Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich; 1 szklanka startej marchewki; 1 szklanka orzechów włoskich; 1/2 szklanki wiórków kokosowych - opcjonalnie; 1/2 szklanki rodzynek; 1/4 szklanki syropu klonowego (lub miodu jak u mnie); 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego czy innego, roślinnego); 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki mielonego imbiru; 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej; Szczypta mielonych goździków(...)startą marchewkę, orzechy włoskie, wiórki kokosowe oraz przyprawy (cynamon, sól, imbir, gałkę muszkatołową i goździki). Wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miseczki wlać olej kokosowy (rzepakowy lub inny, roślinny), syrop klonowy (lub miód). Wymieszać. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju i syropu
Gospodyni Miejskaklikając w odpowiedni składnik. Składniki (forma o śr. 24 cm): Ciasto: 1 banan 1,5 szklanki mąki kukurydzianej (180 g) 1/3 szklanki oleju (50 ml) 1 łyżeczka syropu daktylowego lub syropu z agawy/klonowego Karmel: 100 g masła orzechowego (kremowe) 4 łyżki syropu daktylowego Krem: 400 ml mleka roślinnego 1 budyń waniliowy (bezglutenowy) 120 g manny kokosowej (musu kokosowego(...)wymieszaj i wyłóż na formę. Ciasto wyrównaj i piecz około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzone ciasto posmaruj karmelem – przygotuj go mieszając ze sobą masło orzechowe oraz syrop z daktyli. Jeśli Twoje masło orzechowe jest bardzo gęste, do całości dodaj trochę soku z cytryny lub mleka roślinnego. Na karmelu ułóż pokrojone w plastry banany. Aby przygotować budyniowy krem
Via Gustopłatki osiągną kremową konsystencję i zagęszczą płyn, przez 7-8 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ściągamy ugotowaną owsiankę z ognia, próbujemy i dosładzamy do smaku miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy. Rozdzielamy porcje między miseczki, dekorujemy każdą wiórkami marchewki i płatkami migdałowymi. Podajemy od razu. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. SKŁADNIKI na 2 porcje 80g płatków owsianych(...)pełne łyżki rodzynek (30g) 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego 1 pełna łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka nasion chia 2-3 łyżeczki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy do dosłodzenia 1 łyżka płatków migdałowych do dekoracji
Karo in the KitchenŚwięta coraz bliżej. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na miękkie pierniczki na syropie z agawy . Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na święta, choć i nie tylko. My uwielbiamy jeść pierniczki właściwie przez cały rok, a w szczególności w chłodne jesienne lub zimowe dni. Ale nie tylko jedzenie pierniczków, to przyjemność. Osobiście uwielbiam zapach unoszący się po całym domu(...)podczas pieczenia takich pierniczków… cudowny Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g masła (miękkiego) 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 100 ml syropu z agawy ciemnego * do nabycia w Biogo 1 jajko klasy L 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody *lub malinowego, w Biogo znajdziecie duży wybór syropów z agawy Przygotowanie: Do miski
Słodkie okruszkipostanowicie przygotować go sami w domu i sprawić nim komuś odrobinę radości. Cukier i ekstrakt waniliowy, cukierki czekoladowo-orzechowe, żurawina do mięs, musujące kule do kąpieli, cytryny w syropie, likier piernikowy, kawowy peeling do ciała, orzechowe krówki czy dżem mandarynkowy to pomysły na prezenty, które możemy przygotować w zaciszu swojej kuchni. Niektóre z nich możemy przygotować w 10 minut(...)kule (zamiast olejku można użyć płatków kwiatów lub innych zapachów) nie dodawajmy niczego, co zawiera wodę – inaczej proszek zacznie się pienić i będzie ciężko formować kule. Cytryny w syropie – do herbaty W zimowy wieczór nie ma nic lepszego do herbaty niż cytrynka. Jeśli macie ekologiczne cytryny i boicie się, że się zmarnują (niewoskowane owoce bardzo szybko się psują
Poezja smakuPyszne ciacho na zimno, powiedziałabym nawet że dość szybkie, a na pewno mało pracochłonne. Soczyste wiśnie w syropie, zalane galaretką z dodatkiem bitej śmietany i czekolady. To musi być WOW! Składniki na tortownice o średnicy 24 cm: 1 litowy słoik wiśni w syropie z domowej spiżarni ;) 2 galaretki wiśniowe 700 ml wody wrzącej 500 ml śmietanki 36 % gorzka(...)czekolada na wierzch hebatniki na spód Przygotowanie: Obie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie wiśnie przecedzamy z syropu. Do rozpuszczonych galaretek dodajemy syrop z wiśni. Chłodzimy. Do zimnego płynu dodajemy wiśnie i całość wylewamy na tortownicę wyłożoną herbatnikami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. U mnie około 3.5 godziny. Po tym czasie ubijamy na sztywno śmietankę i wykładamy na galaretkę
Życie zaczyna się w kuchniBardzo zmęczona i bardzo szczęśliwa. Happy Birthday Mi Mi Tort o średnicy 20 cm. Zrobiony jest z ciasta czekoladowego, przełożonego czekoladowym ganache, kremem kawowy i waniliowym z malinami. Nasączony syropem kawowym z amaretto. Każdy blat czekoladowy piekłam w osobnej formie a, że posiadam ich cztery, więc za jednym zamachem zrobiłam wszystkie. Jeśli nie posiadacie tylu form, upieczcie w tortownicy(...)złożony i posmarowany z wierzchu tort. Wodę zagotować z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru, dodać kakao, śmietanę i zagotować. Odstawić z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać. Syrop kawowy do naponczowania 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 120 ml wody 80 g brązowego cukru amaretto do smaku Wykonanie. Pierwszy blat ciasta czekoladowego położyć na podstawce i nasączyć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukugotować gesty budyń. Zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Budyń nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło. 7. Ananasa osączyć zachowując syrop. Plastry pokroić na kawałeczki. Syrop dopełnić wodą do 300ml. 8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę ( patrz FILM ). Biszkopt przekroić(...)poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i nasączyć ją połową syropu. 9. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń kokosowy, dodałam go w 6 partiach, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 10. Połowę kremu kokosowego wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałeczki ananasa
Mała CukierenkaKrem kokosowy z kaszą jaglaną: 10 dag kaszy jaglanej 3 łyżki kremu orzechowego 5 dag płatków Corn Flakes kakao i miód Lubella 1-2 łyżki syropu trzcinowego lub klonowego 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka ciemnego kakao szczypta soli Bakaliowe kule: 20 dag chudego serka twarogowego 10 dag płatków Corn Flakes kakao i miód Lubella(...)suszonej żurawiny 5 dag mielonych orzechów włoskich 1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego Pokruszone płatki Corn Flakes kakao i miód do obtoczenia Białe winogrona do posypania Melisa do dekoracji Sposób przygotowania: Jaglane śniadanie zaczynamy od przygotowania kul: Płatki przesypujemy do malaksera, mielimy , dodajemy zmielone orzechy oraz żurawinę i twarożek , słodzimy syropem, mielimy-masa będzie gęsta. Porcje nabieramy łyżeczką , formujemy
Wanilia i Kardamonbyło trochę suchych, jak orzechy właśnie, i trochę lepiących (daktyle, figi, morele, rodzynki, żurawina). Czasami inne składniki są zbędne, ale jeśli materiał się nie klei, dodajemy trochę miodu lub syropu klonowego i gotowe! Składniki: na ok. 18 sztuk 1½ szklanki dowolnych orzechów (włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, arachidy, ew. migdały) 1 szklanka płatków owsianych ½ szklanki płatków jaglanych ½ szklanki rodzynek(...)żurawiny 10 szt. suszonych moreli niesiarkowanych 10 szt. suszonych śliwek kalifornijskich 2-3 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszce do pieczenia układamy papier śniadaniowy i wysypujemy orzechy (mogą być też migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika czy sezam) oraz płatki owsiane i jaglane. Pieczemy ok. 12 minut. Rodzynki, morele i śliwki zalewamy niewielką
bistro mamabatonik w kiosku i pochłonąć go w trzy sekundy. Nie wyobrażamy sobie popołudniowej kawy bez kawałka ciasta, a na sklepowych półkach ciężko znaleźć produkty bez dodatku sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego. A nadmiar cukru w diecie powoduje nie tylko problemy z wagą, ale i huśtawki nastroju oraz kłopoty z koncentracją. Rewolucyjna książka Martiny Fontany "Bez cukru(...)szklanki słonecznika łuskanego - 2 łyżki płynnego miodu - lub miodu rozpuszczonego w kąpieli wodnej - jak najniższej temperaturze (max 40 stopni) by nie stracił swych drogocennych właściwości, można użyć też syropu klonowego lub daktylowego. Składniki na polewę: - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki kakao naturalnego - 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub syropu daktylowego - ja zrobiłam bez Przygotowanie: Słonecznik prażymy
Szkrab Je Samdziś zrobiłam bounty. Muszę przyznać, że nie było to proste, mimo kilku składników trudno uzyskać właściwą strukturę. Składniki: Masa kokosowa: 100 gram wiórków kokosowych; Olej kokosowy; 2-3 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego; Polewa: 100 ml oleju kokosowego; 1 łyżeczka syropu klonowego; Kakao, Wanilia, Wykonanie: Składniki na masę kokosową wrzucamy do blendera, włączamy blender na kilka sekund(...)Wykładamy na papier i formujemy batoniki. Następnie wkładamy masę do lodówki na 1 godzinę. Do garnuszka wlewamy olej kokosowy, syrop, kakao oraz wanilię. Podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Wyciągamy batoniki z lodówki i polewamy je ciepłą masą czekoladową
Smaki Przyprawy i Kolorypuszce - odsączona od śmietanki kokosowej; jeżeli akurat nie posiadamy, można zastąpić mlekiem sojowym 1/3 szkl. mleka sojowego 2 łyżeczki Odtłuszczonej mąki kokosowej EFAVIT 1 brzoskwinia - średnia 1 łyżeczka syropu z agawy - można zastąpić miodem lub syropem klonowym płatki kokosowe - do ozdoby i posypania z wierzchu Deser najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej wieczorem, gdyż nasiona chia potrzebują czasu, aby napęczniały(...)grudki. Potem wstawić do lodówki na noc do napęcznienia. Następnego dnia zmiksować blenderem wyszorowaną pod bieżącą wodą brzoskwinię - wraz ze skórką - z 1 łyżeczką mąki kokosowej oraz 1 łyżeczką syropu z agawy. Parę plasterków brzoskwini można zostawić do dekoracji. Napęczniałe nasiona chia wyjąć z lodówki. Nie potrzeba do nich już dodawać słodzika w postaci syropu z agawy. Posłodzenie brzoskwini
Grunt to przepis!tylko zaczynam myśleć o tym cudownym dniu, rozanielam się i tracę z nią kontakt), mam dzisiaj dla Was pomysł na proste i wyjątkowo pyszne śniadanie. Jeśli macie już syrop z czarnego bzu , grzechem byłoby go nie wykorzystać. Szczególnie teraz, w sezonie figowym; te dwa składniki komponują się bowiem ze sobą idealnie. Pudding chia na mleczku kokosowym, z dodatkiem syropu(...)gwarantowana. Nawet o wpół do czwartej nad ranem! Pudding chia z czarnym bzem i figami Składniki: (na 3-4 porcje) 400 ml mleczka kokosowego 400 ml mleka 50 ml syropu z owoców czarnego bzu 3 łyżki nasion chia dodatkowo: 3-4 figi Mleko, mleczko kokosowe, syrop i nasionka umieścić w misce. Dobrze połączyć, najlepiej trzepaczką. Gdy płyn zacznie gęstnieć, wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzejako 2 śniadanie do pracy/szkoły Author: Cooking for Emily Recipe type: Na śniadanie; do szkoły Serves: 4 Ingredients Pudding: 1 litr mleka 150 g ryżu jaśminowego 4 łyżki syropu z agawy albo klonowego 1 laska wanilii 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego opcjonalnie- 2 łyżeczki cukru kokosowego lub brązowego Wiśnie: ½ kg wiśni – ja użyłam świeżych tylko jest trochę zabawy(...)pestkowaniem ( najelpiej to robić agrafką) można też użyć mrożonych 3 łyżki syropu z agawy/klonowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki zimnej wody Instructions Ryż przepłukać dwukrotnie zimną wodą. Do garnka wlać mleko, dodać ryż, olej kokosowy i syrop, zagotować. Z laski wanilii za pomocą noża wyjąć ziarenka i wrzucić do mleka, razem z wydrążonymi laskami. Gotować ryż przez 3o minut
Cooking for Emily