syrop - 6989 przepisów (strona:41/466)

BRZOSKWINIE W SYROPIE 101

Udało mi się kupić w promocji brzoskwinie więc musiałam zrobić parę słoiczków w syropie . To obowiązkowa pozycja na zimę.  Składniki: 1 kg brzoskwiń twardych ale dojrzałych 1 litr wody 400 g cukru sok wyciśnięty z jednej cytryny  Zagotować wodę w garnku. Wkładać na ok 2 minuty brzoskwinie, wyciągać pojedynczo i ściągać z nich skórkę. Przekroić na pół(...)wyciągnąć pestkę.  Połówki owoców wkładać do wcześniej umytych słoików,zostawiając ok 2 cm wolnej przestrzeni. W garnku zagotować wodę z cukrem, aż powstanie syrop. Trwa to ok 15 min. Pod koniec dodać sok z cytryny . Gorącym syropem zalać owoce by były całkiem przykryte.  Zakręcić dobrze słoiki i pasteryzować ok 10-15 minut. Wyjąć słoiki z brzoskwiniami w syropie

Niespełnione zdolności kulinarne
DESER CZEKOLADOWY Z MALINAMI 86

cukru 250 g serka mascarpone 250 g margaryny 3 łyżki kremu kakaowego Nasączenie: 200 ml gorącej wody 5 torebek herbaty earl grey 300 ml zimnej przygotowanej wody 3 łyżki syropu barmańskiego o smaku czekoladowo - wiśniowym lub czekoladowym Dodatkowo: biszkopty podłużne (ok. 36 szt.) 700 ml gorącej wody 2 opakowania galaretki o smaku malinowym ok. 300 g świeżych malin(...)puszki malin w syropie 4 wafelki Grześki Przygotowanie: Nasączenie -  w 200 ml gorącej wody zaparzyć herbatę earl grey, wyjąć torebki herbaty i dodać ok. 300 ml zimnej przygotowanej wody. Na koniec dodać do smaku syropu barmańskiego o smaku czekoladowo - wiśniowym (lub czekoladowym). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.  Maliny -   jeśli używamy malin świeżych należy je wypłukać pod zimną

Ciastka - domowe słodkości
Cytrynowe naleśniki z makiem i jagodami! Przepyszne! 158

Obłęd! To chyba najlepszy smak naleśników! Totalne mistrzostwo, cytrynowe naleśniki z makiem, oblane stopionym masłem cytrynowym i syropem klonowym, podane w towarzystwie świeżych jagód leśnych lub konfitury jagodowej. Ten pomysł na naleśniki musi zagościć w Waszych domach, są przepyszne, proste i nie wymagają, od Was żadnych nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Sezonowe jagody leśne, to bogactwo nie tylko smaku, ale przede wszystkich(...)soli Otrzymasz około 15 naleśników Wykonanie : W/w składniki oprócz maku, zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj mak, całość wymieszaj. Ja do naleśników nie dodaje cukru, ponieważ jemy je z syropem klonowym, jeśli lubisz dość słodkie dodaj 3 łyżki cukru do ciasta. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników. CYTRYNOWE MASŁO - 100 g masła stop na patelni, dodaj pokrojoną w plasterki

SMYKWKUCHNI
Pancakes – amerykańskie naleśniki 68

mąki pszennej – 250 ml maślanki – 2 jajka rozmiar L – 50 g cukru pudru – 50 g roztopionego masła – 1 płaska łyżeczka sody – do podania: syrop klonowy lub syrop z agawy – dowolne owoce: maliny, truskawki, jeżyny, winogrona, borówki, inne – dodatkowo cukier puder do posypania Przygotowanie : Przygotuj ciasto. Do miski dodaj maślankę, mąkę, jajka, cukier(...)Wylewaj porcje ciasta tworząc spore placuszki. Naleśniki jeszcze urosną dlatego zostaw im trochę przestrzeni. Smaż na średnim ogniu aż zbrązowieją, 1-2 minuty z każdej strony. Naleśniki podawaj polane syropem klonowym lub syropem z agawy, z dodatkiem świeżych owoców, możesz dodać jeszcze nieco cukru pudru dla koloru i ładniejszego efektu. SMACZNEGO! Artykuł Pancakes – amerykańskie naleśniki pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Surówka z marchewki, ananasa i rodzynek... 98

Składniki: (na mniej więcej 4 porcje) 1/4 szklanki rodzynek 1/4 szklanki gorącej wody 3 kółka ananasa z puszki + sok (najlepiej użyć ananasa w 100% soku, a nie w syropie) 1/2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżka miodu, lub syropu klonowego 1/4 łyżeczki soli 2 szklanki marchewki, startej na dużych oczkach Wlej gorącą wodę do rodzynek i zostaw na 10 minut. Dobrze(...)odcedź. Pokrój ananasa i przygotuj 1 łyżkę soku. Wymieszaj ocet, miód (syrop klonowy), sól i sok ananasowy. W sporej misce wymieszaj marchewkę, ananasa, rodzynki i sos. Zostaw w lodówce na co najmniej godzinę przed jedzeniem. DODATKOWO: jeśli użyjesz syropu klonowego sałatka będzie wegańska i paleo; sałatkę można jeść od razu, ale będzie ona lepsza po schłodzeniu i wymieszaniu się smaków

Lejdi of the house
Ciasto czekoladowo – pomarańczowe 78

wymieszać, odstawić - sos powinien mieć konsystencję gęstego płynnego miodu. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić. Ja wyjęłam ciasto na paterę "do góry nogami", a wierzch ciasta pomalowałam przygotowanym syropem ze skórką pomarańczową, syrop przed naniesieniem na ciasto delikatnie podgrzać - będzie lepiej rozprowadzał się na powierzchni ciasta. Smacznego!   Artykuł Ciasto czekoladowo – pomarańczowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym 81

cayenne Składniki na sos koperkowo-sezamowy 3 łyżki pasty tahini 6 łyżek wody 4 łyżki soku z cytryny sól 2 łyżki koperku siekanego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka syropu z agawy lub odrobinę więcej Instructions Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, którą podsmażamy przez 2-3 minuty z dodatkiem przypraw, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypać soczewicę(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch pulpecików posypać odrobinę nasionek sezamu. Pulpeciki pieczemy przez 20 minut, do zarumienienia się wierzchu. Przygotowanie sosu Pastę tahini wymieszać z wodą, syropem z agawy i sokiem z cytryny, powinien powstać gładki gęsty sos, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek, wymieszać  Smacznego! Notes Mieszankę sałat nałożyć na talerz dodać pomidory i plasterki cebuli

SprawdzonaKuchnia.pl
Cold brew 80

kawy przelewowej lub zwykłe sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy albo zestaw do cold brew. Po przefiltrowaniu możemy od razy podawać kawę do picia najlepiej z dużą ilością lodu, mlekiem, syropami smakowymi lub innymi dodatkami. Kawę można przechowywać w lodówce około 7-8 dni oczywiście w zamkniętym naczyniu, aby aromat nie ulatniał się, kawa nawet po kilku dniach nie traci swoich(...)wyłożone gazą lub specjalny słój do z filtrem "parzenia" cold brew. Po przefiltrowaniu otrzymujemy koncentrat, który podajemy w proporcjach 2:1 (woda/mleko:kawy). Oczywiście podajemy z lodem, można dodać syropy smakowe. Kawę, której nie wykorzystamy przechowujemy w lodówce przez około tydzień w zamkniętym naczyniu. Smacznego! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł

SprawdzonaKuchnia.pl
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 116

chia z malinami i matchą [275 kcal/ W: 19,5 g/ B: 23,4 g/ T: 9,5 g] 15 g nasion chia 150 g mleka migdałowego 10 g syropu klonowego 3 g sproszkowanej herbaty matcha Dowolne owoce, np. morele, maliny, jagody Dzień wcześniej do słoiczka lub wysokiej szklanki wsyp nasiona chia, zalej je mlekiem migdałowym i dokładnie wymieszaj. Rano(...)puddingu dodaj syrop klonowy oraz matchę. Ponownie dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżymi owocami. Obiad: Warzywne curry (porcja na dwa dni) [569 kcal/ W: 79 g/ B: 20,5 g/ T: 18 g] duża cebula 3 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 100 g brokułów 80 g marchwi 300 ml bulionu warzywnego 10 g oliwy z oliwek 100 mleka kokosowego

365 dni dookoła kuchni
Owsianka z rabarbarem / Porridge with rhubarb 157

lekko słodki a bez dodatku cukrów. Zawiera w sobie tylko naturalnie występujące cukry! Najbardziej lubię dodawać do kawy zbożowej, ale dziś owsianka na owsianym. Do tego z karmelizowanym na syropie z agawy rabarbarem :) Składniki: (1 porcja) 1,5 szkl. napoju owsianego od Inka 4-6 łyżek płatków owsianych 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki cukru waniliowego(...)syrop z agawy do polania (opcjonalnie) Napój owsiany doprowadź do zagotowania, wsyp płatki owsiane (ilość łyżek zależy od tego, jak gęstą lubisz owsiankę). Zamieszaj i gotuj na małym ogniu 15 minut. Odstaw na 5 minut. Rabarbar pokój na kawałeczki. Wymieszaj w rondelku z cukrem waniliowym i syropem z agawy. Podgrzewaj kilka minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać i zmięknie. Nałóż

Delicious Place
"Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie" Zbigniew T. Nowak 102

rozważnie wspierać nasz układ odpornościowy, jak odbudować przyjazną florę bakteryjną w jelitach po zastosowaniu antybiotyków.  W książce znajdziemy przepisy na miód z jeżówką, który pobudzi naszą odporność, syrop z mniszka o działaniu biostymulującym, miód z sokiem z czarnego bzu o wyjątkowej mocy leczniczej, poznamy właściwości dziewanny, która nas w tym roku kilka razy uratowała. Jest też syrop(...)babki lancetowatej na zimowe infekcje, syrop z płatków maku na kaszel i wiele, wiele innych przepis na zdrowotne specyfiki, syropy, herbatki, soki czy kompoty. Autor omawia każde zioło, czy specyfik, który używamy, dzieli się informacjami ile i jak go używać jakie są przeciwwskazania do używania, na co najlepiej działa. Tak jak pisałam wyżej, ja bardzo lubię książki Pana Zbigniewa. jego

kruche babeczki
Makaron z domowym pesto i karmelizowaną brukselką. Obiad w 15 minut 118

porcje ulubionego makaronu - 4 łyżki PESTO  - 2-4 łyżki sera typu: ser twarogowy wędzony lub parmezan lub feta - 3 garście brukselki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy lub syropu daktylowego lub miodu - sól do smaku - woda Makaron ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. W trakcie kiedy gotuje się makaron, w miseczce wymieszaj: obraną(...)pokrojoną na pół brukselkę, z oliwą z oliwek i syropem klonowym.  Całość przesmaż na patelni przez 3 -5 minut, dodaj 150 ml wody i podgotuj całość pod przykryciem przez 7 -8 minut, tak aby brukselka zmiękła.  Zdejmij pokrywkę i gotuj dalej, aby cała woda odparowała, a brukselka lekko się skarmelizowała, oprósz solą morską. Ugotowany makaron odcedź i przełóż

SMYKWKUCHNI
Owsianka na ciepło 83

łyżki płatków owsianych – 1,5 łyżki zarodków owsianych – łyżka kokosu – 1 banan – kilka świeżych borówek amerykańskich – 1/2 jabłka – garść ulubionych orzechów – kilka rodzynek – 1 szklanka opcjonalnie: miód, syrop klonowy z agawy lub daktylowy Przygotowanie: W rondelku na małym ogniu podgrzewamy mleko z płatkami i zarodkami i rodzynkami.  Owoce myjemy. Zagotowaną owsiankę przelewamy do miseczki. Kroimy banana i jabłko(...)Dodajemy borówki. Wszystko posypujemy kokosem i orzechami. Jeśli ktoś lubi bardziej słodki smak możemy dodać miód lub syrop klonowy , syrop z agawy lub syrop daktylowy.  Smacznego Artykuł Owsianka na ciepło pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Proste ciasto z bitą śmietaną 98

łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 5 jajek (duże) 1 szklanka cukru podzielona na ¾ i ¼ szklanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ⅓ szklanki mleka roślinnego Syrop: 340g mleka migdałowego 250g słodzonego skondensowanego mleka (2/3 puszki) ⅓ szklanki śmietany 30% Krem: 2 szklanki dobrze schłodzonej śmietany 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka jagód, truskawek do dekoracji(...)wszystkie składniki. Wlać ciasto do przygotowanej foremki i rozłożyć, aby wyrównać powierzchnię, i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie czysta. Syrop: W dużej miarce połącz śmietanę i dwa rodzaje mleka. Gdy ciasto będzie chłodne, poprzebijaj powierzchnię widelcem (jedno obok drugiego). Polej syropem ciasto, aż się syrop wchłonie w ciasto. Krem: Wlej

Apetyt na Zielone

Proponowane wyszukiwania