syrop - 6989 przepisów (strona:44/466)

Syrop z kwiatów czarnego bzu 199

potas. Dzięki związkom w nich zawartym działają przeciwzapalnie, moczopędnie i rozkurczowo,  działają wykrztuśnie i rozrzedzają katar.  Mają także właściwości wzmacniające ściany naczyń krwionośnych.W  zimie syrop jest doskonały na przeziębienia i poprawę odporności. Składniki: 40 baldachów czarnego bzu  1 kilogram cukru 1l wody 3-4 limonki Sposób przygotowania: Zebrane rozkwitnięte kwiaty bzu, najlepiej w suchy słoneczny(...)dzień, rozłożyć na suchej ściereczce na stole. Mogą w nich być małe żyjątka. Następnie nad naczyniem, w którym będziemy robić syrop, odciąć delikatnie kwiaty od łodyżek, tak, aby nie pozbawić ich pyłku. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać sok z limonki i skórkę otartą z jednej sparzonej limonki. Tak przygotowanym syropem zalać kwiaty bzu, zawiązać gazą i odstawić

Gosia gotuje
Domowa spiżarnia - lemoniada 135

dodacie do niej kilogramów cukru. Ja swoją przyrządzam z mięta, z imbirem, z różnymi owocami i cytrusami, ale co najważniejsze BEZ CUKRU, za to z dodatkiem syropu różanego lub miodu. Świetnie sprawdzi się podczas gorących letnich dni! :) Dziś mam dla Was 2 przepisy, ale na pewno będzie ich więcej, bo moja wyobraźnia podpowiada mi już kilka nowych smaków. ;) Do przyrządzenia(...)wystarczy rozcieńczyć ją w proporcji 1:3 z wodą gazowaną lub zwykłą. Dodajcie lód lub mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy! Lemoniada rabarbarowo-cytrusowa z imbirem, miętą i syropem różanym: 300 g limonek  1 kg cytryn 1 kg rabarbaru 300 g imbiru 1 pęczek mięty 1,5 l wody ok. 500 g syropu różanego (lub miodu) Butelki myjemy

Cooking Monster
MINI SERNICZKI NA SEZAMOWYM SPODZIE FIT 131

masło chwilę blenduję, mieszam dzielę na kuleczki i wylepiam silikonowe foremki SKŁADNIKI NA SERNIK: 0,5 kg. sera zmielonego 6 jajek 0,5 szklanki roztopionego oleju kokosowego 5 łyżek syropu z agawy lub miodu skórka otarta z 1 pomarańczy pół łyżeczki olejku waniliowego garść rodzynek, garść płatków migdałowych  PRZYGOTOWANIE: miksuję żółtka z syropem, aż powstanie aksamitna masa, dodaję olejek(...)sezamowe spody Piekę 35 minut   w 180 stopniach. Serniczki muszą ostygnąć w piekarniku. Po ostygnięciu możemy polać je czekoladą POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g. gorzkiej czekolady  2 łyżki syropu z agawy lub  miodu 1 łyżka oleju kokosowego  PRZYGOTOWANIE: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej dodaję syrop i olej kokosowy gdy składniki sie połączą, przestudzoną masą polewam serniczki SMACZNEGO

Upiecz sobie babeczkę
Makaroniki z kremem karmelowym. 158

białek a obok w miseczce przygotować 35g cukru.  W małym garnuszku umieścić 150 g cukru i 50 ml wody. Wymieszać, zagotować. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować syrop do czasu aż temperatura dojdzie do 118C jednak bardzo ważna uwaga, syropu nie wolno mieszać podczas gotowania ani razu. Kiedy syrop osiągnie temperaturę 100C wtedy zaczynamy ubijać białka.  Białka(...)ubijamy jak na bezy ,do sztywności. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżeczka po łyżeczce. Gdy syrop osiągnie już chcianą temperaturę wlewamy go cienką strużką do ubitych białek, nie przerywając ubijania. Podczas wlewania mikser dać na najniższe obroty a po wlaniu na najwyższą moc. Tak ubijać około 8 minut, do czasu aż beza wystygnie.  Gotową beze włoską porcjami dodawać

Radość kipiąca uśmiechem.
Rabarbar w kruchym 157

coś od siebie i wyszedł klasyk. Ale z tak niesamowitym nadzieniem, że koniecznie musicie go spróbować. Wcześniej upieczony rabarbar jest cudownie pełen smaku- o wiele bardziej, niż duszony w syropie. Mówię Wam- koniecznie! KRUCHY PLACEK Z PIECZONYM RABARBAREM  Na nadzienie 650g łodyg rabarbaru 250g cukru  1 łyżka syropu waniliowego Na ciasto 450g mąki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka(...)cukier (do posypania ciasta) Rabarbar kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i przykryty folią aluminiową wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200*C. Pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy folię, dodajemy syrop waniliowy i pieczemy jeszcze 5 minut, aż cukier na łodygach zacznie się ładnie karmelizować. Ja piekłam rabarbar dodatkowo jeszcze jakieś 10 minut, pod koniec włączając termoobieg, bo chciałam zredukowac ilość

les mirabelles
tosty francuskie 157

przepisem robione po francusku. Jak śniadania na słodko nie są mocno ujęte w moim domowym menu, to te tosty tak. Wystarczy tylko mieć w domu jajka, mleko, chałkę, syrop klonowy albo miód. No ja nie mam syropu, bo troszkę to drogi barszcz. Jednak miód może być jak najbardziej, zresztą dżem nawet. Jeśli zostaje Wam chałka sprzed kilku dni, to jest(...)jest fajny pomysł na uratowanie jej przed nieciekawym końcem. Składniki: * chałka * 1-2 jajka * 1/3 szklanki mleka * miód, dżem albo syrop klonowy * masło do smażenia Pokroiłam chałkę na pajdy grubości 1,5 cm. W miseczce roztrzepałam jajo z 1/3 szklanki mleka. Moczyłam w tym kromki chałki i wykładałam na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smażyłam na złoto. Przed podaniem polać

Pieprzyć z Fantazją
Sosnówka, nalewka z pędów sosny 191

Wasze  syropy z pędów sosny ? Pędy zebrane i nastawione w słojach? Już się macerują? Jeśli tak, to bardzo fajnie, ponieważ dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na wykorzystanie pędów, które nam zostały po zlaniu pachnącego sosnami syropu. Otóż zrobimy z nich sosnówke, nalewkę z pędów sosny. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe, pozostałe pędy zalewamy po prostu alkoholem(...)spirytusu. Wtedy należy go trochę rozcieńczyć z woda. Decyzja należy do Was. Sosnówka, nalewka z pędów sosny Czas przygotowania: 5 minut + ok. 30 dni Składniki: pędy pozostałe po  syropie z pędów sosny  (u mnie ok. 3/4 dwulitrowego soja pędów) wódka Wykonanie: Pędy, które nam zostały po zlaniu syropu zostawiamy w słoju. Zalewamy je taką ilością wódki, aby pędy

Kulinarne przygody Gatity
Syrop z pokrzyw na zimę. 212

łyżką. Po tym czasie przecedź pokrzywy przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z pokrzyw np. wyciskając je rękami w gumowych rękawiczkach.  Do otrzymanego soku wsyp cukier, garnek z syropem postaw na małym ogniu, wymieszaj, aby się cukier rozpuścił. Doprowadź do zagotowania i zdejmij garnek z ognia, nie gotuj !  Na końcu dodaj sok z cytryn lub kwasek cytrynowy, wymieszaj(...)dokładnie. Gorący syrop rozlej do wyparzonych wcześniej małych słoiczków lub butelek, szczelnie zamknij wyparzonymi najlepiej nowymi wieczkami. Syrop nie musisz już pasteryzować. Gotowy syrop przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.                              Życzę zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Granola marchewkowa 178

Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich; 1 szklanka startej marchewki; 1 szklanka orzechów włoskich; 1/2 szklanki wiórków kokosowych - opcjonalnie; 1/2 szklanki rodzynek; 1/4 szklanki syropu klonowego (lub miodu jak u mnie); 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego czy innego, roślinnego); 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki mielonego imbiru; 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej; Szczypta mielonych goździków(...)startą marchewkę, orzechy włoskie, wiórki kokosowe oraz przyprawy (cynamon, sól, imbir, gałkę muszkatołową i goździki). Wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miseczki wlać olej kokosowy (rzepakowy lub inny, roślinny), syrop klonowy (lub miód). Wymieszać. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju i syropu

Gospodyni Miejska
BANANOWE CIASTO wegańskie i bezglutenowe 193

klikając w odpowiedni składnik.     Składniki (forma o śr. 24 cm): Ciasto: 1 banan 1,5 szklanki mąki kukurydzianej (180 g) 1/3 szklanki oleju (50 ml) 1 łyżeczka syropu daktylowego lub syropu z agawy/klonowego Karmel: 100 g masła orzechowego (kremowe) 4 łyżki syropu daktylowego Krem: 400 ml mleka roślinnego 1 budyń waniliowy (bezglutenowy) 120 g manny kokosowej (musu kokosowego(...)wymieszaj i wyłóż na formę. Ciasto wyrównaj i piecz około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzone ciasto posmaruj karmelem – przygotuj go mieszając ze sobą masło orzechowe oraz syrop z daktyli. Jeśli Twoje masło orzechowe jest bardzo gęste, do całości dodaj trochę soku z cytryny lub mleka roślinnego. Na karmelu ułóż pokrojone w plastry banany. Aby przygotować budyniowy krem

Via Gusto
Owsianka marchewkowa – prosta i genialna 167

płatki osiągną kremową konsystencję i zagęszczą płyn, przez 7-8 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ściągamy ugotowaną owsiankę z ognia, próbujemy i dosładzamy do smaku miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy. Rozdzielamy porcje między miseczki, dekorujemy każdą wiórkami marchewki i płatkami migdałowymi. Podajemy od razu. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. SKŁADNIKI na 2 porcje 80g płatków owsianych(...)pełne łyżki rodzynek (30g) 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego 1 pełna łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka nasion chia 2-3 łyżeczki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy do dosłodzenia 1 łyżka płatków migdałowych do dekoracji

Karo in the Kitchen
Miękkie pierniczki na syropie z agawy 268

Święta coraz bliżej. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na miękkie pierniczki na syropie z agawy . Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na święta, choć i nie tylko. My uwielbiamy jeść pierniczki właściwie przez cały rok, a w szczególności w chłodne jesienne lub zimowe dni. Ale nie tylko jedzenie pierniczków, to przyjemność. Osobiście uwielbiam zapach unoszący się po całym domu(...)podczas pieczenia takich pierniczków… cudowny   Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g masła (miękkiego) 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 100 ml syropu z agawy ciemnego * do nabycia w Biogo 1 jajko klasy L 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody *lub malinowego, w Biogo znajdziecie duży wybór syropów z agawy Przygotowanie: Do miski

Słodkie okruszki
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 261

postanowicie przygotować go sami w domu i sprawić nim komuś odrobinę radości. Cukier i ekstrakt waniliowy, cukierki czekoladowo-orzechowe, żurawina do mięs, musujące kule do kąpieli, cytryny w syropie, likier piernikowy, kawowy peeling do ciała, orzechowe krówki czy dżem mandarynkowy to pomysły na prezenty, które możemy przygotować w zaciszu swojej kuchni. Niektóre z nich możemy przygotować w 10 minut(...)kule (zamiast olejku można użyć płatków kwiatów lub innych zapachów) nie dodawajmy niczego, co zawiera wodę – inaczej proszek zacznie się pienić i będzie ciężko formować kule. Cytryny w syropie – do herbaty W zimowy wieczór nie ma nic lepszego do herbaty niż cytrynka. Jeśli macie ekologiczne cytryny i boicie się, że się zmarnują (niewoskowane owoce bardzo szybko się psują

Poezja smaku
Wiśniowa fantazja bez pieczenia 157

Pyszne ciacho na zimno, powiedziałabym nawet że dość szybkie, a na pewno mało pracochłonne. Soczyste wiśnie w syropie, zalane galaretką z dodatkiem bitej śmietany  i czekolady. To musi być WOW! Składniki na tortownice o średnicy 24 cm: 1 litowy słoik wiśni w syropie z domowej spiżarni ;) 2 galaretki wiśniowe 700  ml wody wrzącej 500 ml śmietanki 36 % gorzka(...)czekolada na wierzch hebatniki na spód Przygotowanie: Obie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie wiśnie przecedzamy z syropu. Do rozpuszczonych galaretek dodajemy syrop z wiśni. Chłodzimy. Do zimnego płynu dodajemy wiśnie i całość wylewamy na tortownicę wyłożoną herbatnikami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. U mnie około 3.5 godziny. Po tym czasie ubijamy na sztywno śmietankę i wykładamy na galaretkę

Życie zaczyna się w kuchni
Na wysokim obcasie- tort urodzinowy 233

Bardzo zmęczona i bardzo szczęśliwa. Happy Birthday Mi Mi Tort o średnicy 20 cm. Zrobiony jest z ciasta czekoladowego, przełożonego czekoladowym ganache, kremem kawowy i waniliowym z malinami. Nasączony syropem kawowym z amaretto. Każdy blat czekoladowy piekłam w osobnej formie a, że posiadam ich cztery, więc za jednym zamachem zrobiłam wszystkie.  Jeśli nie posiadacie tylu form, upieczcie w tortownicy(...)złożony i posmarowany z wierzchu tort. Wodę zagotować z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru, dodać kakao, śmietanę i zagotować. Odstawić z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać.  Syrop kawowy do naponczowania   2 łyżki kawy rozpuszczalnej 120 ml wody 80 g brązowego cukru amaretto do smaku  Wykonanie. Pierwszy blat ciasta czekoladowego położyć na podstawce i nasączyć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk