były określone wyciągi ziół działające na konkretne schorzenia. Napój taki łączył przyjemne z pożytecznym – miał prozdrowotne właściwości, gasił pragnienie i dobrze smakował. Współczesne napoje gazowane to sam cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki i sztuczne aromaty. Szkoda, że tak szybko zapomnieliśmy o prostych i naturalnych metodach ale dzisiaj nic nie stoi na przeszkodzie żeby zdrowsze wersje musujących napoi robić(...)skórkę ściętą z umytej i sparzonej cytryny. Wlewamy 120ml wody i stawiamy rondel na gaz. Zawartość podgrzewamy do zagotowania i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Garnek nakrywamy pokrywką i syrop studzimy pod przykryciem. Zostawiamy do naciągnięcia na około 2-3 godziny, po czym przelewamy przez sito i dokładnie odciskamy z płynu pozostałe na sicie fragmenty imbiru, skórki cytrynowej i jałowca
Karo in the Kitchenbiałka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze 60 st. dzięki temu zminimalizujemy ryzyko salmonelli, najbezpieczniej jednak użyć białek pasteryzowanych 240 gr cukru drobnego (220 gr do syropu i 20 gr do ubijania białek) 40 ml wody Barwnik różowy i fioletowy w żelu Wiltona po 1/4 łyżeczki Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu(...)temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką
moj przepis najajka 4 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny starta skórka z 1/2 pomarańczy 200g naturalnego jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Syrop: 120ml świeżego soku pomarańczowego 50ml soku z cytryny 50g cukru Polewa: 150g białej czekolady 80-90ml śmietanki kremówki 30% – śmietana do deserów Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa suszone, jadalne kwiaty(...)wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekła na najniższym poziomie piekarnika. Gdy babka będzie się piekła przygotujemy syrop: 7. Do rondelka wlać sok z pomarańczy i z cytryny, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Gdy syrop zacznie się gotować, trzymamy go jeszcze na ogniu przez około
Mała Cukierenkacały czas mieszając, aż woda całkowicie wyparuje. W międzyczasie do innego garnka wlewamy 400 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy uzyskamy cukrowy syrop. Syrop przelewamy do garnka z cytrynami. Po raz kolejny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając. Pestki powinny cały czas być zanurzone w cytrynowym musie. Garnek(...)pokrojone cytryny wkładamy do misy wolnowaru, razem z gazikiem z pestkami i zalewamy 150 ml wody. Ustawiamy poziom LOW na 4 godziny. Po tym czasie wlewamy do cytryn gorący syrop cukrowy i ustawiamy poziom LOW na 2 godziny. Wolnowar z marmoladą pozostawiamy najlepiej na całą noc, aby z pestek wydobyła się odpowiednia ilość pektyn odpowiedzialnych za stałą konsystencję marmolady. Następnego
Tajemnice Smakudostępnych. Owoce grapefruit pomarańcza cytryna limonka jabłka maliny truskawki Bakalie rodzynki suszona żurawina suszona śliwka suszone morele Przyprawy pieprz ziarnisty goździki cynamon imbir gałka muszkatołowa Inne miód syrop malinowy syrop wiśniowy owoce dzikiej róży owoce głogu kwiat lipy HERBATA Z IMBIREM Składniki: ulubiona herbata korzeń imbiru Umyty imbir kroimy w plastry i dodajemy do zalanej wrzątkiem(...)herbaty. Parzymy 4 minuty pod przykryciem. HERBATKA MALINOWA Z CYNAMONEM Składniki: ulubiona herbata łyżeczka cynamonu 2 goździki miód owoce lub syrop malinowy Do herbaty dodajemy cynamon i goździki oraz miód i owoce lub syrop malinowy. Zalewamy wrzątkiem i pijemy po około 20 minutach zaparzania. HERBATKA Z JABŁKIEM, CYNAMONEM I ŻURAWINĄ Składniki 2 ulubione herbaty laska cynamonu gwiazda
Zdrowie i pysznie na talerzudostępnych. Owoce grapefruit pomarańcza cytryna limonka jabłka maliny truskawki Bakalie rodzynki suszona żurawina suszona śliwka suszone morele Przyprawy pieprz ziarnisty goździki cynamon imbir gałka muszkatołowa Inne miód syrop malinowy syrop wiśniowy owoce dzikiej róży owoce głogu kwiat lipy HERBATA Z IMBIREM Składniki: ulubiona herbata korzeń imbiru Umyty imbir kroimy w plastry i dodajemy do zalanej wrzątkiem(...)herbaty. Parzymy 4 minuty pod przykryciem. HERBATKA MALINOWA Z CYNAMONEM Składniki: ulubiona herbata łyżeczka cynamonu 2 goździki miód owoce lub syrop malinowy Do herbaty dodajemy cynamon i goździki oraz miód i owoce lub syrop malinowy. Zalewamy wrzątkiem i pijemy po około 20 minutach zaparzania. HERBATKA Z JABŁKIEM, CYNAMONEM I ŻURAWINĄ Składniki 2 ulubione herbaty laska cynamonu gwiazda
zdrowo i aktywnielubiła ;-) U nas też szczególnie dzieci za nimi przepadają. Tym razem zrobiłam wersję z serem. Przed podaniem naleśniki jeszcze podpiekłam na małej ilości masła i na syropie z brzoskwiń. Takie na ciepło podałam z brzoskwiniami i sosem czekoladowym. Były naprawdę pyszne :-) Polecam i miłej środy Wam życzę :-) Przepis na naleśniki tutaj ( klik ) Farsz: 400 g serek typu President naturalny(...)łyżki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń syrop czekoladowy 1. Smażymy naleśniki. Do miseczki przekładamy serek, dodajemy cukier puder i mieszamy. 2. Serem smarujemy naleśniki, składamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę masła, układamy cztery naleśniki (można po swojemu) ja dawałam tak i podsmażamy. Podlewamy syropem z brzoskwini z puszki. Ja dawałam tak dwie łyżki, następnie jak naleśniki ładnie się zarumieniły
kruche babeczkisię taka przepyszna skorupka. Bułeczki są słodkie, puchate i pyszne. Nie można się od nich oderwać. Upieczcie zachęcam :) Udanych wypieków :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego 2 łyżki mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka Ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 2 jajka 4 łyżki oleju pół szklanki syropu(...)mniszka lekarskiego Na skorupkę: 1 jajko pół szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mielonego cynamonu Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy olej
Izabelawkuchnikrowiego. Niektórych może też ucieszy to, że nie ma w nich oleju Polecam! Uwagi: **Pierwszy raz zrobiłam spód do tych wegańskich tartaletek używając tylko słonecznika, nasion chia i słodkiego syropu. I naszym zdaniem wyszły idealne (z podanych proporcji wychodzi 5 tartaletek o średnicy 9 cm). Ale dusza eksperymentatora popchnęła mnie do dalszych testów i zrobiłam też spód z dodatkiem płatków(...)pięknie wygląda na stole Składniki (5-6* tartaletek o średnicy 9 cm): Spód: 1 szklanka (240 ml) ziaren słonecznika 2 łyżki (30 ml) nasion chia 2 łyżki (30 ml) syropu z agawy (3 łyżki, gdy używamy płatków owsianych) 1/2 szklanki (120 ml) płatków owsianych bezglutenowych* (opcjonalnie) Nadzienie: 1/2 szklanki (120 ml) surowej kaszy jaglanej 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego
Lamarida.plwymiar formy, a jej boki posmaruj odrobiną oleju. Do rondelka wlej miód oraz wodę i wsyp cukier. Wymieszaj i wstaw na mały ogień. Gotuj, nie mieszając ani razu, aż syrop osiągnie temperaturę 150°C (najlepiej użyć termometru cukierniczego). Uważaj, aby płomień nie był zbyt mocny, a syrop nie stał się zbyt brązowy. Gdy temperatura syropu przekroczy 130°C, białka ubij(...)sztywno ze szczyptą soli. Następnie cienkim strumieniem wlewaj syrop cukrowy do białek, miksując na średnich obrotach. Gdy wlejesz cały syrop, zwiększ obroty do maksimum i ubijaj przez kolejne 10 minut, aż masa się schodzi i stanie się gęsta. Do nugatu wlej ekstrakt migdałowy i dodaj migdały, żurawinę oraz pistacje. Masę zmiksuj ponownie na najmniejszych obrotach miksera (tylko do połączenia się
