chyba co godzinę. Najbardziej lubię herbatki ziołowe lub dobrej jakości czarną z różnymi dodatkami. Dziś mam dla Was przepis na pomarańczowo-cynamonową herbatę z dodatkiem aromatycznych szyszek syberyjskich w syropie. Smakuje świetnie, pachnie z daleka i w dodatku rozgrzewa w zimne dni :) łyżeczka dobrej jakości czarnej herbaty liściastej 250 ml wody o temperaturze ok. 95°C pół czerwonej pomarańczy (sparzonej(...)wyszorowanej i pokrojonej w plasterki) laska cynamonu 3 goździki 5-6 szyszek syberyskich w syropie łyżka syropu z szyszek Herbatę przesypujemy do zaparzacza. Do kubeczka wkładamy wszystkie dodatki i zaparzacz. Zalewamy wodą i zaparzamy 3 minuty. Po wypiciu pomarańcze i szyszki można zjeść :) Smacznego :) Artykuł Pomarańczowo-cynamonowa herbata z szyszkami w syropie pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSzybki, smaczny i bardzo prosty deser. Pieczone banany z syropem malinowym zdecydowanie będą smakować wszystkim, którzy kochają słodkie desery. Dodatkowo warto wspomnieć, że taki deser świetnie sprawdzi się jako “krwawa” przystawka na halloween. Można go także zaserwować dziewczynie, narzeczonej, czy też żonie z okazji walentynek lub dnia kobiet, a z syropu malinowego stworzyć piękne serce na talerzu. Składniki(...)podgrzewamy ciągle mieszając. Musimy zadbać o to, aby powstała masa nam się nie zagotowała. Gdy maliny się “rozpuszczą” i wszystkie składniki ze sobą się wymieszają przelewamy syrop przez sitko, tak aby pozbyć się pestek z malin. Upieczone banany polewamy przygotowanym syropem malinowym. Podajemy na ciepło
Programista w kuchnicukru 500 g powideł śliwkowych 4 łyżki kawy 6 łyżeczek amoniaku 1,5 łyżeczki sody 0,5 szklanki mleka Ponadto: cukier puder polewy orzechy dekoracje Przygotowanie: SYROP/ MIÓD Z MAŚLANKI Syrop z maślanki, warto przygotować sobie już dzień wcześniej, co znacznie przyspieszy pracę kolejnego dnia. Łączymy cukier z maślanką i gotujemy około godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Miód jest(...)cukru, zalewamy przecedzoną (ciepłą) kawą, zdejmujemy z palnika. Kiedy przestanie ,,bąbelkować”, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia karmelu. Do tego dodajemy całą resztę „słodziwa” tzn. pozostały cukier (2 szklanki), miód, syrop z maślanki, powidła. Całość mieszamy do połączenia składników, studzimy do temperatury pokojowej. Masło rozpuszczamy, studzimy. Mąkę i kakao przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie z syropem, masłem, jajkami
Kierunekuchniałyżek cukru • 2 budynie waniliowe bez cukru • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej • 1 czubate łyżka mąki pszennej • 3 żółtka • 2 łyżki spirytusu Dodatkowo do masy jasnej: • puszka brzoskwiń w syropie (syrop odlać i zachować do nasączenia) Dodatkowo do masy ciemnej: • 3 łyżki nutelli • 100 g czekolady mlecznej • 70 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli • pełna garść orzechów nerkowca Polewa(...)dobrze odsączone,pokrojone w kostkę brzoskwinie. 16. Do drugiej połowy masy dodać nutellę, posiekaną czekoladę, morele i posiekane orzechy. Wszystko wymieszać. 17. W formie ułożyć jeden blat biszkoptowy, nasączyć syropem z brzoskwiń. 18. Wyłożyć ciemną masę, wyrównać. 19. Na masie ułożyć drugi blat biszkoptowy, a następnie masę z brzoskwiniami. 20. Na masie ułożyć warstwę z herbatników maślanych. Lekko nasączyć
W mojej kuchninutą przypraw korzennych. Ciasto dzięki cynamonowi goździkom i gałce muszkatołowej w smaku przypomina piernik. Ciasto zamiast mąki posiada posiekane orzechy oraz pokruszone pieczywo czerstwe. Ciasto jemy ze słodki syropem, który sprawia, ze ciasto wilgotnieje. Ciasto idealnie sprawdzi się na świątecznym stole dzięki przyprawom korzennym. Składniki: 400 g orzechów włoskich wyłuskanych 2 łyżki pestek dyni 180 g czerstwego chleba lub bułki(...)proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 200 g miękkiego masła 170 g cukru 7 jajek skórka z 1 pomarańczy szczypta soli SYROP: 250 ml wody 1 szklanka cukru sok z 1/2 pomarańczy Przygotowujemy ciasto: Masło z cukrem utrzeć na gładką, kremową masę. Oddzielić białka od żółtek. Do masy maślanej dodawać
Kuchnia w oparachodlać, orzechy pokroić na drobne kawałki i dodać cytrynę , pomarańczę, goździki . Zalać wszystko spirytusem i zostawić w szczelnie zamkniętym gąsiorku na trzy tygodnie. Po tym okresie zlać nalew, zrobić syrop z 1 litra wody i 1 kg cukru i zimny połączyć z nalewem. Przefiltrować i zlać do butelek, odstawić na co najmniej pół roku. Syrop orzechowy na bóle brzucha(...)Orzechy kroimy na kawałki ok 25 szt, zasypujemy 2-3 szklankami cukru i odstawiamy na 3 tygodnie. Następnie zlewamy syrop i dodajemy opcjonalnie spirytus. Taki syrop jest lepszy od kropli żołądkowych na bóle żołądkowe
Gotowanie jest łatweKawowe galaretki z nutą amaretto. Prosty deser dla wielbicieli kawowych smaków. Tak przygotowane galaretki możecie podać z kleksem bitej śmietany, waniliowego kremu, z owocami, polane syropem lub tak jak ja z pokruszoną bezą. Spróbujcie. Podstawą smaku jest oczywiście dobrej jakości kawa. Polecam Wam kawy z palarni CoffeeForYou . Jest to rzemieślnicza palarnia, w której kawa jest zawsze świeżo wypalana(...)Lagos z palarni CoffeeForYou 2 pełne łyżeczki żelatyny + ciepła woda do jej przykrycia (minimalna ilość, u mnie ciut ponad łyżkę wody) 2 pełne łyżki cukru pudru 1 łyżka syropu amaretto (bezalkoholowy) kilka bezików do podania Przygotowanie: Zaparzamy kawę. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na bok. Do gorącej kawy dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy syrop amaretto, mieszamy. Kolejno
Słodkie okruszkiuwielbiamy, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 białka wiórki czekoladowe Z wody, cukru i octu ugotować syrop (gęstniejący syrop ma zostawiać za sobą niteczkę). Sparzyć jaja wrzątkiem. Ubić pianę z białek. Do dobrze ubitych białek lać cieniutkim strumieniem ciepły syrop, energicznie mieszając. Pianę z syropem ubijać
Słodki Zakąteksię też o przygotowanie sosu karmelowego lub zakupienie go w sklepie. Ja wolę domowy. Receptę na jego szybkie wykonanie zamieszczam pod przepisem na kawę mrożoną. Idealnie, jeśli dodatkowo kupimy syrop waniliowy, to koszt to maksymalnie 10 zł, a buteleczka wystarczy naprawdę na długo. / Powiem Wam, że bez syropu i sosu karmelowego smakuje również bardzo dobrze – i jest to wersja(...)Iced Caramel Macchiato SKŁADNIKI: ESPRESSO / MOCNA KAWA / 40-50 ML DUŻA GARŚĆ KOSTEK LODU / NA WYSOKOŚĆ 1/3 KUBKA / 1/2 KUBKA MLEKA / ZWYKŁE LUB ROŚLINNE – WEDŁUG UPODOBAŃ/ 1 ŁYŻKA SYROPU WANILIOWEGO 1 ŁYŻKA SOSU KARMELOWEGO / szybki domowy przepis na jego wykonanie – poniżej / PRZYGOTOWANIE: Wlewamy łyżkę syropu waniliowego. Wsypujemy dużą garść kostek lodu. Zalewamy mlekiem prawie na równo z kostkami
W Kawiarencemaślanych 190 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g orzechów nerkowca 100 ml śmietany 18% 400 g białej czekolady 2 marchewki (ok.200 g) 150 ml syropu klonowego duża szczypta gałki muszkatołowej duża szczypta cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 łyżeczek żelatyny wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru garść orzechów włoskich cynamon syrop klonowy(...)nerkowca moczymy w wodzie przez całą noc, potem odlewamy wodę, a orzechy miksujemy w blenderze na gładką masę z dodatkiem śmietany 18%. Mascarpone ubijamy z ekstraktem waniliowym i syropem klonowym. Dodajemy masę orzechową, odciśniętą marchewkę startą na tarce do ziemniaków (trzeba ją bardzo mocno odcisnąć z soku), szczyptę gałki i cynamonu oraz białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Żelatynę
Bon appetit mon amieteż, że wyprawa do sklepu rano w moim stanie to nie jest najlepszy pomysł. Musiałam działać z tego co było. Uznałam, że jedynym słusznym mianownikiem tych wszystkich dodatków jest syrop klonowy. Poza tym Kacper od kiedy pierwszy raz będąc u mnie na wakacjach, lata temu jeszcze w Łodzi, jedząc pancakes pokochał jego smak i chciałam mu sprawić tym przyjemność(...)mąki orkiszowej z pełnego ziarna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 50 gram czekolady deserowej Dodatki: duszone na maśle jabłka z goździkami i syropem klonowym karmelizowane winogrona i figi również w syropie klonowym posiekane orzechy włoskie Banany obieram. Jednego kroję wzdłuż na pół i odkładam na bok, jego zadaniem będzie zdobić wierzch
Mango Papajaskórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę
wesoła kuchniabrzoskwinia w naszym ogrodzie też nie zawiodła. Najpierw jedliśmy do syta owoce prosto z drzewa, a teraz przyszła pora na przetwory. Zrobiłam kilka słoików dżemu oraz połówki brzoskwiń w syropie. Przydadzą się do deserów w zimie i nie będę musiała kupować w puszce. Roboty przy nich niewiele, także warto wykorzystać okazję i zrobić zapasy, bo nawet jeśli nie macie swojego(...)drzewka, to cena na targu w tym roku też jest bardzo korzystna:) Do przygotowania brzoskwiń w syropie lepiej wykorzystać owoce jędrne, ale już dojrzałe. Z tych bardziej dojrzałych skórka schodzi bez problemu, natomiast te twardsze należy włożyć na ok 30 sekund do gorącej wody i następnie ściągnąć skórkę (jak w przypadku pomidorów). Brzoskwinie w syropie Składniki (na 6 słoików 700ml
Obiad gotowyPlacuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie podać z owocami, syropem klonowym, albo polewą czekoladową. Z samym cukrem pudrem też będą fajnie smakować. Nasza wersja będzie z borówkami i syropem klonowym… tak, tak będzie słodko :) Składniki 140g mąki 100g serka(...)ricotta 100g jogurtu naturalnego 1 jajko 1/4 szklanki mleka łyżka cukru szczypta soli 1 łyżka miodu olej do smażenia Dodatki owoce sezonowe syrop klonowy Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie – przepis Wszystkie składniki dokładnie mieszamy/miksujemy na jednolitą masę. Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Dodajcie po prostu albo odrobinę mleka albo mąki :) Na odrobinie oleju smażymy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie ok 300 g wiśni (truskawek lub malin) 4 białka 200g kokosu 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Białka jajek przeznaczonych na biszkopt ubić z cukrem(...)jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Przestudzić. Na upieczony biszkopt wyłożyć odsączone z syropu i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Syrop rozcieńczyć zimną wodą do objętości 3 szklanek. Wiśnie pozbawić pestek i ułożyć między kawałeczkami brzoskwiń. Dwie szklanki rozcieńczonego syropu zagotować dodając 3 łyżki
Praktyczna pl