syrop - 6989 przepisów (strona:30/466)

Drink "Kokosowa Mandarynka" 305

drinku. Moc mandarynki z nutą kokosa, w zestawieniu kolorystycznym, które kojarzy mi się z rozgrzanym piaskiem na plaży i lazurowym morzem. Zapraszam :) Składniki: lód 15 ml syropu barmańskiego blue curacao ( polecam syropy   Victoria's ) 15 ml kokosowego syropu barmańskiego ( Victoria's ) 80 - 120 ml soku z mandarynek (polecam soki Victoria Cymes(...)likieru Blue Curacao 30 ml wódki Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Wlewamy kolejno dwa syropy barmańskie: blue curacao i kokosowy. Delikatnie, po łyżce, wlewamy sok mandarynkowy. Ilość dostosujcie do wielkości szklanki. Likier Blue Curacao i wódkę wlewamy do kieliszka. Napoje alkoholowe się zmieszają. Napoje alkoholowe, z kieliszka, wlewamy delikatnie do drinka (po łyżce). Gotowe

Smak mojego domu
Magiczny eliksir: syrop imbirowy z kurkumą na przeziębienie 135

Jesień i zima to miesiące kiedy nasz organizm jest narażony na choroby i na osłabienie odporności.  Dziś zapraszam Was po przepis na magiczny eliksir: syrop imbirowy z kurkumą na przeziębienie. Napój przygotowany na bazie tego syropu oczyści nasz organizm z toksyn, rozgrzeje go i będzie działał na niego stymulująco  W jego skład wchodzi imbir, który ma właściwości rozgrzewające(...)silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W naszej kuchni była ona stosowna przede wszystkim do gotowania, jako przyprawa. Teraz odkrywamy ją na nowo, jako roślinę leczniczą lekarstwo. Syrop imbirowy z kurkumą na przeziębienie Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 100 ml naturalnego miodu 1 łyżka soku z  cytryny 3-centymetrowy kawałek imbiru 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki 157

melasy, a ja pewnie użyłam najbardziej skoncentrowanej. Kolejna próba, to ta którą prezentuję dzisiaj. Nie udało mi się znaleźć w Polsce melasy, która miałaby jakiekolwiek oznaczenie. Użyłam więc mieszanki syropu klonowego i sztucznego miodu. Jeżeli wolicie możecie zgodnie z przepisem użyć wyłącznie syropu klonowego. Moje proporcje podaję w nawiasie, reszta zgodnie ze wskazówkami Liski . Składniki: 150 g melasy , syropu(...)buraków lub syropu klonowego (dałam 85 g syropu klonowego i 65g sztucznego miodu) 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do pierników ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Pierwsze trzy składniki umieścić w niewielkim garnku. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż kryształki

Pełny talerz
Marynowane gruszki słodko-kwaśne 110

ustach. Zapewniam, że po degustacji tych gruszek żadne inne nie będą smakować. Nie wymagają pasteryzowania! Składniki: • 3 kg gruszek, najlepsze klapsy • 250 ml octu • 4 litry wody Syrop • 1 butelka 500 ml octu 10% • niecałe 2 butelki wody • 4,5 szklanki cukru • kilka goździków • kora cynamonu Wykonanie: • Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wyciąć(...)środek. • Wrzucić do wody z octem, aby nie ściemniały. • Składniki na syrop zagotować. • Gruszki wyjąć z wody z octem i włożyć do syropu, następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu i szumować pianę. Odstawić do wystygnięcia. • Następnego dnia ponownie zagotować gruszki w syropie i gotować 10 minut

To co kocham
Mus czekoladowy z awokado 136

puste kalorie. Obciąża trzustkę, co w efekcie może doprowadzić do cukrzycy i innych, groźnych dla naszego zdrowia chorób. Do słodkich dań, które zrobimy w zdrowszej wersji, warto wykorzystać syrop klonowy. Pochodzi z Kanady i także od wielu lat jest popularny i dostępny w naszym kraju. Dodawany nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakuje(...)sprawi, że deser będzie słodki w smaku. Miałam jednak na uwadze to, że musi być to zdrowszy zamiennik tradycyjnego produktu, jakim jest cukier. Udało się, po kilku chwilach znalazłam syrop klonowy, popularny w amerykańskich programach kulinarnych, pochodzący z Kanady, cechujący się klasą A, o delikatnym, klonowym smaku i złoto bursztynowym kolorze. Te dwa produkty będą stanowić składniki musu czekoladowego, którego

Moja smaczna kuchnia
Granola owsiana w mini kuleczkach :) 146

Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia .  TRUSKAWKA płatki owsiane (37%) * morele * kawałki truskawek (koncentrat soku jabłkowego, mus jabłkowy, mus truskawkowy * pektyna, koncentrat soku z wiśni, naturalny aromat * jabłka * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku (szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki, grzyby shitake) * aromat truskawkowy(...)dodatkami. Składniki nie są rozdrobnione, a występują w całości. Pyszne owocowe kulki  mogą osłodzić nam popołudniową przerwę :) JABŁKO I CYNAMON  płatki owsiane (38%) * jabłka (9,5%) * rodzynki * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake

Zdrowie na języku :P
VitaFiber i gofry gryczane! 146

suszone liście stewii. Dużą zaletą jest brak uczucia chłodu na języku, jak np. po spożyciu ksylitolu. Ja miałam okazję próbować formy sproszkowanej, jednak bardzo łatwo można zmienić VitaFiber w syrop (który również można kupić gotowy). Czy ma jakieś minusy? Pewnie, jak każdy produkt... na pewno jest nim cena. Jednak warto zapłacić trochę więcej za zdrowy, a do tego naturalny produkt(...)Często stosuje się go jako bazę do domowych batonów proteinowych. Co ciekawe, to właśnie izomaltooligosacharydy są jednym z głównych składników słynnych Questów! Można również zrobić z niego wspomniany już syrop. Wystarczy, że zmieszamy 30 ml wody ze 100 g sproszkowanego VitaFiber, a następnie mieszając, będziemy delikatnie podgrzewać. Po około 10 minutach syrop będzie gotowy. W razie potrzeby można dodać jeszcze

Poranek na słodko
Domowe bounty (fit batoniki - smak raju) 285

wszystko robię na oko, nie odmierzam dokładnie produktów. Ale spokojnie, nic się nie marnuje. Kasza jaglana przenocowała w lodówce, a na drugi dzień dodałam do niej wiórki kokosowe i syrop klonowy. Później wystarczyło polać czekoladą i ... domowe batoniki bounty gotowe. Proste prawda?  Mam nadzieję, że lubisz wiórki kokosowe? Domowe bounty robiłam już kilka razy, dlatego na zdjęciach są różne(...)kokosowego nadzienia, ups! Muszę się zaopatrzyć w duuuże ilości gorzkiej czekolady. Przepis na domowe bounty Składniki ugotowana kasza jaglana (u mnie 1 szklanka) wiórki kokosowe (1 -1,5 szklanki) syrop klonowy / miód gorzka czekolada (u mnie 92% kakao) olej kokosowy syrop klonowy (opcjonalnie) Wykonanie Ugotowaną kaszę mieszamy z wiórkami kokosowymi i syropem klonowym. Lepimy batoniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Baklava 286

Jest to deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, greckiej jak i wielu innych bałkańskich kuchniach. Baklava to bardzo słodkie ciasto, które jest wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Całość oblewa się syropem cukrowym lub miodowym. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 500 g ciasta filo 370 g drobno posiekanych orzechów 70 g posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych pistacji(...)szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1 sok z cytryny 1 szklanka wody 1/2 szklanki miodu AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R');   Sposób przygotowania: Na początku należy przygotować syrop, ponieważ musi mocno wystygnąć. Do garnka z wodą dodajemy cukier, sok z cytryny oraz miód. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Syrop doprowadzamy do zagotowania i następnie jeszcze

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Truskawki w syropie własnym babci Basi 216

mniejsze , no i bardzo dojrzałe -ciemne ) 1 kg cukru kryształu ( jeżeli truskawki są bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość cukru) Z podanej ilości składników otrzymujemy 3 małe słoiki owoców w syropie własnym i 2 słoiki syropu. PRZYGOTOWANIE : Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć. Zasypać cukrem, aby puściły sok. Włożyć do garnka i zagotować. Sok odlać , a truskawki podgrzewać na bardzo wolnym ogniu(...)gotować na wolnym ogniu, zdejmując pianę. Gorące truskawki przekładać do słoików i zalewać bardzo gorącym syropem, żeby pokryć owoce, Pozostały sok- syrop wlewamy do słoiczków i zakręcamy. Słoiki odwrócić do góry dnem, pozostawiając do ostudzenia ( lub do następnego dnia), aż się dobrze zamkną. Rada : Dla pewności możemy słoiczki zagotować 10 minut, bo niekiedy w przetworach z truskawkami pojawia się pleśń

Pysznosci Babci Basi
Śliwki w korzennym syropie, czyli lato zamknięte w słoiku. 149

przydomowej śliwki, która w tym roku naprawdę miała tyle owoców, że aż żal ich nie wykorzystać postanowiłam trochę zaszaleć i po raz pierwszy zrobić nie konfiturę, a śliwki w syropie. Przepis prosty, a same śliwki w towarzystwie korzennych przypraw oraz skórki pomarańczowej bardzo dobrze się prezentują. Nic dodać nic ująć, zima mi nie straszna. Jeśli jeszcze nie wiecie jak wykorzystać(...)najlepiej na całą noc. 2. Następnie przygotowujemy słoiki ja wyparzam je w 100 st C w piekarniku przez 10 min. Śliwki lekko przemieszać i odcedzić dokładnie na sitku. Powstały syrop wraz z nierozpuszczonym cukrem zagotować dodając przyprawy, skórkę  z połowy pomarańczy  i kwasek cytrynowy.  3. Syrop doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez

vaniliowoczekoladowa
SYROP LIPOWY 137

lipy, działa przeciwbakteryjnie, pokonuje przeziębienia. W moim domu każdego roku suszy się duże iloci tego kwiatu. Suszony kwiat przechowuję dobrze zamknięty w słoikach w piwniczce. Z części wykonuję taki syrop który posiada takie same właściwości jak suszony kwiat, tyle że jest już gotowy do spożycia. Można pić taki syrop samodzielnie, można dawać do herbaty itp. Dodanie zimnej wody do syropu(...)suszonego kwiatu lipy 1,5 l wody 1,5 kg cukru 2 cytryny Wykonanie: Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier. Do wysokiego słoja wsypujemy kwiat lipowy, zalewamy go gorącym syropem, dokładamy plastry cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie odcedzamy, zlewamy syrop, doprowadzamy go do wrzenia, przelewamy do butelek. Dobrze zakręcamy. Można pasteryzować ok 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami z syropu (Crostata alla crema con ricotta, mascarpone e amarene sciroppate) 160

Krucha tarta w połączeniu z delikatnym kremem z ricotty i mascarpone, słodzona syropem z wiśni, z kawałkami wiśni dla złamania słodyczy tarty, to moja propozycja na niedzielny deser do kawy. Smacznego :) SKŁADNIKI  Ciasto 250 gr mąki pszennej 50 gr cukru 100 gr masła(...)jaja szczypta soli      Krem 300 gr mascarpone 300 gr ricotty 200 gr wiśni z syropu 200 ml syropu z wiśni  **** INGREDIENTI Pasta frolla 250 g di farina 00 50 g di zucchero 100 g di burro 2 uova sale Crema 300 g di mascarpone 300 g di ricotta 200 g di amarene

La grande e la piccola cuoca
MUFFINKI Z KWIATEM CZARNEGO BZU 149

masła 200 g drobnego cukru 5 niedużych jajek 4 łyżki śmietany kremówki 1 laska wanilii 1 opakowanie proszku do pieczenia (10 g) 1 szczypta soli Na syrop z kwiatów czarnego bzu : 6 baldachów kwiatów czarnego bzu 100 g drobnego cukru 10 cl wody ½ cytryny bio   Przygotuj syrop z kwiatów czarnego bzu: otrząśnij kwiatostany, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń(...)umieść w miseczce, zalej wrzącą wodą, dodaj cukier i plasterki cytryny (możesz wycisnąć odrobinę soku), zamieszaj i przykryj. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Następnego dnia przecedź syrop przez sitko, zagotuj w rondelku, mieszając, po czym przelej do słoiczka i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Przygotuj muffinki: masło rozpuść w rondlu. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i ostrzem noża wyskrob ziarenka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Syrop z kwiatów czarnego bzu 295

Syrop z kwiatów czarnego bzu to nie tylko rarytas kulinarny, ale i lek na całe zło tego świata. Bo w razie przeziębienia możecie się nim z powodzeniem ratować, a jego fantastyczny kwiatowy smak sprawi, że uśmiech nie będzie schodził z waszych ust. Ale nie tylko w czasie przeziębienia można go pić. Warto też tak po prostu, na co dzień(...)jeśli dodacie go do herbaty. A taki nierozcieńczony warto pić w małych ilościach przed snem, dla wzmocnienia organizmu. Możecie też spróbować np. polać nim naleśniki, tak jak polewa się syropem klonowym. Nie będziecie żałować. Możliwości użycia tego syropu są tak ogromne, że nie jesteśmy w stanie wypisać wszystkich. Ale chętnie dowiemy się jak wy go wykorzystujecie. Napiszcie

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania