syrop - 6989 przepisów (strona:40/466)

Surówka z marchewki, ananasa i rodzynek... 127

Składniki: (na mniej więcej 4 porcje) 1/4 szklanki rodzynek 1/4 szklanki gorącej wody 3 kółka ananasa z puszki + sok (najlepiej użyć ananasa w 100% soku, a nie w syropie) 1/2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżka miodu, lub syropu klonowego 1/4 łyżeczki soli 2 szklanki marchewki, startej na dużych oczkach Wlej gorącą wodę do rodzynek i zostaw na 10 minut. Dobrze(...)odcedź. Pokrój ananasa i przygotuj 1 łyżkę soku. Wymieszaj ocet, miód (syrop klonowy), sól i sok ananasowy. W sporej misce wymieszaj marchewkę, ananasa, rodzynki i sos. Zostaw w lodówce na co najmniej godzinę przed jedzeniem. DODATKOWO: jeśli użyjesz syropu klonowego sałatka będzie wegańska i paleo; sałatkę można jeść od razu, ale będzie ona lepsza po schłodzeniu i wymieszaniu się smaków

Lejdi of the house
Ciasto czekoladowo – pomarańczowe 102

wymieszać, odstawić - sos powinien mieć konsystencję gęstego płynnego miodu. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić. Ja wyjęłam ciasto na paterę "do góry nogami", a wierzch ciasta pomalowałam przygotowanym syropem ze skórką pomarańczową, syrop przed naniesieniem na ciasto delikatnie podgrzać - będzie lepiej rozprowadzał się na powierzchni ciasta. Smacznego!   Artykuł Ciasto czekoladowo – pomarańczowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym 111

cayenne Składniki na sos koperkowo-sezamowy 3 łyżki pasty tahini 6 łyżek wody 4 łyżki soku z cytryny sól 2 łyżki koperku siekanego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka syropu z agawy lub odrobinę więcej Instructions Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, którą podsmażamy przez 2-3 minuty z dodatkiem przypraw, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypać soczewicę(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch pulpecików posypać odrobinę nasionek sezamu. Pulpeciki pieczemy przez 20 minut, do zarumienienia się wierzchu. Przygotowanie sosu Pastę tahini wymieszać z wodą, syropem z agawy i sokiem z cytryny, powinien powstać gładki gęsty sos, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek, wymieszać  Smacznego! Notes Mieszankę sałat nałożyć na talerz dodać pomidory i plasterki cebuli

SprawdzonaKuchnia.pl
Cold brew 110

kawy przelewowej lub zwykłe sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy albo zestaw do cold brew. Po przefiltrowaniu możemy od razy podawać kawę do picia najlepiej z dużą ilością lodu, mlekiem, syropami smakowymi lub innymi dodatkami. Kawę można przechowywać w lodówce około 7-8 dni oczywiście w zamkniętym naczyniu, aby aromat nie ulatniał się, kawa nawet po kilku dniach nie traci swoich(...)wyłożone gazą lub specjalny słój do z filtrem "parzenia" cold brew. Po przefiltrowaniu otrzymujemy koncentrat, który podajemy w proporcjach 2:1 (woda/mleko:kawy). Oczywiście podajemy z lodem, można dodać syropy smakowe. Kawę, której nie wykorzystamy przechowujemy w lodówce przez około tydzień w zamkniętym naczyniu. Smacznego! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł

SprawdzonaKuchnia.pl
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 143

chia z malinami i matchą [275 kcal/ W: 19,5 g/ B: 23,4 g/ T: 9,5 g] 15 g nasion chia 150 g mleka migdałowego 10 g syropu klonowego 3 g sproszkowanej herbaty matcha Dowolne owoce, np. morele, maliny, jagody Dzień wcześniej do słoiczka lub wysokiej szklanki wsyp nasiona chia, zalej je mlekiem migdałowym i dokładnie wymieszaj. Rano(...)puddingu dodaj syrop klonowy oraz matchę. Ponownie dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżymi owocami. Obiad: Warzywne curry (porcja na dwa dni) [569 kcal/ W: 79 g/ B: 20,5 g/ T: 18 g] duża cebula 3 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 100 g brokułów 80 g marchwi 300 ml bulionu warzywnego 10 g oliwy z oliwek 100 mleka kokosowego

365 dni dookoła kuchni
Owsianka z rabarbarem / Porridge with rhubarb 184

lekko słodki a bez dodatku cukrów. Zawiera w sobie tylko naturalnie występujące cukry! Najbardziej lubię dodawać do kawy zbożowej, ale dziś owsianka na owsianym. Do tego z karmelizowanym na syropie z agawy rabarbarem :) Składniki: (1 porcja) 1,5 szkl. napoju owsianego od Inka 4-6 łyżek płatków owsianych 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki cukru waniliowego(...)syrop z agawy do polania (opcjonalnie) Napój owsiany doprowadź do zagotowania, wsyp płatki owsiane (ilość łyżek zależy od tego, jak gęstą lubisz owsiankę). Zamieszaj i gotuj na małym ogniu 15 minut. Odstaw na 5 minut. Rabarbar pokój na kawałeczki. Wymieszaj w rondelku z cukrem waniliowym i syropem z agawy. Podgrzewaj kilka minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać i zmięknie. Nałóż

Delicious Place
"Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie" Zbigniew T. Nowak 128

rozważnie wspierać nasz układ odpornościowy, jak odbudować przyjazną florę bakteryjną w jelitach po zastosowaniu antybiotyków.  W książce znajdziemy przepisy na miód z jeżówką, który pobudzi naszą odporność, syrop z mniszka o działaniu biostymulującym, miód z sokiem z czarnego bzu o wyjątkowej mocy leczniczej, poznamy właściwości dziewanny, która nas w tym roku kilka razy uratowała. Jest też syrop(...)babki lancetowatej na zimowe infekcje, syrop z płatków maku na kaszel i wiele, wiele innych przepis na zdrowotne specyfiki, syropy, herbatki, soki czy kompoty. Autor omawia każde zioło, czy specyfik, który używamy, dzieli się informacjami ile i jak go używać jakie są przeciwwskazania do używania, na co najlepiej działa. Tak jak pisałam wyżej, ja bardzo lubię książki Pana Zbigniewa. jego

kruche babeczki
Makaron z domowym pesto i karmelizowaną brukselką. Obiad w 15 minut 153

porcje ulubionego makaronu - 4 łyżki PESTO  - 2-4 łyżki sera typu: ser twarogowy wędzony lub parmezan lub feta - 3 garście brukselki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy lub syropu daktylowego lub miodu - sól do smaku - woda Makaron ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. W trakcie kiedy gotuje się makaron, w miseczce wymieszaj: obraną(...)pokrojoną na pół brukselkę, z oliwą z oliwek i syropem klonowym.  Całość przesmaż na patelni przez 3 -5 minut, dodaj 150 ml wody i podgotuj całość pod przykryciem przez 7 -8 minut, tak aby brukselka zmiękła.  Zdejmij pokrywkę i gotuj dalej, aby cała woda odparowała, a brukselka lekko się skarmelizowała, oprósz solą morską. Ugotowany makaron odcedź i przełóż

SMYKWKUCHNI
Owsianka na ciepło 127

łyżki płatków owsianych – 1,5 łyżki zarodków owsianych – łyżka kokosu – 1 banan – kilka świeżych borówek amerykańskich – 1/2 jabłka – garść ulubionych orzechów – kilka rodzynek – 1 szklanka opcjonalnie: miód, syrop klonowy z agawy lub daktylowy Przygotowanie: W rondelku na małym ogniu podgrzewamy mleko z płatkami i zarodkami i rodzynkami.  Owoce myjemy. Zagotowaną owsiankę przelewamy do miseczki. Kroimy banana i jabłko(...)Dodajemy borówki. Wszystko posypujemy kokosem i orzechami. Jeśli ktoś lubi bardziej słodki smak możemy dodać miód lub syrop klonowy , syrop z agawy lub syrop daktylowy.  Smacznego Artykuł Owsianka na ciepło pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Proste ciasto z bitą śmietaną 122

łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 5 jajek (duże) 1 szklanka cukru podzielona na ¾ i ¼ szklanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ⅓ szklanki mleka roślinnego Syrop: 340g mleka migdałowego 250g słodzonego skondensowanego mleka (2/3 puszki) ⅓ szklanki śmietany 30% Krem: 2 szklanki dobrze schłodzonej śmietany 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka jagód, truskawek do dekoracji(...)wszystkie składniki. Wlać ciasto do przygotowanej foremki i rozłożyć, aby wyrównać powierzchnię, i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie czysta. Syrop: W dużej miarce połącz śmietanę i dwa rodzaje mleka. Gdy ciasto będzie chłodne, poprzebijaj powierzchnię widelcem (jedno obok drugiego). Polej syropem ciasto, aż się syrop wchłonie w ciasto. Krem: Wlej

Apetyt na Zielone
Tarta z rabarbarem i bezą 114

się nim nacieszyć. Nie wiem czy kiedykolwiek ta tarta mi się znudzi. Wiem jedno – będę za nią tęskniła gdy skończy się sezon rabarbarowy ! Cienkie, kruche ciasto + rabarbar w syropie z nutą pomarańczy + beza. Czy może być coś pyszniejszego ?! Tarta może nie prezentuje się najpiękniej. Ale smak nadrabia ! Poniższy przepis będzie idealny na formę i średnicy 31 cm. Dla mniejszej(...)dodaj łyżkę wody i podsypuj dodatkową mąką. Z zagniecionego ciasta uformuj kulkę. Owiń ciasto folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Zabierz się za rabarbar i syrop : rabarbar pokrój na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Nie ma potrzeby go obierać – odetnij jedynie końcówki. Rabarbar umieść w rondlu o grubym dnie, dodaj cukier i sok z pomarańczy. Doprowadź

Moja pasja smaku
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 106

warstwowych słoiczków, szczególnie dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności 250 ml 10 łyżek jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych 2 – 3 łyżki syropu klonowego 10 łyżek ugotowanej komosy czarnej (quinoa) 6 łyżek musu z nieśplika japońskiego (z około 250 g całych owoców) dwa plasterki nieśplika  do dekoracji Wykonanie W osobnej miseczce(...)mieszamy jogurt naturalny z płatkami jaglanymi i syropem klonowym. Owoce nieśplika myjemy i obieramy. Po przekrojeniu owoców pozbywamy się bardzo dużych pestek i miksujemy miąższ na mus. W słoikach układamy warstwy według kolejności: jogurt z płatkami jaglanymi i syropem klonowym ugotowana czarna quinoa mus z owoców nieśplika japońskiego jogurt z płatkami jaglanymi i syropem klonowym ugotowana czarna quinoa

Tajemnice Smaku
Ciasto Brzoskwiniowy szał 137

Dziś chcę Wam przedstawić mój najnowszy wymysł :). Ciasto brzoskwiniowy szał to moja wariacja połączenia ciasta kruchego z owocami, galaretką, pyszną kremową masa z kaszy manny i śmietanką z dodatkiem syropu z brzoskwiń :). Ciasto proste w wykonaniu, efektowne i przepyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 125 gram margaryny(...)gdyby ciasto źle się zagniatało Pozostałe składniki : puszka brzoskwiń 4 galaretki brzoskwiniowe 1400 ml mleka 10 łyżek kaszy manny 3/4 szklanki cukru 200 gram masła 2 śnieżki 8 łyżek syropu z puszki po brzoskwiniach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: w 4 szklankach gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki brzoskwiniowe, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, do miski lub na stolnicę przekładamy wszystkie składniki

Blog kulinarny S9.PL
Sweet and sour mix – syrop do drinków 178

Sweet and sour mix (lub przez niektórych krócej nazywany sour mix) to słodko-kwaśny syrop, który jest często dodawany do różnego rodzaju drinków. Jest to nic innego jak syrop cukrowy z dodatkiem soku z cytryny i limonki. Oczywiście taki gotowy syrop The post Sweet and sour mix – syrop do drinków appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje