syrop - 6989 przepisów (strona:45/466)

Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem 743

ugotować gesty budyń. Zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Budyń nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło. 7. Ananasa osączyć zachowując syrop. Plastry pokroić na kawałeczki. Syrop dopełnić wodą do 300ml. 8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę ( patrz FILM ). Biszkopt przekroić(...)poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i nasączyć ją połową syropu. 9. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń kokosowy, dodałam go w 6 partiach, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 10. Połowę kremu kokosowego wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałeczki ananasa

Mała Cukierenka
Jaglane śniadanie z bakaliowymi kulkami mocy 215

Krem  kokosowy z kaszą jaglaną: 10 dag kaszy jaglanej 3 łyżki  kremu orzechowego  5 dag płatków Corn Flakes kakao i miód Lubella 1-2  łyżki syropu trzcinowego lub klonowego 200 ml mleka kokosowego 1  łyżka ciemnego kakao szczypta soli Bakaliowe kule: 20 dag chudego serka twarogowego 10 dag płatków Corn Flakes kakao i miód Lubella(...)suszonej żurawiny 5 dag mielonych orzechów włoskich 1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego Pokruszone płatki Corn Flakes kakao i miód do obtoczenia Białe winogrona do posypania Melisa do dekoracji Sposób przygotowania: Jaglane śniadanie zaczynamy od przygotowania kul: Płatki przesypujemy do malaksera, mielimy , dodajemy zmielone orzechy oraz żurawinę i twarożek , słodzimy syropem, mielimy-masa będzie gęsta. Porcje nabieramy łyżeczką , formujemy

Wanilia i Kardamon
Kulki mocy 209

było trochę suchych, jak orzechy właśnie, i trochę lepiących (daktyle, figi, morele, rodzynki, żurawina). Czasami inne składniki są zbędne, ale jeśli materiał się nie klei, dodajemy trochę miodu lub syropu klonowego i gotowe! Składniki: na ok. 18 sztuk 1½ szklanki dowolnych orzechów (włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, arachidy, ew. migdały) 1 szklanka płatków owsianych  ½ szklanki płatków jaglanych  ½ szklanki rodzynek(...)żurawiny  10 szt. suszonych moreli niesiarkowanych 10 szt. suszonych śliwek kalifornijskich 2-3 łyżki syropu klonowego  Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszce do pieczenia układamy papier śniadaniowy i wysypujemy orzechy (mogą być też migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika czy sezam) oraz płatki owsiane i jaglane. Pieczemy ok. 12 minut.  Rodzynki, morele i śliwki zalewamy niewielką

bistro mama
Chałwa słonecznikowa z miodem w czekoladzie - bez cukru i kilka słów dlaczego nie jemy cukru 180

batonik w kiosku i pochłonąć go w trzy sekundy. Nie wyobrażamy sobie popołudniowej kawy bez kawałka ciasta, a na sklepowych półkach ciężko znaleźć produkty bez dodatku sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego. A nadmiar cukru w diecie powoduje nie tylko problemy z wagą, ale i huśtawki nastroju oraz kłopoty z koncentracją.   Rewolucyjna książka  Martiny Fontany "Bez cukru(...)szklanki słonecznika łuskanego - 2 łyżki płynnego miodu - lub miodu rozpuszczonego w kąpieli wodnej - jak najniższej temperaturze  (max 40 stopni) by nie stracił swych drogocennych właściwości, można użyć też syropu klonowego lub daktylowego. Składniki na polewę: - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki kakao naturalnego - 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub syropu daktylowego - ja zrobiłam bez Przygotowanie: Słonecznik prażymy

Szkrab Je Sam
Bounty wegańskie 243

dziś zrobiłam bounty. Muszę przyznać, że nie było to proste, mimo kilku składników trudno uzyskać właściwą strukturę. Składniki: Masa kokosowa: 100 gram wiórków kokosowych; Olej kokosowy; 2-3 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego; Polewa: 100 ml oleju kokosowego; 1 łyżeczka syropu klonowego; Kakao, Wanilia, Wykonanie: Składniki na masę kokosową wrzucamy do blendera, włączamy blender na kilka sekund(...)Wykładamy na papier i formujemy batoniki. Następnie wkładamy masę do lodówki na 1 godzinę. Do garnuszka wlewamy olej kokosowy, syrop, kakao oraz wanilię. Podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Wyciągamy batoniki z lodówki i polewamy je ciepłą masą czekoladową

