gdyby nie drylowanie... Ale warto poświęcić trochę czasu bo efekt jest pyszny :) A zimą będzie cieszył jeszcze bardziej :) Chcąc zachować jak najwięcej walorów zdrowotnych nie dodałam cukru. Zastąpiłam go syropem z agawy i stewią, można dodać też miód. Przedstawiam więc wiśniową frużelinę, czyli wiśnie w żelu - idealne do ciast, gofrów, ciasteczek, deserów i herbaty. Żeby nie było monotonnie zrobiłam wiśnie(...)trzech odsłonach smakowych. Mój faworyt to czekowiśnia :) Frużelina wiśniowa z chilli: Składniki: 2 kg wydrylowanych wiśni 250 g syropu z agawy 0,5 łyżeczki płatków chilli łyżka cynamonu 150 ml zimnej wody 3 łyżki skrobii ziemniaczanej Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, dodać chilli, cynamon i syrop, podgrzewać na wolnym ogniu około 10 minut, by puściły sok Doprowadzić
pyszne zdrowościKruche, cudownie pachnące syropem klonowym ciasteczka. Świetnie zachowują swój kształt, dlatego nadają się do wycinania ciasteczek i odciskania na nich wzorów za pomocą pieczątek czy grawerowanych wałków. Dla kogo: dla ciasteczkomaniaków dla szukających przepisu na ciasteczka, które zachowują swój kształt po upieczeniu (bez proszku i sody) dla miłośników syropu klonowego Składniki: pół szklanki syropu klonowego żółtko kostka miękkiego masła(...)Mąkę i sól przesiać do miski. W drugiej (dużej) misce utrzeć masę z masła i cukru (tak, by stałą się gładka). Do masy maślanej dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i chwilę pomiksować. Wsypać mąkę i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie kule i owinąć je folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkować
Mania Wypiekaniazwłaszcza że rano kupiliśmy pyszne gruszki. Wertując różne książki trafiliśmy na zapiekane gruszki. Sprawdziliśmy czy wszystko mamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru. Składniki: - 2 gruszki Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę skórki z cytryny startej na tarce Sos: - przygotowany syrop - 2 łyżki miodu(...)Piana: - 1 białko - 1 łyżka cukru pudru W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki wrzucamy i wlewamy do szerokiego garnka, mieszamy ze sobą i gotujemy. Goździka rozgniatamy aby nadał nam większego aromatu. W między czasie obieramy gruszki, kroimy na połówki i wycinamy środki. Obrane gruszki wrzucamy do gotującego syropu na ok. 10 min przewracając na różne strony. Następnie gruszki
Kuchenne Wariacjeżółtka, 170 g zimnego masła, 60 g cukru pudru, Krem: 1 l śmietany kremówki, skórka otarta z 2 cytryn, sok z 2 cytryn, 7 listków kaffiru, 100 ml syropu kokosowego, 25 g żelatyny Polewa: sok z 2 cytryn, 100 ml syropu kokosowego Ciasto: Mąkę wymieszać z kakao. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować. Następnie ciasto wyjąć(...)stopni na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec około 15 minut. Krem: Zagotować sok z cytryn ze skórką cytrynową, listkami kaffiru i syropem, odstawić do ostudzenia - w tym czasie sok przejdzie wszystkimi aromatami. Przecedzić. Zagotować i rozpuścić żelatynę – do miseczki wsypać żelatynę, zalać niewielką ilością płynu a następnie połączyć z resztą ciągle mieszając
królestwo garówwarstw ma nieco inną konsystencję - karmelowa jest mocno kremowa, a brzoskwiniowa bardziej musowa. Obie, dzięki dodatkowi ubitej śmietany, mają piankową strukturę. W przepisie wykorzystałam jedną dużą puszkę brzoskwiń w syropie, a ponieważ nie odsączałam owoców, wagowo wyszło ich więcej, niż jest to napisane na puszce. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, więc na większą tortownicę należy zwiększyć ilość(...)składników (przykładowo na tortownicę o średnicy 24cm trzeba podwoić składniki). Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia Składniki: 60g okrągłych biszkoptów 30g masła 2 łyżki syropu brzoskwiniowego (z puszki) masa brzoskwiniowa 200g mascarpone 200g brzoskwiń z puszki 50ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody masa karmelowa 200g mascarpone 100ml śmietanki 30% sos karmelowy
Smakołyki Berenikinierozsądną, ale jakże wskazaną w ten upał ilość lodów, a potem smażyć kiełbaski na ognisku. Jeszcze wspanialej było pożegnać upalną niedzielę popołudniową kawą na tarasie. Schłodzoną, z lodami, z syropem waniliowym, i bitą śmietaną. I oczywiście ze słomką! (szkoda, że nie oryginalną z kolankiem - czy ktoś z Was wie czy można je jeszcze gdzieś zdobyć? Jeśli tak stawiam kawę mrożoną(...)smak syropu do wyboru:) Przepis nie jest ani odkrywczy ani trudny. Nie jest też żadną nowością. Ale to klasyczne połączenie kilku składników (pysznych samych w sobie) sprawia, że za jednym pociągnięciem słomki można trafić do nieba, tego siódmego. Wciągane po kolei warstwy w pewnym momencie cudownie się łączą, przynosząc orzeźwienie i zamieniając kawę w najlepszy deser
KUCHARNIAmały bukiecik przed Kłapouchym i prędko uciekł..." / A.A.Milne "Kubuś Puchatek"/ A Wy komu ostatnio wręczyliście bukiet fiołków? Nie uwierzę, że wszystkie zjedliście;) Choć rozumiem, że trudno się powstrzymać. Syrop z fiołków, fiołkowa galaretka, lody, kandyzowane fiołki - nie umiem wybrać co smakuje mi najbardziej. Zwłaszcza, że tej wiosny fiołkową magię udało się zatrzymać w czymś wyjątkowym. Fiołkowy suflet. Lekki(...)chmurka. Delikatny jak płatki, które skrywa w sobie. Kwiatowa słodycz spleciona z nutą cytryn, skropiona fiołkowym syropem. Fiołkowa poezja, po prostu. Schłodzony smakuje jak wiosenna rosa. Dziękuję Klaudynie z Ziołowego Zakątka (klik) za jedne z najpiękniej pachnących kuchennych chwil, jakie miałam szczęście z nią dzielić. Szkoda, że fiołki u mnie już niemal przekwitły - mogłabym zerwać bukiecik
KUCHARNIAkory cynamonu, dodać plaster świeżej pomarańczy i plasterek cytryny. Taką herbatę pija mój syn. Ja do swojej zamiast plastra świeżej cytryny dodałam plasterek cytrynki w rumie plus 1 łyżeczkę syropu z tego właśnie słoiczka ETERNO . Właścicielka tej firmy wiele razy wspominała o wyjątkowości cytrynek z rumem, opowiadając ciekawą ich historię. Nie rozumiałam, dlaczego tak się nimi zachwyca, do momentu(...)mają to co uwielbiam. Prosty i klarowny skład, pozbawiony konserwantów, 100% natura! Smak, każdy słoiczek to niespodzianka, jakże pyszna niespodzianka! Przyznam się Wam, że robiłam własną pigwę w syropie do herbaty i porównałam ją z pigwą do herbaty ETERNO, dałam do porównania kilku osobom, aby ocena była wiarygodna i Pigwa ETERNO wygrała. Jak oni to robią? Niech to zostanie
Blondynka GotujeMikołajki upiekłam greckie ciasto orzechowe, karithopita . Jedliśmy je ze znajomymi, zaś resztą poczęstowaliśmy z Mężem naszych kolegów z pracy. Dodam, że zrobiło furorę :) Wspaniałe wilgotne ciasta nasączone słodkim syropem stały się moimi ulubionymi słodkościami od czasu wyjazdu na Kos . Karithopita przygotowuje się na Boże Narodzenie na Wyspach Jońskich na zachodzie Grecji. Ciasto smakuje trochę jak piernik, dzięki użyciu korzennych przypraw(...)bardzo mi odpowiada. I ten zapach! Ciasto w czasie miksowania pachniało niczym moje ukochane lody orzechowe - miałam je ochotę od razu zjeść :) Po upieczeniu karithopita nasączana jest słodkim syropem aromatyzowanym pomarańczą, dzięki czemu jest cudownie wilgotna, ale wcale nie za słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany. Greckie ciasto orzechowe Karithopita na podstawie
Chilli Czosnek i Oliwawizyty w stolicy. Przeglądając jej wpisy niemal czuję zapach unoszący się z ekranu delikatną smużką... A jeśli go nie ma, to tym bardziej ją podziwiam. Ostatnio oczarowała mnie piernikowym syropem - wiedziałam, że go zrobię. Nie czekałam nawet zbyt długo. Za radą Ani dokonałam jednej zmiany - zamiast cynamonu i imbiru dodałam trzy łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Efekt zwalił mnie(...)nóg - syrop jest oczywiście okrutnie wręcz słodki, ale przy tym niesamowicie aromatyczny. Jedna czy dwie łyżeczki sprawią, że kawa czy herbata staną się zupełnie wyjątkowe. Wychodzi go niewiele - zawartość słoiczka znika błyskawicznie. I chyba Świętami pachnie coraz bardziej... Syrop pierniczkowy Składniki: (na ok. 300 ml syropu) 250 ml wody 220 g cukru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomarańcze są teraz takie tanie, że nie mogłam się oprzeć aby na sylwestra nie wykorzystać ich do przygotowania kremu do kruchych babeczek, oraz syropu z pomarańczy. Syropem polałam krem przygotowany na bazie sera ricotta, soku z pomarańczy i cukru pudru. Te babeczki są tak smaczne i urocze, że trudno się powstrzymać aby nie sięgać po kolejną babeczkę. Pomarańczowo-serowo babeczki(...)szkl. cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 g ricotta 1 łyżka soku z pomarańczy + 50 ml soku z pomarańczy na syrop + 1 łyżeczka cukru 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwody (temperatura pokojowa) 2 średnie jajka 50 gr "golden syrup" lub po prostu jasnego miodu 2 łyżeczki świeżych drożdży, rozdrobnionych + masło do foremki oraz drobny cukier do posypania syrop: 150 gr cukru 100 gr wody Syrop zagotować, gotować 2 minuty i zostawić do wystygnięcia. wykonanie: Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej(...)środkowej półce 25 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy dalsze 15-20 minut aż bułeczki nabiorą pięknego jasno brązowego koloru. W między czasie przygotowujemy syrop. Bułeczki po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na kratce na 10 minut. Smarujemy je po wierzchu syropem i podajemy jeszcze ciepłe! Uwagi: Ja zmniejszylam proporcje skladnikow na syrop 100g cukru
Przysmaki Karolkiświeżej mięty sok z 2 cytryn 500 g cukru 2000 ml wody wykonanie: Gałązki mięty płuczemy i przekładamy do emaliowanego garnka. W osobnym naczyniu zagotowujemy wodę z cukrem. Gotowym syropem zalewamy gałązki mięty i wlewamy sok z cytryn. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 24 godz. Po tym czasie odcedzamy syrop i doprowadzamy do zagotowania. Gorący przelewamy do małych słoiczków, które(...)zakręcamy. Odstawiamy do wystudzenia. Dodatkowo słoiczki z syropem możemy zapasteryzować przez ok. 10 min. aby syrop lepiej się przechowywał. Wystudzone słoiczki przechowujemy w chłodnej spiżarce lub piwnicy. Taki syrop idealnie nadaje się do przygotowywania wody smakowej
Domowy Smak Jedzeniaimbirem . Wcześniej zapewne wiele z Was spotkało się z naszym przepisem na tradycyjny sok z mięty, jeśli nie, przepis znajdziecie tutaj: Sok z Mięty Ten naturalny i domowy syrop z mięty to świetny dodatek do różnego rodzaju deserów, napoi, drinków czy herbaty. Domowy sok z mięty ma piękny kolor, który świetnie zabarwi Wasze napoje. Przepis na sok z mięty jest(...)osuszamy miętę, po czym siekamy ją na drobniejsze kawałki. Wodę z cukrem zagotowujemy, kiedy cukier się rozpuści, dodajemy posiekaną miętę i imbir. Tak przygotowany napar, odstawiamy na 24 godziny. Syrop przecedzamy przez gęste sitko lub gazę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do syropu. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut. Gorący syrop wlewamy
Przepiski.plKruche ciasteczka z masłem orzechowym i syropem z agawy to idealna propozycja dla małych i tych większych łakomczuszków. Są naprawdę przepyszne, takie lekko maślane oraz delikatnie orzechowe i do tego obłędnie pachną. Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny (15-20 IG) i posiada mniej kalorii oraz bardziej słodszy smak od cukru białego. Może nie jest jego doskonałym zamiennikiem, gdyż(...)fruktozy, ale z pewnością zdrowszym i jak dla mnie smaczniejszym. To kto się skusi na pyszne ciasteczko, które wprost rozpływa się w ustach? Kruche ciasteczka z masłem orzechowym i syropem z agawy - składniki: (2 blaszki) 200g mąki pszennej/orkiszowej 100g masła 100g masła orzechowego 100g syropu z agawy Kruche ciasteczka z masłem orzechowym i syropem z agawy - przygotowanie: Wszystkie składniki
Di gotuje