Shitake 1/2 papryki czerwonej 1/2 ogórka zielonego 200 gram piersi kurczaka przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, sól 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego łyżka soku z cytryny olej do smażenia kurczaka Świetnym dodatkiem jest sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego kilka kropel syropu(...)przyprawach i smażę na oleju po kilka minut z każdej strony. Następnie studzę i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę i ogórka kroję w słupki. Sos sojowy mieszam z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Ugotowany makaron, glony, grzyby i warzywa marynuję w przygotowanej marynacie i odstawiam na kilka minut. Papier ryżowy zwilżam wodą i na jego środek nakładam część mieszanki
Mango PapajaJakiś czas temu dostałam dużą (naprawdę dużą) puszkę gruszek w lekko słodkim syropie. Gruszki nabierały mocy i czekały na swój czas. Na dzień matki ( angielski dzień matki jest w marcu) starsze dzieci zapowiedziały się z wizytą, więc pora przyszła na gruszki. Na blogu Moje wypieki znalazłam idealny przepis. Lekko go zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Tort gruszkowo kajmakowy(...)delikatną nutą migdałów. Tort dla dorosłych nasączony jest bowiem mocnym alkoholem. Będziecie potrzebować też : 1 puszkę gruszek w syropie, lub kompot gruszkowy. 3 świeże gruszki do zrobienia chipsów. cukier Gruszki odsączyć dokładnie z syropu (będziecie potrzebować około 2 szklanek posiekanych w kostkę gruszek). Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdrogie. Używam ich ze względu na nietolerancje pokarmowe, przez które nie mogę spożywać bardziej popularnych produktów oraz przez własne przekonania. Jeśli nie dokuczają Wam alergie czy nietolerancje, możecie zastąpić syrop z agawy i daktylowy np. miodem. Do dekoracji możecie użyć roztopionej czekolady, wiórków kokosowych, tartej czekolady, ulubionych orzechów, migdałów i innych rzeczy, na które będziecie mieć ochotę :) Składniki(...)polecam poszukać kremowej wersji) 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego- polecam odłożyć 2-4 łyżki części stałej do dekoracji, resztę wymieszać z częścią płynną 2 łyżki słodziwa (u mnie syrop z agawy) 1 czubata łyżka kakao naturalnego 4-6 kostek lodu Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy aż powstanie gładki, kremowy płyn. Przelewamy do szklanek i pijemy
Zawsze głodna!Kolejna odsłona niezastąpionej owsianki- na mleku migdałowym z syropem klonowym i podprażonymi na suchej patelni migdałami. Sama nie wiem co przyjemniejsze, czy jej robienie, czy jedzenie... ;). Składniki: (na 2 porcje) 400 ml mleka migdałowego 8 łyżek płatków owsianych (najlepiej górskich) 1 łyżka syropu klonowego+ odrobina do podania 30 g migdałów Przygotowanie: Płatki owsiane zalać mlekiem(...)mleko zacznie wrzeć, gotować przez kilka minutek do zgęstnienia. Pamiętajcie, by od zagotowania nieustannie mieszać owsiankę, by się nie przypaliła. Garnuszek zdjąć z ognia, a do owsianki dodać łyżkę syropu klonowego, wymieszać. Odstawić na 5 minut pod przykryciem, by płatki napęczniały. Gorącą owsiankę przelać do dwóch miseczek. Posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami i polać syropem klonowym. Podawać od razu
Nastoletnie Wypiekaniesoli) 80g suszonych daktyli 1/4 szklanki kakao bez cukru 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego Nadzienie: 1 szklanka masła orzechowego (o zawartości orzechów 90-100%) 2 kopiaste łyżki miodu (lub syropu z agawy, lub syropu klonowego) 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego kropa pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli Wierzch: 1 szklanka orzechów arachidowych (bez soli) 1 kopiasta(...)łyżka miodu (lub syropu z agawy, lub syropu klonowego) około 120g malin Spód: 1. Orzechy wsypać do rondelka z nieprzywierającym dnem lub na patelnię, podgrzewać, mieszając, aż orzechy troszkę się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Zdjąć z ognia i orzechy przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Orzechy i daktyle przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać pozostałe składniki
Mała Cukierenkagarnka wlać wodę, wsypać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Dodać imbir i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć płomień na piecu i gotować jeszcze ok. 45 minut (zobaczycie, że syrop gęstnieje). Wersja z wekowaniem: Jeśli chcecie by syrop utrzymał się dłużej to: gorący syrop wlejcie do butelek lub małych słoiczków odcedzając plastry imbiru. Najlepiej obróćcie słoiczki do góry dnem(...)chwyciły". Wersja bez wekowania: Po tym czasie wyłączyć palnik i zostawić go do wystygnięcia (zostawić pokrywkę, by syrop miał lepszy smak). Gdy wystygnie wyciągnąć kawałki imbiru i wlać do butelki. Przechowywać w lodówce
Mania WypiekaniaPoniżej przepis jeszcze raz. Składniki : 50 baldachów kwiatów czarnego bzu 2 cytryny (niewoskowane) 2 limonki 70 dag cukru 0,5 l spirytusu (96%) 0,5 l wódki Gotujemy syrop z cukru i litra wody, studzimy. Cytryny i limonki myjemy, kroimy w plasterki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty (obcinając grubsze zielone łodygi), przekładamy je plasterkami cytryn i limonek, zalewamy syropem(...)zlewamy ją znad osadu, a osad przesączamy przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i dodajemy do nalewki. Odstawiamy na miesiąc, aby trunek dojrzał. (wyszło 2 litry nalewki) Uwaga: kwiaty zalane syropem lubią fermentować, dlatego trzeba codziennie sprawdzać, wąchać i oglądać syrop
Obiad gotowymrożona. Składniki: na 2 porcje Czas przygotowania: 25 min 6 łyżeczek rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka z Błonnikiem 500 ml gorącej wody ok 300 ml zimnego mleka kostki lodu Syrop miętowo-waniliowy 1 szklanka wody 1 szklanka cukru duży pęczek świeżej mięty strąk wanilii Przygotowanie: 1. Syrop: w rondelku umieszczamy wodę, cukier i miętę, rdzeń wanilii spłaszczamy nożem, nasionka(...)doprowadzamy do wrzenia mieszając stale, pozwalamy gotować się ok 1 minuty, zdejmujemy z ognia i schładzamy zupełnie, po chwili można wstawiać do lodówki, żeby przyspieszyć schładzanie, można również przygotować syrop dzień wcześniej, przechowujemy w lodówce w słoiku 2. Kawę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, schładzamy również 3. Spieniamy dobrze zimne mleko, do szklanek wlewamy na dno po dwie łyżki
Słodki KompromisSałatka z dyni, orzechów pekan i koziego sera to wspaniały dodatek do indyka czy pieczonego mięsa. Lekka sałatka z dyni piżmowej o smaku klonowego syropu i balsamicznego octu. Słodka dynia i słony kozi ser to super kombo. A do tego jeszcze prażone orzechy pekan, wędzony boczek i wspaniały dressing z dodatkiem sherry…Jak pisałam wcześniej sherry to moje ostatnie(...)Idealna sałatka na Sylwestra ! Łatwa w przyrządzeniu i bardzo smaczna. Przyjemnie zacząć Nowy Rok lekko i strawnie! Sałatka z dyni Składniki: 1 dynia piżmowa, ok. 400 g 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki oliwy sól morska i pieprz do posypania Dressing 2 łyżki oliwy 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sherry 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo
codojedzeniaBiedronce nie ma Danonków w saszetkach, więc wybór pada na markę własną. W Lidlu są podobne produkty, ale ich nie polecam, bo zawierają np. gumę guar, gumę ksantanową i syrop glukozowo-fruktozowy, a to na pewno nie posłuży zdrowiu naszego dziecka i w tym przypadku warto dopłacić. Danonki w saszetkach mają to do siebie, że można je zjeść wszędzie(...)mimo że kocha też słodkie Danonki. Bo ją nauczyłam jeść takie właśnie produkty w pierwszej kolejności. Plusem Danonków jest to, że w przeciwieństwie do równie popularnego Danio, nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego, dużo gorszego od cukru. To ich duży plus. Syrop nie jest zdrowy, a przede wszystkim oszukuje nasz organizm - szybciej czujemy się głodni po zjedzeniu czegoś, co ten syrop
Anioszek w kuchnidrink blue orange. Drink nie tylko dobrze smakuje, ale też wspaniale wygląda. Spróbujcie i… bawcie się dobrze Uwaga! Jeśli jednak wolicie drink w wersji alkoholowej wystarczy użyć nie syropu a likieru blue curacao. Uzyskacie wówczas oryginalny delikatny drink. Drink obowiązkowo musi być dobrze schłodzony. Polecam Wam woreczki do lodu Stella . Szybko i sprawnie przygotujecie kostki lodu, które na pewno(...)przydadzą się Wam na sylwestrową noc Składniki: (na 2 małe pucharki o pojemności 180 ml) sok pomarańczowy świeżo wyciskany (u mnie Słoneczna Tłocznia ) syrop blue curacao (bezalkoholowy) kostki lodu – u mnie 4 na mały pucharek plasterki czerwonej pomarańczy Przygotowanie: Do szklaneczek/pucharków/wysokich kieliszków wkładamy kostki lodu (do około połowy wysokości). Następnie nalewamy do 3/4 wysokości schłodzony
Słodkie okruszkiDzisiaj pokazuję Wam, jak zrobić syrop cukrowy. Jest to jeden z ważniejszych składników wielu drinków, ale można go wykorzystać także do deserów lub… dosłodzenia zbyt wytrawnych nalewek. Zamiast kupować, w kilka chwil można go przygotować w domu. Warto zrobić go od razu więcej i trzymać w lodówce. W zamkniętej butelce może stać nawet kilka tygodni bez szkody dla smaku. Dobrze(...)mieć go pod ręką. Jeśli do syropu dodamy odrobinę soku z cytryny, łatwiej będzie go przechowywać. Może się Wam przydać podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • szklanka wody • szklanka cukru • kilka kropli soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Zagotować wodę. 2. Do wrzątku wsypać cukier. 3. Mieszać do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. 4. Poczekać, aż syrop zacznie się gotować
W mojej kuchniSyrop korzenny kojarzy mi się z grudniem i oczywiście ze świętami ! Przepięknie pachnie już na etapie jego przygotowywania, aromat korzennych przypraw rozchodzi się wtedy po całym domu. Wtedy już wiemy, że Boże Narodzenie nadchodzi wielkimi krokami. Syrop będzie doskonałą bazą do zrobienia likieru korzennego, a także aromatycznym dodatkiem do kawy, herbaty, różnych deserów czy też pieczonego drobiu. Przygotujcie go koniecznie(...)Syrop korzenny Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 8 goździków 2 laski cynamonu 4 strączków kardamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 plasterków świeżego imbiru 4 gwiazdki anyżu 1 malutka gałka muszkatołowa Wykonanie: Strączki kardamonu delikatnie rozgniatamy. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, pomału doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu
Kulinarne przygody GatityPyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą muszkata ł ow ą a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta(...)miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka sody szczypta soli Syrop 3 łyżki miodu 6 łyżek wody Krem 125 g mascarpone 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI Impasto 220 g di farina integrale 180 g di miele
La grande e la piccola cuocaPyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą muszkata ł ow ą a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta(...)miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka sody szczypta soli Syrop 3 łyżki miodu 6 łyżek wody Krem 125 g mascarpone 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI Impasto 220 g di farina integrale 180 g di miele
La grande e la piccola cuoca