Smaki Przyprawy i Kolory
Bezglutenowy deser chia z brzoskwinią i kokosem 280

puszce - odsączona od śmietanki kokosowej; jeżeli akurat nie posiadamy, można zastąpić mlekiem sojowym 1/3 szkl. mleka sojowego 2 łyżeczki Odtłuszczonej mąki kokosowej EFAVIT 1 brzoskwinia - średnia 1 łyżeczka syropu z agawy - można zastąpić miodem lub syropem klonowym płatki kokosowe - do ozdoby i posypania z wierzchu Deser najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej wieczorem, gdyż nasiona chia potrzebują czasu, aby napęczniały(...)grudki. Potem wstawić do lodówki na noc do napęcznienia. Następnego dnia zmiksować blenderem wyszorowaną pod bieżącą wodą brzoskwinię - wraz ze skórką - z 1 łyżeczką mąki kokosowej oraz 1 łyżeczką syropu z agawy. Parę plasterków brzoskwini można zostawić do dekoracji. Napęczniałe nasiona chia wyjąć z lodówki. Nie potrzeba do nich już dodawać słodzika w postaci syropu z agawy. Posłodzenie brzoskwini

Grunt to przepis!
Pudding chia z czarnym bzem i figami 211

tylko zaczynam myśleć o tym cudownym dniu, rozanielam się i tracę z nią kontakt), mam dzisiaj dla Was pomysł na proste i wyjątkowo pyszne śniadanie. Jeśli macie już syrop z czarnego bzu , grzechem byłoby go nie wykorzystać. Szczególnie teraz, w sezonie figowym; te dwa składniki komponują się bowiem ze sobą idealnie. Pudding chia na mleczku kokosowym, z dodatkiem syropu(...)gwarantowana. Nawet o wpół do czwartej nad ranem! Pudding chia z czarnym bzem i figami Składniki: (na 3-4 porcje) 400 ml mleczka kokosowego 400 ml mleka 50 ml syropu z owoców czarnego bzu 3 łyżki nasion chia dodatkowo: 3-4 figi Mleko, mleczko kokosowe, syrop i nasionka umieścić w misce. Dobrze połączyć, najlepiej trzepaczką. Gdy płyn zacznie gęstnieć, wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekany, waniliowy pudding ryżowy z wiśniami 169

jako 2 śniadanie do pracy/szkoły Author: Cooking for Emily Recipe type: Na śniadanie; do szkoły Serves: 4 Ingredients Pudding: 1 litr mleka 150 g ryżu jaśminowego 4 łyżki syropu z agawy albo klonowego 1 laska wanilii 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego opcjonalnie- 2 łyżeczki cukru kokosowego lub brązowego Wiśnie: ½ kg wiśni – ja użyłam świeżych tylko jest trochę zabawy(...)pestkowaniem ( najelpiej to robić agrafką) można też użyć mrożonych 3 łyżki syropu z agawy/klonowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki zimnej wody Instructions Ryż przepłukać dwukrotnie zimną wodą. Do garnka wlać mleko, dodać ryż, olej kokosowy i syrop, zagotować. Z laski wanilii za pomocą noża wyjąć ziarenka i wrzucić do mleka, razem z wydrążonymi laskami. Gotować ryż przez 3o minut

Cooking for Emily
Lekkie ciasto z gruszką i imbirem 167

gałki muszkatołowej 1/4 szklanki śmietany 12% 2 jajka Sposób przygotowania: Cukier wymieszać z wodą i gotować ,aż się rozpuści. Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w syropie ok. 25 minut. Gdy zmiękną wyjąć . Syrop znowu doprowadzić do wrzenia i zredukować o połowę. Wymieszać w garnku miód, 170 g masła, brązowy cukier i gotować aż się rozpuszczą(...)misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia, imbir w proszku. Dodać ostudzony syrop z miodu, masła, cukru oraz jajka i śmietanę. Formę natłuścić kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy , wyrównać powierzchnię( wierzch można posypać mąką). Gruszki kroimy na cienkie paski i układać na cieście w taki sposób , żeby jedna nachodziła na drugą. Wstawiamy do piekarnika

Różne smaki w kuchni
ciastka-babeczki nadziewane 157

Składniki syrop 200g cukru 150g wody masa - krem 6 żółtek rozbełtanych jak na jajecznicę 250ml świeżego mleka szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej -u mnie tortowa 1 łyżeczka cynamonu ½ cytryny skórka ciasto na wypełnienie foremek 500-600 gr. ciasta francuskiego domowej roboty lub gotowe ze sklepu ciasto francuskie 500 g mąki pszennej 500 g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą(...)kostkę 1 łyżeczka soli 250 ml lodowatej wody Wykonanie kremu i syropu Trzy łyżki mąki rozrobić w małej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cynamonem i skórką z połowy cytryny . Gdy mleko zaczyna się gotować dodać do niego rozpuszczoną mąkę, energicznie mieszając trzepaczka ,aby nie powstały grudki. Zagotować wciąż mieszając ,aż do zgęstnienia masy. Wyjąć skórki cytryny. W rondelku

w mojej kuchni
Flan waniliowy 271

aluminiowym garnku o pojemności 1,5 L.  NOTKA:(ZAAWANSOWANI POMIJAJĄ) Ważna uwaga: dla niewprawionych, lub osób po raz pierwszy robiących karmel kilka uwag:  1. Podczas gotowania syropu nie mieszamy. Piana na powierzchni syropu to naturalne zjawisko. Nie zdejmuje się jej, po zdjęciu z ognia i przelaniu zniknie samoistnie. 2. Po co ta cytryna??? Karmel nam się nie skrystalizuje(...)będzie zanadto twardniał.  3. Pilnujcie czasu. Jeśli jesteś początkujący/a  stój jak świeczka :P Przy garnku i patrz co się dzieje. Gdy twój syrop nabiera koloru to znak, że wystarczy chwila nieuwagi by go przypalić. Dlatego obserwuj uważnie gdy twój karmel będzie miał odcień bursztynu dla mniej znających się na kolorach po prostu jasno- brązowy to dla ciebie

vaniliowoczekoladowa
Pieczone banany z syropem malinowym 133

Szybki, smaczny i bardzo prosty deser. Pieczone banany z syropem malinowym zdecydowanie będą smakować wszystkim, którzy kochają słodkie desery. Dodatkowo warto wspomnieć, że taki deser świetnie sprawdzi się jako „krwawa” przystawka na halloween. Można go także zaserwować dziewczynie, narzeczonej, czy też żonie z okazji walentynek lub dnia kobiet, a z syropu malinowego stworzyć piękne serce na talerzu. Składniki(...)podgrzewamy ciągle mieszając. Musimy zadbać o to, aby powstała masa nam się nie zagotowała. Gdy maliny się „rozpuszczą” i wszystkie składniki ze sobą się wymieszają przelewamy syrop przez sitko, tak aby pozbyć się pestek z malin. Upieczone banany polewamy przygotowanym syropem malinowym. Podajemy na ciepło

Programista w kuchni
Orkiszowe pankejki czekoladowe z migdałami i owocami 141

porcje): 1 szklanka mąki orkiszowej  1 jajko  2/3 szklanki mleka  szczypta proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  szczypta soli  1 łyżka syropu klonowego do ciasta  2-3 łyżki migdałów w płatkach  olej rzepakowy do smażenia do podania: syrop klonowy, truskawki, morele, winogrona  Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, solą oraz podaną(...)ilością kakao. Dodaję jajko, mleko oraz syrop klonowy. Wyrabiam gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Na rozgrzany olej nakładam w kilku porcjach ciasto tworząc niewielkie placuszki. W momencie kiedy smażą się po jednej ze stron wierzch nieusmażonej części posypuję płatkami migdałów. Po około minucie przewracam placuszki na drugą stronę i smażę kolejną minutę. Usmażone pankejki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem

Mango Papaja
Syrop lawendowy 144

poddaliśmy się i zasadziliśmy lawendę już z malutkich sadzonek na jesień. Siedziała sobie w zimie pod gałęziami choinek by nie przemarzła i zaczęła rosnąć. Udało nam się zrobić trochę syropu, trochę ususzyć i rozdać też parę małych bukiecików. Jest duma :). Czy komuś z Was udało się wyhodować lawendę z nasion?  Dla kogo: dla kochających zapach lawendy dla chcących spróbować(...)zrobić domowy syrop dla fanów fioletu Składniki: szklanka świeżych kwiatów lawendy (można też użyć suszonych) 1 kg cukru litr wody Wykonanie: Do rondelka wlej wodę i wsyp do niej cukier. Zagotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mieszaj, by nie zaczął się karmelizować. Dodaj kwiaty lawendy (same kwiaty, bez zielonych łodyg). Gotuj ok. 15-30 minut na małym ogniu, aż syrop

Mania Wypiekania
Napój z mlekiem kokosowym – Rebel Kitchen 149

internetowym slimstore :) Szczególnie polecamy gotowe boxy, które możecie obejrzeć tutaj .  Nazwa: Napój z mlekiem kokosowym chai / matcha Firma: Rebel Kitchen Skład: Chai: woda źródlana, mleko kokosowe 11%, organiczny syrop daktylowy, cacao 2%, cynamon, imbir, kardamon. Matcha: woda źródlana, mleko kokosowe 11%, organiczny syrop daktylowy, matcha zielona herbata sproszkowana. Masa netto: 330 ml Wartości odżywcze: Chai: 100ml/58 kcal, tłuszcz(...)Jest tutaj obecna nuta orientu na czele z kardamonem. Słodycz jest bardzo wyważona wręcz na niskim poziomie co nam jak zwykle odpowiada, ale niekoniecznie można poznać, że użyty został syrop daktylowy. Tego czego nam zabrakło to smaku mleczka kokosowego lub jego specyficznej tłustości, która o dziwo gdzieś zniknęła. Matcha nie ujęła nas swoją barwą ale to nie wygląd się liczy

Candy Pandas