syrop - 6989 przepisów (strona:38/466)

Jogurt z musem gruszkowym i muesli 173

śniadanie składające się z musu gruszkowego, jogurtu naturalnego oraz domowej wersji muesli. Jest pysznie i fit :) Składniki na 1 porcję: 1 dojrzała gruszka 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu, bądź syropu z agawy) 2 łyżki muesli/granoli (użyłam domowej z tego przepisu) Gruszkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jogurt wymieszać z syropem klonowym. Do szklanki przełożyć(...)połowę musu, dodać jogurt, następnie pozostałą część gruszki. Posypać muesli, ewentualnie polać jeszcze syropem klonowym. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Lody Klonowe 212

Lody Klonowe. Wszystko ładnie, wszystko pięknie, tylko ten syrop klonowy, dlaczego w Polsce jest taki drogi?! Właśnie w takich chwilach zazdroszczę Amerykanom, bo tam jest o wiele, wiele tańszy. Jednak ciekawość zwyciężyła, chciałam spróbować jak smakują takie lody, tym bardziej, że syrop klonowy uwielbia mój syn. Lody wyszły fajne, słodkie, miękkie, nawet bardzo, ale jak widać da się z nich(...)poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30 % 200 ml mleka 180 ml syropu klonowego 3 żółtka 30 g cukru Wykonanie: Do rondelka wlałam mleko, śmietanę kremówkę i cukier. Podgrzewałam na malutkim ogniu do czasu rozpuszczenia się cukru (Nie wolno dopuścić do zagotowania się

Blondynka Gotuje
Skórki pomarańczowe w syropie 144

Pierwszy raz postanowiłam samodzielnie zrobić skórki pomarańczy w syropie. Na trzy małe słoiczki zużyłam: skórki z 6 średnich pomarańczy 1 kg cukru  300ml wody Skórki sparzyć wrzątkiem i zostawić w wodzie na 12 godzin. Po upływie tego czasu wylać wodę i ponownie zalać wrzątkiem. Znowu odstawić na 12 godzin. Następnie wylać wodę i pokroić na plastry(...)odciąć delikatnie białe części. Pociąć w drobne kawałki. Wrzucić do garnka zalać wodą, dodać cukier, zagotować. Przełożyć do słoiczków razem z powstałym syropem.  Jest z tym trochę zabawy ale warto być cierpliwym.  Doskonałe do sernika..... Pozostały syrop przelać do butelki, posłuży jako dodatek do koktajli zamiast syropu cukrowego. Pachnie wspaniale

Jemy Pijemy
Syrop z marakui 190

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten syrop u  Donny , zaczęłam wyobrażać sobie jego smak. To jak cudownie musi orzeźwiać w letni dzień, podany z dużą ilością lodu! Po jakimś czasie natrafiłam na ten sam przepis na stronie Magazynu Kuchennego . Czekałam tylko na moment kiedy w końcu gdzieś dostanę ten magiczny owoc, który niestety nie jest łatwo dostępny! W końcu nadszedł(...)dzień i dziś przedstawiam Wam ten syrop. Absolutnie fantastyczny w smaku, wystarczy mała ilość, rozcieńczona z wodą, wykończona dużą ilością lodu - u nas dodatkowo ze świeżymi listkami mięty i melisy. Pyszne! Polecamy :)  Składniki: 1 szklanka miąższu z marakui ( u mnie koło 6-7 sztuk), 2 szklanki wody, 4 szklanki cukru, 1/2 szklanki soku z cytryny Wszystkie składniki syropu umieścić

Plate of Joy
Zapiekana owsianka z bananami i jabłkiem 170

owsianka może kojarzyć się z przykrym koszmarem dzieciństwa – bezsmakową, rozgotowaną papką. Jednak zapewniam Cię, że ta owsianka nie ma nic wspólnego z tamtymi niezbyt ciekawymi doznaniami smakowymi. Owoce oraz syrop klonowy nadają jej pysznego, słodkiego smaku (ale nie za słodkiego, czego o poranku bym nie zniosła), natomiast po zapieczeniu wierzch staje się cudownie zarumieniony i chrupiący. Cynamon nadaje potrawie rozgrzewającą(...)łyżki płatków owsianych 1 łyżka otrębów żytnich (opcjonalnie) 1 garść rodzynek ½ szkl. ciepłej wody lub ciepłego roślinnego mleka (migdałowego, sojowego, owsianego, itd.) 1 małe jabłko ½ dojrzałego banana 1 łyżka syropu klonowego (lub innego roślinnego słodzika, np. syropu z agawy) 1 ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżka płatków migdałowych Piekarnik rozgrzej do 200 °C Przygotuj miseczkę, w której zapieczesz owsiankę, wsyp płatki owsiane

Roślinna - blog wegański
Styczniowe śniadanie. Obłędne placuszki ryżowo-orzechowe. 208

pobudek w ten weekend!  składniki: na ok. 10-12 placuszków 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub masła) 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu) 1/2 szklanki mielonych orzechów lub migdałów 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej oraz syrop klonowy banan orzechy pekan lub inne Jajka roztrzepujemy w misce(...)łyżką nakładamy placuszki (bez użycia dodatkowego tłuszczu do smażenia). Smażymy na złoty kolor, po mniej więcej 1-2 minuty z każdej ze stron.  W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość syropu klonowego, dodajemy banany pokrojone w plastry oraz połówki orzechów pekan. Chwilę podsmażamy. Gorące banany i orzechy nakładamy na ciepłe placuszki. Możemy dodatkowo polać syropem klonowym. Inspiracja:  Kwestia Smaku . Smacznego

bistro mama
Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 494

białka) cukier waniliowy 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao Masa wiśniowa: 150 ml syropu po wiśniach w zalewie 50 ml wody 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g mrożonych wiśni (bez pestek) Masa śmietanowa: 700-800 ml śmietanki kremówki(...)formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części. Masa wiśniowa: Syrop podgrzewamy i dodajemy mrożone wiśnie - dalej podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia owoców. W osobnym naczyniu dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w 50 ml wody (nie może być żadnych grudek - w razie konieczności

Słodka Strona
Placuszki z kaszy manny 90

łatwością. Ponadto placki z kaszą manną wychodzą miękkie i puszyste, można zajadać je solo na spacerze lub na śniadanie z dodatkami; najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami i polane syropem klonowym. Dzięki ubitemu białku placuszki są puszyste jak chmurka. Bardzo lubię przygotowywać dla mojej córki różne placuszki, bo wiem że je lubi, ponadto jest to takie apetyczne i zachęcające(...)naleśników rozgrzej kilka kropli oleju. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta i usmaż placuszki po obu stronach, smaż na średniej mocy palnika. Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami i polane syropem klonowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwagi: * jeśli przygotowujesz przepis dla niemowlaka lub małego dziecka, pomiń dodatek cukru waniliowego. W zamian możesz dodać ziarenka wydłubane z laski wanilii lub ekologiczny olejek waniliowy

ProstePesto.pl
Cytrynowe ciasto z kisielem na gofrach 102

szczypta soli   Składniki na krem na kisielu: 800 ml mleka 5 żółtek 80 g mąki pszennej 3 op. cytrynowego kisielu (każde opakowanie po 77 g proszku) 150 g syropu cytrynowego (koncentratu cytrynowego soku) 300 g masła 80 g cukru pudru   Dodatkowo: 1 op. cytrynowego kisielu (opakowanie 77 g) 150 g wody 150 g syropu cytrynowego (koncentratu cytrynowego soku(...)zrobić krem do ciasta z kisielem? Następnie przygotuj kisiel do kremu. 600 ml mleka zagotuj, a pozostałe 200 ml wymieszaj z żółtkami, mąką pszenną, proszkiem kisielu cytrynowego i syropem cytrynowym. Do gotującego się mleka wlej powstałą mieszankę i całość mieszaj do momentu zagotowania, a następnie zdejmij z ognia. Przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym momencie możesz wyciągnąć masło

Via Gusto
PIECZARKI W SOSIE TERIYAKI 101

PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut CO POTRZEBUJESZ: – Pieczarki ok. 400g – wybieraj te mniejsze – Sezam biały prażony – 1 łyżka – Sos teriyaki gęsty – duża czubata łyżka – Sos sojowy – 1 łyżka – Syrop z agawy – 1 łyżka – Olej – 2 łyżki – Masło – 1 duża łyżka – Cebula dymka – 1 sztuka – Papryczka chili – mniejsza sztuka – Czosnek – 2 większe ząbki – Pieprz do smaku PRZEPIS: 1. Pieczarki obierz(...)drugą stronę i ponownie smaż do zarumienienia. 4. Drobno posiekaj 2 duże ząbki czosnku oraz małą papryczkę chili. Dodaj na patelnię. 5. Kolejno dodaj po łyżce sosu sojowego i syropu z agawy oraz dużą czubatą łyżkę sosu teriyaki. Całość przemieszaj. Popieprz do smaku. 6. Gotowe pieczarki przełóż na talerz. Posyp prażonym sezamem oraz posiekaną dymką. Do takich pieczarek świetnie sprawdzą

globuskulinarny
Limoncello 93

Oryginalny przepis na włoski likier na spirytusie, czyli domowa cytrynówka Limoncello . To orzeźwiająca, pyszna nalewka ze skórek cytrynowych oraz prostego w przygotowaniu syropu, podawana zazwyczaj w formie schłodzonej jako digestif. Jednak sprawdzi się idealnie nie tylko jako kieliszek doskonałego alkoholu na zakończenie posiłku, ale również jako dodatek do domowych lodów śmietankowych , deserów, a nawet owocowych sałatek ! Zasmakuj intensywnego aromatu cytryn(...)się nim z przyjaciółmi na domowym przyjęciu lub podaruj jako prezent innym pasjonatom podobnych smaków! Ten słodki likier powstaje poprzez macerowanie skórek cytrynowych w mocnym alkoholu, a następnie dodanie syropu z wody i cukru. Włoska nalewka z cytryn wytwarzana w Kampanii powstaje z cytryny odmiany Femminello St. Teresa znanej bardziej jako Sorrento, która charakteryzuje się grubą skórką i pięknym cytrusowym

Kuchnia Na Wypasie
Owsianka z czekoladą i migdałami 74

czym tylko chcecie. A na dole klasycznie podrzucę Wam parę moich propozycji, żeby Was czymś zainspirować. Owsianka z czekoladą i migdałami wylądowała w misce razem z wiśniami w syropie, które dostałam od mojego taty. Muszę w końcu zrobić to cudo i opublikować u siebie. Jest się czym dzielić, wierzcie mi. Jest tam stosunkowo niewielka ilość cukru, całe wydrylowane wiśnie(...)łyżka 15 ml Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek płatków owsianych górskich 3 kostki gorzkiej czekolady szczypta cynamonu łyżka płatków migdałowych 1 łyżeczka ulubionej konfitury lub owoców w syropie (przepis na 1 porcję) Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego płatki owsiane, gotujemy je na wolnym ogniu około 8-10 minut, płatki muszą wchłonąć prawie całe mleko. Pamiętajcie o częstym

Kardamonovy
Śniadanie mistrzów – przepis na klasyczne amerykańskie pankejki i pankejki w wersji fit z bananem 107

kolor z jednej strony, a następnie przewróć je na drugą stronę i smaż dalej aż do zrumienienia. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym, miodem lub dżemem. Możesz dodać także owoce lub bitą śmietanę jako dodatek. Składniki amerykańskie pankejki 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)owoce Wykonanie Rozgnieć banana widelcem w misce. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia i cynamon, i znów dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie dodaj łyżeczkę miodu lub syropu klonowego dla słodkości. Rozgrzej patelnię lub płytę grzejną i posmaruj ją olejem kokosowym. Wlej na nią łyżką lub chochlą porcję ciasta (wielkość zależy od Twoich preferencji). Smaż pankejki na złoty

Eat me! Fit me!
Syrop z mniszka lekarskiego / miód z mniszka lekarskiego 111

Syrop z mniszka lekarskiego 💛 Czyli moje zbawienie gdy kaszel chce mnie zadusić :( Miód z mniszka cudownie okleja gardło i łagodzi jego ból. Przetestowałam go na dziesiątkach duszących nocy w życiu i on naprawdę działa!  WSKAZÓWKI: Mniszek lekarski zawiera m.in witaminę A, C, D i witaminy z grupy B oraz potas, krzem, magnez czy żelazo. Działa przeciwzapalnie. Kwiaty mniszka zrywamy(...)zostaje. Mniszek w "sezonie" czyli maju śmiało można jeść na surowo - zarówno kwiaty jak i liście są jadalne. Można dodawać je do sałatek, koktajli czy soków. W przepisie na syrop z mniszka mojej babci daje się aż 1kg cukru na 500 kwiatów (ok. 425g) i syrop jest gęsty. Ja dodaję mniej cukru i nadal jest super, choć jest on rzadszy

Czarnawisienka
Boczek pieczony rolowany 82

posiekanych ząbków czosnku sól i mielony pieprz 1 łyżka sosu Hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka chińskiej przyprawy 5 smaków 1 łyżka mirinu 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Glazura: 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego 1/3 szklanki sosu balsamicznego około 1/3 szklanki soku z cytryny (do smaku) Boczek pieczony rolowany. Boczek rolowany      Boczek rolowany(...)starannie z obu stron solą, mielonym pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Krok 2. W miseczce wymieszać razem sos hoisin, sos sojowy, chińską przyprawę 5 smaków, mirin oraz miód albo syrop klonowy. Powstałą marynatą natrzeć boczek od strony mięsa. Zrolować boczek wzdłuż, a następnie związać go sznurkiem w kilku miejscach. Roladę z boczku ciasno zawinąć w folię spożywczą i włożyć

Moja Książka Kucharska