Food SquareLatte z syropem piernikowo-ciasteczkowym Kawa… dziś w mojej ulubionej wersji latte z pysznym gęstym syropem, który nadaje jej wyjątkowego smaku. Ja najczęściej pijam kawę rano lub podaję ją do słodkiego deseru. Dzisiejsza wersja sama w sobie stanowi swego rodzaju deser, wiec… wystarczyły tylko zbożowe ciasteczka i… można było się cieszyć z wolnego dnia. Spróbujcie(...)mnie Mexico RFA Finca Muxbal z palarni CoffeeForYou mleko – u mnie około pół małej szklanki (ilość zależy od wielkości szklanki/pucharka w którym podamy latte) 2-3 łyżeczki syropu pienikowo-ciasteczkowego (z tego przepisu ) opcjonalnie cytrynki w rumie do podania Przygotowanie: Podgrzewamy mleko. Ciepłe mleko spieniamy. Na dno szklanki/pucharka nakładamy nasz gęsty syrop piernikowo-ciasteczkowy. Następnie wlewamy nasze spienione mleko
Słodkie okruszkiKukurydziany omlet z sosem na bazie syropu klonowego Dziś polecam Wam pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu śniadanie. Uwielbiam najróżniejsze omlety i placuszki. Goszczą one na moim stole naprawdę często. Moje dzieci też się nimi zajadają z wielkim apetytem. Dzisiejszy omlet przygotowałam na bazie mąki kukurydzianej. Ale żeby nie było tak zwyczajnie… podałam go z pysznym słodkim sosem(...)bazie syropu klonowego i kremu ciasteczkowego. Do tego kawa i… mamy śniadanie idealne Spróbujcie i Wy. Składniki: 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 jajka klasy M około 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru (można pominąć lub dodać inne „słodzidło”) odrobina oleju do wysmarowania patelni Na sos: 3 łyżki syropu klonowego
Słodkie okruszkiNiedawno zakupiłam w rossmannie syrop klonowy i z zamiłowaniem dodaję go do deserów i nie tylko. Przypadkiem natknęłam się na blogu Kwestia Smaku na pyszny i prosty deser z syropem klonowym. Potrzebny jest jedynie jogurt naturalny i sezonowe owoce. Naprawdę polecam:) Składniki na 2-3 porcje : jogurt naturalny typu greckiego np Tolonis 400 g z Biedronki(...)syrop klonowy sezonowe owoce np. maliny, truskawki, jagody, borówki owoce suszone np figi melisa do dekoracji Wykonanie : Do salaterki lub szklanki nałożyć jogurt , polać syropem klonwym i posypać owocami. Smacznego:) Jeśli ktoś ma jakiś ciekawy przepis z wykorzystaniem syropu klonowego proszę o info w komentarzu
cucinarekulki specjalną łyżką. Ocet winny z cukrem i przyprawami doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę. Pokrojoną dynię dzielimy na 4 części. Każdą część gotujemy 3-4 minuty w syropie i wyjmujemy łyżką cedzakową do miski. Wystudzonym syropem zalewamy dynię i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnego dnia zlewamy syrop, zagotowujemy 3 minuty i ponownie, po przestudzeniu, zalewamy dynię. Trzeciego dnia(...)zlany syrop gotujemy 5 minut, /zawsze bez przykrycia/. Kostki dyni przekładamy do słoików, zalewamy syropem, z którego wcześniej usuwamy przyprawy, na wierzch kładziemy krążek celofanu zwilżony spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemnie i suche miejsce. Słoiki z dynia możemy pasteryzować 15 minut w temp. 85st. Tyle przepis oryginalny, który pochodzi z książki „Ziołowe Królestwo” praca zbiorowa. Ja miałam
Leśny Zakątek