z lipą, z miętą, z goździkami i cynamonem – do herbaty super :).   Przygotowałam również z Premium Rosa prosty konkurs, w którym do wygrania jest syrop + dżem(...)dżemem, można również rozprowadzić go łyżką. Wierzch tartaletek ozdobić owocami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:)     Zapraszam do konkursu:   Wygraj zestaw z „domowej spiżarni” syrop + dżem lub syrop + konfitura! Wejdź na stronę sklepu Premium Rosa http://www.premiumrosa.eu i skomponuj swój własny zestaw smakowy składający się z syropu i konfitury lub syropu i dżemu. W komentarzu

Mała Cukierenka
Herbatka na przeziębienie 136

oknami zmienna pogoda, wzrasta więc ryzyko zachorowań na grypę i przeziębienie. Kiedy mamy pierwsze objawy choroby warto wypić pyszną, rozgrzewającą herbatkę. SKŁADNIKI: 400 ml wody, 1/2 łyżki miodu, 50ml syropu z kwiatu bzu Polska Róża , 1/2 łyżki soku z cytryny. PRZYGOTOWANIE:  Przegotowaną, ciepłą wodę przelewam do dzbanka. Dodaję miód i dokładnie mieszam, aby się rozpuścił. Następnie wlewam syrop(...)kwiatów czarnego bzu oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam. Gotowy napój przelewam do szklaneczek i podaję.  Do przygotowania leczniczej herbatki wykorzystałam syrop z kwiatu bzu , który otrzymałam do testowania od sklepu Polska Róża . Syrop ten ma ogromne właściwości lecznicze. Między innymi: ma działanie wykrztuśne, działa napotnie i moczopędnie, wzmacnia odporność i ma działanie antywirusowe oraz przeciwbólowe, przyspiesza przemianę materii

Tradycyjna kuchnia Kasi
Baklava 77

się głównie z kuchnią turecką czy grecką. Ja po raz pierwszy jadłam oryginalną, mega słodką i lepką baklavę turecką, posypana była pistacjami, wprost się w niej zakochałam. Przesiąknięte słodkim syropem orzechy i chrupkie ciasto- palce lizać. BAKLAVA Składniki: (forma25x30) 1,5 opakowania ciasta filo 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 150 g masła 1/4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru 1/2 posiekanych(...)pistacji syrop: 3/4 szklanki miodu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Orzechy miksujemy w blenderze,dodajemy cukier i  cynamon. Formę na ciasto smarujemy roztopionym masłem,następnie układamy płat ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami.  Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem

Bon appetit mon amie
Syrop imbirowo-miodowy 124

tylko kilka : pomaga leczyć przeziębienie (działa przeciwzapalnie), ułatwia trawienie, rozrzedza krew (zapobiega zlepianiu płytek krwi), łagodzi mdłości, zwiększa koncentrację, poprawia krążenie, odświeża i odkaża jamę ustną. Dziś proponuję wykonanie syropu imbirowo-miodowego, niezawodnego w okresie zwiększonego nasilenia zachorowań na grypę i przeziębienia. Taki syrop zastosowany na samym początku, gdy tylko czujemy, że "coś nas bierze" hamuje rozwój i przynosi ulgę(...)pokroić go w cienkie plasterki. Pokrojony imbir włożyć do słoiczka i dodać miód (nie mieszać), odstawić na około 1 - 2 godziny. Po tym czasie w słoiczku powinien być już syrop gotowy do stosowania. Najlepiej stosować syrop w takiej postaci lub dodać jeszcze do niego sok z cytryny, ale jeśli jest zbyt intensywny, to dodawać go do lekko wystudzonej herbaty

Kuchcik gotuje
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 164

razu po upieczeniu, pachnące przyprawą do piernika i co najlepiej można je jeść od razu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika(...)pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier królewski do dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas od czasu mieszając na średnim ogniu przez ok. 4-6 min. Syrop powinien intensywnie bulgotać, ale nie może

Kuchnia Łukasza
Sernik jagodowy pod bezową chmurką 208

białka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze 60 st. dzięki temu zminimalizujemy ryzyko salmonelli, najbezpieczniej jednak użyć białek pasteryzowanych 240 gr cukru drobnego (220 gr do syropu i 20 gr do ubijania białek) 40 ml wody Barwnik różowy i fioletowy w żelu Wiltona po 1/4 łyżeczki Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu(...)temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką

moj przepis na
Tort różowy 157

białka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze 60 st. dzięki temu zminimalizujemy ryzyko salmonelli, najbezpieczniej jednak użyć białek pasteryzowanych 240 gr cukru drobnego (220 gr do syropu i 20 gr do ubijania białek) 40 ml wody Barwnik różowy i fioletowy w żelu Wiltona po 1/4 łyżeczki Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu(...)temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką

moj przepis na
Deser malinowy z porzeczkową pianką 161

wymieszać z musem. Wyłożyć na stężałą masę malinową, wyrównać. Składniki na piankę porzeczkową: 4 białka z dużych jaj (około 160 gr białek) 280 gr cukru drobnego (240 gr do syropu porzeczkowego, 40 do białek) 100 gr musu porzeczkowego (najlepiej bez cukru) barwnik różowy – niekoniecznie Do garnuszka wsypać 240 gr cukru, dolać mus porzeczkowy. Gotować, na średniej mocy palnika(...)momentu aż temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na prawie sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania