gorąco i upał, nie zamierzam narzekać, bo czekałam na to słońce tak długo. W taką pogodę pragnienie wzrasta, więc postanowiłam jakoś temu zaradzić. Firma ETERNO wypuściła nowy smak swoich syropów, Zielona Herbata, dla mnie bosko! Strasznie kusiła mnie ta butelka więc postanowiłam zadziałać troszkę. Zrobiłam dziecku Mrożoną herbatę, naturalną, owoce i syrop, który nie zawiera żadnych polepszaczy idealnie się skomponował(...)niesamowity smak. Taki syrop to ja chciałabym, aby sprzedawali w wiaderkach, bo jest przepyszny! Zapraszam! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej 100 ml syropu Zielona Herbata ETERNO 1 pomarańcza 1/2 cytryny kilka gałązek świeżej mięty lód
Blondynka Gotujedostałam w sklepie zielarskim - sprzedawane były jako herbata w płatków róży. Napój rabarbarowy z wodą różaną przepis z książki "Saraban" Greg Malouf i Lucy Malouf Składniki (na 400 ml syropu): 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 400 g cukru 250 ml wody 1 cytryna lub limonka 2 łyżki wody różanej łyżeczka suszonych płatków róży (opcjonalnie) Przygotowanie: Przełóż rabarbar do garnka(...)cały czas mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Na misce ustaw durszlak z drobnymi oczkami wyłożony podwójnie złożoną gazą i przecedź przez niego syrop rabarbarowy. Oddzielony sok przelej z powrotem do garnka, dodaj sok z cytryny lub limonki, ustaw na ogniu i gotuj przez 15-20 minut, aż syrop zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia
Chilli Czosnek i Oliwawiadomo już który i patrząc na bazylię zobaczysz ją tam, gdzie nikt się jej nie spodziewa. Bazyliowa panna cotta - dlaczego nie?! Z truskawkami i majowym syropem z bzu. Oczywiście! Cudownie seledynowa, aromatyczna, dopieszczona słodyczą truskawek i kwiatową rześkością bzu. Wszystko idealnie wyważone. Zaczynasz myśleć, że to teraz Twoja klasyka. I już wiesz, że zrobisz kolejny(...)krok. To tylko kwestia czasu. BAZYLIOWA PANNA COTTA Z TRUSKAWKAMI I SYROPEM Z BZU /pomysł własny, składniki na 4 porcje/ Po pierwszej porcji doszłam do wniosku, że bazylia rośnie wyłącznie po to, by robić z niej panna cottę. Już dawno przekonałam się, że jest stworzona do deserów, a ten przepis jest tego najlepszym dowodem. Musicie się koniecznie odważyć
KUCHARNIAzachęcała. Składniki: 50 g tartych migdałów Back Mit, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 50 g sezamu Kresto, szczypta mielonego cynamonu, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 375g). syrop z agawy. Przygotowanie: Migdały, słonecznik, sezam mieszamy z szczyptą cynamonu. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną porcje ciasta (w kształcie prostokąta) polewamy(...)łyżkami syropu z agawy i za pomocą pędzla równomiernie rozsmarowujemy. Syropu dodajemy stopniowo. Następnie nakładamy przygotowany słonecznik z migdałami i sezamem. Ciasto w całości powinno być przykryte mieszanką ziaren. Delikatnie dociskamy za pomocą wałka. Ciasto zwijamy do wewnątrz tylko do połowy, zaczynając od dł. boku, tą samą czynność wykonujemy za drugim bokiem. Na połączeniu ciasto smarujemy syropem i delikatnie
Moniki SmakołykiPozostając w tematyce pogody przedstawię dziś przepis na domowej produkcji syrop wspomagający odporność. Warunki panujące za oknem i temperatura skacząca z plus 10 na minus 20 stopni sprzyjają rozwojowi infekcji wszelkiego rodzaju. Warto dostarczyć organizmowi substancji, które nas wzmocnią, nawet jeśli teraz jesteśmy okazami zdrowia. Przepis na ten syrop wynalazła gdzieś moja Siostra. Jakiś czas temu przetestowała na podziębionej, prawie(...)półtorarocznej Emilce. Pomógł szybciej pokonać infekcję, a na pewno nie zaszkodził ;) Od tamtej pory Siostra przygotowuje syrop kiedy tylko ktoś w domu kichnie ;) Podczas wspólnej warty nad wołomińskimi włościami, kiedy ostra i upierdliwie długotrwała infekcja zaatakowała nasze dzieciuchy, miałam okazję podejrzeć tę prostą i smaczną recepturę leczniczą. Oto ona: Składniki: 4-5 średnich cebul 4-5 ząbków czosnku kawałek świeżego
Kuchnia po mojemuMniszek lekarski to inna nazwa mlecza. Gdy byłam małym dzieckiem to pamiętam, że babcia przygotowywała syrop z kwiatów mniszka. Taki miód był idealny na kanapki z masłem. Do przygotowania miodu/syropu z mniszka lekarskiego potrzebujemy trzech składników: wywar z gotowanych kwiatów mniszka (tzn. żółtych części, bez ogonków), cukier i sok z cytryny. Syrop z mniszka w swojej konsystencji i barwie(...)kwiatów mlecza (bez ogonków i liści) 1 kg cukru sok z 2 cytryn Kwiaty z mniszków należy zerwać z miejsc oddalonych od ruchu ulicznego, ponieważ nie chcemy aby nas syrop miał więcej toksyn, aniżeli wartości zdrowotnych. Zerwane mniszki umieścić na białych kartkach (pozostawiłam na całą noc). Dzięki temu wyjdą z nich robaczki. Przygotowane mniszki włożyć do garnka, zalać wodą
UgotowaćPrzepis dla tych, którym znudziły się tradycyjne polskie pierniczki. Co prawda w oryginalnym przepisie znajduje się syrop daktylowy, ale można go zastąpić syropem z agawy, klonowym lub miodem... pamiętajmy jednak, że odrobinę zmieni to smak pierniczków. Są pyszne! O cudownym aromacie korzenno-imbirowym. Bardzo polecam :) Składniki: 150 g syropu z daktyli (syropu klonowego, z agawy lub miodu) 110 g masła(...)łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika W małym garnuszku podgrzewamy syrop, cukier oraz masło. Odstawiamy do przestygnięcia. W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier puder i wszystkie przyprawy (również sól). Dodajemy jajko i wystudzoną, przygotowaną wcześniej mieszankę. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki
Chocolate Muffin Blogsię leki i antybiotyki podawane zwierzętom. Podajemy po uprzednim usunięciu tłuszczu, który zbyt obciąża osłabiony organizm. Jednak na tym nasz atak się nie kończy, dodatkowo przygotowujemy i regularnie zażywamy syropy: 1. Syrop z imbiru, miodu i cytryny o działaniu przeciwzapalnym (za sprawą imbiru) i antybakteryjnym (miód i witamina C zawarta w cytrynie). Wykonanie: Korzeń imbiru ok 150 - 200 g ścieramy(...)óch cytryn i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy do rozpuszczenia miodu i połączenia się składników. Odcedzamy i odstawiamy do lodówki. Pijemy co 2 godziny po 1 łyżce. 2. Syrop z cebuli z dodatkiem czosnku. Nie od dzisiaj wiadomo, że zarówno cebula jak i czosnek mają m.in. właściwości bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze. A w syropie jest ich esencja. Wykonanie: 3 duże
Taste Of My Daywszędzie. Soczyste, słodkie, malutkie kuleczki do zjadania już bez pośpiechu, choć zawsze z tym samym apetytem. Pyszne na surowo. Uzależniające w odwróconych babeczkach. Zalane aromatycznym syropem smakują tak cudownie, że znikają niemal tak szybko, jak te z papierowej torebki sprzed lat. Moja cisza ma kolor śniegu i smak klementynek. A Wasza? UPSIDE DOWN CLEMENTINE(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka otarta skórka z klementynek ok. 1-1,5 łyżeczki brązowego cukru na każdą babeczkę 15 plastrów klementynek - po jednym na babeczkę Syrop klementynkowy 1/2 szklanki soku z klementynek 1/2 szklanki cukru Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, ubijając
KUCHARNIAZostałam obdarowana dużą ilością śliwek a że powideł i śliwek w syropie wystarczy mi na kolejne 3 lata postanowiłam poszukać co jeszcze z owych śliwek można zrobić. Trafiłam na przepis Lucyny Cwierczakiewiczowej na kandyzowane śliwki z liściem laurowym i orzechami. Pychota! Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami SKŁADNIKI: (na 4 małe słoiki po 200ml) 1kg śliwek węgierek 1/2kg cukru(...)patelnie pokrywką i tak pozostawiam na 12 godzin. Następnie śliwki z cukrem podgrzewamy na bardzo małym ogniu niemal do wrzenia (uważać żeby nie zagotować). Odstawiamy do ostygnięcia. Zlewamy powstały syrop, zagotowujemy go i odparowujemy przez około 5 minut po czym zalewamy gorącym syropem śliwki i ponownie zostawiamy do wystygnięcia. Proces zlewania syropu, podgrzewania go i zalewania nim śliwek powtarzamy
