syrop - 6989 przepisów (strona:48/466)

Ryż z mlekiem i żurawiną liofilizowaną (plus dodatki) 155

fosforu. Takie zdrowe śniadanko to wielki zastrzyk energii. Kto się skusi? (2-3 porcje) 100g ryżu 1 szczypta soli 500 ml mleka 1,5% (lub wg gustu) (**)  Dodatkowo: syrop z agawy (wg smaku) (***) żurawina liofilizowana Opcjonalnie: ulubione owoce lub orzechy (u mnie borówki i płatki migdałowe) Ryż ugotować w osolonej wodzie. (Smaczniejszy jest lekko rozgotowany.) Mleko podgrzać i wymieszać(...)ryżem. Całość dosłodzić syropem z agawy i przelać do miseczek. Każdą porcję posypać żurawiną i ulubionymi dodatkami. (*) 100g żurawiny liofilizowanej zawiera:  326 kcal, 1g tłuszczu, 3g białka, 35,4 błonnika, 58,5 g węglowodanów. (**) Ilość mleka należy dostosować do własnych preferencji - w zależności, czy wolimy ryż gęstszy - czy rzadszy. Zawsze wybieram mleko (bez laktozy), które posiada 1,5% zawartości

Di gotuje
Kawa słodkie amaretto. Przepis na pyszną kawę. 231

mnie… amaretto i słodkie dodatki. Gdy mam troszkę więcej czasu i chcę sobie umilić dzień właśnie filiżanka tak przygotowanej kawy smakuje mi najlepiej. Spróbujcie i Wy. Syrop amaretto możecie również dodać do ulubionej late, a nawet polać nim lody itd. Jeśli tak jak ja lubicie ten smak, taka kawa na pewno umili Wam nawet najbardziej pochmurny dzień Składniki(...)filiżankę kawy) 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej około 170-180 ml wody 1-2 łyżeczki cukru (według smaku; można też pominąć) około 2 łyżki syropu amaretto Victoria Cymes * bita śmietana wiórki czekoladowe (z białej i mlecznej czekolady) *ja czasem dolewam więcej, bo jestem wielbicielką syropu amaretto, ilość najlepiej dostosować według indywidualnego smaku Przygotowanie: Do filiżanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy, dodajemy

Słodkie okruszki
Tarta ze śliwkami i kremem patissiere 191

kruchy spód do tarty. Śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki. Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę wody oraz 2 łyżki cukru t rzcinowego. Podgrzewać, aż cukier zamieni się w syrop. Do syropu wrzucić śliwki, smażyć 2-3 minuty, delikatnie mieszając owoce. Śliwki ułożyć na kremie. Pozostały po duszeniu śliwek syrop raz jeszcze podgrzać, do gorącego dodać żelatynę - rozpuścić. Ostygnięty syrop

kolorowotorcikowo
Bezglutenowy biszkopt z kremem kokosowym - zdrowe pyszności :) 189

erytrolu (Look Food) 70 g mąki ziemniaczanej  70 g mąki kukurydzianej  Krem: 400 g gęstego jogurtu naturalnego  120 g musu kokosowego (Look Food) 6 łyżek syropu klonowego (Look Food) 30 g agaru 1/2 szklanki wody  Dodatkowo: woda z sokiem z cytryny i syropem klonowym do nasączania biszkoptu gorzka kuwertura/czekolada  świeże maliny  Przygotowanie: KREM(...)miksera przełóż jogurt, mus kokosowy i syrop klonowy. Miksuj na najwyższych obrotach przez jakiś czas. Następnie rozpuść agar w 1/2 szklanki wody i wlej do pozostałych składników. Zamiksuj i przełóż do lodówki do stężenia. BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W trakcie ubijania dodawaj powoli erytrol, kolejno żółtka, a następnie zmniejszając obroty miksera wymieszane mąki z sodą

Zdrowie na języku :P
Cytrynki w miodzie. Cytrynki do herbaty. 213

false false false PL X-NONE X-NONE Do herbaty, do drinków, do wody... pyszne cytrynki w miodzie z dodatkiem imbiru. Na blogu znajdziecie podobne przepisy na cytrynki w syropie z miodem i imbirem , na syrop z pigwy i pigwę w syropie z imbirem Cytrynki można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, jeśli chcecie dłużej przechowywać to polecam skorzystać(...)przepisy na cytrynki w syropie. Składniki: 3 cytryny, 5 cm korzeń imbiru, 200 ml miodu. Przygotowanie:  Cytryny dobrze umyłam i sparzyłam. Pokroiłam w plasterki wraz z korzeniem imbiru. Na zmianę układałam w wyparzonych słoiczkach plasterki cytryny i imbiru. Miód podgrzałam z odrobiną wody, tak by był płynny i zalałam nim cytrynki. Takie słoiczki przechowuję do 2 tygodni w lodówce

Aga w kuchni
Z ŁĄKI NA TALERZ: Babeczki z kremem z kwiatów czarnego bzu i morelami 191

10min. w 180*C. Krem: 1. Do garnka wlej 1/4 szklanki wody, dodaj 2,5 łyżki cukru i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. 2. Do cukrowego syropu włóż kwiaty czarnego bzy baldachami do dołu i ogonkami do góry, tak, żeby białe kwiatuszki w całości były zanurzone w syropie - podgrzewaj na małym ogniu przez ok.5-7min. 3. Wyjmij kwiaty(...)zdejmij garnek z palnika i pozwól delikatnie przestygnąć - przez ok. 1min, dłuższe stygnięcie sprawi, że syrop zaschnie. 4. Syrop wymieszaj z serkiem mascarpone. 5. Do całości wmieszaj łyżeczkę świeżo oberwanych kwiatków. 6. Morele umyj, pozbaw pestek i pokrój w drobną kostkę. Całość: 1. Upieczone i wystudzone podstawy babeczek wypełnij pokrojonymi morelami. 2. Na wierzch kładź po 1,5 łyżeczki bzowego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pumpkin Spice Latte - kawa z syropem dyniowym 141

zobaczyłam tę kawę na blogu Ani to pomyślałam, że nie ma siły, muszę ją zrobić. Akurat piekłam dynię w piekarniku i to, co nie zjadły dzieci przerobiłam na syrop dyniowy. Nie sądziłam, że jest tak pyszny. Ja bardzo lubię przyprawy korzenne więc bardzo mi posmakował. A w połączeniu z kawą to niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie! Syrop dyniowy(...)grubym dnem  wlać wodę i cukier, zagotować, następnie dodać puree z dyni i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Na końcu wyjąć goździki. Do kubka wlać syrop dyniowy (1 lub 2 łyżki), następnie świeżo zaparzone espresso i gorące mleko. Całość wymieszać, posypać po wierzchu cynamonem - Pumpkin Spice Latte

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czarny ryż z kurkami, boczniakami i przegrzebkami z pora 150

kontrastujących z czarnym ryżem. Odtwarzając ten przepis, postanowiłem posunąć się o krok dalej i maksymalnie wydobyć z grzybów smak umami, podkręcając je sosem sojowym i zestawiając go ze słodyczą syropu klonowego oraz pikanterią imbiru. Wyszło coś naprawdę niesamowitego, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis, bo to prawdziwe niebo w gębie! * SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka czarnego ryżu (można również(...)użyć ryżu dzikiego) 200 g kurek 200 g boczniaków 1 por (z dużą białą częścią) 3 łyżeczki masła klarowanego (lub oleju kokosowego) 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki syropu klonowego 4 ząbki czosnku 2 cm kłącza imbiru 1 płaska łyżeczka wegańskiego bulionu z warzyw mały pęczek szczypiorku * PRZYGOTOWANIE Czarny ryż przepłucz pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka, zalej

Food Square
Perskie ciasto miłości 165

150g drobnego cukru 4 jajka 100g mąki 175g mielonych migdałów* skórka i sok z 1 cytryny 1 łyżeczka wody różanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli Na syrop 2 łyżki drobnego cukru sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżki wody różanej *Może być kupna mąka migdałowa, ale ja wolę mielić sama (wcześniej podprażam migdały, bo lubię ten aromat). Trik(...)cytryny, wodę różaną, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 45 minut do suchego dźgulca. Kiedy ciasto kończy się piec, przygotowujemy syrop. Cukier, sok z cytryny i wodę różaną umieszczamy w małym garnku i powoli podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Teraz najlepsze- gotowe, jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z piekarnika i równomiernie nakłuwamy jego powierzchnię

les mirabelles
Letni sernik na zimno z owocami. I wakacje! 191

masa serowa - cudownie lekka dzięki użyciu jogurtu, a na wierzchu owoce (użyjcie swoich ulubionych) zalane galaretką. I tutaj mały haczyk - bo galaretka nie jest z paczki, ale z domowego syropu z kwiatów czarnego bzu. Jeśli jeszcze macie gdzieś zachomikowaną buteleczkę - nie zawahajcie się jej użyć!  Serniczek smakuje latem i wakacjami, jest świeży, lekki i delikatny. Spróbujcie, zanim otuli(...)jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru waniliowego 30 g cukru pudru 4 listki żelatyny 100 ml mleka dodatkowo: 145 g moreli 45 g czereśni 35 g malin galaretka: 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 250 ml wody 3 listki żelatyny Masło rozpuścić, przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Masę ciasteczkową dokładnie ugnieść na dnie tortownicy. Schłodzić. Żelatynę namoczyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodzianka – nalewka na jagodach, cynamonie i pomarańczowej skórce 325

zalewamy 150ml gorącej wody, dodajemy laskę cynamonu –połamaną na mniejsze kawałki, podgrzewamy całość na kuchence i mieszając – zagotowujemy, bez karmelizowania cukru. Studzimy.   Z cukru i wody musimy uzyskać syrop, w innej postaci cukier tutaj ciężko by się rozpuszczał. Słoik z lodówki wyjmujemy na kuchenny parapet i zostawiamy aż osiągnie temperaturę otoczenia. Otwieramy, wlewamy kompletnie ostudzony syrop z cukru(...)cynamonem i całość delikatnie mieszamy. UWAGA Nie wlewajcie od razu całego syropu cukrowego! Wlejcie do nalewki najpierw połowę, wymieszajcie wszystko razem i czystą łyżeczką spróbujcie, czy poziom słodkości Wam odpowiada. Ja zużyłam pół porcji syropu i jeszcze dwie stołowe łyżki. Lubimy słodkie alkohole, ale nie cukrowe ulepki.   Słoik zamykamy i odstawiamy na parapet na tydzień, co dzień lekko

Karo in the Kitchen
Żytnie tosty z syropem ZERO KALORII 183

Kolejny przepis z wykorzystaniem syropu Zero Kalorii . Uwielbiam kombinować w kuchni, więc kolejny raz przygotowałam coś niezwykłego i zdrowego. Żytnie tosty idealnie nadają się na drugie śniadanie jak i kolację, na długą sycą, dostarczają mnóstwo cennych makroskładników.  Z dodatkiem syropu nadadzą aksamitnej słodyczy. Składniki: 5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżka mleka w proszku (można ominąć(...)łyżeczki proszku do pieczenia woda gazowana aromat waniliowy słodzik syrop brzoskwiniowy Zero Kalorii Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, mleko w proszku, proszek do pieczenia, aromat i wodą. Masą powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie masę przelewamy do nagrzanego opiekacza do kanapek. Opiekamy, aż do uzyskania lekko zarumienionego efektu. Podajmy z syropem Zero Kalorii

Truskawkowa Fiesta
BEZOWY TORT PIÑA COLADA 232

bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Z nasączonymi w rumie lub likierze malibu wiórkami kokosowymi. Z cienko pokrojonymi plasterkami świeżego ananasa, które wcześniej macerowały się w limonkowo-cukrowym syropie. Prosty krem łatwo się przygotowuje a w połączeniu z kwaskowatym ananasem świetnie przełamuje słodycz bezy.  Tort jest dobrze wyważony w smaku, nie za słodki, lekko kwaśny. Pięknie się prezentuje. Blat(...)śmietanki 30% / mocno schłodzonej(min. 24 godziny w lodówce) 4-5 łyżek rumu lub likieru kokosowego np. Malibu ¹⁄₂ szklanki wiórków kokosowych 2 płaski łyżki cukru pudru ANANASY W SYROPIE CUKROWYM 1 mały dojrzały ananas 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki soku z limonki 1 łyżka posiekanej mięty WYKONANIE BEZA : Piekarnik nagrzewamy do 130℃ z włączoną funkcją góra/dół

cool and minty
KOKOSOWY PUDDING CHIA Z OWOCAMI I SYROPEM KLONOWYM 142

trawienia wspomagając w ten sposób nawilżanie organizmu.  SKŁADNIKI / 2-3 porcje 3 łyżki nasion chia ¹⧸₂ szklanki mleka kokosowego ¹⧸₂ szklanki mleka zwykłego lub roślinnego ( migdałowego, ryżowego) 2-3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu, syropu z agawy świeże owoce ( maliny, borówki, pestki granatu, pokrojone w kosteczkę kiwi oraz truskawki) WYKONANIE Do miseczki wsypujemy nasiona chia i zalewamy mlekiem kokosowym(...)odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (można na cała noc). Próbujemy i ewentualnie, jeśli deser wydaje nam się zbyt gęsty, dolewamy więcej mleka. Można dodatkowo dosłodzić 1 łyżką syropu klonowego. Rozkładamy do szklanek lub pucharków. Przed podaniem polewamy syropem klonowym. Dekorujemy świeżymi owocami

cool and minty
Fit batoniki orzechowo-karmelowe 171

porcji powstało 6 batoników, które stanowią znakomitą przekąskę pełną zdrowej energii :) Składniki: 4 wafle ryżowe 2 duże łyżki masła orzechowego 2 łyżki oleju kokosowego* 1 łyżka miodu 2 łyżki syropu karmelowego Walden Farms** Masło wymieszać z roztopionym olejem, miodem i syropem na jednolitą masę. Dodać pokruszone wafle ryżowe i skleić wszystko razem. Przełożyć na folię i zawinąć. Uformować prostokąt. Schłodzić(...)lodówce. Kroić na prostokąty i podawać. *można zastąpić masłem klarowanym **można dodać syrop klonowy lub syrop z agawy Smacznego

Chocolate Muffin Blog