syrop - 6989 przepisów (strona:23/466)

Domowy syrop na kaszel, odporność na bazie miodu, cytrusów, przypraw. 197

Jesień, zima czas, kiedy o infekcje częściej do nas pukają. W moim domu mama w tym okresie wspomagała nas syropem z cebuli. Cebula pokrojona i zasypana cukrem, po czym była odstawiona na ciepły piec, aby sok szybciej puścił. Słodki syrop z charakterystycznym posmakiem cebuli. Bez chemii, konserwantów, bez obawy, że nam zaszkodzi. Ja moim małym podaję syropy na bazie miodu(...)cytrusów, korzennych przypraw i ziół. Miód używam z mniszka lekarskiego, którego zrobiłam na wiosnę klik . Jest uważany za jeden z najzdrowszych i przede wszystkim nie szkodzi mojej córce. Syrop taki jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego zalety są nieocenione. Można złagodzić kaszel, wzmocnić organizm i dać mu porządnego kopa, dzięki bogatym składnikom odżywczym. O cudownym smaku nie wspomnę. SKŁADNIKI

Basia w kuchni
Kawa z syropem trzcinowym 137

jesienne chłody proponuję Wam pyszną i aromatyczną kawę z syropem trzcinowym "Diamant". Doskonale rozgrzeje i poprawi nastrój w pochmurne jesienno-zimowe dni. Dwie buteleczki tego pysznego syropu oraz kilka innych gadżetów dostałam kilka dni temu od Firmy "Diamant". Syrop idealnie nadaje się do napojów gorących, zimnych, deserów i naleśników. Koniecznie musicie go wypróbować! łyżeczka kawy rozpuszczalnej syrop trzcinowy złocisty bita(...)śmietana mleko W filiżance przygotować kawę z odrobiną mleka. Posłodzić syropem trzcinowym, zamieszać. Udekorować dużą ilością bitej śmietany. Polać syropem trzcinowym. Podawać od razu po przygotowaniu. A taki słodki upominek od Diamant czekał na mnie kilka dni temu po powrocie z pracy

Smakołyki Asi
Aromatyczny syrop różany 118

Będąc ostatnio w radio miałam okazję poznać wspaniałe Panie Zielarki. Cudowne kobiety po prostu...i oto one właśnie zdradziły mi przepis na syrop różany. Aktualnie trwa drugie kwitnienie dzikiej róży więc jest jeszcze szansa na zrobienie na zimę tego delikatesu. Ja tam fanką róż nie jestem ale jak Kuchenny Ryszard kupi to nie gardzę " class="wp-smiley" style="height(...)pewnie skończyła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> bo owej mocy się w ogóle nie wyczuwa... jednak zapału do winnych produkcji nie mam więc zrobiłam przynajmniej syrop o cudownym aromacie coby w zimne jesienne wieczory przypominać sobie jak pięknie pachnie dzika róża. Syrop różany Składniki: spora garść płatków dzikiej róży słoik 250 ml Szklanka cukru woda

sierotka maRysia w kuchni
ciasteczka różane i współpraca z Premium Rosa 103

się w ustach ciasteczka z nutą dzikiej róży. Znikają w błyskawicznym tempie, mimo iż są dość słodkie. Przyciągają nie tylko smakiem ale też uroczym wyglądem. Piękny różowy kolor zawdzięczają syropowi z dzikiej róży i maliny firmy Nasze Domowe*.  Składniki: 2,5 szklanki mąki 3 żółtka 250 g masła szczypta soli szklanka konfitury różanej 1/2 szklanki cukru pudru(...)łyżki syropu z dzikiej róży z maliną Nasze Domowe różowy cukier do dekoracji Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jeżyny w Syropie z Cukrem Kandyzowanym 118

Kolejna propozycja na jeżynki w syropie, tym razem z mieszanką cukrów :) Szperając w necie nie widziałam aby się ktoś zbytnio zajmował się jeżynami, malinami owszem, a jeżynami raczej nie bardzo. Tak więc przez przypadek wpadłam na Damsko- męskie spojrzenie na kuchnię , gdzie maliny zalano takim syropem ja postanowiłam zalać, ale jeżyny. Próbowałam po dwóch tygodniach i są fajne! Dlatego(...)szklanki cukru białego 1/2 szklanki domowego cukru z wanilią 1/2 szklanki cukru kandyzowanego  1 i 1/2 litra wody Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz jeżyn umieściłam w garnku i ugotowałam syrop. Gotowałam do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. W czasie, w którym gotował się syrop oczyszczone i przebrane jeżyny poukładałam w słoikach. Potem gorącym syropem zalałam owoce w słoikach, syn pomógł