Pyry na Gazkażda warstwa będzie przygotowana z innej pysznej czekolady. Najpierw mocnoczekoladowy biszkopt nasączony wiśniówką i posmarowany powidłami śliwkowymi. Później delikatny jak chmurka mus z mlecznej czekolady z gruszkami gotowanymi w syropie ze szczyptą cynamonu. A na koniec delikatny i łagodny mus karmelowy, który wprost rozpływa się w ustach. Zwieńczeniem tortu jest zaś chrupiąca dekoracja z karmelu i uroczo wyłaniająca się gruszka(...)możecie mu się oprzeć? Gruszki w syropie: 3 gruszki 800 ml wody 200 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Gruszki obieramy i wstawiamy do wysokiego rondla. Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dodajemy cynamon. Syrop doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu, aż gruszki zmiękną. Wyjmujemy je z syropu i odstawiamy
Food Squareeksperyment Samo ciasto jest delikatnie słodkie, zaś smak czekolady i orzechów przełamuje pikantny i kwaskowaty sos malinowy, z którego w fazie końcowej zrobiłam galaretkę. Do nasączania blatów przygotowałam syrop z czarnych porzeczek - rozcieńczyłam go przegotowaną wodą, a po ostudzeniu 'wzmocniłam' odrobiną wódki. Sos malinowy na galaretkę gotowałam normalnie w garnku, gdyż maliny, ze względu na dużą ilość pestek(...)czarnej porzeczki. Po wzbogaceniu kieliszkiem wódki nadaje się idealnie do nasączania blatów ciasta. Ciasto Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 40 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: foremka o średnicy 20 cm Syrop do nasączania blatów ciasta Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 2 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: foremka o średnicy 20 cm JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Ciasto
Szybko SzybkowarPrzepyszny, czekoladowy torcik z wiśniami. Nieziemski w smaku, delikatny, puszysty. Biszkopt lekki, krem rozpływający się w ustach, charakteru nadają wiśnie skąpane w gęstym syropie - istna poezja dla podniebienia. Tort Czekoladowo Wiśniowy - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 150 g cukru 70 g mąki pszennej tortowej 25 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Wiśniowa: 75 ml syropu po wiśniach(...)nadal pozostanie płynna. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Powoli, ciągle ubijając wlewamy czekoladę, wsypujemy kakao i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Masa wiśniowa: Syrop podgrzewamy. W osobnym naczyniu dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w wodzie (nie może być żadnych grudek - w razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy do gotującego się syropu
Słodka StronaJakiś czas temu otrzymałam paczuszkę od Anielskich Przysmaków . I teraz sukcesywnie próbuję tych smakowitości. Limonki w syropie , które dziś chcę Wam polecić, można wykorzystać na wiele sposobów: można je zwyczajnie przygryzać (pycha!), dodawać do zimnych i gorących napojów, do deserów i placków. Syrop limonkowy ma niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko(...)kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam :) Ja dzisiaj przygotowałam drożdżowe racuszki, które polałam syropem limonkowym. Było pysznie i aromatycznie :) Składniki: 5 dkg drożdży , 3/4 szklanki wody , 1 szklanka mleka , ok. 2 szklanki mąki pszennej , 3 jajka , 2 łyżki cukru , szczypta soli , odrobina oleju do smażenia, słoiczek limonek w syropie
Codzienna kuchnia niecodziennajabłek, najlepiej słodkich i twardych. Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Aby jabłka zachowały jędrność i nie puszczały soku, w trakcie pieczenia musimy je ugotować w syropie: -gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru -kiedy syrop zacznie wrzeć wsypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Do tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone jabłka i na małym ogniu gotujemy(...)przez 5 minut, obracając je. Wyjmujemy z syropu i studzimy. Syrop zlewamy do słoika, zakręcamy i wykorzystamy go przygotowując jabłka następnym razem. Do środka jabłek możemy włożyć dżem lub świeże owoce, np. śliwki węgierki. Korzystamy z uniwersalnego ciasta na sakiewki. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy kwadraty o takiej wielkości, aby po złożeniu objęły jabłka
Maminek kulinarny