Blondynka Gotuje
Sorbety 131

wystarczy mus przelać do pojemników i zmrozić przez 3-5 godzin, im większy pojemnik tym dłużej. Sorbet kiwi (na 4 foremki do lodów) 3 kiwi ewentualnie jakiś dosładzacz (syrop daktylowy/klonowy, cukier kokosowy) Kiwi jest bardzo wdzięcznym owocem, sorbety mają piękny kolor i prezentują się popisowo, a w smaku są bardzo smakowite, choć dużo zależy od tego jaki owoc nam się(...)lody i włożyć do zamrażarki na 3-5 godzin.   Sorbet jagodowy (na 2-3 formy do lodów) 100g jagód (mogą być pomieszane z borówkami) ewentualnie jakiś dosładzacz (syrop daktylowy/klonowy, cukier kokosowy) Sorbet jagodowy wyjątkowo bardzo przypadł do gustu mojemu mężowi, ze wszystkich owoców, chyba te pasują mu najbardziej. Smak ma bardzo intensywnie jagodowy, trochę ciężki, ale dla fanów jagód

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gdy życie daje ci cytryny – rób lemoniadę! Prawdziwa lemoniada cytrynowa 151

świetnie ochładza podczas upałów, ale i oczyszcza organizm z toksyn, wyrównuje gospodarkę elektrolitową naszego ciała, kontroluje napady głodu i uzupełnia braki witaminy C. Zaczynamy jej przygotowanie od naszykowania podstawowego syropu cukrowego – zagotowujemy wodę i wsypujemy cukier, gotujemy do rozpuszczenia cukru, co jakiś czas mieszając. Studzimy.   Jeśli robicie lemoniadę z dodatkowym owocowym lub ziołowym składnikiem, do gotującego się syropu wrzucamy(...)drobne owoce, np. truskawki lub suszone albo świeże zioła, a później syrop dokładnie przecedzamy przez sito. Ja wrzuciłam liście świeżo uszczknięte z krzaczka bazylii która rośnie u mnie na parapecie. Duże, ładne cytryny najpierw parzymy wrzątkiem, a potem rolujemy je, dociskając dłonią, po blacie. Rozgrzanie i takie masowanie cytryn sprawia, że puszczą one więcej soku. Wyciskamy cytryny przekrojone na pół

Karo in the Kitchen
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 186

Beza włoska to białka jaj ubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s.   Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja(...)białka jaj prosto z lodówki. Oddzielcie idealnie żółtka, a białka włóżcie do suchej czystej misy.   250g cukru Cukier granulowany, drobny. Nie cukier puder. Szklanka cukru z przeznaczeniem na syrop, ¼ szklanki do ustabilizowania ubitych białek – jak w klasycznej bezie.   230g masła Prawdziwego, o przynajmniej 82% zawartości tłuszczu. Żadna Kasia, Rama, Planta czy inne sztuczności. Weźcie naprawdę dobre masło

Karo in the Kitchen
Wiśniowa frużelina w trzech smakach (bez cukru) 131

gdyby nie drylowanie... Ale warto poświęcić trochę czasu bo efekt jest pyszny :) A zimą będzie cieszył jeszcze bardziej :) Chcąc zachować jak najwięcej walorów zdrowotnych nie dodałam cukru. Zastąpiłam go syropem z agawy i stewią, można dodać też miód. Przedstawiam więc wiśniową frużelinę, czyli wiśnie w żelu - idealne do ciast, gofrów, ciasteczek, deserów i herbaty. Żeby nie było monotonnie zrobiłam wiśnie(...)trzech odsłonach smakowych. Mój faworyt to czekowiśnia :) Frużelina wiśniowa z chilli: Składniki: 2 kg wydrylowanych wiśni  250 g syropu z agawy 0,5 łyżeczki płatków chilli łyżka cynamonu  150 ml zimnej wody 3 łyżki skrobii ziemniaczanej Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, dodać chilli, cynamon i syrop, podgrzewać na wolnym ogniu około 10 minut, by puściły sok Doprowadzić

pyszne zdrowości
Ciasteczka z syropem klonowym 102

Kruche, cudownie pachnące syropem klonowym ciasteczka. Świetnie zachowują swój kształt, dlatego nadają się do wycinania ciasteczek i odciskania na nich wzorów za pomocą pieczątek czy grawerowanych wałków. Dla kogo: dla ciasteczkomaniaków dla szukających przepisu na ciasteczka, które zachowują swój kształt po upieczeniu (bez proszku i sody) dla miłośników syropu klonowego Składniki: pół szklanki syropu klonowego żółtko kostka miękkiego masła(...)Mąkę i sól przesiać do miski. W drugiej (dużej) misce utrzeć masę z masła i cukru (tak, by stałą się gładka). Do masy maślanej dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i chwilę pomiksować. Wsypać mąkę i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie kule i owinąć je folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkować

Mania Wypiekania
Gruszki zapiekane w sosie winno-miodowym 62

zwłaszcza że rano kupiliśmy pyszne gruszki. Wertując różne książki trafiliśmy na zapiekane gruszki. Sprawdziliśmy czy wszystko mamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru. Składniki: - 2 gruszki   Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę skórki z cytryny startej na tarce   Sos: - przygotowany syrop - 2 łyżki miodu(...)Piana: - 1 białko - 1 łyżka cukru pudru   W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki wrzucamy i wlewamy do szerokiego garnka, mieszamy ze sobą i gotujemy. Goździka rozgniatamy aby nadał nam większego aromatu. W między czasie obieramy gruszki, kroimy na połówki i wycinamy środki. Obrane gruszki wrzucamy do gotującego syropu na ok. 10 min przewracając na różne strony. Następnie gruszki

Kuchenne Wariacje
Tort kokosowo - cytrynowy 89

żółtka, 170 g zimnego masła, 60 g cukru pudru,   Krem: 1 l śmietany kremówki, skórka otarta z 2 cytryn, sok z 2 cytryn, 7 listków kaffiru, 100 ml syropu kokosowego, 25 g żelatyny Polewa: sok z 2 cytryn, 100 ml syropu kokosowego Ciasto: Mąkę wymieszać z kakao. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować. Następnie ciasto wyjąć(...)stopni na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec około 15 minut. Krem: Zagotować sok z cytryn ze skórką cytrynową, listkami kaffiru i syropem, odstawić do ostudzenia -   w tym czasie sok przejdzie wszystkimi aromatami. Przecedzić. Zagotować i rozpuścić żelatynę – do miseczki wsypać żelatynę, zalać niewielką ilością płynu a następnie połączyć z resztą ciągle mieszając

królestwo garów
Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia 1029

warstw ma nieco inną konsystencję - karmelowa jest mocno kremowa, a brzoskwiniowa bardziej musowa. Obie, dzięki dodatkowi ubitej śmietany, mają piankową strukturę. W przepisie wykorzystałam jedną dużą puszkę brzoskwiń w syropie, a ponieważ nie odsączałam owoców, wagowo wyszło ich więcej, niż jest to napisane na puszce. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, więc na większą tortownicę należy zwiększyć ilość(...)składników (przykładowo na tortownicę o średnicy 24cm trzeba podwoić składniki). Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia Składniki: 60g okrągłych biszkoptów 30g masła 2 łyżki syropu brzoskwiniowego (z puszki) masa brzoskwiniowa 200g mascarpone 200g brzoskwiń z puszki 50ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody masa karmelowa 200g mascarpone 100ml śmietanki 30% sos karmelowy

Smakołyki Bereniki
Jedna słomka, kilka łyków, pełnia szczęścia, czyli słomką do nieba : ) 90

nierozsądną, ale jakże wskazaną w ten upał ilość lodów, a potem smażyć kiełbaski na ognisku. Jeszcze wspanialej było pożegnać upalną niedzielę popołudniową kawą na tarasie. Schłodzoną, z lodami, z syropem waniliowym, i bitą śmietaną. I oczywiście ze słomką! (szkoda, że nie oryginalną z kolankiem - czy ktoś z Was wie czy można je jeszcze gdzieś zdobyć? Jeśli tak stawiam kawę mrożoną(...)smak syropu do wyboru:)   Przepis nie jest ani odkrywczy ani trudny. Nie jest też żadną nowością. Ale to klasyczne połączenie kilku składników (pysznych samych w sobie) sprawia, że za jednym pociągnięciem słomki można trafić do nieba, tego siódmego. Wciągane po kolei warstwy w pewnym momencie cudownie się łączą, przynosząc orzeźwienie i zamieniając kawę w najlepszy deser

KUCHARNIA
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 125

mały bukiecik przed Kłapouchym i prędko uciekł..." / A.A.Milne "Kubuś Puchatek"/ A Wy komu ostatnio wręczyliście bukiet fiołków? Nie uwierzę, że wszystkie zjedliście;) Choć rozumiem, że trudno się powstrzymać.  Syrop z fiołków, fiołkowa galaretka, lody, kandyzowane fiołki - nie umiem wybrać co smakuje mi najbardziej. Zwłaszcza, że tej wiosny fiołkową magię udało się zatrzymać w czymś wyjątkowym. Fiołkowy suflet. Lekki(...)chmurka. Delikatny jak płatki, które skrywa w sobie. Kwiatowa słodycz spleciona z nutą cytryn, skropiona fiołkowym syropem. Fiołkowa poezja, po prostu.  Schłodzony smakuje jak wiosenna rosa.  Dziękuję Klaudynie z Ziołowego Zakątka (klik) za jedne z najpiękniej pachnących kuchennych chwil, jakie miałam szczęście z nią dzielić.  Szkoda, że fiołki u mnie już niemal przekwitły - mogłabym zerwać bukiecik

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania